Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 macam mana nak kasi arowana nie kawin?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
zul231



Posts: 10
Join date: 24/12/2009

PostSubject: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Dec 24, 2009 8:44 am

macam mana nak kasi arowana nie kawin?dan macam mane nak bezakan jantan dan betina?
boleh ke ternak dalam kolam sendiri untuk kasi arowana ni kawin?
minta maaf le f saya tanye byk sangat..p memang nak tau sangat...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Dec 24, 2009 8:48 am

zul231 wrote:
macam mana nak kasi arowana nie kawin?dan macam mane nak bezakan jantan dan betina?
boleh ke ternak dalam kolam sendiri untuk kasi arowana ni kawin?
minta maaf le f saya tanye byk sangat..p memang nak tau sangat...

senang je nak bagi kawin, pilih dalam 4 jantan 8 betina pastu lepas le dalam kolam
betina kena banyak dari jantan dalam 1 nisbah 2
kalau dapat kolam tanah lagi bagus, air keluar dengan air masuk kena 24 jam on
sumber air jugak penting, samaada guna air tasik atau air bukit

jantan ngan betina ni hanya org yang pakar je tau, hehe saya pun tak dapat nak bezakan
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zul231



Posts: 10
Join date: 24/12/2009

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Dec 24, 2009 8:52 am

so,mcmane nak bezakan..sebab saya takut kena tipu...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Dec 24, 2009 8:56 am

zul231 wrote:
so,mcmane nak bezakan..sebab saya takut kena tipu...

emmm kena minta tolong dari org yang pakar pasal ikan arowana le

dekat brunei takkan takde?
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zul231



Posts: 10
Join date: 24/12/2009

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Dec 24, 2009 9:05 am

susah cari kat brunei...saya dah pg banayk kedai..kelisa jenis red,highback dan banjar red tak pernah saya tengok kat sini...tu la pasal f tak der halangan nanti..saya nak jinak2 nak buat kedai kelisa kat brunei nie....sebab 2 nak join pawah 2..hehehe...tak pe la bang....nanti sya cuba cari lg la..mana tau ader sorang yg tau kat brunei ni...hehe..terima kasih bro...
Back to top Go down
View user profile
azumi_san63



Posts: 14
Join date: 30/04/2010

PostSubject: Nak bagi Aro Cepat Bertelur   Fri Apr 30, 2010 7:04 am

Ulat yg kita bagi makan kat aro tu kita bagi dia lapar... then kita bagi dia makan daun tongkat ali, then ulat tu dah agak ok, kita bagi lak kat aro tu.... baru lah depa galak nak mengawan jer... baguih tak idea aku. He he..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Fri Apr 30, 2010 7:15 am

haha leh pakai ke idea tu
mcm mengarut je hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
komiko sibling



Posts: 3
Join date: 03/02/2011

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Feb 03, 2011 5:48 am

zul231 wrote:
so,mcmane nak bezakan..sebab saya takut kena tipu...
kalo dlm aqua mcm mne lak??
Back to top Go down
View user profile
komiko sibling



Posts: 3
Join date: 03/02/2011

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Thu Feb 03, 2011 5:50 am

Admin wrote:
zul231 wrote:
macam mana nak kasi arowana nie kawin?dan macam mane nak bezakan jantan dan betina?
boleh ke ternak dalam kolam sendiri untuk kasi arowana ni kawin?
minta maaf le f saya tanye byk sangat..p memang nak tau sangat...

senang je nak bagi kawin, pilih dalam 4 jantan 8 betina pastu lepas le dalam kolam
betina kena banyak dari jantan dalam 1 nisbah 2
kalau dapat kolam tanah lagi bagus, air keluar dengan air masuk kena 24 jam on
sumber air jugak penting, samaada guna air tasik atau air bukit

jantan ngan betina ni hanya org yang pakar je tau, hehe saya pun tak dapat nak bezakan

kalo dlm aqua mcm mne lak???
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts: 177
Join date: 24/04/2011
Age: 30
Location: Kuala Lumpur

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Fri Apr 29, 2011 3:43 am

byk tanda mcm mne nk beza kn induk jantan n induk betina...

tgk sisik @ tgk jarak dari mulut ke insang...

arowana ni, bukan senang nk bg mengawan...kne betul2 tempat yg sesuai...baru dia mengawan...
tu psl la air bukit merah tu memainkan peranan penting gak...psl asal habitat ni dari situ...
kalau simpan dalam akuarium pun leh mengawan???...hehhh, lingkop la bisness pawah kt bukit merah tu x lama lagi...huhuhu...arowana ni, mengawan dalam kawasan habitat yg seperti asal...jgn kte habitat je...hujan sket pun payah dia nk mengawan...pendek kata, arowana ni bukan jenis american life la...hahahaha
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
nam3701



Posts: 135
Join date: 15/08/2009

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Fri May 06, 2011 11:42 pm

NADEEN wrote:
byk tanda mcm mne nk beza kn induk jantan n induk betina...

tgk sisik @ tgk jarak dari mulut ke insang...

arowana ni, bukan senang nk bg mengawan...kne betul2 tempat yg sesuai...baru dia mengawan...
tu psl la air bukit merah tu memainkan peranan penting gak...psl asal habitat ni dari situ...
kalau simpan dalam akuarium pun leh mengawan???...hehhh, lingkop la bisness pawah kt bukit merah tu x lama lagi...huhuhu...arowana ni, mengawan dalam kawasan habitat yg seperti asal...jgn kte habitat je...hujan sket pun payah dia nk mengawan...pendek kata, arowana ni bukan jenis american life la...hahahaha

aro dlm akuarium mmg leh mengawan bro.. tapi kebarangkalian dia mmg tipis sgt...
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts: 177
Join date: 24/04/2011
Age: 30
Location: Kuala Lumpur

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Sun May 08, 2011 8:25 am

betul betul betul....
psl letak dlm kolam tanah pun ade yg smpi 3 tahun menunggu dia mengawan...ni lak nk letak dlm akuarium...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
kyo82
Admin


Posts: 812
Join date: 09/07/2010

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Sun May 08, 2011 10:37 am

Setuju ngan pendapat bro Nam...kebarangkalian xbykla...dalam2 xbyk pun ramai gak yg dapat hasil....Benda ni aku dah post dalam thread mana aku dah tak igt....Siap ngan video lagi dari mula induk pair dalam akuarium sampaila anak ikan tu besar...blh cari kalo nak tgk...Kes dapat hasil dalam FGT pun ada gak cuma xbyk sebab jantan xda yg btul2 otai....Jantan yg otai steady je bawak telur sebab jantan yg bwk telur kompom kena kejar ngan jantan yg lain...Dalam kolam simen mg dah lama sgt cuma hasil mg lambat n jarang2...Tokey Ah Soon motor mula2 dlu pun buat guna kolam simen je....Ada di website drg blcarowana...tryla tgk...arowana ni kalo kondisi baik blh je bagi hasil....Cuma jgnlah beri harapan yg tgi kalo berani nak try biak ikan ni dalam akurium...hehehe
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts: 177
Join date: 24/04/2011
Age: 30
Location: Kuala Lumpur

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Mon May 09, 2011 6:39 am

niat dalam ati...simpan dlm akuarium tu...utk mencantik kn sudut rumah je la..hehehe
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
cekodok



Posts: 77
Join date: 01/05/2011

PostSubject: Re: macam mana nak kasi arowana nie kawin?   Wed May 11, 2011 5:54 am

NADEEN wrote:
niat dalam ati...simpan dlm akuarium tu...utk mencantik kn sudut rumah je la..hehehe


yup..aku sokong...tu bg yg baru berjinak ngn aro ni..dh besar aro tu nanti,jual la...dpt modal baru lupgrade y lbih mahal..
Back to top Go down
View user profile
 

macam mana nak kasi arowana nie kawin?

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Arowana Shopzone :: Pertanyaan harga ikan arowana terkini-