Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Algae tu boleh effect aro x?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Algae tu boleh effect aro x?   Thu Jan 15, 2015 6:21 am

Mintak tolong algae tu boleh effect kat aro x? Sebab aqua tu dah mcm kelabu ekor dier nampak cam ada dot dot puti risau gak nieh..aro baru 3 inci...mintak nasihat....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Algae tu boleh effect aro x?   Thu Jan 15, 2015 8:14 pm

pic .. dot2 putih mcm white spot je.. anyway algae takde effect sgt tapi kotor la air.. aku pernah air ijau berbulan hehe.. tp air kotor tak sesuai sgt..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Algae tu boleh effect aro x?   Fri Jan 16, 2015 5:14 am

farried wrote:
Mintak tolong algae tu boleh effect kat aro x? Sebab aqua tu dah mcm kelabu ekor dier nampak cam ada dot dot puti risau gak nieh..aro baru 3 inci...mintak nasihat....

kalau dah terlampau byk algae, boleh sesak jugak pernafasan aro tu bro, hehe Very Happy

jg air, gerenti aro power nanti farao
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: Algae tu boleh effect aro x?   Tue Mar 24, 2015 8:24 am

farried wrote:
Mintak tolong algae tu boleh effect kat aro x? Sebab aqua tu dah mcm kelabu ekor dier nampak cam ada dot dot puti risau gak nieh..aro baru 3 inci...mintak nasihat....

Salam,

Algae ni ada banyak jenis. Basically green algae takde masalah cuma aqrm nampak tak
cantik. Algae juga adalah petanda yg aqrm anda dlm keadaan baik sebab algae akan hidup
membiak sekiranya ada nitrate/phosphate.

Air aqrm yg matang (Proses Kitaran Nitrogen ) ammonia – nitrite – nitrate . Proses kitaran
nitrogen yg lengkap end product Nitrate maka sebab tu algae boleh membiak dgn adanya nutrien.

Pada siang hari, disebabkan proses fotosintesis, algae menyerap CO2 dan membebaskan oksigen,
bagus utk ikan,
Pada malam hari, tiada fotosintesis, algae menyerap O2 dan membebaskan CO2. Kalau algae terlalu
banyak, air aqrm akan menjadi kekurangan oksigen.

So…,pada waktu malam kita kena aerate aqrm guna powerhead/airstone to provide more O2. Air yg kekurangan oksigen menyebabkan ikan2 berada dipermukaan tercunggap2.

Macamana nak control Algae.

Air + Cahaya + Nutrien = Algae.
Kalau kita kawal salah satu elemen, kita boleh kawal algae.

Air – Kita boleh buat small wc 10% daily. JANGAN tukar air banyak sampai 50% sebab
air baru menyebabkan algae bertindak balas dan membiak lebih banyak dan cepat “Algae Bloom”.

Cahaya – jangan letak aqrm ditepi tingkap kena cahaya matahari. Kalau nak buat WTT cukup sekadar
12 jam on/off. Di alam semulajadi pun cahaya matahari cuma 12 jam so back to nature, aro pun tak
stress mata kena suluh lampu 24/7. Aro yg selalu stress akan selalu sakit.

Nutrien – Jangan over feeding. Makanan berlebihan kena keluarkan. MFF nasihatkan since aro masih kecik, introduce bottom feeder Pleco, 2/3 ekor lampam kecik. Ikan2 ni akan menolong membersihkan aqrm dan makan makanan yg berlebihan. Bila aro dah besar, susah nak comm. dgn
Ikan2 lain sebab dah sekian lama sekor so jadik King dlm aqrm. Silap2 Pleco pun dia balun!!
Ikan2 lampam ni lebih sensitive berbanding aro, Kalau quality air tak bagus, ikan2 lampam ni akan sakit dulu so cepat2la tukar air.

Kandungan nitrate yg tinggi menyebabkan algae membiak, ikan pun kurang selera makan.
Biasanya kadar Nitrate bawah 40 ppm adalah selamat, bagi kebanyakan jenis2 ikan.
Untuk kurangkan kadar Nitrate, kenala buat WC 25%- 50% weekly bergantung pada bio-load,Feeding frekuensi, filter system dan dll.

Last solution guna UV sterilizer utk kawal algae. UV sterilizer ada berbagai jenis. Ada cara2
nak gunakannya. Lain kali MFF cerita.

Bersambung….pasal air aqua keruh kelabu dan White Spot (Ich ) . Letih la MFF menaip. Sleep

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Algae tu boleh effect aro x?   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
Algae tu boleh effect aro x?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: