Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Interbreed animal

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Interbreed animal   Sun Dec 29, 2013 7:32 pm

huhu.. nak tanya biasa kan kalau interbreed maksudnyer kolam a tu ada anak b.. anak b dah besar di masuk kan balik dalam kolam a.. jadi la interbreed.. ok ke tak? setahu aku kebanyakkan haiwan interbreed even manusia pun akan dapat defect .. sebab kromosom tak berkembang tah dulu belajar sains.. minta pandangan kawan2 semua..
Back to top Go down
View user profile
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Interbreed animal   Sun Dec 29, 2013 8:45 pm

haiwan ape ni bro????heheheh
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Sun Dec 29, 2013 11:12 pm

in·ter·breed
/ˌintərˈbrēd/
verb
verb: interbreed; 3rd person present: interbreeds; past tense: interbred; past participle: interbred; gerund or present participle: interbreeding; verb: inter-breed; 3rd person present: inter-breeds; past tense: inter-bred; past participle: inter-bred; gerund or present participle: inter-breeding1. (with reference to an animal) breed or cause to breed with another of a different race or species.
"wolves and dogs can interbreed"
•(of an animal) inbreed

macam yg pak google bagi ni, interbreed tu mcm ikan kawen ngan ikan :-

golden arowana + red arowana = red golden arowana

lebih kurang camtu la, selagi sama jenis (ikan+ikan, itik+itik) selagi sama spesis, insyaAllah boleh, takder masalah...
jgn pulak campurkan ikan+itik, hehe, nanti lain pulak jd bro....(yg camni yg salu tak cukup kromosom)..


p/s  lol! setakat yg aku paham la...
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Interbreed animal   Mon Dec 30, 2013 5:48 am

aku rase smue nih ikut rezeki la..sbb sains nih xsmue btul..mcm mne canggih sistem pon..klau nak jd ttp jd..xjd ttp xjd..pendapat aku yg skadar 5sen stgh..huhu
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Mon Dec 30, 2013 7:54 pm

interbreed maksud aku .. bapak dgn anak.. huhu.. mmg dlm sains kata kalau bapak dgn anak... anak dari itu potensi tuk defect mmg tinggi.. aku nak paham concept tu je.. mmg ikut nasib gak tu hehe.. kalau ikut sains.. kromosom sama so tak berkembang ntah la aku bukan pandai pun sains nie..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Mon Dec 30, 2013 9:35 pm

Razz kalau manusia, mmg akan berpotensi utk bermasalah bro zerol, sbb tu lah yg org selalu cerita penyakit sel darah merah , talasemia tu...
sbb tu kta tak digalak kan kahwin dengan org yg terlampau rapat pertalian darah ngan kita....

utk aro cth nya, mgkin takder masalah kot bro...  scratch 
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Mon Dec 30, 2013 11:07 pm

haha.. ada gak issue contohnyer ikan laga tak leh kot interbreed.. lembu pun sama rasanyer.. tuk aro tak tau la.. mcm aro yang di crossbreed dalam 20 ekor.. 10-50% (main agak je) dari 20 ekor tu maybe ada defect..sebab selalu gak aku tgk dlm 1 batch mesti ada 2,3 ekor defect kadang2 banyak lagi.. kalau defect jadi albino, plat, black ke ok gak mahal duit.. ari tu g rumah orang tu.. ada dlm 10-15 ekor defect short body aro..defect jenis mahal la..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Mon Dec 30, 2013 11:38 pm

Very Happy haaa, camtu la kot... tp bro, kalau interbreed ni dr jenis baka terpilih, kemungkinan nak jd defect ni kurang...

selalu nya org interbreed ni nak cari baka yg cantik... bila dah dapat baka yg tercantik setelah berkali2 interbreed, tu lah baka yg terpilih untuk jd induk sesuatu spesis...

dlm setiap seratus atau 2 ratus atau mungkin beribu2, akan tetap ada yg defect, sbb dah jd ketentuan-Nya... hehe,

p/s pisang setandan, takkan semua masak ranum....  lol! 
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Tue Dec 31, 2013 12:07 am

dh confuse dgn interbreed dgn crossbreed nie haha.. tapi more or less dedua style pun akan ada defect.. kekadang bila kita beli ok bila besar baru nmpk defect clear cnth plj? de? etc..kalau kita dah tau mainan dia.. baru senang nak pilih baka yang terbaik.. tp skg nie mmg susah.. beli ikut hati je la..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Tue Dec 31, 2013 1:37 am

hehe, tu la psl, crossbreed ni aro red, aro gold , jd gold red... camtu kan? hehe

interbreed, ikan puyu, aro , jd puro... (kalau slh tlg betul kan, hehehe)
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Tue Dec 31, 2013 1:45 am

interbreed > internal breed > bapak dgn anak
crossbreed > cross over breed> MG dgn red
Hybrid > 2 breed > Aro dgn manusia
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Interbreed animal   Tue Dec 31, 2013 4:33 am

huhu..nak dpt yg defect nih rare..mknye xsemestinye interbreed nih pnyebab defect..klau x..mmg blmbak ffl,albino n plat..lg la klau digabungkan smue defect2 nih dlm sekor aro jd fflghmgsrxbcb plat arowana..mmg masuk tv la muke owner tiap2 tahun..haha
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Tue Dec 31, 2013 8:51 am

scratch hehe, dah mula kompius aku  Razz 

kalau camtu sng lagi nak phm bro zerol, tq sbb beri pencerahan... hehe  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Wed Jan 01, 2014 7:43 am

Tuk pepaham nie la definisi mmg lain hehe.. tujuan nya simple nk tau je apa jenis breed yang akan bagi kurang risiko defect ..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Wed Jan 01, 2014 11:11 am

Very Happy risiko tetap ada bro, tp peratusan tu penting rasanya....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Interbreed animal   Wed Jan 01, 2014 8:30 pm

sebab tu aku cakap kurangkan risiko.. =P
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Interbreed animal   Thu Jan 02, 2014 1:40 am

kalau dapat defect mahal mcm yg bro cakap tu, dah ok sgt tu, hehehe... lol!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Interbreed animal   

Back to top Go down
 
Interbreed animal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: