Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ikan aku yang cikai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 1:26 am

gabanzshah wrote:
yes..x pkai pn x per..
nk lg mengancam org kata pkai arcadia @ powerglo..x penah try lg sbb harga mahal..

Salam...

Ak pakai power glo....takder la mahal sangat bulbnyer...Rm50 je sebatang....40watt...18000k....
ade satu lg...Sun Glow....tapi 4200k je....

THx arr..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 1:33 am


Salam...

Cantik ikan bro xback_aro....tahniah arr bro....ni jenis MGBB ke...?? atau Xback...???

Berapa duit bro beli dulu tu....??

THx arr bro..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 1:59 am

senecavkb1 wrote:

Salam...

Cantik ikan bro xback_aro....tahniah arr bro....ni jenis MGBB ke...?? atau Xback...???

Berapa duit bro beli dulu tu....??

THx arr bro..
aku beli tu as MG je sbb xback aku xminat.....harga?rahsia...hahahah
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 8:02 pm

xback_aro wrote:
miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
cantik ikan nie..puas hati...chu dah keluar.....ssk keenam dah nampak nk cros,cuma tak clear sbb tak ada gmbr belakang....tahniah2.....jaga bebaik he3....puas hati dpt ikn mcm nie...berbaloi dgn duit yg di keluarkan....ikan nie tak buat WTT kan...
chu dlm 40% je baru...xclear sgt lagi...ikan nie aku letak tank putih tp lmpu dh 2-3 bulan dh rosak..sat menyala sat dak...semlm dia wat gila p nyala balik terus aku amik gmbar tu...hehehhe....

ikan kalau kualiti ok...tak taning pun ok he3...taning cara baru nie...lip..lap..lip..lap punya taning...
dalam sungai kerian n tasik bukit merah tu xde sapa pun dok p tanning aro dlm tu..hahahah....tp jd aro paling lawa juga..


kat tasik dorg berjemur kat cahaya matahari bro...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 9:10 pm

miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
cantik ikan nie..puas hati...chu dah keluar.....ssk keenam dah nampak nk cros,cuma tak clear sbb tak ada gmbr belakang....tahniah2.....jaga bebaik he3....puas hati dpt ikn mcm nie...berbaloi dgn duit yg di keluarkan....ikan nie tak buat WTT kan...
chu dlm 40% je baru...xclear sgt lagi...ikan nie aku letak tank putih tp lmpu dh 2-3 bulan dh rosak..sat menyala sat dak...semlm dia wat gila p nyala balik terus aku amik gmbar tu...hehehhe....

ikan kalau kualiti ok...tak taning pun ok he3...taning cara baru nie...lip..lap..lip..lap punya taning...
dalam sungai kerian n tasik bukit merah tu xde sapa pun dok p tanning aro dlm tu..hahahah....tp jd aro paling lawa juga..


kat tasik dorg berjemur kat cahaya matahari bro...
betul²...tp still xdak background putih keliling...hahaha..pastu malam best ja dia tidoq pasai gelap...kena manusia bela dia smpai xtau hari siang ke malam...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 9:19 pm

xback_aro wrote:
miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
cantik ikan nie..puas hati...chu dah keluar.....ssk keenam dah nampak nk cros,cuma tak clear sbb tak ada gmbr belakang....tahniah2.....jaga bebaik he3....puas hati dpt ikn mcm nie...berbaloi dgn duit yg di keluarkan....ikan nie tak buat WTT kan...
chu dlm 40% je baru...xclear sgt lagi...ikan nie aku letak tank putih tp lmpu dh 2-3 bulan dh rosak..sat menyala sat dak...semlm dia wat gila p nyala balik terus aku amik gmbar tu...hehehhe....

ikan kalau kualiti ok...tak taning pun ok he3...taning cara baru nie...lip..lap..lip..lap punya taning...
dalam sungai kerian n tasik bukit merah tu xde sapa pun dok p tanning aro dlm tu..hahahah....tp jd aro paling lawa juga..


kat tasik dorg berjemur kat cahaya matahari bro...
betul²...tp still xdak background putih keliling...hahaha..pastu malam best ja dia tidoq pasai gelap...kena manusia bela dia smpai xtau hari siang ke malam...

ha3..kalau dah kena tanning 24 jam sehari 7 hari seminggu mana tak stress nya....tak tau mana malam mana gelap..mau sakit otak ikan tu di buatnya...manusia apa peduli...yg penting nampak cantik..sisik berkilat.gold ring ada tah hapa semua spec. cukup...
Pssstt...apa kata ko lepaskan ikan ko tu kat tasik bukit merah....kesian dia duk kat tank ko tu..lampu lip lap..lip lap...mcm kat kelab malam pun ada..stress nanti dia tu...tp sblm lepas ko pm la aku bila nak lepas,kat mana nak lepas,jam berapa.....he3..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 9:26 pm

miang wrote:


ha3..kalau dah kena tanning 24 jam sehari 7 hari seminggu mana tak stress nya....tak tau mana malam mana gelap..mau sakit otak ikan tu di buatnya...manusia apa peduli...yg penting nampak cantik..sisik berkilat.gold ring ada tah hapa semua spec. cukup...
Pssstt...apa kata ko lepaskan ikan ko tu kat tasik bukit merah....kesian dia duk kat tank ko tu..lampu lip lap..lip lap...mcm kat kelab malam pun ada..stress nanti dia tu...tp sblm lepas ko pm la aku bila nak lepas,kat mana nak lepas,jam berapa.....he3..
hahaha...aku ingat mmg nk lepas bro tp aku takut nti ada org tangkap pastu wat WTT 24jam...sian kt ikan aku tu...so aku amik tanggungjawab la bela dia wlpun aku xminat arowana...hahahah
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Tue Jun 07, 2011 9:59 pm

xback_aro wrote:
miang wrote:


ha3..kalau dah kena tanning 24 jam sehari 7 hari seminggu mana tak stress nya....tak tau mana malam mana gelap..mau sakit otak ikan tu di buatnya...manusia apa peduli...yg penting nampak cantik..sisik berkilat.gold ring ada tah hapa semua spec. cukup...
Pssstt...apa kata ko lepaskan ikan ko tu kat tasik bukit merah....kesian dia duk kat tank ko tu..lampu lip lap..lip lap...mcm kat kelab malam pun ada..stress nanti dia tu...tp sblm lepas ko pm la aku bila nak lepas,kat mana nak lepas,jam berapa.....he3..
hahaha...aku ingat mmg nk lepas bro tp aku takut nti ada org tangkap pastu wat WTT 24jam...sian kt ikan aku tu...so aku amik tanggungjawab la bela dia wlpun aku xminat arowana...hahahah


ha3...ko mmg bijak dari aku...ha3...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Thu Jun 16, 2011 8:56 pm

3 hari lepas aku pasang 2biji lampu phillip 18w dan 14w untuk gnti lampu shanda hampeh aku tu....dgr crita lampu jenis nie jimat karan...total 32w berbanding dgn lampu shanda aku tu 54w....ada sapa² kt sini x yg tanning ikan dia dgn lampu jenis ni?mmg jimat karan ka?.....aku dh stat nk tanning ikan nie sbb dh xtahan dh nk pindah msuk tank hitam....sbb tu nk bg ssk 5 penuh cepat...tp mmg power teknik WTT nie,baru 3 hari je dh byk titik gold naik kt sisik belakang...line gold kat kpla pun mkin terang...huhuhuhu....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Thu Jun 16, 2011 10:47 pm

hehe..sabar2..ikan tembak x cantik mana pn..nti hg nyesal..baik hg kekalkn mcm skrg..cool jer tgk..bab jimat karen tu x tau la plak..stahu aku makin tinggi watt makin kuat karen..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Thu Jun 16, 2011 10:50 pm

gabanzshah wrote:
hehe..sabar2..ikan tembak x cantik mana pn..nti hg nyesal..baik hg kekalkn mcm skrg..cool jer tgk..bab jimat karen tu x tau la plak..stahu aku makin tinggi watt makin kuat karen..
aku on kul 8pg smpai 10 mlm je bro...kira janji ada lampu...xla smpai wat 24jam
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Thu Jun 16, 2011 11:13 pm

klu gitu..pkai lampu ni jer..sure bukak habis kepala dia..hehe

Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 12:15 am

gabanzshah wrote:
klu gitu..pkai lampu ni jer..sure bukak habis kepala dia..hehe

hahahah...siap ekoq n mata pun naik gold....
Back to top Go down
View user profile
x-sonic



Posts : 33
Join date : 17/05/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 1:50 am

peh pkai lampu nih gila mereng ikan tuh tah2 siap rebus ready nk makan jer nnt hahaha tp aku tau mmg ader org main lampu nih tp sat jer la warna tuh lama2 ikan pon nampat pucat jer tk berseri pon...
aku rase tul kata bro gabanz bela mcm biase jer save bill api hati pon mayak senang maaa... tak yah pening2 ikan nk eye drop ker ikan x lalu nk makn ker relex jer bela ikan nih dah kata hobi kan2?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 2:43 am

x-sonic wrote:
peh pkai lampu nih gila mereng ikan tuh tah2 siap rebus ready nk makan jer nnt hahaha tp aku tau mmg ader org main lampu nih tp sat jer la warna tuh lama2 ikan pon nampat pucat jer tk berseri pon...
aku rase tul kata bro gabanz bela mcm biase jer save bill api hati pon mayak senang maaa... tak yah pening2 ikan nk eye drop ker ikan x lalu nk makn ker relex jer bela ikan nih dah kata hobi kan2?


aku setuju..... cheers ....aku tak berapa minat taning ikan....aku on lampu aquarium 10mlm - 7 pagi sbb nak terangkan rumah jek...tapi terpulang kat masing2 punya citarasa...ikan sendiri....sukahati nak wat mcmana pun..jangan sampai tahap menyeksa dah..tak baik dera binatang...dah la kita kurung dia....pastu taning kaw2 lagi he3...tuhan marah wooo....
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 2:53 am

aku sllu on time kuar p reja...tutup sblm tidoq...kadang² buka 24 jam juga kl lupa tutup....aku bukan apa,kesian kt ikan aku sbb dh lama dok dlm kegelapan...tu yg pakai lmpu phillip tu plak....aku penah tgk kt forum lain dh la pakai smpai 4 lampu...buka 24jam xoff...fgt putih keliling tutup abih....banjar red pun leh jd gold mcm tu..hahah
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 11:03 am

hehe..aku tau forum mana tu..masak kepala otak ikan tu..mcm duk dlm oven dh rsnya..smpai dh x kenal ikan kadang2 tu..
dlu ms mula main aro tu..aku dok tanning gak ikan aku...lama2 aku nyesal..x der apa kelebihan pun..main lampu ala kadar ckup le.. bukak mlm pg tutup..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 11:37 am

xback_aro wrote:
aku sllu on time kuar p reja...tutup sblm tidoq...kadang² buka 24 jam juga kl lupa tutup....aku bukan apa,kesian kt ikan aku sbb dh lama dok dlm kegelapan...tu yg pakai lmpu phillip tu plak....aku penah tgk kt forum lain dh la pakai smpai 4 lampu...buka 24jam xoff...fgt putih keliling tutup abih....banjar red pun leh jd gold mcm tu..hahah

ha...ha..ha..ha...aku tau forum mana tu..aku mmg anti dgn forum tu...jangankan banjar jadi gold...gold pun dah jadi putih macam kena sapu dengan bedak sejuk satu badan...kesian2....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 11:50 am

kononya nk tukar melayu jd omputeh..kaw2 punya tembak,,alih2 jd negro..peace yo!!!hehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 11:52 am

gabanzshah wrote:
kononya nk tukar melayu jd omputeh..kaw2 punya tembak,,alih2 jd negro..peace yo!!!hehe


bukan jual ikan aro..tapi jual ikan lampu he3
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Fri Jun 17, 2011 8:50 pm

pasni aku nak try tanning ikan keli pulak...tgk jadi x warna putih....hehehe...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sat Jun 18, 2011 2:16 am

kyo82 wrote:
pasni aku nak try tanning ikan keli pulak...tgk jadi x warna putih....hehehe...

jadi keli albino le nanti...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 2:23 am

hampeh la lmpu nie...aku on siang ja tp sat je alga/lumut penuh dinding tank aku....dh la aku nie pemalas nk cuci...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 5:11 am

samala aku pun malas btul nak cuci...ko letak ikan guppy tgk bagi drg cuci...aku kdg2 guna 1 ubat cam klorin tapi letak skit je bancuh ngan air...clear water jadinya...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Sun Jun 19, 2011 5:57 am

kyo82 wrote:
samala aku pun malas btul nak cuci...ko letak ikan guppy tgk bagi drg cuci...aku kdg2 guna 1 ubat cam klorin tapi letak skit je bancuh ngan air...clear water jadinya...
hg guna alga remover ke bro..aku dh cuak guna ubat2 bg clear air ni..skrg aku pkai UV light 11watt..br rm40..air clear..selamat..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ikan aku yang cikai   Today at 5:54 am

Back to top Go down
 
ikan aku yang cikai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: