Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Pendapat mengenai persediaan membela arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 12:21 am

Very Happy hehe, tp byk org cakap, bg makan cengkerik kerap sangat,a ro jd ketagih ngan cengkerik, taknak mkn bnda lain dh, akutak tau la sbb tak pernah bg cengkerik, hehe, tp kalau bekalan cengkerik ok, takder hal, Basketball 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 12:38 am

tuko2kan menu dia...
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 12:58 am

orait. kne tuko2 selera dia.
nnti jemu plk asik bende sama. hehehe  bounce 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 2:13 am

hehe, selain nak seronok kan selera aro mkn mcm2, tuka2 menu ni pun boleh mengelakkan aro makan sejenis makanan jer, sbb kadang2, bekalan makanan cth nya cengkerik, SW ni habis stok... kalau aro dh belaja mkn macam2, tak de hal, sbb boleh bagi mkn bnda lain...

tp kalau yg mkn sejenis tu jer, kalau stok mknn takde, terpaksa berpuasa lah aro bro tu.. hehe  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 9:07 am

Kesian plk nk bg puasa.

Back to top Go down
View user profile
zali



Posts : 26
Join date : 19/02/2014

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 3:59 pm

Aro 5.5 inci? mata kanan mcm ada DE sikit..sebekah kiri ok jer...camna ek....kecil kecil dah boleh kena DE ka...
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Thu Feb 20, 2014 6:30 pm

zali wrote:
Aro 5.5 inci? mata kanan mcm ada DE sikit..sebekah kiri ok jer...camna ek....kecil kecil dah boleh kena DE ka...

bro aro kwn tu tokey kedai kate buta. beli je buat2 ada sekor. huhu
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Fri Feb 21, 2014 3:37 am

klau aro buta..ade pro n con dia..yg aku tau la..warne base dia akan jd lebih kuat atau gelap skit..xhuru hara sgt..kurang carik pasal atau bantai ikan lain..
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Fri Feb 21, 2014 4:59 am

azizklg wrote:
klau aro buta..ade pro n con dia..yg aku tau la..warne base dia akan jd lebih kuat atau gelap skit..xhuru hara sgt..kurang carik pasal atau bantai ikan lain..


Bila kwn bg mkn pun kdg2 miss. Dua tiga kali pusing baru dpt.
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Fri Feb 21, 2014 7:37 am

dia ngap miss ke? atau dia pusing2 dlu bwh mkanan..aro ade barbel yg digunakan sbgai sensor tuk permukaan dan dlm air
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sat Feb 22, 2014 6:17 am

Ada jgk miss. Yg buat kelakonya kadang dia siap ngap buih. Haha
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sat Feb 22, 2014 10:06 pm

zali wrote:
Aro 5.5 inci? mata kanan mcm ada DE sikit..sebekah kiri ok jer...camna ek....kecil kecil dah boleh kena DE ka...

tepek ckit gambar bro...baru tau btl ke DE atau tgh usha2 dlm umah..hehehe
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sat Feb 22, 2014 10:07 pm

strawsedot wrote:
Kesian plk nk bg puasa.


mmg kalo nak btukar menu mmg kena puasa..hehhe kena laks dah lama mkn 1 menu tu..tetiba nk tukar yg baru...kebiasaanle...
tp kin aro bro jenis tak memilih...lg senang.
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sun Feb 23, 2014 4:26 am

kat tmpt aku..ade lfs yg jual feeder rm1 speket..ley beli skit2..menu mmg SW..tp sminggu atau 2minggu skali aku beli cengkerik..lipas..anak ikan emas..nak kasi MP..harga bagai nak gile sblum nih..skrg dah trun skit
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 9:33 am

Very Happy kalau tak nak aro berpuasa disebabkan bekalan makanan takde, bro kena lah pelbagaikan makanan... hehe, sbb tu lah jgn bg mkn 1 benda je... cheers 
Back to top Go down
View user profile
MAF



Posts : 11
Join date : 25/02/2014

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 3:44 pm

Puasa pun bagus, ikan aktif dan warna cantik...cuma jgn sampai ikan stunt dan PLJ sudah la
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 5:32 pm

aro aku pun aku puasakan sehari.. setiap selang sehari baru aku bagi makan...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 7:07 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro aku pun aku puasakan sehari.. setiap selang sehari baru aku bagi makan...

aro sy mkn time sy blk keje je..tu pon bg 2 ekor je
anak ikan ke, sw, cengkerik, dll
xde lah cepat membesar dan buncit..heheh  Smile 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 7:11 pm

Taro151213 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro aku pun aku puasakan sehari.. setiap selang sehari baru aku bagi makan...

aro sy mkn time sy blk keje je..tu pon bg 2 ekor je
anak ikan ke, sw, cengkerik, dll
xde lah cepat membesar dan buncit..heheh  Smile 
ikan kalo kecik lg buncit xpe...
bg arus...nnti dia berenang dia kurus larr balik..hahaha
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 25, 2014 7:17 pm

asheed wrote:
Taro151213 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro aku pun aku puasakan sehari.. setiap selang sehari baru aku bagi makan...

aro sy mkn time sy blk keje je..tu pon bg 2 ekor je
anak ikan ke, sw, cengkerik, dll
xde lah cepat membesar dan buncit..heheh  Smile 
ikan kalo kecik lg buncit xpe...
bg arus...nnti dia berenang dia kurus larr balik..hahaha

hehe.. dulu mmg slalu buncit mase kecik,
arus mmg ade tp dekat ngn power head je..
skrg dah 8 inchi, bela baru 2 bulan.. cepat je dah besar
baru jgk bg aro mkn sekali sehari..tgk dia ok je..  Smile 
Back to top Go down
View user profile
strawsedot

avatar

Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 26, 2014 12:49 am

aro kwn mkn dua kali sehari kwn bg. blk kje baru bg mkn.
tp xtau lah time kwn xde dia bhn udang dgn ikan plk kot.
skg dh tinggal 3 ekor je gapi nye..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 26, 2014 3:05 am

Very Happy aku bukan apa latih aro aku kurang mkn bro... takut aku tinggalkan dlm 2-3 hari nanti dia dh kelaparan... kalau dh di biasakan, ok lah kalau tinggal kan lama sikit...  Basketball 
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 26, 2014 6:27 pm

strawsedot wrote:
aro kwn mkn dua kali sehari kwn bg. blk kje baru bg mkn.
tp xtau lah time kwn xde dia bhn udang dgn ikan plk kot.
skg dh tinggal 3 ekor je gapi nye..

ikan aktif bila lapar...
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 26, 2014 7:48 pm

letak tankmate atau bg arus kasi aro tu senam skit..tmbah kekerapan wat wc..3 hari skali..pump smpi bulat..haha..ikan atas 8inchi 2x sehari mkn..klau aku nak puasakan aro aku..aku puasakan stgh hari lps wc..kesian woo..nak bg ikan blapar lame..kne la kite miss mkn tgh hari atau mlm..pening pale dibuatny..mcm bdosa plak
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 26, 2014 8:09 pm

azizklg wrote:
letak tankmate atau bg arus kasi aro tu senam skit..tmbah kekerapan wat wc..3 hari skali..pump smpi bulat..haha..ikan atas 8inchi 2x sehari mkn..klau aku nak puasakan aro aku..aku puasakan stgh hari lps wc..kesian woo..nak bg ikan blapar lame..kne la kite miss mkn tgh hari atau mlm..pening pale dibuatny..mcm bdosa plak

kalau bg mkn pagi ngn petang (blk kerja) 2kali sehari
tp hanye bg SW seekor shj tu kira cukup mkn ke
kurang mkn?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   

Back to top Go down
 
Pendapat mengenai persediaan membela arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: