Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Thu May 19, 2011 2:15 am


Salam semua....

Mohon info dari otai2 semua pasal CU aro... ak tak berapa nak clear skit pasal CU aro neh.... tengok CU aro ak yg ak post kat bawah tu.... just baru develope.... Apa yg ak nak pastikan ttg CU neh... adakah hanya baka2 terulung shj spt MG...MGBB...GH... CU dia akan develope habis/penuh...

Cam aro ak SHB...adakah setakat tu aje CU dia....hanya develope skit2 je...tak penuh...tak seperti baka2 kelas atasan dan terulung...

THx arr semua...
Photobucket" border="0" alt="" />
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Thu May 19, 2011 3:45 am

senecavkb1 wrote:

Salam semua....

Mohon info dari otai2 semua pasal CU aro... ak tak berapa nak clear skit pasal CU aro neh.... tengok CU aro ak yg ak post kat bawah tu.... just baru develope.... Apa yg ak nak pastikan ttg CU neh... adakah hanya baka2 terulung shj spt MG...MGBB...GH... CU dia akan develope habis/penuh...

Cam aro ak SHB...adakah setakat tu aje CU dia....hanya develope skit2 je...tak penuh...tak seperti baka2 kelas atasan dan terulung...

THx arr semua...
Photobucket" border="0" alt="" />



apa yg ko tanya...ko dah jawab sendiri...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Thu May 19, 2011 3:57 am

apa yg ko tanya...ko dah jawab sendiri...

Owwhhh...thanks arr..
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 4:08 am

miang wrote:
senecavkb1 wrote:

Salam semua....

Mohon info dari otai2 semua pasal CU aro... ak tak berapa nak clear skit pasal CU aro neh.... tengok CU aro ak yg ak post kat bawah tu.... just baru develope.... Apa yg ak nak pastikan ttg CU neh... adakah hanya baka2 terulung shj spt MG...MGBB...GH... CU dia akan develope habis/penuh...

Cam aro ak SHB...adakah setakat tu aje CU dia....hanya develope skit2 je...tak penuh...tak seperti baka2 kelas atasan dan terulung...

THx arr semua...
Photobucket" border="0" alt="" />



apa yg ko tanya...ko dah jawab sendiri...

tumpang tanye kengkawan...
byk aku bc pasal CU aro no dlm forum ni....
cuma tak paham..mcm mana yg dikatakan CU tu cantik?kat forum ni ade kata kalo CU halus2 tu aro cantik...kalo CU kasar, kurang cantik aro tu...CU halus ngan kasar tu camne?dr gambar kat atas ni aku tak bp clear...mcm mana nak bezakan?arap otai2 sume dpt mambantu...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 4:53 am

aro2011 wrote:
miang wrote:
senecavkb1 wrote:

Salam semua....

Mohon info dari otai2 semua pasal CU aro... ak tak berapa nak clear skit pasal CU aro neh.... tengok CU aro ak yg ak post kat bawah tu.... just baru develope.... Apa yg ak nak pastikan ttg CU neh... adakah hanya baka2 terulung shj spt MG...MGBB...GH... CU dia akan develope habis/penuh...

Cam aro ak SHB...adakah setakat tu aje CU dia....hanya develope skit2 je...tak penuh...tak seperti baka2 kelas atasan dan terulung...

THx arr semua...
Photobucket" border="0" alt="" />



apa yg ko tanya...ko dah jawab sendiri...

tumpang tanye kengkawan...
byk aku bc pasal CU aro no dlm forum ni....
cuma tak paham..mcm mana yg dikatakan CU tu cantik?kat forum ni ade kata kalo CU halus2 tu aro cantik...kalo CU kasar, kurang cantik aro tu...CU halus ngan kasar tu camne?dr gambar kat atas ni aku tak bp clear...mcm mana nak bezakan?arap otai2 sume dpt mambantu...

tips nya mudah.....lagi banyak hang tengok ikan...lagi banyak hang tau....nak belajar tentang ikan arowana nie....hang kena tgk beratus2 ikan...kalau boleh berpuluh2 ribu ikan...tak kira lah kat LFS ke kat u tube ke...kat situ ko kaji,teliti apa perbezaan setiap jenis..buat kesimpulan....baru leh nampak...kalau ada rezeki lebih try bela setiap jenis.....
Back to top Go down
View user profile
shahsera



Posts : 6
Join date : 12/05/2011

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 5:23 am

slam smua aku pon bdak br dlm dunia aro nih sblum nih aku pon kureng gak pasal chu nih tk tau nk beza sgat tp lps bro miang nasihat aku suh g tgk ikan2 kat merata tmpat br la aku phm chu ni tp msh samar2 lg still in learning proses lg huhuhu setuju sgat2 gan bro miang dah tgk bnyak2 jenis n umur aro nnt dapat la tangkap ape chu nih ape beza n yg penting sgat psl cgu nih hehe klu silap tlg betul kan yeer sy budak br belajor
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 5:37 am

shahsera wrote:
slam smua aku pon bdak br dlm dunia aro nih sblum nih aku pon kureng gak pasal chu nih tk tau nk beza sgat tp lps bro miang nasihat aku suh g tgk ikan2 kat merata tmpat br la aku phm chu ni tp msh samar2 lg still in learning proses lg huhuhu setuju sgat2 gan bro miang dah tgk bnyak2 jenis n umur aro nnt dapat la tangkap ape chu nih ape beza n yg penting sgat psl cgu nih hehe klu silap tlg betul kan yeer sy budak br belajor


kena tengok banyak ikan lagi nie......lagi banyak tengok ikan lagi bagus.....tengok setiap part yg membezakan setiap spesis....jumpa mana2 LFS singgat tengok cari ada tak jual aro..kalau ada belek lagi dan lagi...tak beli tak apa...yg penting tengok..perhati....belajar apa yg kita tengok dan dapatkan sesuatu....chu mmg penting...chu yg membezakan setiap jenis aro dan kualiti aro....kalau ada MGBB....sampai sisik enam,rim halus,base biru terang...tapi chu kantui bersepah...harga tak naik jugak...ikan pun tak nampak cantik...

aku satu jenis ikan yg nak tengok sangat-sangat "Malaysia Golden super High back quality"....aku nak try usha carik kalau2 ada...dah stat jual dah nie...he3
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 6:05 am

mmg btui ka ada MGSHBQ tu..ke sesaje depa taruk nama camtu..kdg2 kn nama je gempak lebih tp ikan camtu gak.. x tau la..
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 7:41 am

miang wrote:
aro2011 wrote:
miang wrote:
senecavkb1 wrote:

Salam semua....

Mohon info dari otai2 semua pasal CU aro... ak tak berapa nak clear skit pasal CU aro neh.... tengok CU aro ak yg ak post kat bawah tu.... just baru develope.... Apa yg ak nak pastikan ttg CU neh... adakah hanya baka2 terulung shj spt MG...MGBB...GH... CU dia akan develope habis/penuh...

Cam aro ak SHB...adakah setakat tu aje CU dia....hanya develope skit2 je...tak penuh...tak seperti baka2 kelas atasan dan terulung...

THx arr semua...
Photobucket" border="0" alt="" />



apa yg ko tanya...ko dah jawab sendiri...

tumpang tanye kengkawan...
byk aku bc pasal CU aro no dlm forum ni....
cuma tak paham..mcm mana yg dikatakan CU tu cantik?kat forum ni ade kata kalo CU halus2 tu aro cantik...kalo CU kasar, kurang cantik aro tu...CU halus ngan kasar tu camne?dr gambar kat atas ni aku tak bp clear...mcm mana nak bezakan?arap otai2 sume dpt mambantu...

tips nya mudah.....lagi banyak hang tengok ikan...lagi banyak hang tau....nak belajar tentang ikan arowana nie....hang kena tgk beratus2 ikan...kalau boleh berpuluh2 ribu ikan...tak kira lah kat LFS ke kat u tube ke...kat situ ko kaji,teliti apa perbezaan setiap jenis..buat kesimpulan....baru leh nampak...kalau ada rezeki lebih try bela setiap jenis.....


tq kengkawan...
cuma brother miang @ otai2, boleh tak mintak tolong upload 5 ekor aro kat cni ikut grade kualiti dia...nak tgk beza dia...leh sy try beza2kan...cth 1 bagus..2.biasa2...nk tgk beza...kin dr ctu cpt lg paham psl CU n lelain psl aro...tq kalo dpt membantu...
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 9:01 am

bro miang dgn kyo82 aja yg tau pasai aro gred tinggi ikut spec.....hehe....kalo leh tunjuk la kat ramai bdk baru sini camna spec aro yg terbaik ikut "spec miang dan kyo82"...bak kata org picture contain a thousand word...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 9:39 am

tq kengkawan...
cuma brother miang @ otai2, boleh tak mintak tolong upload 5 ekor aro kat cni ikut grade kualiti dia...nak tgk beza dia...leh sy try beza2kan...cth 1 bagus..2.biasa2...nk tgk beza...kin dr ctu cpt lg paham psl CU n lelain psl aro...tq kalo dpt membantu...


Molek lee tuuuu....jangan tersilap langkah nanti....ko beli HB...bayar ngan harga SHB....tu okey lg rasanya....kalau ko bayar ngan harga MG...??? tak ke berpinau bijik mata....??? nak beli aro nnt...gi je BM ngan otai2 kat sini.....depa tu selalu turun BM....ko nak yg camner...?? HB...SHB...MG...MGBB...GH....??? pilih je laa...bawak wet je banyak2....gerenti 100000% puas hati kekdahnyer...

THx...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 10:01 am

Nak tahu byk pasal chu?kena sabar byk2...sebab ku tgah mengumpulkan sebanyak mungkin fakta n gambar2 utk kwn2 kat sini...Esok Insya Allah aku cuba dapatkan gambar terbaik...Benda ni kita kena byk bersabar sebab aku rasa kat forum lain org xkisah sgt pasal chu ni tapi bila aku smbg ngan beberapa pengusaha farm,treder n eksporter ikan bahawa chu amat ptg dalam menilai kualiti aro khususnya jenis MG...Benda ni kita akan kongsi sama2 nt...Insya Allah
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 2:07 pm

gabanzshah wrote:
mmg btui ka ada MGSHBQ tu..ke sesaje depa taruk nama camtu..kdg2 kn nama je gempak lebih tp ikan camtu gak.. x tau la..


ada la tu kot...kalau tak wat pe depa jual he3...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 2:15 pm

kyo82 wrote:
Nak tahu byk pasal chu?kena sabar byk2...sebab ku tgah mengumpulkan sebanyak mungkin fakta n gambar2 utk kwn2 kat sini...Esok Insya Allah aku cuba dapatkan gambar terbaik...Benda ni kita kena byk bersabar sebab aku rasa kat forum lain org xkisah sgt pasal chu ni tapi bila aku smbg ngan beberapa pengusaha farm,treder n eksporter ikan bahawa chu amat ptg dalam menilai kualiti aro khususnya jenis MG...Benda ni kita akan kongsi sama2 nt...Insya Allah


bagus2....memandangkan ko mmg tangan tengah gatai nak mengambil gambar je kerjanya.....aku cadangkan ko cari gambar mana2 yg patut.....he3.....ko pun dekat dengan sumber2 yang diperlukan...aku kalau nak ambik gambar...teruk gak lah nak ke setiap LFS he3....ko ambik gambar MG pak cik yg kat kampung tu pun ok gak...yg bela aro bebanyak dakam FGT tu...pastu ko ambik gambar aro kat kedai tepi masjid sebelah kedai minum....kan banyak bezanya....yg lain2 harap sabor ler....ini buka kerja senang nie....kena cari masa lagi....






Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 2:18 pm

azzam2u@yahoo.com wrote:
bro miang dgn kyo82 aja yg tau pasai aro gred tinggi ikut spec.....hehe....kalo leh tunjuk la kat ramai bdk baru sini camna spec aro yg terbaik ikut "spec miang dan kyo82"...bak kata org picture contain a thousand word...


klau ko dah tengok live aro gred tinggi depan mata...barulah boleh tau apa beza aro gred tinggi dgn yg biasa2 nie...betuiii........pecayalah cakap aku......sbb tu pada pendpat aku...kalau nak tau kualiti aro kena tgk beratus2 ekor aro....lagi banyak lagi bagus...cari apa perbezaan setiap satu...baru dpt jawapan.......
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Fri May 20, 2011 11:02 pm

sb tu bro miang kalo b'kesempatan tgok aro gred tinggi kat mana2...jgn lupa ambil gambar...leh la org baru jdkan panduan
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Sat May 21, 2011 7:58 pm

azzam2u@yahoo.com wrote:
sb tu bro miang kalo b'kesempatan tgok aro gred tinggi kat mana2...jgn lupa ambil gambar...leh la org baru jdkan panduan

hehhe...btl2..yg brother miang punye pun ok...cun2 sume ikan dia
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....   Today at 3:55 am

Back to top Go down
 
SALAM...MINTA INFO PASAL CU ARO....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: