Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ikan aku yang cikai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:42 am

xback_aro wrote:
hampeh la lmpu nie...aku on siang ja tp sat je alga/lumut penuh dinding tank aku....dh la aku nie pemalas nk cuci...

malas nak cuci?hantar umah aku je la ikan tu he3
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:51 am

bro gabanz, bleh xbg name pnuh uv light tu skali ngn brand...aku nk search kt tenet ni nk tgk bndenye cmne...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:52 am

kyo82 wrote:
samala aku pun malas btul nak cuci...ko letak ikan guppy tgk bagi drg cuci...aku kdg2 guna 1 ubat cam klorin tapi letak skit je bancuh ngan air...clear water jadinya...
kl letak ikan kapi rasa xsmpat kapi tu nk cuci alga aro aku cuci dia dl..hahah
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 8:01 am

mohdjasmiejaafar wrote:
bro gabanz, bleh xbg name pnuh uv light tu skali ngn brand...aku nk search kt tenet ni nk tgk bndenye cmne...
bende ni aku br beli smlm utk comm tank aku..entah le,kotaknye xde tulis brand pun..tulisan china jer..cap ayam punya..saje nk test..nama UV PL Light..ada website dia www.de-gen.com. klu tank x byk,x yah pkai ler..bahaya klu ctc ngan mata n kulit..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 9:43 am

gabanzshah wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
bro gabanz, bleh xbg name pnuh uv light tu skali ngn brand...aku nk search kt tenet ni nk tgk bndenye cmne...
bende ni aku br beli smlm utk comm tank aku..entah le,kotaknye xde tulis brand pun..tulisan china jer..cap ayam punya..saje nk test..nama UV PL Light..ada website dia www.de-gen.com. klu tank x byk,x yah pkai ler..bahaya klu ctc ngan mata n kulit..

kalau pakai FGT elok letak kat kotak filter,so tak lah kena direct kat sisik dgn mata ikan,...guna ni BB tak mampuih ke?






Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:38 pm

yup..SEMUANYA MATI EVEN YANG BAIK PUN..klu pkai yg jenis ni kene letak kt kotak filter dan BB byk kt kotak filter..BB yg ada dlm tank x ckup nk cover ekosistem tank..jd jalan penyelesaiannya aku bukak lagi 1 top filter..so ada 2 top filter..1 running cam bese,1 lagi running ngan UV..
klu korang pkai yg jenis dlm tank tu-x mengapa..UV x dpt bunuh BB yang terapung atas air,cuma dlm air je..lg 1 BB dlm kotak filter selamat..
UV system membantu meningkatkan Redox Balance(immune system) dan daya tahan ikan untuk melawan penyakit..nk tau lg lanjut cuba baca web yg aku link ni : http://americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html

ada research yg aku baca UV light boleh sebabkan KEMANDULAN pada ikan dan tuan ikan..hmmm


Last edited by gabanzshah on Sun Jun 19, 2011 6:54 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:51 pm

gabanzshah wrote:
yup..SEMUANYA MATI EVEN YANG BAIK PUN..klu pkai yg jenis ni kene letak kt kotak filter dan BB byk kt kotak filter..BB yg ada dlm tank x ckup nk cover ekosistem tank..jd jalan penyelesaiannya aku bukak lagi 1 top filter..so ada 2 top filter..1 running cam bese,1 lagi running ngan UV..
klu korang pkai yg jenis dlm tank tu-x mengapa..UV x dpt bunuh BB yang terapung atas air,cuma dlm air je..lg 1 BB dlm kotak filter selamat..
UV system membantu meningkatkan Redox Balance(immune system) dan daya tahan ikan untuk melawan penyakit..nk tau lg lanjut cuba baca web yg aku link ni : http://americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html

ilmu baru untuk aku....tq
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 6:55 pm

ada research yg aku baca UV light boleh sebabkan KEMANDULAN pada ikan dan tuan ikan..hmmm
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 7:08 am

gabanzshah wrote:
ada research yg aku baca UV light boleh sebabkan KEMANDULAN pada ikan dan tuan ikan..hmmm
seumur idup aku xpenah pakai menatang nie...buh dlam outdoor punya kolam leh la...kl dlm tank mcm xperlu ja...lagi 1 aku tgk kt kolam luaq umah kl ikan gapi lalu je dkt lampu nie terus mampus ikan tu...mcm bahya je..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 7:10 am

malasnya rasa nk tukar air n cuci tank aku nie...bajet nk buat jap lagi....adoiii
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 8:26 am

xback_aro wrote:
gabanzshah wrote:
ada research yg aku baca UV light boleh sebabkan KEMANDULAN pada ikan dan tuan ikan..hmmm
seumur idup aku xpenah pakai menatang nie...buh dlam outdoor punya kolam leh la...kl dlm tank mcm xperlu ja...lagi 1 aku tgk kt kolam luaq umah kl ikan gapi lalu je dkt lampu nie terus mampus ikan tu...mcm bahya je..

rasanya tuan punya kolam tu salah applied..cmner tu ek org tu bleh psg cmtu je..jenis lampu cam gini hanya diletak dlm kotak filter je.. klu nk guna dlm kolam/dlm tank ada lagi 1 jenis-UV filter..
bahaya mmg bahaya-cancer,kecacatan mata,pykt kulit..bahaya ada dimana2..klu tahu cara pkai n selidik dlu,InsyaAllah x de ape2..
even cecair yg berwarna hijau@kuning yg kita bubuh dlm akua pn bahaya..bleh sbb kn cancer..hehe
klu tiap2 hari hijau je apa citer bro..jenuh woo nk cuci..nk keringkan tank mcm risiko je pd ikan2 aku nti..nk pindah le nti satu hal..pastu ekosistem sedia ada dh lari..stress plak..he3..terpulang..klu aku salah tlg betulkan..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 9:27 am

gabanzshah wrote:
xback_aro wrote:
gabanzshah wrote:
ada research yg aku baca UV light boleh sebabkan KEMANDULAN pada ikan dan tuan ikan..hmmm
seumur idup aku xpenah pakai menatang nie...buh dlam outdoor punya kolam leh la...kl dlm tank mcm xperlu ja...lagi 1 aku tgk kt kolam luaq umah kl ikan gapi lalu je dkt lampu nie terus mampus ikan tu...mcm bahya je..

rasanya tuan punya kolam tu salah applied..cmner tu ek org tu bleh psg cmtu je..jenis lampu cam gini hanya diletak dlm kotak filter je.. klu nk guna dlm kolam/dlm tank ada lagi 1 jenis-UV filter..
bahaya mmg bahaya-cancer,kecacatan mata,pykt kulit..bahaya ada dimana2..klu tahu cara pkai n selidik dlu,InsyaAllah x de ape2..
even cecair yg berwarna hijau@kuning yg kita bubuh dlm akua pn bahaya..bleh sbb kn cancer..hehe
klu tiap2 hari hijau je apa citer bro..jenuh woo nk cuci..nk keringkan tank mcm risiko je pd ikan2 aku nti..nk pindah le nti satu hal..pastu ekosistem sedia ada dh lari..stress plak..he3..terpulang..klu aku salah tlg betulkan..
mmg letak dlm filter bro...filtam kolam luaq umah byk partition n ikan kapi sj je letak untuk mkn jentik2 tp semua lari dok dlm filter.....pada aku kl tank yg kena chaya matahari mmg cepat hijau...kena bg kering tank terus baru ok...

adeh..penat gler tukaq air mlm nie...hahaha
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 9:35 am

hehe..
betul gak..ikan tu kecik..
cahaya matahari n lampu terutamanya yg high spectrum..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 9:38 am

gabanzshah wrote:
hehe..
betul gak..ikan tu kecik..
cahaya matahari n lampu terutamanya yg high spectrum..
aku pakai lmpu phillip ni pun sat je dh naik lumut kt dinding tank aku...dl pakai shanda ok gak,dkt sebulan br naik...yg nie 3 ari je dh byk...pastu amik gmbaq jd mcm air kuning n gelap...xtau kot2 camera aku cikai punya
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon Jun 20, 2011 9:51 am


30% WC





dah penuh balik dah ayaq




Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 7:11 pm

dah lama dah xupdate ikan cikai aku ni...umur pun setahun stgah dh pun











lampu yang digunakan

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 7:45 pm

Cayala bro xback...MG yg cukup sempurna...body ikan ni pun mantap....
Back to top Go down
View user profile
idzwan



Posts : 27
Join date : 19/07/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 7:47 pm

aduhai cantiknya..terbaikkk la bro!
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 8:01 pm

Ingat nk msk tank biru tp mls la plak nk tkr background..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 8:26 pm

Dalam tank putih pun dah shinning best biar je dlu...mana tau ada potensi develop level 6 pulak...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Mon May 14, 2012 8:42 pm

cun nye.....
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue May 15, 2012 2:36 am

Pehhhh.....cantiknye...
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue May 15, 2012 7:25 am

wah betina nih
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Wed May 16, 2012 2:41 am

gemuknya ikan ni
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Wed May 16, 2012 9:01 am

cikai la sgt....gd job.. cheers
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   

Back to top Go down
 
ikan aku yang cikai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: