Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Tank Mate Arowana

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
raj



Posts : 18
Join date : 09/10/2014
Age : 34
Location : shah alam

PostSubject: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 2:20 am

Tank mate yang mana secocok dengan arowana???
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 3:09 am

raj wrote:
Tank mate yang mana secocok dengan arowana???

ikan yang middle and bottom dweller..
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 7:43 am

raj wrote:
Tank mate yang mana secocok dengan arowana???

Youtube banyak Very Happy
Example
Lampam, flawerhorn, fei feng, oscar, stingray, clown loach, polypterus (ikan naga) dan lain2 pastikan tidak terlalu kecil yang boleh buat aro ngap ngap...hehe Laughing
Back to top Go down
View user profile
raj



Posts : 18
Join date : 09/10/2014
Age : 34
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 5:51 pm

bro...kalau kita letak tank mate...mcm mana nak bg makan utk tank mate tu? sebab arowana mungkin kita akan jaga diet dia...kalau mcm ikan fei feng, ikan naga, clown loach ni semua mcm mana dgn makanan dia? tolong bg penjelasan bro...tq
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 9:37 pm

raj wrote:
bro...kalau kita letak tank mate...mcm mana nak bg makan utk tank mate tu? sebab arowana mungkin kita akan jaga diet dia...kalau mcm ikan fei feng, ikan naga, clown loach ni semua mcm mana dgn makanan dia? tolong bg penjelasan bro...tq

Kalau aku aku suap aro 1by1 dengan mw pastu letak sikit guppy yg dah quarintine pasal tank mate biase Bagi makan sinking pallet(pallet yg boleh tengelam) kalau aro dia makan kat atas kalau dah tengelam biase nye dia xmakan... Kalau polypterus letak ikan guppy or ikan mas kat dalam tank kalau dah lapar dia sambar je sekor 2 pastu duduk diam2. Laughing
Kalau salah nanti otai kat sini betul kan cheers
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 9:44 pm

Aku bantai je campur dgn alligator gar (ikan muncung buaya) dgn temoleh... Wakaka.. Tgk mcm bahagia. Wallahulam.
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 9:53 pm

[img][/img]

test2
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 9:59 pm

Otai sudah Mali... Cun ikan bro Laughing
Saya bukan takut aro kene ngap dengan gar...yg takut saya yg kene ngap hehe...
Back to top Go down
View user profile
raj



Posts : 18
Join date : 09/10/2014
Age : 34
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:13 pm

tiger fish indon mahal ker bro?....sebab saya mencari tank mate yg tak mahal.... Very Happy
saya dah book arowana red...6 inci
apa yg ngam dgn red bro?
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:19 pm

Vols wrote:
Otai sudah Mali... Cun ikan bro Laughing
Saya bukan takut aro kene ngap dengan gar...yg takut saya yg kene ngap hehe...

Cantik mende bro.. hb je.. uhuhu.. antara aro2 aku, hb ni je yg mesra sket.. tu yg aku campur dier dgn gar.. org ckp, gar pun xleh campur dgn ikan laen sbb dier jenis jaga kawasan.. aku campur skali, elok je berkawan.. siap main berenang laga2 badan lagi dgn hb aku.. temoleh pun same.. hahaha..
Kita manusia kene amek iktibar ni.. ikan yg lain spesis pun bole duduk berenang aman dlm satu aquarium.. xkan manusia x bole? hmm.. ade maksud tersirat tu tuhan nak tunjuk (^_^)

Otai? mane ade otai bro.. biase2 je.. hehe
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:23 pm

raj wrote:
tiger fish indon mahal ker bro?....sebab saya mencari tank mate yg tak mahal.... Very Happy
saya dah book arowana red...6 inci
apa yg ngam dgn red bro?

Nak ckp pasal indo tiger ni mahal ke tak, rasenye quite pricey gak la.. exact figure, x berani ckp sbb x pnah beli & x pnah bela.. tp rasenye mahal lagi dari feifeng kot.. tunggu otai tiger kasi lantun suara kat sini sket nanti.. hehe

pasal ape yg ngam dgn red... em... dier ikut ikan tu sendiri sebenarnye.. tp kebiasaanya org letak tank mate either yg bole berenang laju or yg main dasar mcm stingray.. kire x kaco laluan aro.. tp mcm aro2 aku.. dia pantang if tank mate dier curi makanan dia.. if x curi makanan dia time aku campak dlm aqua mase bagi makan.. ok je 'budak-budak' ni.. ahaha
Back to top Go down
View user profile
raj



Posts : 18
Join date : 09/10/2014
Age : 34
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:33 pm

fei feng berapa harga bro?
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:46 pm

mr_azhar86 wrote:
Vols wrote:
Otai sudah Mali... Cun ikan bro Laughing
Saya bukan takut aro kene ngap dengan gar...yg takut saya yg kene ngap hehe...

Cantik mende bro.. hb je.. uhuhu.. antara aro2 aku, hb ni je yg mesra sket.. tu yg aku campur dier dgn gar.. org ckp, gar pun xleh campur dgn ikan laen sbb dier jenis jaga kawasan.. aku campur skali, elok je berkawan.. siap main berenang laga2 badan lagi dgn hb aku.. temoleh pun same.. hahaha..
Kita manusia kene amek iktibar ni.. ikan yg lain spesis pun bole duduk berenang aman dlm satu aquarium.. xkan manusia x bole? hmm.. ade maksud tersirat tu tuhan nak tunjuk (^_^)

Otai? mane ade otai bro.. biase2 je.. hehe

Bagi saya cantik bukan tengok Dari paras muke atau jenis ikan ... Tapi Dari segi penjagaan kite kat ikan tu dan interaksi dengan ikan yg kita ade...
Xpeduli org ckp...never try never no... Bagi saya ikan ni macam manusia tertekan dan sunyi duduk sorang2 .hahaha.. Very Happy
(ikan yg lain spesis pun bole duduk berenang aman dlm satu aquarium.. xkan manusia x bole?) betul tu binatang jee.. Boleh xkan manusia xleh hehe... Mesti boleh....
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Thu Oct 09, 2014 10:50 pm

raj wrote:
fei feng berapa harga bro?

Hari tu saya ade nampak kecik 1.5-2inci rm50
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Sat Oct 11, 2014 11:05 am

raj wrote:
Tank mate yang mana secocok dengan arowana???

selalu nya org letak aro ngan tiger atau lampam, tp pastikan aku besar sikit la kalau nak main comm ikan2 ni walaupun aro sekor, kalau aro besar, susah gak nanti, hehe Very Happy

kalau nak senang, ikut cam kata bro azhar tu, cari je apa2 ikan yg berenang kat tengah dan bawah supaya tak kacau laluan aro... cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Sat Oct 11, 2014 11:06 am

raj wrote:
tiger fish indon mahal ker bro?....sebab saya mencari tank mate yg tak mahal.... Very Happy
saya dah book arowana red...6 inci
apa yg ngam dgn red bro?


Very Happy seingat aku la bro, IT la yg paling murah... sbb yg lain tu mahal gak harga nya..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Sat Oct 11, 2014 11:07 am

raj wrote:
bro...kalau kita letak tank mate...mcm mana nak bg makan utk tank mate tu? sebab arowana mungkin kita akan jaga diet dia...kalau mcm ikan fei feng, ikan naga, clown loach ni semua mcm mana dgn makanan dia? tolong bg penjelasan bro...tq

kalau ikan bottom, atau tiger, boleh jer bagi mknn yg tenggelam tu bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
raj



Posts : 18
Join date : 09/10/2014
Age : 34
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Mon Oct 13, 2014 12:44 am

orait bro...
bro arowana vital ni untuk apa yer?
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Mon Oct 13, 2014 1:56 am

arovital ni vitamin utk aro...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Mon Oct 13, 2014 3:13 am

Ubat kuat aro hehe...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Mon Oct 13, 2014 9:05 pm

Very Happy vitamin untuk aro bro, baik untuk sisik aro...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Tank Mate Arowana   Today at 11:21 am

Back to top Go down
 
Tank Mate Arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: