Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ade ahli baru

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 8:26 am

Very Happy kalau sisik dah balut habis kat level 6, tu yg org cakap crossback bro...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 8:30 am

Ohhh cam tu.... Kalau hb gelap je kat atas kan? Kalau shb dengan cross belly??
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 8:56 am

level HB, level 4-4.5, takkan cecah level 5.5... chu tak ada..

SHB level 5- 5.5 , chu kasar 2 3 ketul atau bercampur dengan chu halus..

crossbelly, warna dari perut sampai belakang sama, kalau bluebase, dr perut sampai belakang bluebase...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 9:00 am

Masih banyak bro... Mesti penat terangkan hehe... Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 9:02 am

Very Happy hehe, kalau dh faham, tak susah mane dah,...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 9:08 am

Bro 1 lagi ade forum lain yg active bosan ni... Intro 1 ke 2... Kang saya tanye banyak, pening plak bro menjawab Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Sep 05, 2014 9:16 am

tanye je... Question
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Oct 03, 2014 11:11 am

Saya gune top filter span putih, biru, pastu hitam... Kat dalam air ade daun ketapang.. Sekarang dah pulih cume scale dia ni je mungkin amik mass heal kot... Nanti saya amik gamba
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Oct 03, 2014 12:01 pm

keta[ang tu dh brapa lama pakai? bro takde pakai media lain ke? coral ke, active carbon ke? scratch
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Fri Oct 03, 2014 10:04 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
keta[ang tu dh brapa lama pakai? bro takde pakai media lain ke? coral ke, active carbon ke? scratch

Bio ring ade kat dalam tank... Ketapang time dia sakit ari tu...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sat Oct 04, 2014 9:46 am

scratch bro wc air je dh ok kot, aku aritu camtu jugak tu pun aku tukar media lain, aku pakai span je...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sun Oct 05, 2014 8:15 am

Ni scale dia




Ni ph dia
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 06, 2014 1:32 am

Cool halusnya rim... perghhhh... cun betul...

aku dulu bro camtu jugak, lepastu aku pakai span je sampai skang... Basketball
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 06, 2014 7:58 am

Mane leh celan otainye ikan... Jadi bro lan xyah cabut lah yee?? Smile skrang ni aku pening pasal ph... Semalam air nampak cam nak Jadi air susu... Pastu aku letak la serbuk untuk Jernihkan air.. Pastu hari ni air dia memang clear betul tapi.... Bila check ph... Ph dia drop cam ne ni bro??? Pening2 scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 06, 2014 10:07 am

Vols wrote:
Mane leh celan otainye ikan... Jadi bro lan xyah cabut lah yee?? Smile skrang ni aku pening pasal ph... Semalam air nampak cam nak Jadi air susu... Pastu aku letak la serbuk untuk Jernihkan air.. Pastu hari ni air dia memang clear betul tapi.... Bila check ph... Ph dia drop cam ne ni bro??? Pening2 scratch

:Dsbb tu la aku pernah keluarkan nasihat jgn pakai brg instant ni bro, serbuk jernihkan air segera, cecair turunkan ph segera, cecair naikan ph segera... semua ni bahaya bro...

lebihkan jaga air, tu je, akua bro tu byk penghuni, mmg kena jg air dengan lebih kerap, kalau taknak, pakai sump besar, boleh la kurangkan kekerapan tukar air... study

scratch psl cabut sisik tu aku takbuat bro... aku jg air dan lebihkan garam je bro..
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 06, 2014 12:47 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Mane leh celan otainye ikan... Jadi bro lan xyah cabut lah yee?? Smile skrang ni aku pening pasal ph... Semalam air nampak cam nak Jadi air susu... Pastu aku letak la serbuk untuk Jernihkan air.. Pastu hari ni air dia memang clear betul tapi.... Bila check ph... Ph dia drop cam ne ni bro??? Pening2 scratch

:Dsbb tu la aku pernah keluarkan nasihat jgn pakai brg instant ni bro, serbuk jernihkan air segera, cecair turunkan ph segera, cecair naikan ph segera... semua ni bahaya bro...

lebihkan jaga air, tu je, akua bro tu byk penghuni, mmg kena jg air dengan lebih kerap, kalau taknak, pakai sump besar, boleh la kurangkan kekerapan tukar air... study

scratch psl cabut sisik tu aku takbuat bro... aku jg air dan lebihkan garam je bro..

Ok... Ty bro...nampak kene kurang kan lagi ikan lain.... Nasib baik ade pond kat rumah...
Anyway masih banyak bro lan... Very Happy lain kali saya update lagi gamba nanti Jgn segan2 comment yee...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 06, 2014 4:52 pm

Vols wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Mane leh celan otainye ikan... Jadi bro lan xyah cabut lah yee?? Smile skrang ni aku pening pasal ph... Semalam air nampak cam nak Jadi air susu... Pastu aku letak la serbuk untuk Jernihkan air.. Pastu hari ni air dia memang clear betul tapi.... Bila check ph... Ph dia drop cam ne ni bro??? Pening2 scratch

:Dsbb tu la aku pernah keluarkan nasihat jgn pakai brg instant ni bro, serbuk jernihkan air segera, cecair turunkan ph segera, cecair naikan ph segera... semua ni bahaya bro...

lebihkan jaga air, tu je, akua bro tu byk penghuni, mmg kena jg air dengan lebih kerap, kalau taknak, pakai sump besar, boleh la kurangkan kekerapan tukar air... study

scratch psl cabut sisik tu aku takbuat bro... aku jg air dan lebihkan garam je bro..

Ok... Ty bro...nampak kene kurang kan lagi ikan lain.... Nasib baik ade pond kat rumah...
Anyway masih banyak bro lan... Very Happy lain kali saya update lagi gamba nanti Jgn segan2 comment yee...

tambah ikan lagi pun takpe bro Twisted Evil hehe... tp kene ingat jgn sampai air di abaikan, kalau ikan2 power, filter pun kena power, kalau tak, susah bro... study
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Wed Oct 08, 2014 9:11 am

Nak hubdat chu sikit sila comment yee...

Sejak sembuh Dari dropsy dia ni Jadi kuat makan... Bagi mw dia ngap... Bagi gappy dia ngap... Bagi pallet dia ngap tapi pallet telan sebijik jee.. Sampai silver dollar yg sekor tu pun dia nak ngap nasib silver dollar pantai megelak... Jadi risau plak... No

Satu lagi scale dia Jadi cam ni

Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sat Oct 11, 2014 11:01 am

scratch bahaya ni bro... kena jg air lebih ni... cara bro WC camner bro?
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sat Oct 11, 2014 8:57 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
scratch bahaya ni bro... kena jg air lebih ni... cara bro WC camner bro?

3hari skali tuka 20% air... Air pun nampak clear... Ph pun jaga, Pastu kuat makan.... Cuma scale je.... Rase macam nak cabut jee..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sun Oct 12, 2014 8:38 pm

media filter camner bro cuci? scratch
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Sun Oct 12, 2014 9:14 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
media filter camner bro cuci? scratch

Ade cuci.. Seminggu skali
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 13, 2014 12:19 am

chipscale ni bro.. jg air tambah garam,ngan cuci 2 hari sekali je, media filter try pakai span je dulu bro... aro bro campur ngan ikan lain tak? scratch
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 13, 2014 3:14 am

Vols wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
media filter camner bro cuci? scratch

Ade cuci.. Seminggu skali

ade wak bedah siasat dah kat filter media atau dlm getah paip pam atau dlm pam sendiri...
kekadang kat ctu ade terlekat sisa mknn terutama sisa anak ikan atau ulat....
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Ade ahli baru   Mon Oct 13, 2014 3:42 am

aro2011 wrote:
Vols wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
media filter camner bro cuci? scratch

Ade cuci.. Seminggu skali

ade wak bedah siasat dah kat filter media atau dlm getah paip pam atau dlm pam sendiri...
kekadang kat ctu ade terlekat sisa mknn terutama sisa anak ikan atau ulat....

Dah boss bersih licin macam kulit noradanis.... tongue
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Ade ahli baru   Today at 10:43 am

Back to top Go down
 
Ade ahli baru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: