Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Penjaga Rumah Yang Setia

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 33
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Penjaga Rumah Yang Setia   Fri Sep 12, 2014 9:54 pm

Assalamualaikum....

Sebenarnya dah lama nak share belaan kawan ni....haha...tapi disebabkan baru je nak memulakan hobi baru ni...kawan tangguh dlu sampai rasa confident nak share dgn brader2 skalian... Very Happy  Very Happy

Beli as Highback dari Ikan_Akeem....masa tu baru 5"...skang xtau la brape panjangnye...mungkin dallam 6"~7" kot....

Tarikh beli 28 Mar...alhamdulillah smpi skang masih lagi bernyawa...terima kasih pada bahan bacaan yg otai2 post dalam SZ ni....ini pun belom khatam baca semua thread....

Cuma skang ada masalah DE...sebelah kanan...puncanya suka sgt jenguk keluar...smpi skng kawan tutup bahagian depan aqua...nk elak lg teruk...

Mgu lepas baru perasan sisik aro ada sopak sket selepas buat WC...xtau la sebab ape...mungkin dah ganas sgt dok dalam aqua...habis semua dia langgar...jgn pecah dah la aqua tu kene sondol....

Sorry gambar pakai HP je...xde DSLR la nk amek gmbr...hehe...

Harap dapat komen dari otai2 sekalian....




Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Sat Sep 13, 2014 5:59 am

Very Happy cun la bro, tp agak gemuk skit, camner bro bagi mkn ek? bro bagi mkn apa?
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 33
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Mon Sep 15, 2014 1:58 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy cun la bro, tp agak gemuk skit, camner bro bagi mkn ek? bro bagi mkn apa?

Gemuk sket...sb mungkin byk mkan SuperWorm kot....diet slalu bagi cengkerik,ikan guppy (kadang2), superworms...ada bagi belalang sekali je...hehe

Nak tanya..kalau bg makan anak ikan mas panjang bleh ker....nk cari seluang xde plak kt pasir gudang ni...

Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Mon Sep 15, 2014 10:26 am

Rase macam superworm banyak sangat...Jadi kat mate tu berlemak... Lemak tu pulak Akan menolk mate aro ke bawah... Ni pendapat saye jee... Embarassed
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Mon Sep 15, 2014 11:39 am

hisyammuddin wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy cun la bro, tp agak gemuk skit, camner bro bagi mkn ek? bro bagi mkn apa?

Gemuk sket...sb mungkin byk mkan SuperWorm kot....diet slalu bagi cengkerik,ikan guppy (kadang2), superworms...ada bagi belalang sekali je...hehe

Nak tanya..kalau bg makan anak ikan mas panjang bleh ker....nk cari seluang xde plak kt pasir gudang ni...


scratch ikan ni ke bro? kalau ikan ni boleh jer, tp kene pastikan kuarantin dulu sebelum bagi, boleh jugak bagi terus, tp risiko tanggung sendiri la bro, hehe... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Mon Sep 15, 2014 11:41 am

Vols wrote:
Rase macam superworm banyak sangat...Jadi kat mate tu berlemak... Lemak tu pulak Akan menolk mate aro ke bawah... Ni pendapat saye jee... Embarassed

tu bukan pendapat bro sorang jer, hehe Very Happy , kebanyakan orang pun cakap camtu, tp tu boleh jd salah satu kemungkinan jugak jd penyebab DE ni...
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 33
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Tue Sep 16, 2014 9:55 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
hisyammuddin wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy cun la bro, tp agak gemuk skit, camner bro bagi mkn ek? bro bagi mkn apa?

Gemuk sket...sb mungkin byk mkan SuperWorm kot....diet slalu bagi cengkerik,ikan guppy (kadang2), superworms...ada bagi belalang sekali je...hehe

Nak tanya..kalau bg makan anak ikan mas panjang bleh ker....nk cari seluang xde plak kt pasir gudang ni...


scratch ikan ni ke bro? kalau ikan ni boleh jer, tp kene pastikan kuarantin dulu sebelum bagi, boleh jugak bagi terus, tp risiko tanggung sendiri la bro, hehe... Very Happy

Lebih kurang cmni la bentuknya bro Lan....aritu tgk dalam aqua LS tu byk plak yg mati...risau nak beli...kang xpasal2 berpenyakit aro kawan ni....nak kuarantin susah la plak...xde aqua extra...
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 33
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Tue Sep 16, 2014 9:58 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Rase macam superworm banyak sangat...Jadi kat mate tu berlemak... Lemak tu pulak Akan menolk mate aro ke bawah... Ni pendapat saye jee... Embarassed

tu bukan pendapat bro sorang jer, hehe Very Happy , kebanyakan orang pun cakap camtu, tp tu boleh jd salah satu kemungkinan jugak jd penyebab DE ni...

Agak2 perlu ke kita puasakan aro kawan ni...supaya slim sket...hehe...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Wed Sep 17, 2014 12:27 am

aku sekarang malas nk pikir pasal diet tu diet nie.. apa aku buat beli cengkerik banyak2.. kasi ikan makan smpai puas selebihnyer masuk peti ais.. time dia makan aku bagi lagi.. aku dh tak bagi mcm zaman aku gila2 arowana.. hari2 bagi hari2 tukar air.. skg nie senang je tukar air seminggu sekali.. makan 2-3 hari sekali.. ari tu travel.. 10 hari tak makan ok je steady..de tu bagi aku faktor setup tank dan cahaya..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Thu Sep 18, 2014 1:07 am

hisyammuddin wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Rase macam superworm banyak sangat...Jadi kat mate tu berlemak... Lemak tu pulak Akan menolk mate aro ke bawah... Ni pendapat saye jee... Embarassed

tu bukan pendapat bro sorang jer, hehe Very Happy , kebanyakan orang pun cakap camtu, tp tu boleh jd salah satu kemungkinan jugak jd penyebab DE ni...

Agak2 perlu ke kita puasakan aro kawan ni...supaya slim sket...hehe...

Very Happy takyah diet sangat la, kalau skang bro bagi tiap ari mkn, bro selang2 kan, 2 hari sekali mkn.,...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Thu Sep 18, 2014 1:09 am

zerol86 wrote:
aku sekarang malas nk pikir pasal diet tu diet nie.. apa aku buat beli cengkerik banyak2.. kasi ikan makan smpai puas selebihnyer masuk peti ais.. time dia makan aku bagi lagi.. aku dh tak bagi mcm zaman aku gila2 arowana.. hari2 bagi hari2 tukar air.. skg nie senang je tukar air seminggu sekali.. makan 2-3 hari sekali.. ari tu travel.. 10 hari tak makan ok je steady..de tu bagi aku faktor setup tank dan cahaya..

Very Happy hehe, aku dulu camtu gakbro, beli anak ikan byk2 sbb kat sini takde SW, skang ni dh ada SW boleh aku beli byk2... anak ikan ni tak boleh simpan, tu yg susah nye... scratch nak kene ada akua lagi satu baru lah boleh simpan feeder...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjaga Rumah Yang Setia   Today at 10:43 am

Back to top Go down
 
Penjaga Rumah Yang Setia
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: