Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 10, 2014 1:56 am

assalamualaikum
salam 1 malaysia
saya baru je nak blajar bela ikan ni
beli baru sebulan lebeh
dari segi pembesaran agak puas hati sebab nak banding dengan waktu beli dulu dia agak kecik skit
masalah sekarang ni, bahagian belakang kiri dia agak pudar jika dibandingkan dengan sebelah kanan. macam cacat plak saya tengok
ape patut saya buat. adekah ni factor makanan

ni bahagian kanan.



ni bahagian kiri


Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 10, 2014 4:13 am

Cantek ikan pokcik.
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 10, 2014 4:32 am

ikan tak cun pon, biase2 je, tu lighting je lebeh... mohon bantuan dr otai2 ikan sy yg sakit nih..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 10, 2014 10:56 pm

scratch MG ke bro? aku nampak mcm sisik gugur je bro? mungkin aro bro ni kuat melompat tak?

kalau sisik jatuh, tu takyah risau bro... tp kalau bro boleh zoom lagi kat sisik tu baru sng nak nampak, atau bro, pakai lampu putih dulu...  scratch 

Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 11, 2014 6:47 am

waktu beli brother tu kate SHB, semalam amek satu plastik garam letak dalam aqua. aqua size 4kaki. tak tahula tindakan ni betol ke tak...
garam bole bagi mati bacteria ke bos?
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Thu Jun 12, 2014 12:11 am

pako_zok wrote:
waktu beli brother tu kate SHB, semalam amek satu plastik garam letak dalam aqua. aqua size 4kaki. tak tahula tindakan ni betol ke tak...
garam bole bagi mati bacteria ke bos?

lampu kuning erk bro?
Back to top Go down
View user profile
Vols

avatar

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Thu Jun 12, 2014 12:43 am

Duh cantik ikan tu...
Jealous plak... Aku ade silver jee
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Thu Jun 12, 2014 2:57 am

ikan tak laa gold sangat pon sebenarnye, gold skit2 je.. aku pakai lampu kuning, tu yang nampak gold semacam je tu..
kalau kita dah letak garam banyak gile, kene letak jugak ke antibacteriam tu..? mohon pencerahan dari otai2
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Thu Jun 12, 2014 9:38 am

Asalamualaikum.
Try buh vitamin..
Ikan kwn namanye salleh,
dia dok lompat pai kone tiang ateh akuarium kwan pai luka cam terhiris skit,
Kwn bgi vitamin,
Alhamdulillah, nmpakmya makin sembuh..

Penyakit xsme, tp leh cbe2.
Nk lgi mujarb, wat solat ajat skit bos.
Insyallah :-)
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Thu Jun 12, 2014 10:26 pm

ooo kene bagi vitamin eh.. vitamin tu makan ke letak dalam air je.. ape name vitamin tu.. maaflah banyak tanye, saye ni baru nak blajar..
kalau bole letak la gambar vitamin tu camne rupe..
Back to top Go down
View user profile
Kunka

avatar

Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Fri Jun 13, 2014 12:28 am

Image and video hosting by TinyPic

Kwn buh obat neh..
Selera mkn leh than.
Jgn lbih dos bos,
Cam iodin..
Tgn kwn ade luka sket,
Try celup,
Cam buh ubat lak asenye. Huhuk..

Lau nk maklumat lgi baik, tggu sifu2 nye idea n pndangan,
Kwn pon bru sbulan lbih dlm hobi ni. Hihi

Good luck bos!
Back to top Go down
View user profile
orca_paus

avatar

Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Fri Jun 13, 2014 12:33 am

salam..
sampai satu plastik garam hang letak..jd ikan masin lak nnt..xpyah bnyk sgt..ikut sukatan..
kang bnyk sgt garam kene darah tinggi lak aro tu..huhuhuhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Sun Jun 15, 2014 9:38 pm

Shocked satu plastik? bro boleh gtau detail tak pasal sakit aro bro ni, sbb aku tak nampak sangat sakit nyer pun...  scratch 
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 17, 2014 8:01 am

aku letak garam satu plastik sebab ingat ke garam ni bole bunuh kuman bakteria, heheeh biase laa budak baru blajar, main cube2 jaya je. tapi hasilnye selepas semingggu sisik kiri bahagian belakang tu dok macam tu jugak.. aduhhhh, sedey laa camni Sad 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 17, 2014 5:34 pm

scratch camni je bro, bro blh ambik gambo clear lagi tak? aku tak nampak camner sisik yg bro cakap sakit tu, sbb sakit sisik ni ade mcm2 bro..  scratch 
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Tue Jun 17, 2014 8:40 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
scratch camni je bro, bro blh ambik gambo clear lagi tak? aku tak nampak camner sisik yg bro cakap sakit tu, sbb sakit sisik ni ade mcm2 bro..  scratch 

close up ckit kwsan dikatakan sakit tu..hehhehe
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 18, 2014 1:26 am



aku cube nak snap bagi clear lg, tapi ikan ni suke gerak2, susah skit. so tolong laa otai2 ape patut nak buat nih
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 18, 2014 3:15 am

pako_zok wrote:


aku cube nak snap bagi clear lg, tapi ikan ni suke gerak2, susah skit. so tolong laa otai2 ape patut nak buat nih

kalo 2 yg sisik gelap tu cam kesan sisik tercabut..br nak recover....
sesape tolong betulkan kalo aku salah....
masih blaja gak lg ni...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 18, 2014 9:51 am

scratch yang ni ke bro? kalau yg ni, ni sisik aro tercabut ni, tggu nak sembuh... study 

Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 18, 2014 10:14 am

tq kawan2.. ooo rupenye sisik tercabut... risau aku.. dalam sebulan nanti ok kot??? ke banyak bulan jugak baru nak sembuh nih
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   Wed Jun 18, 2014 4:27 pm

dlm 3 bulan camtu jugak la bro  scratch ...tggu nak cantik tu yg merana, hahaha lol! 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?   

Back to top Go down
 
adekah ikan aku ni sakit... ape nak buat ni?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: