Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Tumpang tanya pasal chili red

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Tumpang tanya pasal chili red   Wed Dec 03, 2014 12:42 pm

Salam warga aro... Sy nak tumpang tanye mengenai aro chili red.. Brapa lama yg diperlukan untuk chili red keluarkan warna dia yang wauuuuu... Ada yg cakap 5-6 tahun jugak.... Betul ke.. Kalau dalam 2 tahun ape warna die.. Adekah kalau dah bela 2 tahun dan sekarang warne mcm oren skit bole jadi betul2 merah?... Mohon pendapat senior2
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Wed Dec 03, 2014 3:57 pm

pako_zok wrote:
Salam warga aro... Sy nak tumpang tanye mengenai aro chili red.. Brapa lama yg diperlukan untuk chili red keluarkan warna dia yang wauuuuu...  Ada yg cakap 5-6 tahun jugak.... Betul ke.. Kalau dalam 2 tahun ape warna die.. Adekah kalau dah bela 2 tahun dan sekarang warne mcm oren skit bole jadi betul2 merah?... Mohon pendapat senior2

ni pendapat aku ek, aku tak senior atau otai, hehe.. Embarassed

kalau bro cakap oren, mesti super red kan? kalau yg oren tu, takkan jd merah tp oren dia akan bertambah pekat...

memang aro red ni lambat naik warna nya bro, sbb tempoh matang nya lambat... kena tanning betul dan penjagaan pun kene hebat... Idea

kalau jenis yg betul2 merah mmg akan Nampak merah bro... cherry

chilli red - ring dan sirip merah.(base dari biru, hijau, purple)

blood red - ring,base,sirip merah

super red - kebanyakan nya kalau org dh cakap super red kat Malaysia ni mmg oren la, mcm chilli red, tp oren..

p/s bela red ni kene sabar, tak mcm gold tanning setahun dah Nampak hasil.. Razz
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Wed Dec 03, 2014 10:30 pm

Oooo
Macam mane pulak dengan kalimantan red... Warne die mcm mane plak... So aku punye super red laa sebab warne oren... Aduhhhhh aku nak yg warne merah menyala tu.. Hhuhuhuh sedey laa camni..
Kalau ikot harge, mane lagi mahal antara semue red nih...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Thu Dec 04, 2014 9:27 am

pako_zok wrote:
Oooo
Macam mane pulak dengan kalimantan red... Warne die mcm mane plak... So aku punye super red laa sebab warne oren... Aduhhhhh aku nak yg warne merah menyala tu.. Hhuhuhuh sedey laa camni..
Kalau ikot harge, mane lagi mahal antara semue red nih...

ni org cakap ek, bukan aku cakap, haha lol!

diorang cakap, blood red mahal sbb cantik la, hehe Razz

chilli red no 2 dan super red no 3...

oren pun cantik per... hehe cheers

Kalimantan red selalunya chilli red bro... cherry
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Tue Apr 21, 2015 12:59 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
pako_zok wrote:
Oooo
Macam mane pulak dengan kalimantan red... Warne die mcm mane plak... So aku punye super red laa sebab warne oren... Aduhhhhh aku nak yg warne merah menyala tu.. Hhuhuhuh sedey laa camni..
Kalau ikot harge, mane lagi mahal antara semue red nih...

ni org cakap ek, bukan aku cakap, haha lol!

diorang cakap, blood red mahal sbb cantik la, hehe Razz

chilli red no 2 dan super red no 3...

oren pun cantik per... hehe cheers

Kalimantan red selalunya chilli red bro... cherry

red-red ini sbb btl2 red ke sebab lampu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Tue Apr 21, 2015 8:33 am

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
pako_zok wrote:
Oooo
Macam mane pulak dengan kalimantan red... Warne die mcm mane plak... So aku punye super red laa sebab warne oren... Aduhhhhh aku nak yg warne merah menyala tu.. Hhuhuhuh sedey laa camni..
Kalau ikot harge, mane lagi mahal antara semue red nih...

ni org cakap ek, bukan aku cakap, haha lol!

diorang cakap, blood red mahal sbb cantik la, hehe Razz

chilli red no 2 dan super red no 3...

oren pun cantik per... hehe cheers

Kalimantan red selalunya chilli red bro... cherry

red-red ini sbb btl2 red ke sebab lampu?

betul2 red bro, aku pernah Nampak kat miri, dia tak bukak lampu lagi, dia suruh tengok sendiri, hehe
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Wed Jul 01, 2015 7:42 pm

nak main red ati kene kental sket..
x macam gold..7-8 inci da nampak potensi dia...
kalo baka tu baik...bole nampak red terus..kalo x dia mcm oren2 sket..

Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   Wed Jul 29, 2015 11:34 am

betul tu, main red kena sabra byk... kdg2 kene tanning pulak, byk keje jugak, tp kalau dh nak, mana kisah, hehe
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Tumpang tanya pasal chili red   

Back to top Go down
 
Tumpang tanya pasal chili red
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: