Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 baby MG untuk dikomen.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: baby MG untuk dikomen.    Sun May 18, 2014 8:56 pm

Salam warga arowana shopzone sekalian.

baby MG untuk dikomen oleh tuan2. MG ni ada cacat sedikit di bahagian mata. org bagi free kita balon aje. hehehehe  Razz Razz 

minta komen sesuai x setup akua saya ni? ada perlu perubahan apa2 x?



Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 19, 2014 11:43 am

Very Happy cun dh ni bro, lagipun aro ni mcm dh ok spec dia ni, yg itam2 kat bawah tu ape ek?  scratch 

cuba bro zoom kan lagi kat mata tu, aku nak tengok jugak kecacatan nya bro...  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 19, 2014 7:47 pm

makasih bro.. tgk tu mcm dah cun, tapi xbrapa arif nk tgk scale, chu, bla3 apa tah. hahaha..

emm, yang hitam tu pasir bro.. tapi atas nasihat mmbe2, dyorg suruh buang pasir tu sbb boleh kacau temperature akua tu.. jadi dah buangg. tadaaaaaaaaa






yang mata tu bro kena tgk dkt anak mata dia elok2..yang hitam tu.  nmpk kecik mcm mata pen ja.. agak2, boleh sembuh x bila dh mmbesar?





Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 19, 2014 8:44 pm

[quote="flutterstick9"]Salam warga arowana shopzone sekalian.

baby MG untuk dikomen oleh tuan2. MG ni ada cacat sedikit di bahagian mata. org bagi free kita balon aje. hehehehe  Razz Razz 

minta komen sesuai x setup akua saya ni? ada perlu perubahan apa2 x?

taknak try tanning ke bro?nampak potensi ikan ni...
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 19, 2014 10:59 pm

aro2011 wrote:
flutterstick9 wrote:
Salam warga arowana shopzone sekalian.

baby MG untuk dikomen oleh tuan2. MG ni ada cacat sedikit di bahagian mata. org bagi free kita balon aje. hehehehe  Razz Razz 

minta komen sesuai x setup akua saya ni? ada perlu perubahan apa2 x?

taknak try tanning ke bro?nampak potensi ikan ni...

nak ja try tanning aro ni. minat mndalam sgt ni psl aro ni. cuma mcm mana nk tanning tu xtau la.. ada baca dlm thread2 lain. tp xberapa paham beza WTT dgn tanning ni.. ke sama je?

p/s: saiz ni dah boleh tanning ke?
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Tue May 20, 2014 2:14 pm

Saiz ni dah sesuai sngt tuan... cari stiker putih or stiker carbon putih kasi tampal keliling and bwh sekali. lepastu guna lampu putih, klo nak jimat lampu phlip pon boleh.
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Tue May 20, 2014 11:00 pm

wanotz wrote:
Saiz ni dah sesuai sngt tuan... cari stiker putih or stiker carbon putih kasi tampal keliling and bwh sekali. lepastu  guna lampu putih, klo nak jimat lampu phlip pon boleh.

betul doh tu...setuju.....
leh bro wanotz tepek skali pic tank nya...sng nampak ckit gambar tanning tu...
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Tue May 20, 2014 11:10 pm

wanotz wrote:
Saiz ni dah sesuai sngt tuan... cari stiker putih or stiker carbon putih kasi tampal keliling and bwh sekali. lepastu  guna lampu putih, klo nak jimat lampu phlip pon boleh.


Bos, tinggi x budget nk buat process tanning ni? Lampu putih nak pasang brapa byk?
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Wed May 21, 2014 1:47 am

flutterstick9 wrote:
wanotz wrote:
Saiz ni dah sesuai sngt tuan... cari stiker putih or stiker carbon putih kasi tampal keliling and bwh sekali. lepastu  guna lampu putih, klo nak jimat lampu phlip pon boleh.


Bos, tinggi x budget nk buat process tanning ni? Lampu putih nak pasang brapa byk?

aku pakai tank 2' je...2 biji lampu philips...1biji x 24 watt = 48watt
dulu tanning 24/7....tp skang kat kelantan musim panas....
so aku on waktu malam je....siang suhu leh cecah 35 darjah....
lampu panjang biasa rumah tu 36watt...so takde beza sgtle....kira malam aku on lampu aqua ni..lampu umah lain tak on...
kalo tak mmg akan on gak 1 biji lampu samada dapur @ ruang tamu

org lain ade yg pakai T5 = 56w x 2@3 btg....
effect lg cpt ( tgk baka ikan juga )....tgk atas tuan aro....nak yg macamana...
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Wed May 21, 2014 6:28 am

aro2011 wrote:
flutterstick9 wrote:
wanotz wrote:
Saiz ni dah sesuai sngt tuan... cari stiker putih or stiker carbon putih kasi tampal keliling and bwh sekali. lepastu  guna lampu putih, klo nak jimat lampu phlip pon boleh.


Bos, tinggi x budget nk buat process tanning ni? Lampu putih nak pasang brapa byk?

aku pakai tank 2' je...2 biji lampu philips...1biji x 24 watt = 48watt
dulu tanning 24/7....tp skang kat kelantan musim panas....
so aku on waktu malam je....siang suhu leh cecah 35 darjah....
lampu panjang biasa rumah tu 36watt...so takde beza sgtle....kira malam aku on lampu aqua ni..lampu umah lain tak on...
kalo tak mmg akan on gak 1 biji lampu samada dapur @ ruang tamu

org lain ade yg pakai T5 = 56w x 2@3 btg....
effect lg cpt ( tgk baka ikan juga )....tgk atas tuan aro....nak yg macamana...

bro aro2011, boleh tempek gambar akua x?

sy punya akua setup 2.5 kaki.. tadi merata cari kdai akuarium, smua lampu putih watt sikit2 je. 10w, 15w, 20w. lepas tu cari sticker putih dkt akuarium pun xde. adoi.. dkt mana ye bro2 skalian beli? sy cari merata dah xde jual pun.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Wed May 21, 2014 7:27 am

Pakai stiker carbon kereta pon boleh jnji putih.. Kawan tengah kerja ni.. nnt ada masa kawan post pic.

klo nak jimat guna lampu putih philip 2 batang kotak warna hijau or extra bright. so lepas tu gi kedai electrik beli reflector


reflector

https://www.google.com/search?q=reflector+lamp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6qh8U8zoEsmLqAbp4ILABA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1431&bih=566#facrc=_&imgdii=_&imgrc=t5MQP8fU-ESZPM%253A%3BQePTHDrmfBTVDM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.arcadia-reptile.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F10%252Fweblarge-reflector.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farcadia-reptile.com%252Ffluorescent-lamp-reflectors-t5t8%252F%3B698%3B233

philip

https://www.google.com/search?q=reflector+lamp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6qh8U8zoEsmLqAbp4ILABA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1431&bih=566#q=philip+lamp+pendaflour&spell=1&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=1DTEmevKlK5uyM%253A%3BFm969KXPcp66yM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electricsupplyonline.com%252Fimg_prod%252F020%252FFW020019.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electricsupplyonline.com%252Fprod%252Fphilips-fluorescent_tube_lamps%252Ff32t8-adv841-xew-alto-25w_w020019.php%3B321%3B224
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Wed May 21, 2014 9:57 am

makasih bro wan sbb nk tolong post gambar setup tu.. heheheh  Very Happy Very Happy Very Happy 

saya ada mcm idea sikit.. kalau sy letak lampu t4 20watt dkt atas akua, then lampu submersible 15watt dkt depan, okay x? sebab rata2 kedai ckp watt tinggi untuk akua kecik mmg x produce. akua saya cuma 2.5 kaki.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Wed May 21, 2014 11:29 am

apa yg penting kasi bersih bahgian sisik atas aro.. klo boleh kasi full balut dgn stiker putih.
bila dah xde perubahan baru lah letak sebelah tepi.
ni pandangan sy. klo ada yg lg mujarab sila lah share.
bab lampu ni tngk pada bajet tuan. lg tinggi watt lg tinggi bil. mcm sy nak jimat so sy pakai lampu biasa orng pnggil "soft tanning"
Smile
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Thu May 22, 2014 6:42 am

Very Happy bro boleh je tanning, kalau pakai lampu biasa takpe, pastikan akua tu putih habis la... kalau tak macam biasa je efek nye bro...

kalau akua dh kosong camtu baru cun bro, hehe  cheers 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Sun May 25, 2014 3:02 am




aku setup buruk2 camni je tank 2' aku...hahahhaa buruk
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Sun May 25, 2014 6:49 am

aro2011 wrote:



aku setup buruk2 camni je tank 2' aku...hahahhaa buruk


bro. lampu philip tu guna yang batang tu ke?
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Sun May 25, 2014 6:56 pm

Kwn pakai lampu spiral je....
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 7:05 am

akhirnya, atas nasihat2 rakan2 dlm forum ni, ni setup saya. ok x?

Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 9:50 am

Very Happy tak balut habis bro? cun dah ni bro... cam 4 ketul jer lampu tu? scratch 
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 10:07 am

bro lan, 2 ketul je lampu. mayb nmpk 4 sbb reflect kot. nk pkai lmpu T5 untuk saiz 2.5kaki xde pulak. pkaila lmpu philip je..  Very Happy Very Happy 

boleh ke balut hbis? ada bca dlm forum ckp jgn balut hbis, nt ikan terkejut.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 10:44 am

Very Happy lampu philip tu pun dh ok bro...

boleh je, tp psl terkejut tu, tengok aro bro jugak la, ada yg tak mudah terkejut, ada yg mudah terkejut..

selalu nya, org letak dlam akua putih, balut habis (aku tak  Razz ) kalau tank gelap, tgglkan bahagian depan tu, sbb takut aro terkejut kalau nampak cahaya...

p/s ikut suka empunya aro jugak, hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 10:50 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy lampu philip tu pun dh ok bro...

boleh je, tp psl terkejut tu, tengok aro bro jugak la, ada yg tak mudah terkejut, ada yg mudah terkejut..

selalu nya, org letak dlam akua putih, balut habis (aku tak  Razz ) kalau tank gelap, tgglkan bahagian depan tu, sbb takut aro terkejut kalau nampak cahaya...

p/s ikut suka empunya aro jugak, hehe  lol! 

 Very Happy Very Happy  ohhh mcm tu.. hmmm, last2 saya buat mcm ni je. saya kelipkn sticker putih tu dkt depan, bila siang time xbkk lampu sy kasi bukak depan tu, bila mlm nk wtt, sy tutup depan tu dgn sticker. haha
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Mon May 26, 2014 7:22 pm

flutterstick9 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy lampu philip tu pun dh ok bro...

boleh je, tp psl terkejut tu, tengok aro bro jugak la, ada yg tak mudah terkejut, ada yg mudah terkejut..

selalu nya, org letak dlam akua putih, balut habis (aku tak  Razz ) kalau tank gelap, tgglkan bahagian depan tu, sbb takut aro terkejut kalau nampak cahaya...

p/s ikut suka empunya aro jugak, hehe  lol! 

 Very Happy Very Happy  ohhh mcm tu.. hmmm, last2 saya buat mcm ni je. saya kelipkn sticker putih tu dkt depan, bila siang time xbkk lampu sy kasi bukak depan tu, bila mlm nk wtt, sy tutup depan tu dgn sticker. haha

ok dah tu....blakang tu apsal mata aku nampak cm ijau je stickernye....mata aku je kot...
air kalo dpt lg rendah lg cun.....
siang tak on lampu pun leh je bro tutup....aku bukak dpn time nak kasi mkn...amik gambar....wc je....
time lain aku off je....aku sediakan lampu t4 biasa je....kalo tak on lampu philips aku on yg tu...
takde tkejut sgt dr terang sgt kpd gelap terus....
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Tue May 27, 2014 3:22 am

aro2011 wrote:
flutterstick9 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy lampu philip tu pun dh ok bro...

boleh je, tp psl terkejut tu, tengok aro bro jugak la, ada yg tak mudah terkejut, ada yg mudah terkejut..

selalu nya, org letak dlam akua putih, balut habis (aku tak  Razz ) kalau tank gelap, tgglkan bahagian depan tu, sbb takut aro terkejut kalau nampak cahaya...

p/s ikut suka empunya aro jugak, hehe  lol! 

 Very Happy Very Happy  ohhh mcm tu.. hmmm, last2 saya buat mcm ni je. saya kelipkn sticker putih tu dkt depan, bila siang time xbkk lampu sy kasi bukak depan tu, bila mlm nk wtt, sy tutup depan tu dgn sticker. haha

ok dah tu....blakang tu apsal mata aku nampak cm ijau je stickernye....mata aku je kot...
air kalo dpt lg rendah lg cun.....
siang tak on lampu pun leh je bro tutup....aku bukak dpn time nak kasi mkn...amik gambar....wc je....
time lain aku off je....aku sediakan lampu t4 biasa je....kalo tak on lampu philips aku on yg tu...
takde tkejut sgt dr terang sgt kpd gelap terus....

hahahahaha  Laughing Laughing Laughing  sticker putih tu bro. tp xtau mula2 beli akua ni kaca blakang dia mcm kekuningan sikit. so sbb tu nmpk mcm ala2 hijo tu. ohhh, air lagi rendah lg ok? ok nanti sy rendahkan lagi.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Tue May 27, 2014 6:39 am

Kalo boleh air 3inchi ke bawah.
sticket kasi full tutup xmoh bukak2x.. hihi dlm 2 ke 3 bln insyallah nmpk hasil.
make sure air hijau kasi wc. supaya hasil nye lebih mantap and cepat.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: baby MG untuk dikomen.    Today at 5:19 pm

Back to top Go down
 
baby MG untuk dikomen.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: