Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Pendapat mengenai persediaan membela arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sun Feb 16, 2014 7:28 pm

Salam n slmt sjhtra semua..  Very Happy  Very Happy  Very Happy 

sy baru nk mula bela arowana ni... leh tlg ajar x ape yg prlu dilakukan..  Shocked  Shocked 

buat mase ni.. sy ada 1 akuarium xpasti berapa kaki (maybe dalam 2-2.5 kaki) : tengok gambar dekat bawah tu.. ikan2 dalam tu semua dah buang.

jenis filter top filter. barang2 yang ada cuma anti-klorin dan juga garam yg kaler biru tu..

Persoalan saya, adakah saiz akuarium, peralatan, filter semua ni sedia terima trima kedatangan arowana??
kalau ada yang perlu ditambah mintak tolong senaraikan.

Maaf, saya baru sangat2 nak bela arowana ni. mula2 ingatkn bela mcm ikan biasa, lepas baca thread2 ni, baru tau nak bela dia ni susah gak.. sebelum saya post topic ni, saya ada scroll baca post2 sebelum ni, cuma saya xpaham apa yang disembangkan. banyak 'term' yang saya x kenal. hahaha.

Ikan belom ada lagi, tapi org tu nak bagi 2 ekor dkt saya. katanya ikan reject (tapi cacat cela katanya xnampak pun, mayb sisik satu hilang ke, ntahla, ikan pun xtengok lagi). boleh ke 2 ekor duk skali dlm akuarium 2-2.5 kaki saja?  Crying or Very sad  Crying or Very sad 


TQ. harap sgt abg2 otai dpt tlg.

Terima kasih.


Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sun Feb 16, 2014 9:57 pm

beli ke foc tu??.. starting point.. anti kloring tuk newbie pakai tension gon bagus.. garam memane pun leh.. sebelum letak aro.. make sure air tu bukan air baru letak.. biar air aqua lama tu. takpe.. filter make sure upgrade la cotton, jap mat, coral, ring etc try sumbat dalam top filter tu agak2 je.. nak power beli external filter ..

bila dh dapat ikan make sure rendam dalam aqua jgn bukak plastic.. biar dlm 5-10 minit agak2 aro tak strees bukak plastic masukkan air aqua pelahan2 dalam plastic biar campur dgn air dlm plastic.. pastuh tengelam kan plastic tu bukak besar jgn paksa aro kuar biar aro kuar sendiri.. kalau takut semua tu taruh tension gon je bila dh lepaskan aro..

penjagaan yang rapi.. 2 kali seminggu tukar air.. malas 1 minggu sekali.. kalau pakai filter bagus leh la cakap 2 minggu sekali etc..

bila tukar air jgn tukar semua.. tukar dalam 10-30% agak2 je.. buang air.. masuk garam dgn tension gon.. pastuh baru buh air..

tuk newbie aku rasa bela la silver/banjar / green yang murah2 dulu.. dh expert skit naik hb/mg..

nie tuk newbie la tapi aku rasa ko pun dah tau nyer =P.. selalu aro hobyist buat mistake.. takde top cover.. ikan aro suka lompat.. so hati2 je.. jgn bagi dia stress..

Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sun Feb 16, 2014 10:45 pm

zerol86 wrote:
beli ke foc tu??.. starting point.. anti kloring tuk newbie pakai tension gon bagus.. garam memane pun leh.. sebelum letak aro.. make sure air tu bukan air baru letak.. biar air aqua lama tu. takpe.. filter make sure upgrade la cotton, jap mat, coral, ring etc try sumbat dalam top filter tu agak2 je.. nak power beli external filter ..

bila dh dapat ikan make sure rendam dalam aqua jgn bukak plastic.. biar dlm 5-10 minit agak2 aro tak strees bukak plastic masukkan air aqua pelahan2 dalam plastic biar campur dgn air dlm plastic.. pastuh tengelam kan plastic tu bukak besar jgn paksa aro kuar biar aro kuar sendiri.. kalau takut semua tu taruh tension gon je bila dh lepaskan aro..

penjagaan yang rapi.. 2 kali seminggu tukar air.. malas 1 minggu sekali.. kalau pakai filter bagus leh la cakap 2 minggu sekali etc..

bila tukar air jgn tukar semua.. tukar dalam 10-30% agak2 je.. buang air.. masuk garam dgn tension gon.. pastuh baru buh air..

tuk newbie aku rasa bela la silver/banjar / green yang murah2 dulu.. dh expert skit naik hb/mg..

nie tuk newbie la tapi aku rasa ko pun dah tau nyer =P.. selalu aro hobyist buat mistake.. takde top cover.. ikan aro suka lompat.. so hati2 je.. jgn bagi dia stress..


Hmmm, FOC kot.. gaya dia ckp tu macam FOC. haha

pakai tension gon nak letak brapa byk? garam? untuk akuarium 2-2.5 kaki ni..

lepas tu, masa tukar air 10-30% nak kena letak tension gon n garam berapa byk? risau pulak letak byk2, pening ikan tu.

seperkara lagi, akuarium sebesar tu cukup ke nak bela aro?

Tq bos bagi panduan  Very Happy Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Sun Feb 16, 2014 10:49 pm

lepas tu ada yang cerita pasal penjagaan suhu la, lampu la, pH level la, mcm mana pulak tu?

perlu diberi perhatian ataupun belom lagi?
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 1:26 am

ti dak digalakkan 2 ekor dlm satu tank...nanti jadi perang saudara...
kalo tank 2' ni plg maksimum pun 10" saiz aro pun dah nampak kesusahan masa nak amik u-turn....
ikan nak amik tu besar mana?
bak kata bro zerol...penjagaan air plg penting...
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 1:49 am

aro2011 wrote:
ti dak digalakkan 2 ekor dlm satu tank...nanti jadi perang saudara...
kalo tank 2' ni plg maksimum pun 10" saiz aro pun dah nampak kesusahan masa nak amik u-turn....
ikan nak amik tu besar mana?
bak kata bro zerol...penjagaan air plg penting...


ouh.. jadi seekor jela sesuai ni? okay..

ikan tu xpasti la bro besar mana.. harap2 kecik la kot.. nanti kalw dah besar nak transfer ke mana la pulak.  Crying or Very sad Crying or Very sad 

terus ganti air paip? ke b4 masukkn air paip tu letak tension gon dulu?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 5:26 am

nk jg aro nih senang jek bro..xsusah mne.. janji ade tuka air akua sminggu skali ckup..nak tuka air buh anti klorin dlu...anti klorin biase pon bole..pas sminit..tuang air baru..tu jek..aro tahan lasak..lg tahan dr ikan2 yg duk dlm akua bro skrg..psl ph,suhu ngn lighting..abaikan pon xpe..top filter pon bgs tuk permulaan..sbb nak maintain senang..tuk akua 2kaki..ikan ari klau dr baby..ley duk 6 bln jek dlm tu..klau xpindah akua besa..mmg sng dtg sakit pastu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 11:11 am

Very Happy selamat membela aro bro...

kalau boleh, upgrade akua tu bro, pakai 4kaki ke, boleh buat partition untuk 2 aro...
tp kalau takde ongkos, kire ok la tu, tp jgn campurkan 2 ekor aro sekali bro.. bahaya tu...

cara jg lebih kurang macam ikan lain, cuma air kena jg la, jgn risau sangat pasal PH, lampu, heater tu, asalkan bnda ni jgn turun mendadak atau naik mendadak, tu yg bhaya bro...  study 
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 5:09 pm

azizklg wrote:
nk jg aro nih senang jek bro..xsusah mne.. janji ade tuka air akua sminggu skali ckup..nak tuka air buh anti klorin dlu...anti klorin biase pon bole..pas sminit..tuang air baru..tu jek..aro tahan lasak..lg tahan dr ikan2 yg duk dlm akua bro skrg..psl ph,suhu ngn lighting..abaikan pon xpe..top filter pon bgs tuk permulaan..sbb nak maintain senang..tuk akua 2kaki..ikan ari klau dr baby..ley duk 6 bln jek dlm tu..klau xpindah akua besa..mmg sng dtg sakit pastu


Ouhhh.. mcm jaga ikan biasa jela ni. saya risau tgk dlm group ni mcm2 sembang psl penjagaan aro ni. cuak baca..  No No 

sekarang ni concern psl saiz akuarium jela. huhu.
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 5:18 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy selamat membela aro bro...

kalau boleh, upgrade akua tu bro, pakai 4kaki ke, boleh buat partition untuk 2 aro...
tp kalau takde ongkos, kire ok la tu, tp jgn campurkan 2 ekor aro sekali bro.. bahaya tu...

cara jg lebih kurang macam ikan lain, cuma air kena jg la, jgn risau sangat pasal PH, lampu, heater tu, asalkan bnda ni jgn turun mendadak atau naik mendadak, tu yg bhaya bro...  study 


niat tu mmg nak upgrade saiz akua tu. cuma akua lama nak letak mana? nanti bapak bising. haha Very Happy 

kalau xboleh campur dua skali, saya ambik sekor jela mcm tu. haha.

nak tahu pasal turun mendadak atau naik mendadak tu yang xtau tu. kena byk mmbaca lagi. hehe  Very Happy 

P/S : akuarium 4 kaki plus stand muat ke masuk dlm kereta sedan?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 5:49 pm

trun ngn naik mendadak tu jd bile kite kacau ph ngn suhu..contoh klau kite pkai heater on kat 30-32°c..pastu kite wat wc 50%..air paip sejuk lak tu..trun mendadak la jwbny..klau nak angkut pkai kete ley jek..kdg2 kne adjust skit tmpt duduk..sbb lebar xsme kete sedan nih..yg aku tau sedan made in germen nih ngam2 masuk akua 4'
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Mon Feb 17, 2014 6:00 pm

azizklg wrote:
trun ngn naik mendadak tu jd bile kite kacau ph ngn suhu..contoh klau kite pkai heater on kat 30-32°c..pastu kite wat wc 50%..air paip sejuk lak tu..trun mendadak la jwbny..klau nak angkut pkai kete ley jek..kdg2 kne adjust skit tmpt duduk..sbb lebar xsme kete sedan nih..yg aku tau sedan made in germen nih ngam2 masuk akua 4'

ouh.. mungkin sy xpakai heater kot. buat yang mcm bro ckp, tukar air, letak anti klorin cukup dah kot.. slow2 blaja mcm mana nk control ph, temp semua ni. haha..  Very Happy 

ouhh. maybe nanti nk angkut akuarium 4 kaki dkt kampung kot. sebab xpkai pun akua tu.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 7:35 pm

Very Happy yg pentng PH tak naik mendadak atau turun mendadak bro... macam bro letak arini, PH 6.0.... sebulan bro tak check, tp aro maintain ok jer, makan ok, berenang ok, tak nampak tanda sakit... tba2 bro check PH 5.0, bro panik letak ubat PH up pakai naikan PH... kat situ lah yg bahaya...namapak tak? bila bro letak PH up nanti tiba2 naik jd 7.0, aro bro terkejut, trus gol....

jd, pengajaran nya, jgn mudah panik....
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 8:50 pm

hoho.. agak sensitif kalau tiba2 naik mendadak. senang masuk gol.  Very Happy Very Happy 

kalau x check ph xpe ke? just maintain air ngan anti-klorin je?

p/s : wc tu apa? water change?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 9:05 pm

xpyh cek pon xpe..sng cite camnie la..nnt bile da lame membela aro..mesti da kenal perangai aro tu camne..klau dia kuyu jek..wt wc..mkn xlalu..wat wc..klau dia takut2..letak tankmate..lps wc dia cam xtentu arah..tmbah anti klorin...camtu jek..smue nih kne ade sabar..xley nak cpt2..lgpon aro nih tahan lasak puny..
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 10:04 pm

azizklg wrote:
xpyh cek pon xpe..sng cite camnie la..nnt bile da lame membela aro..mesti da kenal perangai aro tu camne..klau dia kuyu jek..wt wc..mkn xlalu..wat wc..klau dia takut2..letak tankmate..lps wc dia cam xtentu arah..tmbah anti klorin...camtu jek..smue nih kne ade sabar..xley nak cpt2..lgpon aro nih tahan lasak puny..

WC tu apa bro? google pun xjumpa. haha
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 10:56 pm

water change..
Back to top Go down
View user profile
flutterstick9



Posts : 55
Join date : 13/02/2014
Location : Bagan Serai > Tronoh > Seri Iskandar

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Tue Feb 18, 2014 11:17 pm

azizklg wrote:
water change..

ohhh.. betol la tu sangkaan sy. okay bos. trima kasih atas nasihat yang diberikan.  Very Happy Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 12:03 pm

Very Happy aro ni mmg spesis lasak... tak yah risau sangat pun, jg air je dah ok...
Back to top Go down
View user profile
zali



Posts : 26
Join date : 19/02/2014

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 3:58 pm

Mmm...tq bro bro...sy tumpang ambil tips tips kat forum nih...newbie baru jumpa forum nih...huhu...tq
Back to top Go down
View user profile
strawsedot



Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 8:35 pm

maaf mencelah.

nk bg mkn aro ni ape yg elok ye. aro sy baru dlm 5.5" gitu.
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 9:19 pm

strawsedot wrote:
maaf mencelah.

nk bg mkn aro ni ape yg elok ye. aro sy baru dlm 5.5" gitu.
5.5 inci bg mkn cengkerik...
x pon train mkn pakai pallet...
Back to top Go down
View user profile
strawsedot



Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 9:28 pm

asheed wrote:
strawsedot wrote:
maaf mencelah.

nk bg mkn aro ni ape yg elok ye. aro sy baru dlm 5.5" gitu.
5.5 inci bg mkn cengkerik...
x pon train mkn pakai pallet...

ok bos. tq info nya.
kalau bg ulat ok ke tidak ye. ulat ape tah namanya.
yg pnting warne coklat ulatnya.
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 9:32 pm

strawsedot wrote:
asheed wrote:
strawsedot wrote:
maaf mencelah.

nk bg mkn aro ni ape yg elok ye. aro sy baru dlm 5.5" gitu.
5.5 inci bg mkn cengkerik...
x pon train mkn pakai pallet...

ok bos. tq info nya.
kalau bg ulat ok ke tidak ye. ulat ape tah namanya.
yg pnting warne coklat ulatnya.
ulat super worm pon bole gak...
tp ikut kata org x elok bg slalu...tp aku sesah jek bg...
ikutkan cengkerik de best...
ada gak org train aro mkn udang pasar...
Back to top Go down
View user profile
strawsedot



Posts : 27
Join date : 19/02/2014
Age : 25
Location : JOHO

PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Wed Feb 19, 2014 9:55 pm

asheed wrote:
strawsedot wrote:
asheed wrote:
strawsedot wrote:
maaf mencelah.

nk bg mkn aro ni ape yg elok ye. aro sy baru dlm 5.5" gitu.
5.5 inci bg mkn cengkerik...
x pon train mkn pakai pallet...

ok bos. tq info nya.
kalau bg ulat ok ke tidak ye. ulat ape tah namanya.
yg pnting warne coklat ulatnya.
ulat super worm pon bole gak...
tp ikut kata org x elok bg slalu...tp aku sesah jek bg...
ikutkan cengkerik de best...
ada gak org train aro mkn udang pasar...

oh namanya super worm. ok bro.
nnti try cengkerik plk.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pendapat mengenai persediaan membela arowana   Today at 3:05 am

Back to top Go down
 
Pendapat mengenai persediaan membela arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: