Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 6:19 pm

Salam all..
nak tanye skit nape aro duk diam kat dasar
bila datang dekat br dia lari, pusing2 kjap..pastu dtg blk diam kt tepi cermin
mcm tgh skodeng tuan nye tgh wat pe ye? hehe..  cyclops   Smile 
sy pkai aqua 4 kaki , air sparuh je.. sbb ikan kecik lg 4inchi (banjar red)
dlm aqua ade ikan lampam 2ekor, tengas 2ekor, seluang byk gler..
tp aro dlm ruang yg kecik.. ade partition brsama ngn makanan nya (anak ikan koi)
makan pun xkuat dh..tp mase beli ngn bro ikan_akeem (15dec) laju gak dia mkn..tp sy bg mkn anak haruan lah..
letak 15 ekor dah abis d mkn+mati kene gigit, aku jugak kene bersihkan..  Razz 
sy pkai top filter (span double + coral batu2 kecik tu..
baru mlm td perasan dia mcm tu..da tukar 50% air
anticlorin (+treatment) dah msuk..garam laut scukup rasa..dia ok balik pusing2 kat atas
bila sy campur kan 2ekor lampan emas..bkn main marah dia..
tp dia pun hampir2 kene tibai sbb lampam tu besar skit dr dia..kene asingkan balik..hehe
mlm td tunggu gak smpai kul 3 (3jam lah) ok je dia buat catswim..
sy g la tido..pagi td bangun tgk dia diam blk mcm smlm..
suhu drpd beli hari tu 32 celcius..mlm td dah tukar air, pnutup aqua kasi buka skit dh turun 31 celcius
otai2 tolong bantu ye..


Last edited by taro151213 on Tue Dec 17, 2013 9:34 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 6:46 pm

huhu..aqua 4inch ikan laga pon xley masuk..pastu ikan saiz 4'..'=kaki..haha..slh taip tu..camnie la bro..ikan bro tu kdg2 xde mslh pe pon..biase la ikan baru..aqua pon baru..cube bro bia kan dia..jgn dok tgk dia jek..atau tgk dr jauh..jgn tmbah ikan..atau wat experiment kat ikan bro..cube try control excited tu..sminggu dua ok la tu..huhu..nk tny gak..camne suhu naik 32?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 6:50 pm

1 lg bro..klau aqua baru beli..n xpenah cycle aqua..lak tu cam bro ckp byk giler ikan..kire overstock tu..takut amonia spike..mati smue ikan
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:13 pm

azizklg wrote:
huhu..aqua 4inch  ikan laga pon xley masuk..pastu ikan saiz 4'..'=kaki..haha..slh taip tu..camnie la bro..ikan bro tu kdg2 xde mslh pe pon..biase la ikan baru..aqua pon baru..cube bro bia kan dia..jgn dok tgk dia jek..atau tgk dr jauh..jgn tmbah ikan..atau wat experiment kat ikan bro..cube try control excited tu..sminggu dua ok la tu..huhu..nk tny gak..camne suhu naik 32?

alamak.. sori2.. silap taip plk
aqua tu aqua lama.. dulu pnah bela jardini
mase setup balik tu dah cuci n running..tukar air lg
trus msuk ikan tengas ngn sluang tu..tgk ok yg br msuk si banjar tu..
suhu mmg dr awal lg mmg 30 ke atas.. xpnah trun..
sy pkai air dr tangki atas (simpanan). air tu kurang skit clorin
tp sblum tmbah air still msuk kan antiklorin gak ngn garam..
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:21 pm

lg 1 bile check ngn test pen mmg ade mnyala wlau pun x kuat..pump br beli tu trus try.bila
try air paip xde..try plk air campuran anticlorin dlm baldi ade jgk..ke pen tu rosak..?
tp akan tengas tu elok je dr awal msuk..tp mmg xde shock pape lg lah..harap2  Neutral
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:28 pm

klau da cuci..tu da kire aqua baru..ye la bru cuci..huhu..mksdny tank bro lom cycle lg..so bb xbyk lg..jd proses n3 cycle lom bole bfungsi..ape kate bro klua kan smue ikan..tingglkan aro bro dlm tu sorg2..serius takut amonia spike..takut kojol smue nnt..asingkan dlm tank lain..tong plastik pape pon bole..smentara..pasang 1 filter gak kat tong tu..minggu dpn bru try masukkn skit2..psl aro tu..bia kan dlu..tgh syndrom serba x kene lg tu..huhu..psl test pen nyale ke x..sng bro celup jek tgn bro..klau ade sure rase kan...huhu...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:36 pm

Very Happy rilek brader... hehe, kena sindrom akua baru ni...
1)jgn letak byk sgt kawan (tankmate) lam tu bro...

2)kalau test pen menyala, tu tanda nya karen leak bro, jgn letak pam tu tenggelam dlm air, tggl kan bahagian lubang wayar tu kat sebelah atas...

3) kalau masih menyala, tukar pam baru, masukkan setengah jer lam air, jgn sampai bahagian lubang wayar tu masuk air... insyaAllah tak jd karen leak...

 study selamat mencuba...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:55 pm

azizklg wrote:
klau da cuci..tu da kire aqua baru..ye la bru cuci..huhu..mksdny tank bro lom cycle lg..so bb xbyk lg..jd proses n3 cycle lom bole bfungsi..ape kate bro klua kan smue ikan..tingglkan aro bro dlm tu sorg2..serius takut amonia spike..takut kojol smue nnt..asingkan dlm tank lain..tong plastik pape pon bole..smentara..pasang 1 filter gak kat tong tu..minggu dpn bru try masukkn skit2..psl aro tu..bia kan dlu..tgh syndrom serba x kene lg tu..huhu..psl test pen nyale ke x..sng bro celup jek tgn bro..klau ade sure rase kan...huhu...

ok.nnt sy try asing kan ikan lain..
psal electric tu mmg xde shock pape pun..cuma nyala lampu test pen jelah..
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 7:59 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy rilek brader... hehe, kena sindrom akua baru ni...
1)jgn letak byk sgt kawan (tankmate) lam tu bro...

2)kalau test pen menyala, tu tanda nya karen leak bro, jgn letak pam tu tenggelam dlm air, tggl kan bahagian lubang wayar tu kat sebelah atas...

3) kalau masih menyala, tukar pam baru, masukkan setengah jer lam air, jgn sampai bahagian lubang wayar tu masuk air... insyaAllah tak jd karen leak...

 study selamat mencuba...

hehe.. tulah..agak nye kene tinggikan pump tu ye..
paip tmpt sedup ade jual yg panjang kan..

terima kasih..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 9:13 pm

Cool ala, kalau takde jual pun, modified jer pakai paip pvc, hehe  geek 

karen leak ni yg selalu buat aro takder mood bro....
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 9:24 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Cool ala, kalau takde jual pun, modified jer pakai paip pvc, hehe  geek 

karen leak ni yg selalu buat aro takder mood bro....

ingatnye mmg nk wat mcm tu wat sementara..
sy pkai brand shanda water pump
arus air tu laju xpe ke?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 10:06 pm

Neutral kalau arus kuat :-

1)jgn letak pump kat tengah, letak kat belakang ckit...

2)pusingkan muncung pump tu pg tepi (menghadap depan akua)...

3)atau try letak hos kat muncung tu, pasang hos kat dasar akua....

p/s - pendapat dan pandangan newbie jer, hehe
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 10:19 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Neutral kalau arus kuat :-

1)jgn letak pump kat tengah, letak kat belakang ckit...

2)pusingkan muncung pump tu pg tepi (menghadap depan akua)...

3)atau try letak hos kat muncung tu, pasang hos kat dasar akua....

p/s - pendapat dan pandangan newbie jer, hehe

wahh..terima kasih sbb bg idea..
sy rase lah..maybe sbb electric leaking la
air da cycle dr 2minggu yg lepas..
3hari je sy tukar air 30%
xtau lah klau xckup running lg yg mcm bro aziz ckp
trima kasih..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 17, 2013 10:25 pm

Very Happy hehe, ok dah cycle tu bro...
try dulu yg aku gtau td, nanti tengok camner...
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 12:27 am

cycle tu mksd aku menternak benefical bacteria a.k.a bb..klau da cycle tu..mknye filter da matang..klau camtu xpe la..psl suhu nih kdg2 btul kdg2 x tmometer tu..aku dr yg rege rm3 smpi yg digital rege rm30..bcaan dia lain2.. last2 g kat farmasi..aku beli 1 yg tuk suhu badan tu..tp tah btul ke x pon xtau la..huhu..psl pum tu..klau was2 karen bocor ke x..tuka lain jek..tuk long term slamat..sbb klau ade arus elektrik dlm air..bkn ikan jek yg kene..tp ngn bro skali kene..huhu..safety 1st bro
Back to top Go down
View user profile
orca_paus

avatar

Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 12:44 am

ni pengalaman sy..klu pam kita ada kebocoran arus..heh sori ayat skem..mase kita msukkn tgn dlm air ada rase mencucuk kt tgn..kocak-kocak air nnt lg kuat rasenya..msuk test pen mmg nyala..better tuka sbb nnt ikan dlm tank bleh menemui pencipta..tukau pam baru
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 5:30 am

Btul lah bro..rse meter tu xbtul lah..tp klu test suhu bdan sy ade anak nye..bleh celup dlm air ke?hehe.. Sy rse test pen pun gler gak.. Sbb sy wat keje xoff pun pump tu..pening lah..skrg sy tambah lg set buble yg ade bio ring tu.coral dlm filter pun dah ade jaring.letak bwh skali.tang bhg arus tu sy sumbat tiub biar tembak kt hujung aqua blah tmpt aro..adela arus sikit..bia byk oksigen.. 2 jam lpas sy amik wife,sy tgk aro dh ok skit..dh catswim blk..atas bwh dia lalu..letak ulat pun da xde..bg pendapat lg ye otai..hehe
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 5:46 am

Thanks bro orca..sy pun ade pengalaman mcm tu mse bela jardini.. Dh besar lengan dh..mati sbb tulah..tunggang trbalik aro tu..kene shock mse nk pegang aro pening tu..trkezut2 rsenye sbb 2 tangan skali masuk..hehe.dh mati kan pump pastu biar aro tu rilex skit.tp mati gak..lama dh mse lpas2 skolah dlu..tp pump yg ni xde terase pun..pump still on..tp letak test pen nyala gak..nnt sy minta tlong jiran sy plk.dia pndai skit bab electric nih n try test pen yg lain..hrap2 ok lah klu x bleh tuka kt kedai tu..huhu
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 6:43 am

klau jiran bro pndi bab eletrik..try tny dia ade vold meter..sng skit nak tau de leak ke x..care nak test dia..tgk web nih
http://www.reefaddicts.com/content.php/45-How-to-Test-for-Stray-Electricity
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 18, 2013 7:17 am

Owh..nnt sy tanye klu dia ade brg nye lah..dia blk keje kdg2 cpt..kdg2 lambat..nnt ade jwapan sy update ye..tq bro
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Tue Dec 24, 2013 1:13 am

amacam aro bro? dah ok ke?  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 25, 2013 7:18 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
amacam aro bro? dah ok ke?  Very Happy 

Sorry bro lupa nk update..hehe  Wink 
jiran dh check aqua dh..mmg xde leaking
check pkai test pen yg xde bateri
klu pkai yg ade bateri, kt tngan kita pun mnyala..huhu
aro skrg lg kuat mkn.. stiap kali bg, 5,6ekor sw dia bantai.haha
tukar air sminggu skali 30%.. org kedai ckp aro stress stiap kali tuka air btul ke? huhu..
aro suka swim2 kt atas, skali skala je duk diam kt dasar or kt atas
lg2 bila lampu x on.. tp slalu nya dia men kejar2 ngn geng dia lah (anak sluang) hehe..
cuma 1 je xfham  bounce scratch  span kt dlm filter tu kene slalu tukar ke?
dr segi kejernihan air mmg xde msalah la..
ade org ckp jgn slalu cuci filter sbb byk pembiakan bb kt dlm tu..
dlm filter hanya ade span putih 3 lapis..bwh ade batul coral dlm beg jarring..tu je
kt dlm aqua ade bio ring dlm bekas bubble..
ade apa2 tips atau penambahbaikkan utk aqua sy? bro2 tlong bgtau ye..  cheers Very Happy Wink 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 25, 2013 8:04 pm

Very Happy ok la tu bro, kalau takder leak...

air dlm akua bro tu penuh ke? ok kot kalau tiap kali WC 30% tu...
tukar air ni, kalau tak nak aro stress, jgn tukar byk sgt dgn terlalu kerap cth nya, 70% setiap ari,(ni org yg dh takder keje lain nie  lol! )
kalau pakai span putih tu, cuci jer bro...
kalau ada pakai bioring ke, bioball ker, takyah cuci bioball ngan ring ni..
span tu, boleh pakai seminggu, cuci, jemur, cuci jemur... (ikut ska la, kalau ada sen lebih, leh la tukar tiap ari, hehe Razz )
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 25, 2013 8:58 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy ok la tu bro, kalau takder leak...

air dlm akua bro tu penuh ke? ok kot kalau tiap kali WC 30% tu...
tukar air ni, kalau tak nak aro stress, jgn tukar byk sgt dgn terlalu kerap cth nya, 70% setiap ari,(ni org yg dh takder keje lain nie  lol! )
kalau pakai span putih tu, cuci jer bro...
kalau ada pakai bioring ke, bioball ker, takyah cuci bioball ngan ring ni..
span tu, boleh pakai seminggu, cuci, jemur, cuci jemur... (ikut ska la, kalau ada sen lebih, leh la tukar tiap ari, hehe Razz )

air tu separuh je..kira 30% drpd sparuh tulah..ingat nk wc mcm tu tiap2 minggu.. klu bleh smpai smpai dia besar..
tgk aro ok je bila wc mcm tu..nk buat wc 70% ke 100% ke tu xbrani lah..tunggu dia besar lah br buat kot..
bhg dinding tu stiap kali wc mmg sy gosok..

pasal span tu sy wat mcm ni..
ade 3lapis span kan.. sy kuakan lapisan pling atas utk cuci/jemur
jadi tinggal lapisan ke 2 n 3..minggu sterusnya, yg da cuci tu sy letak bwh skali n amik lapisan atas skali utk cuci/jemur. begitu lah sterusnye stiap kali wc .hehe
bioring mmg sy bia kan je..cuma bioball je sy xde..n xtau mcm mane guna dsb.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    Wed Dec 25, 2013 9:03 pm

Laughing ooo, kalau camtu dah ok tu bro...cun dah tu...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?    

Back to top Go down
 
Suhu air aqua 32 celcius penyebab ikan stress diam di dasar atau ph air?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: