Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 new tank syndrome

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: new tank syndrome   Wed Dec 25, 2013 11:40 pm

salam semua, nak tanya skit la. hari selasa angkat seko aro ni. hari pertama die main dkt satu sudut. hari kedua die main satu side. hari ketiga iaitu hari ni die dah pusing2 skit dkt tank. tp la ni tak mau makan lagi. try carik mealworm kedai abes stok so angkat cengkerik dgn mealworm kering. tp aro tak mo makan.

saiz aro dlm 4 inch. mealworm kering lampam dgn clown louch sapu. cengkerik die buat gaya kuak lentang dan bebas sepanjang tank tu.

so nak tanya ni salah satu sindrom tank baru ke? biasa brape lama die nak sedia makan balik?

lampam elok je main kejar2 berdua,n takde tanda mau jalan.haha.so rasa air mcm sukat ok dah tu.

otai2 punya pendapat?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Wed Dec 25, 2013 11:54 pm

aku tak otai, tp mkn petai jer, hehe  lol! 

biarkan jer bro, mgkin lom ngam dgn menu tu... kot sblm ni dia mkn bnda lain....

biarkan dia berlapar dulu, dia dh ok, dia mkn jer tu...  study 
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 12:05 am

hahaha petai pon boleh, tp slalu nampak komen2 kat sini. ni atleast mesti dah otai in training nih hehe Wink

sebelum ni makan mealworm hidup. tp stok takde, tu yg cr alternaatif.

skrg dok pikir die tak ngam kot lg dgn tank?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 1:13 am

Razz maner der otai...

lom ok lagi tu, tggu seminggu dua lagi ok lah tu... biasalah, baru2, mesti masih manja2 lagi...
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 1:30 am

oo lama gak ar die mau ngam haha. kesian gak die tak makan. thanks bro for the info. nanti hujng minggu ni ronda lg cr menu asal die haha
Back to top Go down
View user profile
orca_paus

avatar

Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 1:47 am

sy pon baru je nie..ank aro baru mmg 'gayat' cket masuk tank baru..sy xbg lg dia mkn lps baru msuk tank..biakn je dlm setengah hari / sehari dua..tgk dia nmpk tenang bru acah2 makanan kt dpan dia..klu dia mengejo kire ok laa nk cmpak mkanan tu..tp yg pasti lepas masuk tank baru klu bleh jgn bg terus makanan..bia dia selesa dgn air dulu..  Laughing
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 2:23 am

Ultramat wrote:
oo lama gak ar  die mau ngam haha. kesian gak die tak makan. thanks bro for the info. nanti hujng minggu ni ronda lg cr menu asal die haha

 Very Happy hehe, biasa lah tu bro... nanti dh ok, sng lah skit... dia tengok perangai sekor2 jugak, ada yg cepat ngam...
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 2:36 am

haha dulu bela ikan laga cepat jer settle down, aro lain skit. siap takmo makan. risau teman haha. ok bro orca ni hari ke dua setgh masuk tiga dah tp ,die tak mkn, tu yg bkk persoalan ni. die skadar lalu bawah jer makanan tu. amik bau kot haha
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 5:37 am

xde tny dia mkn pe ke sblum nih? klau bole tankmate jgn sme saiz atau lg besa dr dia..klau nak setup aqua lain..nak letak lampam..letak divider dlu sparuh aqua..bru letak lampam..bru sbelah lg letak aro..tgk lampam tu pon tau huru hara dia camne..aro dah stabil bru campur..huhu..tp klau dah tercampur awal2 tu..xpe la..bia kan jek..cengkerik nih klau ikan da stabil dlm aqua bru bagi..sbb ikan bru nih takut2 lg nak g permukaan air..mealworm frozen atau kering klau nak bg kne train dlu aro..cam nak train bg pallet..sbb bende mati nih bau n vibrate dlm air xde..cube try bg anak ikan dlu smntara carik mealworm idup
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 9:05 am

die dulu makan mealworm tp tak dpt cr n tak sempat lg.pergi kedai yg ade jual. orait, nanti saya cari anak ikan tu. thanks for the suggestion bro aziz;)
Back to top Go down
View user profile
umark



Posts : 46
Join date : 25/11/2013
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 1:13 pm

1st time..bela aro dulu mcm ni la..seminggu banjar sy xsentuh makanan..bg mealworm..xmau gak..tanye kdai..mmg mcm tu katenye..sabar katenye.nti die akan makan...Alhamdulillah..akhirnye aro bsar lebih 1 kaki..sy lpaskan ke tasik..
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Thu Dec 26, 2013 6:14 pm

terima kasih atas perkongsian umark Wink hopefully die akan membesar dgn sihat mcm banjarn umark tu nanti hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 4:55 pm

Smile amacam aro bro? dh ok?
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 7:35 pm

haha saya dah dua hari takde kat rumah, adik yg tgk2 kn. last sabtu tgk die takmo makan lg. mealworm takde stok, last2 ikot kata abg aziz belikan anak ikan, letak dalam satu tank. kot die lapar die kejar la tu haha. lampam dah asingkan kat tank lain buat sementara waktu.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202915049258272&set=a.10202891468268762.1073741826.1264083948&type=3&theater

ni link gambar saya setup tank tu  Wink 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 11:18 pm

Laughing cun tu bro... scratch  tp akua bsar sgt lah utk aro bro tu... try psg partition kat tgh tu, jgn biar kawasan bsr sgt....nanti dh mkin besar, blh lah bukak partition tu...
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 11:38 pm

hahaha mana nak cr partition tu pon tgh pening gak. tak terjumpa lg. so far diorg dok kat tempat kurg arus so tak letak partition pon die pusing2 sebelah kanan tu jer.

tp nak tanya la. ikan saya dok main kat atas jer. kalau turun pun dlm seinci dua dr permukaan. ok ke tu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 11:51 pm

Very Happy berenang atas tu normal bro....

arowana ni mmg jenis carik mkn kat atas...

kalau dpt cari partition tu ok lagi kot.. tp kalau aro bro dah ok, takder hal kot...
Back to top Go down
View user profile
orca_paus

avatar

Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Sun Dec 29, 2013 11:54 pm

salam..ikan aktif mmg kt atas tu je tempatnya..aro ni port dia kt permukaan air..selagi dia mau mkn n aktif bguih laa aro tu..
bru2 ni sy heran nape banja red sy dok diam kt bawah..mkn dia nk tapi takut nk g permukaan..diam je kt dasar kolam..sampi le kelmarin time nk wat wc sy rase tgn sy lain mcm..rase ade bende menyucuk2..dr pengalaman sy bela ikan air klu rase gitu ada something wrong somewhere..hehe..amik test pen check air..tu dia ada nyala daaa!!!terus ganti pump filter jam tu gak..!!!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 12:00 am

Razz menyucuk2? lagi ok tu bro? kalau jenis yg menendang, tak sempat ambik test pen... hahaha  lol! 
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 12:17 am

orait maksud die aktif la kan hehe. sebab p kedai ade yg lepak bawah. cun la tu hehe cume segan nak mkn je haha. pergh tu bkn ikan jer pedih, tuan pun pedih kalau air berkaren. air so far so good no problem cek. hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 12:24 am

yg kat kedai tu stress kot, takder yg nak, hehe  Razz 

lagipun, kalau kat kedai, akua kecik jer...
Back to top Go down
View user profile
Ultramat

avatar

Posts : 65
Join date : 12/12/2013

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 12:29 am

itu la panjang sejengkal tp umah pun kecik. rimas die haha
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 12:41 am

Very Happy hehe, tu la kena buat penyesuaian bro... kecik sangat stress, besar sangat pun stress...
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 6:08 am

klau dah lepak atas tu kire normal dah..pastu try bg makan stempat..n mkn ikut time..sng jinak camtu..lg la klau bro main suap..mmg ley usap aro tu..hehe..klau xde partiton pon xpe..klau xnak ikan tkejut..jgn ade pergerakkan yg trlalu laju and yg terlalu slow..lampu on off jg..tu je
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: new tank syndrome   Mon Dec 30, 2013 6:12 am

dah tbukak pic bro kat fb..pastu tgk bro komen..ade clownloach..ikan nih kne ade tmpt sembunyi..sng stress ikan badut nih..lak tu pling sng sakit..dia imune pd pnyakit half..dose tuk ubat pon half dr ikan biase
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: new tank syndrome   

Back to top Go down
 
new tank syndrome
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: