Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam Pengenalan Red baru nak UP....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Oct 28, 2014 5:08 am

Salam perkenalan.. Dari Semenyih...



Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Oct 28, 2014 9:28 am

Shocked wauuuuu, super red, hehe, beli lampu LED merah bro, mestilagi cun aro bro nanti.. hehe cheers
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Oct 28, 2014 3:29 pm

Tq "Molotov lan"…  nak tanya sikit,LED yang warna merah..tak sama ke dengan warna purple?
Then..Super red dengan Chili Red..sama ke?

sory..kalau pertanyaan saye tak best..masih dlm belajar lagi hal2 ni..
hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Oct 28, 2014 4:57 pm

persona wrote:
Tq "Molotov lan"…  nak tanya sikit,LED yang warna merah..tak sama ke dengan warna purple?
Then..Super red dengan Chili Red..sama ke?

sory..kalau pertanyaan saye tak best..masih dlm belajar lagi hal2 ni..
hehe

hehe, merah ngan purple takkan sama bro... kalau pakai merah, Nampak lagi merah aro bro tu... Very Happy

lain Negara, lain diorang punya spec untuk aro red ni bro, kalau kat Indonesia diorang kelaskan camni :-

super red :-
- chilli red
              - orange red
              - blood red
(ni yg aku tahu, tp ada mcm2 lagi)

kalau kat Malaysia yg oren camni kita kelaskan sebagai super red je
kalau merah chilli red cherry
kalau full merah kita panggil blood red...

yg ni pun setakat yg aku tahu, kalau ada yg lebih tahu, diorang akan komen kat sini nanti, hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Oct 28, 2014 7:38 pm

TQ Molotov Lan... good info.. kene carik lampu mere plak lepas ni..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Oct 29, 2014 9:39 am

persona wrote:
TQ Molotov Lan... good info.. kene carik lampu mere plak lepas ni..

hehe, sama2 bro... cun kalau pakai lampu merah tu bro.. Cool
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Mon Nov 03, 2014 7:30 pm

yang aku tau kat indon bukan ke dorang panggil 1 nama je super red.. kat malaysia je pandai2 kelaskan nama.. kalau salah jolokkan.. haha nanti marah dsai..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Nov 04, 2014 9:17 am

zerol86 wrote:
yang aku tau kat indon bukan ke dorang panggil 1 nama je super red.. kat malaysia je pandai2 kelaskan nama.. kalau salah jolokkan.. haha nanti marah dsai..

hahaha, jolok2 slow sket bro lol!

Very Happy ye, betul tu, diorang kelaskan super red jer, bila dah keluar potensi oren, merah atau blood, diorang akan tambah 'TYPE' , type ni diorang kelaskan oren cili ngan blood...

dulu aku hairan jugak, tp bila aku tanya2 diorang letak 'TYPE' ni kat jenis super red diorang... hehe
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 04, 2015 3:23 am

Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 04, 2015 3:30 am



Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 04, 2015 3:33 am

Warna merah dah tak naik setelah 1setahun setengah.. cam gitu je...
minta pandangan..
Adakah faktor makanan.. makan udang je Aro ni
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 33
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 04, 2015 6:50 pm

Memang cantek....geram tgk warna kemerahan aro ni....
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 04, 2015 9:13 pm

Cuma warna merah die ni mcm ade masa2. Kalo mode die ok..merah la.kalo mode die tak ok, pucat plak
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Sat Feb 07, 2015 10:09 am

persona wrote:
Warna merah dah tak naik setelah 1setahun setengah.. cam gitu je...
minta pandangan..
Adakah faktor makanan.. makan udang je Aro ni

bro bela baru setaun setengah, tempoh matang red ni plg cepat 5 taun bro, hehe Very Happy

takpe bro, tahan lagi beberapa tahun, naik la color tu... cherry

try bagi mkn pellet sekali sekala bro, pellet yg boleh enhance warna...
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Feb 10, 2015 8:12 pm

Bro Molotov Lan.. ada cadangan pallet apa yang baieek.. hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed Feb 11, 2015 2:26 am

persona wrote:
Bro Molotov Lan.. ada cadangan pallet apa yang baieek.. hehe

mmm, aku kurang pasti bro, sbb aku tak pakai pellet..
try search kat google bro... dulu aku bela FH aku pakai pellet mahal... nak bagi warna merah... lupa plak nm nya... haifeng ke... scratch
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Mon Feb 23, 2015 4:21 am

Bagi Pallet..abis kotor air akuarium..die muntahkan balik...dah ajar makanan fresh,dah taknak pallet
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue Feb 24, 2015 5:08 pm

persona wrote:
Bagi Pallet..abis kotor air akuarium..die muntahkan balik...dah ajar makanan fresh,dah taknak pallet

bro kena puasalan dia... kalau bro ada beri SW, try bagi kat SW tu pellet, lepas tu bagi kat ikan... mesti dia nak mkn pellet plak lepas tu.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed May 13, 2015 1:52 am

Perkembangan sehingga 13 May 2015 (Dah Setahun lime bulan bela)
Alhamdulillah sihat...pembesaran hampir sekaki setengah dah,cuma kurus sikit.
Tak makan Palet.Makan Lipas special(hahaha) dengan udang je.



Back to top Go down
View user profile
Zeng

avatar

Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 29
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed May 13, 2015 4:54 am

persona wrote:
Perkembangan sehingga 13 May 2015 (Dah Setahun lime bulan bela)
Alhamdulillah sihat...pembesaran hampir sekaki setengah dah,cuma kurus sikit.
Tak makan Palet.Makan Lipas special(hahaha) dengan udang je.





Nais. Merah menyala.
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Wed May 13, 2015 7:02 pm

Susah untuk menilai dari kecil.Ada seekor lagi saye beli dari kecil,mase kecil nampak merah dah naik, tp bile besar tak naik.tension..
Kategori Red ni dah terlalu banyak sbb dah mcm2 kacok...
Bukan ape, pembeli2 yang beli Aro dari kecil rase tertipu. mase kecil naik merah tu..bile besar takde.Nasib..
Nak beli yang dah besar lagi mahal sangat..
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Thu May 14, 2015 2:16 am

Fuyooo.... Cantik collection Razz
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Thu May 14, 2015 3:19 am

Jom-jom tambah colection... dah macam-macam jenis sekarang.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Thu May 14, 2015 6:20 am

hehe, kurang tanning kot bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
persona



Posts : 21
Join date : 28/10/2014
Age : 34
Location : Selangor~Melake

PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   Tue May 19, 2015 12:46 am

Kalau nak jual..agak2, ade ke nak membeli ni...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam Pengenalan Red baru nak UP....   

Back to top Go down
 
Salam Pengenalan Red baru nak UP....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: