Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 7:57 am

Salam...

nak tanya sket arr...antara ikan bertubuh panjang dan pendek...yg mana lebih cun....??? atau tak kesah tu semua...asalkan cukup spec yg dikehendaki...CU...gold rim....warna terang....shinning kuat...sisik level berapa...(ikut jenis)...

THx arr...


Last edited by senecavkb1 on Sun Jun 19, 2011 6:47 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 9:48 am

senecavkb1 wrote:

Salam... atau tak kesah tu semua...

nak tanya sket arr...antara ikan bertubuh panjang dan pendek...yg mana lebih cun....??? atau tak kesah tu semua...asalkan cukup spec yg dikehendaki...CU...gold rim....warna terang....shinning kuat...sisik level berapa...(ikut jenis)...

THx arr...



apa yang aku tau,dan diajar kat aku..ikan yg tubuh pendek dempak nie spesis MG ori...tak dak kacuk2 aku ada tengok gambar MG ori badan mmg gemuk pendek....yang badan panjang2 nie dah kacuk2.....kalau nak clera part nie bro kyo lagi arif..tanya kat dia jek....yang aku suka body pendek,badan dempak,cu msti lah penuh....gold rim kenalah terang....tang nie level sisik msti dah 6,mana ada ikan sisik 5 baris chu penuh tiga line....aku tak penah jumpa....tapi apakan daya tak mampu jenis yang nie...






Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 5:39 pm

Nak tanya aku yek....Aku ada 1 pendapat yg mgkin blh kita share sama2...mulanya dgn kisah pasukan Perhilitan yg cuba membiak spesis seladang kat Pahang...Spesis anak seladang F1 @ F2 yg terhasil semua jadi agak pendek kakinya dan body yg agak rendah...Pendek kata jadi katik la compare ngan seladang liar...kenapa jadi camtu?Dalam kes seladang ni,drg tgkap seladang dalam family yg sama dan dikawinkan...hasilnya jadi mkin kecik...Ada gak kes kt binatang lain...dalam kes arowana pun aku rasa lebih kurangla...Org cakap ikan yg agak pendek bodynya,pectoral fin pendek,ekor kecik dan warna yg sama ada ikan yg masih ori...btul gak pendapat ni...contoh terbaik aku tgk sendiri ikan f1 kolam BMA kolam no1 yg satu ketika dlu jadi rebutan...1 batch anak ikan(f2) tu dapat pada tokey ikan kt Jelapang then f3 yg dihasilkan mg agak pendek keseluruhannya...Tapi yg ketara ialah warna ikan tu yg memikat xhilang dan ada yg jadi makin kuat warnanya...Tak tau la kebetulan atau betul2 benda ni terjadi...Ada pendapat dari sorang kawan aku lak dia bagitau kenapa org asli semua pendek2 dan warna kulit lebih kurang sama je...jawapannya drg kawin dalam family yg terdekat so gen dia xlari lgsg.
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 7:04 pm

miang wrote:
senecavkb1 wrote:

Salam... atau tak kesah tu semua...

nak tanya sket arr...antara ikan bertubuh panjang dan pendek...yg mana lebih cun....??? atau tak kesah tu semua...asalkan cukup spec yg dikehendaki...CU...gold rim....warna terang....shinning kuat...sisik level berapa...(ikut jenis)...

THx arr...



apa yang aku tau,dan diajar kat aku..ikan yg tubuh pendek dempak nie spesis MG ori...tak dak kacuk2 aku ada tengok gambar MG ori badan mmg gemuk pendek....yang badan panjang2 nie dah kacuk2.....kalau nak clera part nie bro kyo lagi arif..tanya kat dia jek....yang aku suka body pendek,badan dempak,cu msti lah penuh....gold rim kenalah terang....tang nie level sisik msti dah 6,mana ada ikan sisik 5 baris chu penuh tiga line....aku tak penah jumpa....tapi apakan daya tak mampu jenis yang nie...


Bro miang n bro kyo....ade tak dlm simpanan bro aro jenis tubuh pendek ni...??? kalau ade tlg amik gambar n tepek kat sini...nak tengok arr... tu laa...otak ni masih lg dok teringat ngan sekor SHB yg kt kedai ak beli aro dulu tu...tubuh pendek dempak arr...ak minta trade in ngan tokey tu dia tak moh bg....last2 dengar citer dr pekerja dia...trade in gak ikan tu...ngan HB warna pucat lesi katanya...hampeh sungguh tokey tu....sampai skrg ak tak gi kedai tu...sakit ati tul rasa....kalau ikan tu dijual cam biasa okey arr...ni trade in gak....ak pun regular customer gak...dok perabih ribu2 kt kedai tu dulu...masa bela marine fish....haaaiiissshhh...geram tul rasa....

THx arr...




Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 9:55 pm

senecavkb1 wrote:
miang wrote:
senecavkb1 wrote:

Salam... atau tak kesah tu semua...

nak tanya sket arr...antara ikan bertubuh panjang dan pendek...yg mana lebih cun....??? atau tak kesah tu semua...asalkan cukup spec yg dikehendaki...CU...gold rim....warna terang....shinning kuat...sisik level berapa...(ikut jenis)...

THx arr...



apa yang aku tau,dan diajar kat aku..ikan yg tubuh pendek dempak nie spesis MG ori...tak dak kacuk2 aku ada tengok gambar MG ori badan mmg gemuk pendek....yang badan panjang2 nie dah kacuk2.....kalau nak clera part nie bro kyo lagi arif..tanya kat dia jek....yang aku suka body pendek,badan dempak,cu msti lah penuh....gold rim kenalah terang....tang nie level sisik msti dah 6,mana ada ikan sisik 5 baris chu penuh tiga line....aku tak penah jumpa....tapi apakan daya tak mampu jenis yang nie...


Bro miang n bro kyo....ade tak dlm simpanan bro aro jenis tubuh pendek ni...??? kalau ade tlg amik gambar n tepek kat sini...nak tengok arr... tu laa...otak ni masih lg dok teringat ngan sekor SHB yg kt kedai ak beli aro dulu tu...tubuh pendek dempak arr...ak minta trade in ngan tokey tu dia tak moh bg....last2 dengar citer dr pekerja dia...trade in gak ikan tu...ngan HB warna pucat lesi katanya...hampeh sungguh tokey tu....sampai skrg ak tak gi kedai tu...sakit ati tul rasa....kalau ikan tu dijual cam biasa okey arr...ni trade in gak....ak pun regular customer gak...dok perabih ribu2 kt kedai tu dulu...masa bela marine fish....haaaiiissshhh...geram tul rasa....

THx arr...






aku mmg tak ada ikan jns tu...tak mampu lagi..layan pun green je....tak ada rezeki ko tu....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Sun Jun 19, 2011 10:43 pm

bro..hg layan video kelisa padi kt thread sblm ni je..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Mon Jun 20, 2011 5:27 am

gabanzshah wrote:
bro..hg layan video kelisa padi kt thread sblm ni je..

ha'ah...dah tengok dah video kelisa padi tu....peerrgghh...mantop sungguh ehh...tapi sememangnya jarang la jumpa aro yg tubuh pendek ni yea....kebanyakan yg ada dikedai2...kat umah2 org...semua yg bertubuh panjang....eeerrrmmm....tu yg terasa sakit ati sangat ngan tokey tu...

THx arr semua...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Mon Jun 20, 2011 6:05 am

senecavkb1 wrote:
gabanzshah wrote:
bro..hg layan video kelisa padi kt thread sblm ni je..

ha'ah...dah tengok dah video kelisa padi tu....peerrgghh...mantop sungguh ehh...tapi sememangnya jarang la jumpa aro yg tubuh pendek ni yea....kebanyakan yg ada dikedai2...kat umah2 org...semua yg bertubuh panjang....eeerrrmmm....tu yg terasa sakit ati sangat ngan tokey tu...

THx arr semua...
ada gambar2 ikan gemuk,pendek,dempak(hehehe)yg hgpa maksudkn..tp dlm forum lain..rasanya x manis klu aku copy paste sini..rajin2la belek forum lain..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Tue Jun 21, 2011 3:42 am

gabanzshah wrote:
senecavkb1 wrote:
gabanzshah wrote:
bro..hg layan video kelisa padi kt thread sblm ni je..

ha'ah...dah tengok dah video kelisa padi tu....peerrgghh...mantop sungguh ehh...tapi sememangnya jarang la jumpa aro yg tubuh pendek ni yea....kebanyakan yg ada dikedai2...kat umah2 org...semua yg bertubuh panjang....eeerrrmmm....tu yg terasa sakit ati sangat ngan tokey tu...

THx arr semua...
ada gambar2 ikan gemuk,pendek,dempak(hehehe)yg hgpa maksudkn..tp dlm forum lain..rasanya x manis klu aku copy paste sini..rajin2la belek forum lain..

Tak nak godek arr dlm forum laen...biaq pi laa...maleh dah nk pikiaq pasai aro pendek neh....sakit ati nooo...lets bygone be bygone ahh....godek ape yg ade kt umah ni je laah.... Smile
Back to top Go down
View user profile
MYARO



Posts : 17
Join date : 17/03/2010
Location : Teluk Intan

PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   Wed Jun 22, 2011 5:57 am

SALAM... boleh sapa2 tlong ajar mcmana nak upload gambar kat sini...
senecavkb1 wrote:
gabanzshah wrote:
senecavkb1 wrote:
gabanzshah wrote:
bro..hg layan video kelisa padi kt thread sblm ni je..

ha'ah...dah tengok dah video kelisa padi tu....peerrgghh...mantop sungguh ehh...tapi sememangnya jarang la jumpa aro yg tubuh pendek ni yea....kebanyakan yg ada dikedai2...kat umah2 org...semua yg bertubuh panjang....eeerrrmmm....tu yg terasa sakit ati sangat ngan tokey tu...

THx arr semua...
ada gambar2 ikan gemuk,pendek,dempak(hehehe)yg hgpa maksudkn..tp dlm forum lain..rasanya x manis klu aku copy paste sini..rajin2la belek forum lain..

Tak nak godek arr dlm forum laen...biaq pi laa...maleh dah nk pikiaq pasai aro pendek neh....sakit ati nooo...lets bygone be bygone ahh....godek ape yg ade kt umah ni je laah.... Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....   

Back to top Go down
 
SALAM...IKAN TUBUH PANJANG @ PENDEK....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: