Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 nak bertanya..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: ingin kepastian    Thu Apr 10, 2014 1:56 am

salam, cuma bertanya mcm maner nak bezakan mgbb f2 dengan mgbb.
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Thu Apr 10, 2014 2:22 am

mantoya82 wrote:
salam, cuma bertanya mcm maner nak bezakan mgbb f2 dengan mgbb.
camana bro bole tau ada mgbb f2 ngn mgbb??
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: nak bertanya..   Thu Apr 10, 2014 3:19 am

Salam.. Bro Asheed..
Bukan mmg ada ke mgbb f1,f2, f3 dan mgbb yg x confirm purebreed..

kalau salah tolong betulkan..
dan dari pembacaan yg purebred ni slow development..chu lambat keluar dan akan Nampak spec nya selepas 1.5 tahun

yg x confirm purebred lak (means mgbb f2 induk+f3 induk ke...apa aku merepek ni) cepat full spec sebab dah kacuk induk lain generasi...

tu pemahaman x seberapa newbie cam saya ni..
kalau salah tolong betulkan..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 6:55 pm

Burnaro80 wrote:
Salam.. Bro Asheed..
Bukan mmg ada ke mgbb f1,f2, f3 dan mgbb yg x confirm purebreed..

kalau salah tolong betulkan..
dan dari pembacaan yg purebred ni slow development..chu lambat keluar dan akan Nampak spec nya selepas 1.5 tahun

yg x confirm purebred lak (means mgbb f2 induk+f3 induk ke...apa aku merepek ni) cepat full spec sebab dah kacuk induk lain generasi...

tu pemahaman x seberapa newbie cam saya ni..
kalau salah tolong betulkan..
betol larr camtu...
f1..f2
f3 ni org x tengok sgt da...
kalo f1...f2 ni org2 yg layan jenis PB ni tau nak tgk cari2 wild yg masih ada kt aro tuh...
dari segi kaler..sisik..kepala..tangan..ekor..
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:08 pm

asheed wrote:
Burnaro80 wrote:
Salam.. Bro Asheed..
Bukan mmg ada ke mgbb f1,f2, f3 dan mgbb yg x confirm purebreed..

kalau salah tolong betulkan..
dan dari pembacaan yg purebred ni slow development..chu lambat keluar dan akan Nampak spec nya selepas 1.5 tahun

yg x confirm purebred lak (means mgbb f2 induk+f3 induk ke...apa aku merepek ni) cepat full spec sebab dah kacuk induk lain generasi...

tu pemahaman x seberapa newbie cam saya ni..
kalau salah tolong betulkan..
betol larr camtu...
f1..f2
f3 ni org x tengok sgt da...
kalo f1...f2 ni org2 yg layan jenis PB ni tau nak tgk cari2 wild yg masih ada kt aro tuh...
dari segi kaler..sisik..kepala..tangan..ekor..

ciri camne tu bro nak tgk? kaler dia camne? sisik dia camne...leh wak panduan ni.....tq bro
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:15 pm

mencelah sikit...
rasanya la...f2 tu ada beza sikit kat shining gold dia..
yg lain2 xtau...kdang2 tgk mcm lebih kurang je...kdang2 tgk yg biasa lg cun dr f2 pn ada...
sorry kalo salah...minta dibetulkan...
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:19 pm

haa bro..jrang org cter psl f3
tgk iklan jual pn f1 n f2 je
leh x bgtau skali ciri2 f3 tu..?
tq..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:26 pm

tomkk wrote:
mencelah sikit...
rasanya la...f2 tu ada beza sikit kat shining gold dia..
yg lain2 xtau...kdang2 tgk mcm lebih kurang je...kdang2 tgk yg biasa lg cun dr f2 pn ada...
sorry kalo salah...minta dibetulkan...
haaa...ni tokey PB ngn mgbb da masuk...
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:27 pm

taro151213 wrote:
haa bro..jrang org cter psl f3
tgk iklan jual pn f1 n f2 je
leh x bgtau skali ciri2 f3 tu..?
tq..
biasanye utk ketegori ni org juz jual as mgbb jek...
da x heran f3 ke f4 sampai fz ke...
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:30 pm

owh, maksud Nye mg yg biase2 lah ye..tq
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 7:35 pm

yup...kalo dulu2 f3 pon harga bukan main lg wooo...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 8:04 pm

Bro Asheed..betul x pemahaman saya ni...
F0 = induk liar dari sungai atau dari tasik..
F0+F0 = F1 (generasi pertama - x boleh eksport)
F0+F1 = F1.5
F1+F1 = F2
F1+F2 = F3

betul tak?
mcm belajar add math pulak..subjek yg aku pass ckp2 makan kat sekolah dulu
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 8:13 pm

F0+F1 = F2 gak...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 8:25 pm

Ohh...F0+F1 = F2..

camtu mana dtgnya F1.5 bro asheed..sorry byk Tanya..

Dari sagi harga dan kualiti, lagi kurang no. F tu maknanya lagi cantik lah ye?
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 8:34 pm

Burnaro80 wrote:
Bro Asheed..betul x pemahaman saya ni...
F0 = induk liar dari sungai atau dari tasik..
F0+F0 = F1 (generasi pertama - x boleh eksport)
F0+F1 = F1.5
F1+F1 = F2
F1+F2 = F3

betul tak?
mcm belajar add math pulak..subjek yg aku pass ckp2 makan kat sekolah dulu

F2+F2 = F3
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Sun Apr 13, 2014 8:45 pm

Burnaro80 wrote:
Ohh...F0+F1 = F2..

camtu mana dtgnya F1.5 bro asheed..sorry byk Tanya..

Dari sagi harga dan kualiti, lagi kurang no. F tu maknanya lagi cantik lah ye?
F1.5 tu nama utk ikan2 andak jek...
harga F1.5 ngn F2 andak sama jek...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: nak bertanya..   Mon Apr 14, 2014 11:09 am

Very Happy tahniah bro asheed, team dh naik persada liga (MENYEMPAT  Razz ) hahaha

dh masuk line F dah ni, hahaha...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: nak bertanya..   Mon Apr 14, 2014 11:13 am

Burnaro80 wrote:
Saya sokong kenyataan Bro Asheed..
Walaupun penerangan otai2 tentang Tanning dan WTT, tp sebagai newbie yg tak berapa pandai ni saya masih x paham2..
apa tu tanning?
apa tu WTT?
Apa beza dan apa sebenarnya lampu tanning tu?
apa fungsi lampu T5 HO putih, gold, pink?
skrg pulak ada lampu LED?

pening2..last2 yg jadi mangsa ikan kesyangan..sbb tuannya asyik tukar lampu..
huhuhu

kitorang dh bagi penerangan ngan perbincangan serba sedikit dlm ni, jgn pening plak nanti, hehe...  lol! 
http://arowana.forumotion.com/t1394p45-benarkah-teknik-tanning-mampu-menaikkan-level
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Mon Apr 14, 2014 6:38 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy tahniah bro asheed, team dh naik persada liga (MENYEMPAT  Razz ) hahaha

dh masuk line F dah ni, hahaha...
tq2...da lama menunggu ni...
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: nak bertanya..   Mon Apr 14, 2014 6:43 pm

You'll Never Walk Alone  Cool
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Mon Apr 14, 2014 6:53 pm

x bole mengharap sgt...
nak jumpa the blues nanti...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: nak bertanya..   Wed Apr 16, 2014 2:26 am

Very Happy haha, boleh je tu, home ke away bro?
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Wed Apr 16, 2014 6:39 pm

of coz home...

kite da lari tajuk ni lan..hahah
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: nak bertanya..   Wed Apr 16, 2014 11:20 pm

asheed wrote:
of coz home...

kite da lari tajuk ni lan..hahah

heheh kalo btemu blues..dah leh pm aku tu.....
soal idup mati tu...kuikui....chelsea..chelsea....
( maaf tuan tanah...lari topik )
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: nak bertanya..   Thu Apr 17, 2014 12:19 am

aro2011 wrote:
asheed wrote:
of coz home...

kite da lari tajuk ni lan..hahah

heheh kalo btemu blues..dah leh pm aku tu.....
soal idup mati tu...kuikui....chelsea..chelsea....
( maaf tuan tanah...lari topik )
arrgghhh...ko igt liverpool anak ayam ke senang2 nak kalahkan??
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: nak bertanya..   

Back to top Go down
 
nak bertanya..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: