Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY

Go down 
AuthorMessage
radzi



Posts : 40
Join date : 11/06/2013

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeTue May 20, 2014 5:53 am

Cara penipuan:

Mengiklan di www.mudah.my dengan tajuk: “AROWANA INDONESIA” menggunakan alamat Ayer Panas Tengah Kuala Lumpur – Setiawangsa tetapi sebenarnya dia berada di Bandung Indonesia. Harga ditawarkan sangat rendah untuk jenis super red (RM350/ekor). Jika tiada permit import arowana tak jadi masalah sebab boleh hantar melalui PILOT kapal terbang.
Mensyaratkan pembelian minima 2 ekor. Pembayaran mesti dibuat menggunakan western union. Bayaran perlu dibuat atas nama:

Soehartono Aliman
ID # 3273012707810001
Jl.Sarikasa I Blok 9 no.142
Rt.006 RW.004
Kel.Sarijadi Kec.Sukasari
Bandung
Indonesia
Email:  tropicalmsa@gmail.com
Telefon: +6289639904565

Apabila bayaran telah dibuat si penipu ini akan menukar pula syarat pembelian minima kepada 10 ekor dengan mengatakan ini adalah arahan yang baru diterima dari pihak berkuasa Indonesia yang menetapkan syarat eksport arowana mestilah tidak kurang dari 10 ekor. Dia akan melampirkan juga salinan surat tersebut untuk meyakinkan pembeli.

Jika customer menuntut balik pulangan wang, dia akan mengugut kita dengan mengatakan polisi perniagaan syarikat hanya akan memulangkan sebanyak 50% dari bayaran yang telah dibuat jika customer membatalkan pembelian - Jawapan ini dijawab secara e-mail. Dia seterusnya mencadangkan supaya kita menambah pembelian ikan menjadiakan jumlah sebanyak 5 ekor. Dengan cara itu si penipu ini kononnya akan mencampurkan ikan kita dengan pembeli lain yang telah membuat pesanan sebanyak 5 ekor bagi membolehkan urusan pos dapat dibuat.

Akhirnya apabila panggilan telefon dibuat si penipu ini tidak akan menjawab panggilan telefon anda seterusnya mematikan terus telefonnya.

SCREEN SHOT ADALAH SEPERTI BERIKUT:

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY <a href=AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY MudahAds_zpscf9852d6" />
Back to top Go down
View user profile
wanotz

wanotz

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeTue May 20, 2014 2:10 pm

Terima kasih atas perkongsian.. Apa yg sy tahu untuk jenis SR minimum harga rm900 keatas.. sekira nye redah dri pada itu hndak lah berhati2x kerana kebnyakan menipu. Kalo boleh beli lah dgn orng yg anda kenal or boleh dipercayai.
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

Burnaro80

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeTue May 20, 2014 8:29 pm

sokong sgt2 pendapat bro wanotz tu..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeThu May 22, 2014 6:33 am

Evil or Very Mad yg macam ni la betul2 bahaya, bagi yg nak bela aro tu, jgn lah percaya sangat dengan bnda yg murah melampau2, beli lah dr org yg dikenali, tanya kat org dulu sebelum buat pembelian mcm ni...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeSun May 25, 2014 2:43 am

beli murah takpe tp make sure source betul..kat luar tu jual mahal pun ada tp tipu gak.. kalau sangsi tanya farm mana, kalau dia beli dr trader lain tanya nama trader etc2.. cross check semua.. baru beli.. tak pasti tanya member2.. kalau rajin beli dr farm trus.. tp farm pun kena tgk gak.. tanya farm ikan nie pure ke cross breed ke apa.. dorang tak leh jawab jgn beli..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeMon May 26, 2014 9:44 am

zerol86 wrote:
beli murah takpe tp make sure source betul..kat luar tu jual mahal pun ada tp tipu gak.. kalau sangsi tanya farm mana, kalau dia beli dr trader lain tanya nama trader etc2.. cross check semua.. baru beli.. tak pasti tanya member2.. kalau rajin beli dr farm trus.. tp farm pun kena tgk gak.. tanya farm ikan nie pure ke cross breed ke apa.. dorang tak leh jawab jgn beli..

erm, betul tu, kdg2 yg mahal tu yg seksa, ya penting kenali penjual tu, kene banyak tanye kat org la... Evil or Very Mad 
Back to top Go down
View user profile
radzi



Posts : 40
Join date : 11/06/2013

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: PENIPU AROWANA KEMBALI LAGI DI MUDAH   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeFri Jun 27, 2014 6:27 am

Penipu arowana datang balik. Ni link dia kalau tak kena delete lagi:

http://www.mudah.my/Arowana+Red+Origin+Indonesia-28142624.htm
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeFri Jun 27, 2014 7:03 am

Shocked masih ade la bro.. bhya betul la skang ni... Evil or Very Mad 
Back to top Go down
View user profile
Vols

Vols

Posts : 298
Join date : 09/06/2014

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeSat Jun 28, 2014 3:53 pm

Tu dia abang LAn bagi nasihat... Baik dengar tenang jiwa.... Xdengar merana hehehe...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitimeMon Jun 30, 2014 10:25 am

Very Happy hehe, kena pandai2 la bro...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Empty
PostSubject: Re: AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY   AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY Icon_minitime

Back to top Go down
 
AMARAN!!! PENIPUAN JUAL BELI AROWANA DI MUDAH.MY
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: