Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 09, 2014 6:52 pm

Salam Otai2 Aro SZ
Nak minta pendapat jenis aro baru saya ni
Baru 2 minggu amik
Seller claim MGXB
tapi chu belum naik lagi
saiz dah 7 inci.
minta pencerahan
tq otai2
[img][/img][img][/img][img][/img]
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 09, 2014 9:11 pm

kalo x otai bole komen???hehe
ikan ni blom lg bole declare xb..
tgk kaler...
shb bole jd kalo chu kasar...
mg bole jd kalo kuo chuhalus...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 09, 2014 9:37 pm

Hihi..Bro Asheed kira dah otai apa...
Pandangan sentiasa bernas dan bermanfaat..

oh ye ke? lum leh declare xb ye..nape kena tgk kaler bro?
tapi saya belek2 Nampak cam chu kasar lah..
xnampak lak mcm chu halus..

kalau shb chu kasar sedihlah..
camna lah seller boleh declare mgxb..
masalah jugak bila amik aro x bawak otai sama..

thnks bro asheed..

ada cara nak jdkan shb ke mg x?hihi..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 09, 2014 10:30 pm

Burnaro80 wrote:
Hihi..Bro Asheed kira dah otai apa...
Pandangan sentiasa bernas dan bermanfaat..

oh ye ke? lum leh declare xb ye..nape kena tgk kaler bro?
tapi saya belek2 Nampak cam chu kasar lah..
xnampak lak mcm chu halus..

kalau shb chu kasar sedihlah..
camna lah seller boleh declare mgxb..
masalah jugak bila amik aro x bawak otai sama..

thnks bro asheed..

ada cara nak jdkan shb ke mg x?hihi..
sebab x bole declare xb pasal...
aro ni level 5 pon blom clear lg...ikut pandangan mata newbie aku...
apatah lg scale level 6...
pasal chu kasar tu bro kene tggu gak...
takut aro bro nih jenis yg slow develope...

jgn sedih2...kalo shb pon kategorinye dlm MG gak...
tp low spec..
tetap lawa gak...
bole tau bape rm bro beli??
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 09, 2014 11:01 pm

Harganya saya beli RM550.
bila bandingkan dgn xb saya yg dah 9 inci mmg Nampak bezanya dr segi sisik

sisik aro ni Nampak nipis dan ring pun mcm nak ada xde..
tgk lain2 mgxb hobbyist dan seller lain saiz 6 inci ni dah cun gak..

ada sebab khusus ke bro asheed slow and fast develop ni?
atau bergantung pada gene ikan?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Thu Apr 10, 2014 12:55 am

sebab ada slow n fast developement..
bole dikatakan gen yg mana PB slow developement...
biasanye kategori kacuk2 ni cpt bole nampak ciri2 dia...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Thu Apr 10, 2014 1:36 am

ohh.. camtu..
ok ke harga saya beli tu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Mon Apr 14, 2014 10:06 am

scratch pasal harga aku tak tau nak komen, sebab kat tempat aku, harga boleh buat org terus kempunan nak main aro, hahaha...
tp aro bro ni berpotensi nak jd SHB atau ke atas, hehe, mcm bro asheed cakap, chu lom nampak lagi, taktau nak komen camner...
bro tggu lagi, insyaAllah kalau beli ngan penjual yg boleh dpercayai, MG tetap MG...  cheers 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Mon Apr 14, 2014 7:13 pm

yup...harga ni tipikal sket...
ikut org nak jual bape...
jgn org tu jual HB harga MG da...
tp kalo ikutkan harga bro beli tu...
harga MG da...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 7:38 pm

Neutral erm, betul tu, psl harga ikut tuan punya nak jual brape, hehe,
kena tengok penjual gak la... tp yg ni insyaAllah MG ni bro...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 8:01 pm

Salam Bro Lan Bro asheed..
Terima kasih untuk pencerahan..

sbnrnya aro ni baru je disemadikan sabtu lepas..
kena bakteria infection..
ada saya post kan gambarnya di thread riznet bawak tajuk "ikan saya sakit"

sedih gak dgn pemergian dia..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 8:47 pm

Burnaro80 wrote:
Salam Bro Lan Bro asheed..
Terima kasih untuk pencerahan..

sbnrnya aro ni baru je disemadikan sabtu lepas..
kena bakteria infection..
ada saya post kan gambarnya di thread riznet bawak tajuk "ikan saya sakit"

sedih gak dgn pemergian dia..
xpe2...koleksi yg lain banyak...jaga elok2..
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 9:12 pm

Hmm..Bro asheed..
tu yg susah jadi penggemar aro ni..

patah tumbuh hulang berganti
pantang tank kosong je mesti nak pengganti..
betul lah org cakap arowana ni pembawaan dia lain..
dah ada satu mesti nak dua..
dah dua mesti nak tiga dan seterusnya....
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 9:23 pm

tu larr penghobi...
selagi x dpt yg dapat puaskan ati...
selagi tu membeli...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Tue Apr 15, 2014 9:27 pm

sokong2...betul tu bro asheed..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 1:27 am

Shocked oooo, yg tu ke? aduh... kesian betul la....
cari lagi bro, puaskan hatimu, haha...  lol! 
aku nak cari semua spesis aro rasanya, hehe, aku nak bela setiap sekor aro tu...
ni cita2 aku la...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 1:57 am

bagus dan murni cita2 bro lan tu..
perlu di support sepenunhnya

saya kumpul aro ni bukan apa..
sebab cantik, ada keistimewaan tersendiri
dan untuk anak2 saya tau yang khazanah Negara ni perlu disayang dan dijaga
mesti dan wajib ambil bahagian menjaganya..Smile Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 2:24 am

Very Happy hehe, tu la pasal, tp kena tinggal kat rumah sendiri dulu la, skang duk kat rumah mertua, hehe  Razz 
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 2:25 am

hihi bro lan..
apa salahnya..
semai minat tu sekali pada mertua bro lan..

mana tau boleh share same hobby
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 2:30 am

Evil or Very Mad diorang tu tiap ari cerita pasal aro goreng...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80

avatar

Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 3:06 am

hahaha..aro goreng pun sodap..

kalau digoreng, mau menangis sebulan dan x lalu nak makan ikan sebulan..
tapi tulangnya tanam la..mana tau kuar buaian emas..leh buat modal lagi..

mcm bawang putih bawang merah  Very Happy Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   Wed Apr 16, 2014 5:54 am

Evil or Very Mad ish3, taknak aku, hahahaha  lol!  mintak2 la dijauhkan...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..   

Back to top Go down
 
Minta Pencerahan Otai2 Jenis Arowana nie..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: