Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 1:21 am

As salam..Bro Otai2 sekalian..
Saya newbie di sini ingin mintak pendapat dan confirmation dari Otai2 jenis aro saya ni..

Kalau ikut yg besar seller claim MGXB
Yg kecik seller claim MGBB

minta pencerahan Otai2 semua
Terima kasih didulukan...[img][/img][img][/img][img][/img][img][/img][img][/img][img][/img]
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 2:01 am

cun bro.. Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 2:06 am

biasa2 je bro Taro..

Aro bro lagi cun dan sihat..  Smile 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 11:13 am

Neutral potensi dah ade ni bro... tggu lagi beberapa bulan, kasi besar sikit, update2 la gambo selalu... hehehe
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 6:44 pm

pakai lampu putih...senang nk tgk..
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Mar 26, 2014 7:23 pm

Salam Bro Lan..

Ok..nnt besar sikit saya update lagi gambar terbaru dia..

Bro Asheed,
Memang tengah perancangan nak tukar lampu putih..
sekarang ni pun main letak je lampu..
maklumlah..filter system, lighting semua buat sendiri
tampal background pun sendiri buat

tu yang x cun tu..amatur dan org baru lah katakana saya ni..
lampu putih tu beli untuk akua 4 kaki ke bro asheed?
boleh recommend jenis dan spec lampu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 10:20 am

Cool kalau nak tanning, pakai kinston t5 bro... kalau taknak tanning pun masih boleh pakai gak, jgn on lama sangat la, hehe
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 6:40 pm

ok Bro Lan..
memang dah ada perancangan nak amik Kinston T5 untuk tanning
sebab x pernah try tanning aro ni dari kecik..

cuma nak Tanya pendapat otai2 semua
betul ke kalau tak tanning ikan kita takkan tunjuk potensi sebenar dia

sebab seingat saya masa kecik2 dulu ayah saya bela aro highback rtg ni ni tak tanning pun
ikan bila besar tetap cantik...huhu

mintak pencerahan sikit dan pandangan nasihat otai2 semua...
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 7:10 pm

Burnaro80 wrote:
Salam Bro Lan..

Ok..nnt besar sikit saya update lagi gambar terbaru dia..

Bro Asheed,
Memang tengah perancangan nak tukar lampu putih..
sekarang ni pun main letak je lampu..
maklumlah..filter system, lighting semua buat sendiri
tampal background pun sendiri buat

tu yang x cun tu..amatur dan org baru lah katakana saya ni..
lampu putih tu beli untuk akua 4 kaki ke bro asheed?
boleh recommend jenis dan spec lampu?
kalo pakai akua 4ft...pakai lampu utk 4 ft...
kalo cari nk kintons...pakai yg t5 HO 54wt...
bground sume putih...
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 7:12 pm

Burnaro80 wrote:
ok Bro Lan..
memang dah ada perancangan nak amik Kinston T5 untuk tanning
sebab x pernah try tanning aro ni dari kecik..

cuma nak Tanya pendapat otai2 semua
betul ke kalau tak tanning ikan kita takkan tunjuk potensi sebenar dia

sebab seingat saya masa kecik2 dulu ayah saya bela aro highback rtg ni ni tak tanning pun
ikan bila besar tetap cantik...huhu

mintak pencerahan sikit dan pandangan nasihat otai2 semua...
bukan takkan tunjukkan potensi sebenar...
tp bantu cepatkan potensi dia...
contoh..kalo beli mgbb...
kebanyakkan org nak tau..btol ke dia beli mgbb...
so cara ni ler akan membantu...
cptkan shining scale...cptkan naik chu..
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 7:23 pm

ohh faham..terima kasih bro asheed untuk pencerahan..
patutlah mgbb saya tu masa beli bukan main lagi sisik dia..

sekarang mcm dah nak jadi hb pun ada..
chu pun tak keluar2 lagi..

nak cuba tanning lah lepas ni..
jgn mgbb saya tu jadi hb dah la bro asheed..huhu
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 8:37 pm

Burnaro80 wrote:
ohh faham..terima kasih bro asheed untuk pencerahan..
patutlah mgbb saya tu masa beli bukan main lagi sisik dia..

sekarang mcm dah nak jadi hb pun ada..
chu pun tak keluar2 lagi..

nak cuba tanning lah lepas ni..
jgn mgbb saya tu jadi hb dah la bro asheed..huhu
da besar mana da MGBB tu??
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 8:47 pm

Kalau ikut dah saiz 5-6 inci tu...
waktu saya amik baru 3-4inci..

Kalau bro tengok yg gambar aro kat akua background putih tu lah dia..

memang skrg ni keliru sebab tak pasti ye ke ni mgbb..huhu
doa harapnya memang ye lah mcm seller tu bgtau..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 9:10 pm

Burnaro80 wrote:
Kalau ikut dah saiz 5-6 inci tu...
waktu saya amik baru 3-4inci..

Kalau bro tengok yg gambar aro kat akua background putih tu lah dia..

memang skrg ni keliru sebab tak pasti ye ke ni mgbb..huhu
doa harapnya memang ye lah mcm seller tu bgtau..
ok larr tu...sisik level 5 nak bukak da...
lampu jgn letak atas...letak depan...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 9:44 pm

Oh ye ke?
Lampu kena letak depan ye? ok2..nanti saya tukar..

hmm..maknanya air nak kena kurangkan lah kan?
sebab sekarang ni air saya letak banyak jugak dekat 3/4 akua..

thanks bro asheed
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 9:59 pm

Burnaro80 wrote:
Oh ye ke?
Lampu kena letak depan ye? ok2..nanti saya tukar..

hmm..maknanya air nak kena kurangkan lah kan?
sebab sekarang ni air saya letak banyak jugak dekat 3/4 akua..

thanks bro asheed
ada org air letak x tggi...
ada org air letak tiggi...
tp aku untuk proses camni...aku letak air x tinggi...
xyh ikut pon xpe...hahaha
x menjadi kesalahan
tp dua2 setting tuh..lampu letak depan...bkn kt atas...
so cahaya lampu kene kt tepi badan...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Thu Mar 27, 2014 10:23 pm

hmm..logic sgt lah kan..lampu letak depan..baru lah cahaya tu kena sisik nya..

ok balik ni saya praktikkan..
thanks sesangat untuk nasihat bro asheed...

naik semangat saya nak tanning kaw2 tgk potensi dia..

so, background putih saya kena beli kat kedai akua kan?
lfs punya kertas background dah cukupkan untuk tanning ni..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Fri Mar 28, 2014 12:56 am

Burnaro80 wrote:
hmm..logic sgt lah kan..lampu letak depan..baru lah cahaya tu kena sisik nya..

ok balik ni saya praktikkan..
thanks sesangat untuk nasihat bro asheed...

naik semangat saya nak tanning kaw2 tgk potensi dia..

so, background putih saya kena beli kat kedai akua kan?
lfs punya kertas background dah cukupkan untuk tanning ni..
cari je sticker yg jual kt kedai akua...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Mon Mar 31, 2014 9:45 am

Very Happy hehe, kalau boleh air kasi turun ckit bro... kalau byk sangat air, kang ikan berenang turun naik kat dlm tu... hehe, kalau air tak byk, aro akan berenang ngam2 jer kena cahaya lampu tu...
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Mon Mar 31, 2014 9:51 am

Ohh..ok bro asheed bro lan..
X sabar nak rasai sendiri pengalaman tanning aro ni
Semoga ikan bertambah2 cantik lepas ni
Hihi tq untuk tunjuk ajar..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Mon Mar 31, 2014 9:59 am

Very Happy hehe, takdehal la bro, kita kongsi sama2...

kalau taknak aro stress ms tanning, try tanning sekejap dulu, 2 jam, kalau aro tak melompat2, boleh tambah jam, jd 4 jam, atau 8 jam last sekali, buat 12 jam... tu pun ikut bro jugak la...  Idea   Idea   Idea   Idea   Idea 
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Mon Mar 31, 2014 11:05 am

Ok bro lan..ohh mmg tanning akan buat aro stress ye..
Camtu nnt saya try mcm en lan advise ok
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Mon Mar 31, 2014 1:20 pm

Smile tak jugak sume aro stress kena tanning ni bro, kadang2 tu ada jugak yg stress, ada yg jenis tak stress langsung...
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Apr 02, 2014 2:21 am

Burnaro80 wrote:
Ohh..ok bro asheed bro lan..
X sabar nak rasai sendiri pengalaman tanning aro ni
Semoga ikan bertambah2 cantik lepas ni
Hihi tq untuk tunjuk ajar..

InsyaAllah.....yg penting cantik di mata tuannya.....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   Wed Apr 02, 2014 10:04 am

Very Happy hehe, betul tu, peduli cakap org lain, yg penting, cun kat mata sendiri, hehe
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2   

Back to top Go down
 
My MGBB and MGXB nak mintak pendapat Otai2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: