Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Mcm mana nak bagi air clear?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Dec 26, 2014 2:13 am

Kepada otai2 minta tolong camner nk bagi air aquarium tu clear jernih je, bila cuci air tu keruh kelabu jer..dh x larat nak cuci lagi da..ada apa2 cadangan yang memberansangkan selain dari pakai canister and crystal clear..

Terima kasih kerana membantu,
Majila arowana utk negara.
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Dec 26, 2014 10:40 am

nak bagi air clear senang je..benda yg paling penting = filteration..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Dec 26, 2014 5:39 pm

farried wrote:
Kepada otai2 minta tolong camner nk bagi air aquarium tu clear jernih je, bila cuci air tu keruh kelabu jer..dh x larat nak cuci lagi da..ada apa2 cadangan yang memberansangkan selain dari pakai canister and crystal clear..

Terima kasih kerana membantu,
Majila arowana utk negara.

sebelum aku komen apa2, bro pakai filter camner? top filter? canister filter? atau sump filter? scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Dec 26, 2014 5:40 pm

mr.gabanz wrote:
nak bagi air clear senang je..benda yg paling penting = filteration..

betul tu, semua bermula dari filteration...
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Sat Dec 27, 2014 10:57 am

Pakai side filter dgn top filter sekarang
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Sat Dec 27, 2014 3:30 pm

farried wrote:
Pakai side filter dgn top filter sekarang

side filter ngan top? media filter lak bro pakai apa? scratch
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Sun Jan 04, 2015 7:29 pm

farried wrote:
Pakai side filter dgn top filter sekarang

power dah ni...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Mon Jan 05, 2015 7:15 am

aro2011 wrote:
farried wrote:
Pakai side filter dgn top filter sekarang

power dah ni...

hehehe, kna tau gak pakai media filter apa bro, Razz
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Tue Jan 06, 2015 3:06 am

Akhirnya clear jugak...kosongkan aquarium ..dicampur air biasa plus air dr bukit merah settle clear hahahahha
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Tue Jan 06, 2015 11:01 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro2011 wrote:
farried wrote:
Pakai side filter dgn top filter sekarang

power dah ni...

hehehe, kna tau gak pakai media filter apa bro, Razz

media filter lum matang lg tu....
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Wed Jan 07, 2015 9:26 am


Cara satu lagi gune ni.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Thu Jan 08, 2015 5:08 pm

farried wrote:
Akhirnya clear jugak...kosongkan aquarium ..dicampur air biasa plus air dr bukit merah settle clear hahahahha

bro letak air sungai ke? scratch post gambar bro, boleh tengok clear ke tak...
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Thu Jan 08, 2015 8:58 pm



Dah clear..atleast tak ler kelabu asap jer
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Jan 09, 2015 9:16 am

ermmm, untuk media filter tu bro pakai apa lak bro? scratch
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Sat Jan 10, 2015 7:36 am

Bio ring dgn carbon...ckit hari lagi nak tambah K1 lak...tgh modified untuk letak K1
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Mon Jan 12, 2015 4:21 pm

farried wrote:
Bio ring dgn carbon...ckit hari lagi nak tambah K1 lak...tgh modified untuk letak K1

ermmm, bro bro ada pakai vitamin untuk aro tak? scratch
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Tue Jan 13, 2015 5:14 am

Tak pakai kenapa erk..kalau boleh taknak dier sesuaikan dgn chemicals
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Tue Jan 13, 2015 6:56 pm

farried wrote:
Tak pakai kenapa erk..kalau boleh taknak dier sesuaikan dgn chemicals

vitamin ok lg bro..ubat-ubatan jgn amalkan selalu...yg time teruk saja digunakan...
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 38
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Jan 16, 2015 4:29 am

Try guna ni bro
gerenti clear jernih

DEzs Desmond San (FB)
0174617522
dezcoop@gmail.com


Sharing our latest product
Imperial Earth is clay mineral harvested from the Yasawagi district in Akita prefecture, Japan. Imperial Earth is high quality natural clay known as King of Soils are among the highest and richest natural form of mineral elements on earth. Imperial earth contains of no less than 67 minerals and these minerals are essential to the functions of organs and reproduction of enzymes in the body.
Benefits
•Improves water quality and clarity, thus reducing the need for water
change
•Re-mineralize water as minerals are slowly dissolved into the water
through ION exchange
•Neutralize harmful bacteria
•Aids fish digestion, improving overall health condition of fish if mix
with food.
•Improves skin/scale luster and color of fishes




Last edited by fnd281277 on Fri Jan 16, 2015 6:06 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Jan 16, 2015 5:03 am

farried wrote:
Tak pakai kenapa erk..kalau boleh taknak dier sesuaikan dgn chemicals

kalau bro ada vitamin tak berapa sesuai pakai carbon bro, sbb dia menyerap yg baik dan tak baik, hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Jan 16, 2015 5:04 am

fnd281277 wrote:
Try guna ni bro
gerenti clear jernih

DEzs Desmond San (FB)
0174617522
dezcoop@gmail.com


Sharing our latest product
Imperial Earth is clay mineral harvested from the Yasawagi district in Akita prefecture, Japan. Imperial Earth is high quality natural clay known as King of Soils are among the highest and richest natural form of mineral elements on earth. Imperial earth contains of no less than 67 minerals and these minerals are essential to the functions of organs and reproduction of enzymes in the body.
Benefits
•Improves water quality and clarity, thus reducing the need for water
change
•Re-mineralize water as minerals are slowly dissolved into the water
through ION exchange
•Neutralize harmful bacteria
•Aids fish digestion, improving overall health condition of fish if mix
with food.
•Improves skin/scale luster and color of fishes


aku pakai yg ni bro... cheers
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 38
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Fri Jan 16, 2015 5:44 am

supplement tu mmg bagus
bukan nak promote bagai
dulu byk pakai supplement sampai ke daun ketapang


4kaki dengan 5 kaki aquarium
tahun lepas sebotol dah habis, sekarang baru beli sebotol lagi
guna satu sudu putih kfc penuh (satu sudu teh daa) campur dengar air (air filter rumah) penuh botol besar mineral water pastu goncang secukup rasa sampai larut
setiap minggu tanpa tukar air
ngam ngam sebulan baru WC
boleh tanya seller camna nak campur sukatan air
(sebotol boleh tahan setahun ikut sukatan atas)
canister+ media warna hitam yg bentuk bulat + garam+ tension gon + IMPERIAL EARTH = settle =boleh senang diri jaga sedia lol!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Sat Jan 17, 2015 3:22 am

Very Happy betul3, hehe, jg dengan bijak... Razz
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mcm mana nak bagi air clear?   Today at 10:42 am

Back to top Go down
 
Mcm mana nak bagi air clear?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: