Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
flutterstick9

avatar

Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Thu Jun 12, 2014 9:28 am

Salam warga arowana forumotion. Baru2 ni didapati sejenis benda yang tidak dikehendaki mula bertapak di dalam akuarium nih. Hijaunya mcm lumut, tidak melekat di dinding, tapi xkan la lumut dah boleh naik dlm masa bberapa jam slepas WC je? kalw dibiarkan, 2 hari cukup, air akan jadi keruh gila. Sebelum ni xpernah jadi pun.

antara faktor2 kemungkinan yg berlaku benda hijau ni selepas sy mmbuat beberapa pertukaran

1. silver dollar, tankmate aro ni sebelum ni sy kasi makan frozen worm, now sy kasi mkn palet "takara sanaka-ii"
2. lampu tanning sy rendahkan pada 3 kaki dari permukaan air.
3. saya start kasi mkn cengkerik setiap hujung minggu bermula minggu lps.


xkan aro saya cirit birit kot? haha  scratch scratch 

mohon siasatan apa penyebab jadinya mcm ni. xlarat nk kena WC taip2 hari. =(

Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Thu Jun 12, 2014 6:49 pm

benda ni larrr algae...
mmg akan jadi utk tank WTT...
bole larr guna UV filter...
UV lamp ke...
ikut cara aku...aku pasang wave maker...
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Thu Jun 12, 2014 9:05 pm

Asalamualaikum..
Tumpang nyelit ..
Wave maker tu leh kurgkn alga tu jga ke bos?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Thu Jun 12, 2014 9:11 pm

wave maker tu tolak alga tu bg x berkumpul kt situ je...
pastu pump sedut lar..
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Fri Jun 13, 2014 12:09 am

lau pam aqua tu kita tonggengkn bgi air tpncut kat dinding aqua dkira leh ke x eh utk alga xduk situ..
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Fri Jun 13, 2014 6:32 am

Bagi jee tugas encik db heheh
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Fri Jun 13, 2014 8:42 pm

asheed wrote:
benda ni larrr algae...
mmg akan jadi utk tank WTT...
bole larr guna UV filter...
UV lamp ke...
ikut cara aku...aku pasang wave maker...

bro pinjam wave maker tu...nak tolak alga tank 2' aku ni gak....
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sat Jun 14, 2014 5:17 am

wve maker tu bpe hingget eh..
Huhuk..
Moden tul..
Ikan bndraya neh xsedot silikon2 aqua ke bos?
Hihi
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9

avatar

Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sat Jun 14, 2014 6:36 am

asheed wrote:
benda ni larrr algae...
mmg akan jadi utk tank WTT...
bole larr guna UV filter...
UV lamp ke...
ikut cara aku...aku pasang wave maker...

ohhh, kdg2 try gak kacw2 algae tu, tolak ke pam. makin lama algae xde, tp air keruh kaw2 punya. WC 2 hari skali.

ikan db baru beli, test tgk air cmne. tp baru beli smlm air keruh lg. haha
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sat Jun 14, 2014 8:51 am

cbe tgok produt menjernihkan air akua =D
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sun Jun 15, 2014 6:44 pm

bandaraya x mkn algae tu...
aku pakai wave pump tu da cukup...
xyh pakai wave maker...
tapi kalo aro kecik lg....
jgn pakai pump yg kuat...
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sun Jun 15, 2014 6:45 pm

aro2011 wrote:
asheed wrote:
benda ni larrr algae...
mmg akan jadi utk tank WTT...
bole larr guna UV filter...
UV lamp ke...
ikut cara aku...aku pasang wave maker...

bro pinjam wave maker tu...nak tolak alga tank 2' aku ni gak....
aku pon xde wave maker...hahah
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sun Jun 15, 2014 6:45 pm

flutterstick9 wrote:
asheed wrote:
benda ni larrr algae...
mmg akan jadi utk tank WTT...
bole larr guna UV filter...
UV lamp ke...
ikut cara aku...aku pasang wave maker...

ohhh, kdg2 try gak kacw2 algae tu, tolak ke pam. makin lama algae xde, tp air keruh kaw2 punya. WC 2 hari skali.

ikan db baru beli, test tgk air cmne. tp baru beli smlm air keruh lg. haha
kalo tolak pegi ke pump pon...
dia akan duk balik kt situ...
tempat yg sama...
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sun Jun 15, 2014 9:04 pm

Gune Ni aqurium xyah wave stress ikan nanti. Air boleh Tuka jangka masa panjang dalam 2 minggu atau lebih tapi filter kene jaga sebab product Ni dia buat bende yang kotor tu jadi ringan untuk filter senang sedut...
arowana.forumotion.com/t1475-product-menjernihkan-air-aquarium-meh-kongsi
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Sun Jun 15, 2014 9:46 pm

Very Happy klau nak pakai wave maker tu letak kat bawah je, aro duk atas, tak efek sangat kat aro...

kalau air tu hijau mungkin sbb lampu tanning bro tu... alga tu jd pun boleh disebabkan oleh lampu tu jugak bro...  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 1:21 am

yup...wave maker n pump tu kt bwh jek...aro main atas...
aku dari ikan 5 inci biar je pump tu xde ikan stress pon...
jd kerap lapar ada larr...
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9

avatar

Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 1:32 am

asheed wrote:
yup...wave maker n pump tu kt bwh jek...aro main atas...
aku dari ikan 5 inci biar je pump tu xde ikan stress pon...
jd kerap lapar ada larr...

lfs dkt sini xde jual la pulak wave maker nih.. boleh tau brapa anggran wavemaker nih?
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 1:42 am

Yeke?? Wave maker tu macam mane bentuk dia?? Ada gambar x?biaselah baru blaja
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 2:12 am

flutterstick9 wrote:
asheed wrote:
yup...wave maker n pump tu kt bwh jek...aro main atas...
aku dari ikan 5 inci biar je pump tu xde ikan stress pon...
jd kerap lapar ada larr...

lfs dkt sini xde jual la pulak wave maker nih.. boleh tau brapa anggran wavemaker nih?
adesss...bape ek..bwh rm30 ada kot...
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 2:13 am

Vols wrote:
Yeke?? Wave maker tu macam mane bentuk dia?? Ada gambar x?biaselah baru blaja
ermm...search je google aquarium wave maker..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Mon Jun 16, 2014 4:26 am

Vols wrote:
Yeke?? Wave maker tu macam mane bentuk dia?? Ada gambar x?biaselah baru blaja

camni la lebih kurang rope nye bro... ada gak macam2 pesyen nye, tp yg camni mmg biasa la...  Basketball 

Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   Tue Jun 17, 2014 8:43 pm

flutterstick9 wrote:
Salam warga arowana forumotion. Baru2 ni didapati sejenis benda yang tidak dikehendaki mula bertapak di dalam akuarium nih. Hijaunya mcm lumut, tidak melekat di dinding, tapi xkan la lumut dah boleh naik dlm masa bberapa jam slepas WC je? kalw dibiarkan, 2 hari cukup, air akan jadi keruh gila. Sebelum ni xpernah jadi pun.

antara faktor2 kemungkinan yg berlaku benda hijau ni selepas sy mmbuat beberapa pertukaran

1. silver dollar, tankmate aro ni sebelum ni sy kasi makan frozen worm, now sy kasi mkn palet "takara sanaka-ii"
2. lampu tanning sy rendahkan pada 3 kaki dari permukaan air.
3. saya start kasi mkn cengkerik setiap hujung minggu bermula minggu lps.


xkan aro saya cirit birit kot? haha  scratch scratch 

mohon siasatan apa penyebab jadinya mcm ni. xlarat nk kena WC taip2 hari. =(


kalo tanning mmg alga ni akan naik...rajin2 wc...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan   

Back to top Go down
 
Taik ke apa ni? Penyiasatan diperlukan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: