Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Enhance colour Arowana MGBB

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Enhance colour Arowana MGBB   Fri Oct 31, 2014 1:14 am

Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Fri Oct 31, 2014 3:28 am

farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.

Very Happy kalau taknak tanning lambat la sikit bro... asal sabar menunggu jer Razz ...

try pakai arowana vital untuk kesihatan dan kecantikan aro bro.. study
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Fri Oct 31, 2014 3:31 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.

Very Happy kalau taknak tanning lambat la sikit bro... asal sabar menunggu jer  Razz ...

try pakai arowana vital untuk kesihatan dan kecantikan aro bro.. study

tapi org kata nak tanning kena tunggu sampai 10-12 inchi betul ke?
ikan saya kocik lagi
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Fri Oct 31, 2014 3:33 am

farried wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.

Very Happy kalau taknak tanning lambat la sikit bro... asal sabar menunggu jer  Razz ...

try pakai arowana vital untuk kesihatan dan kecantikan aro bro.. study

tapi org kata nak tanning kena tunggu sampai 10-12 inchi betul ke?
ikan saya kocik lagi

org tanning tak kira saiz bro, lagi kecik lagi bagus, kalau 5 inci camtu dh boleh dah tu bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Sun Nov 02, 2014 10:43 pm

farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Sun Nov 02, 2014 10:47 pm

farried wrote:
farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.


Bro nak mintak tolong ...tanning tu boleh pakai lampu biasa ker??? nieh gambor nye....comel jer

Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Mon Nov 03, 2014 8:02 am

Huh memang comel.. Tapi biase dengar org tanning mg ni gune lampu putih..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Mon Nov 03, 2014 8:35 am

farried wrote:
farried wrote:
farried wrote:
Askum semua ,

Saya ader MGBB baru 4-5 inchi, nak tanya mcm mana nak enhance colour dier sebab sekarang saya cuba bagi dier makan mealworm...
Mealworm tu saya bagi dier makan kentang sebelum bagi ke MGBB...untuk dier dapat good carotene to enhance colour dier....
kalau boleh taknak tanning dier ...kesian tgk kang buta pulak mata dier...heheheheh

Boleh mintak tunjuk ajar.

Terima kasih.


Bro nak mintak tolong ...tanning tu boleh pakai lampu biasa ker??? nieh gambor nye....comel jer


tanning ni kena pakai lampu putih bro, kalau bro ada duit lebih, boleh try beli lampu khas untuk tanning tu...

ni contoh nya :-

Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Mon Nov 03, 2014 12:51 pm

sticker background cari yg betul2x putih kasi balut semua, then lampu on 24x7. cuba tngk dlm 2-3bln ada perubahan x.
rugi klo dri kecik x tanning. sbb bila dah besar terpaksa tunggu ikan matang baru nmpk perubahan.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 04, 2014 9:22 am

wanotz wrote:
sticker background cari yg betul2x putih kasi balut semua, then lampu on 24x7. cuba tngk dlm 2-3bln ada perubahan x.
rugi klo dri kecik x tanning. sbb bila dah besar terpaksa tunggu ikan matang baru nmpk perubahan.

Very Happy betul tu bro, aku dulu nyesal gak tak tanning MGBB aku tu bebetul, hehe, bukan ape, kalau tak tanning, lambat Nampak cun, hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
ribut11

avatar

Posts : 16
Join date : 03/09/2014
Location : Dari Sabah ke Sepang

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Thu Nov 06, 2014 11:33 pm

as salam brader2 aro yg dihormati sekalian.. mungkin keluar tajuk ckit. sy baru beli SHB. perlu tanning tak kalo nk develope kaler dia.
lepas tuh nk tanya jugak ara tanning kt bawah nih betul ke tak... bahaya tak utk aro. terima kasih
[img][/img]
[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Fri Nov 07, 2014 1:51 am

ribut11 wrote:
as salam brader2 aro yg dihormati sekalian.. mungkin keluar tajuk ckit. sy baru beli SHB. perlu tanning tak kalo nk develope kaler dia.
lepas tuh nk tanya jugak ara tanning kt bawah nih betul ke tak... bahaya tak utk aro.  terima kasih
" />
" />

Pakai styrofaom tue tak menitik ke air?
Back to top Go down
View user profile
ribut11

avatar

Posts : 16
Join date : 03/09/2014
Location : Dari Sabah ke Sepang

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Mon Nov 10, 2014 9:14 pm

setakat nih x jugak.....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 11, 2014 5:58 am

scratch baru pernah gak aku tengok tanning camni, selagi tak melampau ok kot, tp bekas tu cam tak cun la, yg atas tu kecik sangat, yg bwh tu pulak Styrofoam, cam tak sesuai je, hehe What a Face
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 34
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Wed Nov 12, 2014 1:16 am

yang Styrofoam tu kalau budak2 datang pegi cucuk....mmg masak nak cari tempat lain....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Wed Nov 12, 2014 4:23 am

hisyammuddin wrote:
yang Styrofoam tu kalau budak2 datang pegi cucuk....mmg masak nak cari tempat lain....

haaa, tu pun bencana jugak tu bro.. Razz
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Wed Nov 12, 2014 9:19 pm

hisyammuddin wrote:
yang Styrofoam tu kalau budak2 datang pegi cucuk....mmg masak nak cari tempat lain....

dan juga tak bahaya ke kalo panas?cam ade bahan kimia akan dilepaskan je....
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Thu Nov 13, 2014 6:03 pm

Lampu cap shanda t5 ok ke? Pakai...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Thu Nov 13, 2014 10:33 pm

aro2011 wrote:
hisyammuddin wrote:
yang Styrofoam tu kalau budak2 datang pegi cucuk....mmg masak nak cari tempat lain....

dan juga tak bahaya ke kalo panas?cam ade bahan kimia akan dilepaskan je....

kalau ikutkan, mmg camtu la, tp kalau setakat pns je tak kot.... scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Thu Nov 13, 2014 10:34 pm

farried wrote:
Lampu cap shanda t5 ok ke? Pakai...

ok je bro, aslkan budget cun je, hehe, tp aku pakai Kinston... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 25, 2014 6:22 am

Wah terbaik la tanning cam ni pun ade cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 25, 2014 4:34 pm

Vols wrote:
Wah terbaik la tanning cam ni pun ade cheers

yg lagi pelik dari ni pun ada bro, hehe lol!
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 25, 2014 8:02 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Wah terbaik la tanning cam ni pun ade cheers

yg lagi pelik dari ni pun ada bro, hehe lol!

Yg ni bukan pelik tapi costing hahah... Terbaik Laughing
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   Tue Nov 25, 2014 11:19 pm

Vols wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Wah terbaik la tanning cam ni pun ade cheers

yg lagi pelik dari ni pun ada bro, hehe lol!

Yg ni bukan pelik tapi costing hahah... Terbaik Laughing

psl kos murah lagi kot, tp cam bahaya je... scratch
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Enhance colour Arowana MGBB   

Back to top Go down
 
Enhance colour Arowana MGBB
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: