Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 gambaq lpas balik dri kampong..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: gambaq lpas balik dri kampong..   Mon Sep 15, 2014 9:51 pm

Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Wed Sep 17, 2014 7:59 pm

comey...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Wed Sep 17, 2014 10:58 pm

Lawa...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Thu Sep 18, 2014 1:10 am

scratch satu je bro? tepek la bebanyak... hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Thu Sep 18, 2014 3:55 am

ni la ikan yg x leh challenge ikan otai2 skalian...tapi bile tengok je ikan ni...tenang asee...heaven!! bounce





Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Thu Sep 18, 2014 8:10 am

aro_aGus wrote:
ni la ikan yg x leh challenge ikan otai2 skalian...tapi bile tengok je ikan ni...tenang asee...heaven!! bounce






scratch cam kata2 aku je tu? hehe Very Happy cun aro bro ni...
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Thu Sep 18, 2014 9:19 am

Keh keh...thanks bro lan...anak cucu tumpang blajaq ja dri otai2...nk ksi cantik lg ikn ni baru mantopp.. cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Thu Sep 18, 2014 6:49 pm

aro ni dulu beli kat mane bro? Neutral
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 3:57 am

bli kat pudu je bro lan..x power mcm aro otai2 la...nak tnye psal pH skit..aritu bace kt sini psl pH aro ni...katenye aro x leh trkejut dgn perubahan pH..contoh kite cek air pH die 7.0,then 2/3 jam lpas tu kite cek pH tron jdi 6.0 kite pon glabah pi bntai ltak pH up kasi naik balik..katenye bhye..dahtu kite nk gune pH up ni camne bro??sbb aritu cek air tank pH mmg da rndah..lpas 3/4 ari cek balik...pH jadi lgi rndah lbih kurang 6.0 ....camne nk buat tu bro?? scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 5:41 am

Evil or Very Mad haaa... yg ni bahaya, lebih baik jgn pakai bende PH up ni,sbb boleh buat PH terkejut naik... bahaya untuk aro... aslkan air maintain je dh cukup...

WC kene jaga bro... tiap 2 hari atau seminggu 2 kali dh ok... study
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 5:50 am

bro...kalau hb sesuai pH brape bro??sbb ni pH die rndh dh ni bile test jadi warne kuning..ikn pon kdg2 mlompat..ntahla sbb pH air ke ataupon sbb bndraye slalu kacau die..haha rabbit ...kalau tmbah pH up sikit pon x leh ke??
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 5:55 am

aro_aGus wrote:
bro...kalau hb sesuai pH brape bro??sbb ni pH die rndh dh ni bile test jadi warne kuning..ikn pon kdg2 mlompat..ntahla sbb pH air ke ataupon sbb bndraye slalu kacau die..haha rabbit ...kalau tmbah pH up sikit pon x leh ke??

scratch aku tak pernah ambik kisah psl PH ni bro... sbb tu aku tak pernah pakai bnda camtu, aslkan WC jaga je..

bro WC brapa kali seminggu?
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 6:01 am

biase skali seminggu...kalau air nmpk clear je 2 kali sminggu...20% gak skali wc...takot ikan lompat happy2 arini...esok da gol tu ja..mnx2 xlah..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 6:04 am

aro_aGus wrote:
biase skali seminggu...kalau air nmpk clear je 2 kali sminggu...20% gak skali wc...takot ikan lompat happy2 arini...esok da gol tu ja..mnx2 xlah..

sbb tu biarkan je PH tu., kalau naik sikit atau turun ckit, takper lagi... jgn terlampau rendah, jgn terlampau tggi..

jgn pakai PH up tu, tkut PH naik tiba2 trus gol aro nanti bro... Evil or Very Mad

air tu baik atau tak, bukan terletak pada clear atau tak bro... sbb tu kena sentiasa maintain WC, kalau boleh, tetapkan ms WC...

kalau seminggu 2 kali, pastikan mcm tu selalu... study
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 6:08 am

orait bro lan...thanks 4 infomation...byk lgi nk kene brguru ni...heh heh heh.. study
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 6:09 am

Very Happy ramai lagi guru2 lam ni bro, cuma diorang ni lebih berdiam diri je, hehe lol!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 6:18 am

Neutral ada satu nasihat untuk kita yg bela aro ni bro... jgn ambik jalan pintas... aro ni makhluk Allah, layan lah dengan sebaik2nya...

kalau tak dpt nak belai hari2 pun takpe, aslkan kita jg air akuarium pun dh cukup... study
Back to top Go down
View user profile
aro_aGus



Posts : 16
Join date : 08/09/2014

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 7:43 am

Nasihet yg amat bergune..thumbs up
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 8:20 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Neutral ada satu nasihat untuk kita yg bela aro ni bro... jgn ambik jalan pintas... aro ni makhluk Allah, layan lah dengan sebaik2nya...

kalau tak dpt nak belai hari2 pun takpe, aslkan kita jg air akuarium pun dh cukup... study

setujuuuuu

Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Fri Sep 19, 2014 8:59 pm

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Neutral ada satu nasihat untuk kita yg bela aro ni bro... jgn ambik jalan pintas... aro ni makhluk Allah, layan lah dengan sebaik2nya...

kalau tak dpt nak belai hari2 pun takpe, aslkan kita jg air akuarium pun dh cukup... study

setujuuuuu


Very Happy tu yg sepatut nya kita buat bro, hehe, belajar cara susah takpe, sng nak handle...

jgn belajar cara mudah, tp rugi di kemudian hari... study
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Mon Sep 22, 2014 10:28 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Neutral ada satu nasihat untuk kita yg bela aro ni bro... jgn ambik jalan pintas... aro ni makhluk Allah, layan lah dengan sebaik2nya...

kalau tak dpt nak belai hari2 pun takpe, aslkan kita jg air akuarium pun dh cukup... study

setujuuuuu


Very Happy tu yg sepatut nya kita buat bro, hehe, belajar cara susah takpe, sng nak handle...

jgn belajar cara mudah, tp rugi di kemudian hari... study

pun stujuuu..hehhee
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: gambaq lpas balik dri kampong..   Today at 11:20 am

Back to top Go down
 
gambaq lpas balik dri kampong..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: