Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 38
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 9:25 am

salam,..minta pandangan bro bob..admin,insyaallah hujung bln nie saya akan pergi umrah..2 minggu lebih tingal aro HB dan Chilired...,masalah adalah x de org yang boleh jaga aro tu..risau gak dibuat nyer,cina tokeh kedai ckp suruh taruk piramid vitamin tu,tapi bleh bertahan dalam seminggu je katanyer..
tolong...bro bob
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 10:09 am

sblm g tu...letak udang n anak ikan..taruk la byk2...
dh tu biar je la...doa la, jgn black out dh...hehehe
aku rse, takat seminggu arowana tu x makan..ok lg kot...
psl aku penah tinggal gak 2 minggu...alhamdulillah, ok je...
aku wat cam tu la...uhuhu...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 11:30 am

Setakat tinggal 2-3 minggu xder masalah. Ikan xmkn 2 minggu pun ok lagi. Janji taruk ikan banyak skit. Make sure anak ikan tu letak yg sihat2. Kalo mati nanti busuk air. Dah la tinggalkan lama. Jangan lupa bayar bil letrik jugak !
Back to top Go down
View user profile
cekodok



Posts : 77
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 7:52 pm

Si Ikang wrote:
Setakat tinggal 2-3 minggu xder masalah. Ikan xmkn 2 minggu pun ok lagi. Janji taruk ikan banyak skit. Make sure anak ikan tu letak yg sihat2. Kalo mati nanti busuk air. Dah la tinggalkan lama. Jangan lupa bayar bil letrik jugak !

yup..btol tu..aku pn pernah tinggalkan aro lbh kurang seminggu lbih...aku masukkan anak ikan banyak2..alhamdlah aro tu masih sihat walafiat..ko mintak la tolong jiran ko tengok2 kan...
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 7:53 pm

betul2...
dulu ade gak mber sekampung...
dia bela anak utk jadikan induk...
sume 14 ekor x silepppp aku...
dh 18 inch...tinggal 2 hari je...
blackout...kong sume...sian tul la...
klu nk tinggal kan lama tu...make sure sume nye settle la...
klu nk kong gak...wat cane, dh ajal...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
cekodok



Posts : 77
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 8:02 pm

NADEEN wrote:
betul2...
dulu ade gak mber sekampung...
dia bela anak utk jadikan induk...
sume 14 ekor x silepppp aku...
dh 18 inch...tinggal 2 hari je...
blackout...kong sume...sian tul la...
klu nk tinggal kan lama tu...make sure sume nye settle la...
klu nk kong gak...wat cane, dh ajal...


mmg tinggi risiko tinggal aro lame2 ni...y pnting usaha dan tawakal je...
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Wed May 11, 2011 8:14 pm

mula2 dulu...
aku mcm xde kawan...
dok umahhhh je keje...
nk g bejalan memane..takut, kang blackout ke hape ke...
risau tul klu nk tggl arowana...mmg jaga bagai nk rak..
skali sileppp..hehh, padah la...bila dh besar2 ok dh...
xde O2 seminggu pun xpe..
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Thu May 12, 2011 2:43 am

sham/kb wrote:
salam,..minta pandangan bro bob..admin,insyaallah hujung bln nie saya akan pergi umrah..2 minggu lebih tingal aro HB dan Chilired...,masalah adalah x de org yang boleh jaga aro tu..risau gak dibuat nyer,cina tokeh kedai ckp suruh taruk piramid vitamin tu,tapi bleh bertahan dalam seminggu je katanyer..
tolong...bro bob


Salam...

Alhamdulillah.....murahnya rezeki demo....lepas ambik HB n CR...ujung bulan ni nk gi umrah plak.....syukur atas nikmat pemberian Ilahi eehhh....

Tawakkal je laa bro....apa nk buat...gi sana nak buat ibadah...moga2 semuanya dalam peliharaan Allah Taala...Amiiinnn...

Tahniah bro....
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Fri May 13, 2011 5:58 am

Si Ikang say "Jangan lupa bayar bil letrik jugak"
haha lawak statement ikang ni, tapi memang betui pun Razz

kalau nk tinggal aro sampai 20 hari memang risiko tinggi tu, tawakal je la. tapi kalau ada jiran yg sempoi ok gak leh suruh dia check kalau ada berlaku blackout atau automatik jatuh masa kilat kuat, leh suruh dia on balik

soal makanan tu takde masalah rasanya, leh letak anak seluang atau udang idup, tapi takut gak kalau ikan seluang ni mati nnti air jadi busuk, banyak² le berdoa kat sana, semoga ikan² tu selamat sehingga tuannya pulang, apa pun selamat mengerjakan umrah Smile

idea aku, kalau kita bela arowana, kita kena promote kepada jiran sebelah rumah suruh diaorg bela arowana jugak, nnti lau jd kes mcm ni, leh mintak tolong diaorg tengok² kan, hehe bagus tak idea aku Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Fri May 13, 2011 10:37 am

Admin wrote:
Si Ikang say "Jangan lupa bayar bil letrik jugak"
haha lawak statement ikang ni, tapi memang betui pun Razz

kalau nk tinggal aro sampai 20 hari memang risiko tinggi tu, tawakal je la. tapi kalau ada jiran yg sempoi ok gak leh suruh dia check kalau ada berlaku blackout atau automatik jatuh masa kilat kuat, leh suruh dia on balik

soal makanan tu takde masalah rasanya, leh letak anak seluang atau udang idup, tapi takut gak kalau ikan seluang ni mati nnti air jadi busuk, banyak² le berdoa kat sana, semoga ikan² tu selamat sehingga tuannya pulang, apa pun selamat mengerjakan umrah Smile

idea aku, kalau kita bela arowana, kita kena promote kepada jiran sebelah rumah suruh diaorg bela arowana jugak, nnti lau jd kes mcm ni, leh mintak tolong diaorg tengok² kan, hehe bagus tak idea aku Very Happy

salam tuan admin...
hehehe idea yg last tu terbukti sungguh dan paling berkesan..
aku pun dah pakai cara tu...mmg selesa dan memuaskan
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Sat May 14, 2011 12:22 am

sham/kb wrote:
salam,..minta pandangan bro bob..admin,insyaallah hujung bln nie saya akan pergi umrah..2 minggu lebih tingal aro HB dan Chilired...,masalah adalah x de org yang boleh jaga aro tu..risau gak dibuat nyer,cina tokeh kedai ckp suruh taruk piramid vitamin tu,tapi bleh bertahan dalam seminggu je katanyer..
tolong...bro bob


kalau bwh seminggu tak pe lg,pasang ac/dc.....letak ikan yg susah mati...biasanya anak tilapia....anak seluang dgn kap tak berapa bagus...cpt mati...kalau tggl lama PH msti berubah....kap dgn seluang tak tahan dgn Ph down...msti mati semua..bila mati.....air kotor...ammonia naik....pstikan 3/4 hari sblm pegi ltk ikn...so mana ikn yg tak sht akn mati...kita blh buang...yg tggl dlm tu anak ikn yg betul2 sht...yg bahaya nya bukan sbb ikn tak makan...takut pump rosak,letrik off,anak ikn mati,ikan komando@ ikn lampam pun bahaya gak...bila aro lapar...ikn ni dia bedal..kalau mati lampam nie...busuk dlm tank bahaya gak...sng kata pakat dgn jiran mtk tlg tgk2kan...lama 2 minggu tu...aku dulu tggl ikn seminggu balik kg...aku bungkus ikan aku...hantar kedai suh dia jaga...sehari cas mkn singgit..balik aku bungkus bawak balik semula...mati kedai tak tanggung..alhamdulillah semuanya selamat...


Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Sat May 14, 2011 8:02 am

miang wrote:
sham/kb wrote:
salam,..minta pandangan bro bob..admin,insyaallah hujung bln nie saya akan pergi umrah..2 minggu lebih tingal aro HB dan Chilired...,masalah adalah x de org yang boleh jaga aro tu..risau gak dibuat nyer,cina tokeh kedai ckp suruh taruk piramid vitamin tu,tapi bleh bertahan dalam seminggu je katanyer..
tolong...bro bob


kalau bwh seminggu tak pe lg,pasang ac/dc.....letak ikan yg susah mati...biasanya anak tilapia....anak seluang dgn kap tak berapa bagus...cpt mati...kalau tggl lama PH msti berubah....kap dgn seluang tak tahan dgn Ph down...msti mati semua..bila mati.....air kotor...ammonia naik....pstikan 3/4 hari sblm pegi ltk ikn...so mana ikn yg tak sht akn mati...kita blh buang...yg tggl dlm tu anak ikn yg betul2 sht...yg bahaya nya bukan sbb ikn tak makan...takut pump rosak,letrik off,anak ikn mati,ikan komando@ ikn lampam pun bahaya gak...bila aro lapar...ikn ni dia bedal..kalau mati lampam nie...busuk dlm tank bahaya gak...sng kata pakat dgn jiran mtk tlg tgk2kan...lama 2 minggu tu...aku dulu tggl ikn seminggu balik kg...aku bungkus ikan aku...hantar kedai suh dia jaga...sehari cas mkn singgit..balik aku bungkus bawak balik semula...mati kedai tak tanggung..alhamdulillah semuanya selamat...



Haahh...betol cam bro miang ckp tu....ko g tanya cindy tu...rasanya boleh tumpang aro2 ko tu kt kedai dia...berapa charge ko bayar je la...nnt ko blh g umrah ngan senang hati....takut nnt kat sana dok asyik teringakan aro kt umah jerk....haru biru laa pulak...

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Sat May 14, 2011 8:15 am

nk tanya skit..klu pindah2 tank ni,x ke nti aro tu kene NTS..ala ko srh bro senecav je yg jaga..apa susah2..
Back to top Go down
View user profile
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 38
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Sat May 14, 2011 9:25 am

thanks a lot..sumer...,nampak gayanyer seminggu dua kena kerap belanja jiran kuar minum...hehehe..ada udang di sebalik batu...tu,hehehe
try tanya gak tempat jual aro tu..dia x berapa bkenan,dia ada ckp pindah randah aro nie risiko tinggi..betul cam gabanz cakap tu..
tapi...insyaallah..rasa x masalah kot...
nampak gaya kena bagi kunci rumah kat scenevkb...tolong tengok aro tu..heheh
Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   Sat May 14, 2011 2:17 pm

gabanzshah wrote:
nk tanya skit..klu pindah2 tank ni,x ke nti aro tu kene NTS..ala ko srh bro senecav je yg jaga..apa susah2..

kemungkinan NTS tu mmg ada....tapi aku sanggup tanggung NTS dari tanggung...SDT (syndrome dah terbalik) he3....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah   

Back to top Go down
 
minta pandangan nak tinggal aro 20 hari...gi umrah
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: