Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 aro stress?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: aro stress?   Sun Dec 15, 2013 10:54 pm

salam semua..jom pakat tgk klip ni,selalu jd pada aro juvenil yg baharu pindah masuk tank..sbb ape aro jd pasif?dok kt dasar tank sahaja pastu berenang mcm gelisah je..kdg2 smpi terjah2 dinding tank?stress ke?klu ada penyelesaian bleh kongsi x?

https://www.facebook.com/photo.php?v=770983412928908&set=o.214864345204790&type=2&theater
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: aro stress?   Mon Dec 16, 2013 12:27 am

xdapat tgk pn...unavailable...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: aro stress?   Mon Dec 16, 2013 12:39 am

new tank syndrom kot? cuba try overdose anti klorin warna hijau tu apa tah streegone pebenda tah.. aku biasa aro gelabah mcm orang naik minyak aku curah je satu cup.. lepas tu tutup lampu .. ikan 99% ok.. 1% air tak btul la tu..
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: aro stress?   Mon Dec 16, 2013 1:13 am

xbleh view ek..alaahhh..klip tu ada dlm grup fb ikan kelisa..mmber haplod gambo MGBB..dlm klip tu tunjuk seko aro yg kebetulan mcm sama dgn banjar red sy yg baru..dok diam je kt bwah..pastu klu kita dtg dekat menggelupur berenang..dah try padam lampu kelmarin n psang air pump kuat..ok sket dah xdok bawah tp menggelupur tu ada lg..arini mungkin nk rendahkan takat air..
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: aro stress?   Mon Dec 16, 2013 1:18 am

ph shock..temp shock...biase jd bile pindah ikan..ubat dia bia kan dia dlu..dia nak biase kan diri dlm rumah baru..lak tu bru lepas kne sauk..mesti la trauma xilang lg
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 17, 2013 12:38 am

Very Happy kalau ade tankmate, baik pisahkan dulu.. aro aku mcm tu jugak dulu....
semua aku dh buat, last2 aku asingkan lampam, biar aro sekor2 lam tu... alhamdulillah, dh ok....
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 17, 2013 9:31 pm

azizklg wrote:
ph shock..temp shock...biase jd bile pindah ikan..ubat dia bia kan dia dlu..dia nak biase kan diri dlm rumah baru..lak tu bru lepas kne sauk..mesti la trauma xilang lg

ini kes yg sama mcm sy lah kan..hati tarak senang woo dlm ini opis..
mcm nk balik jee..mcm kene balik jee..ahaha..
nasib baik lah bro aziz ngn bro lan tlong bg penerangan..
terima kasih banyak2..klu xsettle prob sy tanye lg ye..hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 17, 2013 10:10 pm

Very Happy hehe, sama2 kongsi pengetahuan jer bro... takder hal nyer lah...  study 
Back to top Go down
View user profile
cocofarell



Posts : 8
Join date : 24/12/2013
Age : 30
Location : KL

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 24, 2013 8:35 am

Ari melompat2 tu sbb die stress ke
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 24, 2013 5:22 pm

Smile kemungkinan besar sbb stress bro...

1) kurang bergerak, lepak kat dasar- ada kebocoran elektrik/ kalau baru tukar akua, kemungkinan new tank syndrome.

2) melompat2 - stress. akua terlalu padat dgn penghuni. kena kacau ngan tankmate. ph air kurg sesuai... study 

p/s bak kata bro miang, lebihkan jg air dr jg ikan, hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
cocofarell



Posts : 8
Join date : 24/12/2013
Age : 30
Location : KL

PostSubject: Re: aro stress?   Tue Dec 24, 2013 11:58 pm

Tq bro sy bdk br blaja
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 6:05 am

hehe, takderhal bro, sama2 lah kta baru belajar... cheers 
Back to top Go down
View user profile
cocofarell



Posts : 8
Join date : 24/12/2013
Age : 30
Location : KL

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 7:04 am

Ade ikan aro murah2 ke
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 4:16 pm

cari lam forum jual beli arowana bro... mcm2 ada..  Razz

http://arowana.forumotion.com/f9-jual-beli-ikan-arowana
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 5:36 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Smile kemungkinan besar sbb stress bro...

1) kurang bergerak, lepak kat dasar- ada kebocoran elektrik/ kalau baru tukar akua, kemungkinan new tank syndrome.

2) melompat2 - stress. akua terlalu padat dgn penghuni. kena kacau ngan tankmate. ph air kurg sesuai... study 

p/s bak kata bro miang, lebihkan jg air dr jg ikan, hehe  lol! 

tapi klu aro suka berenang2 kt atas, sekali skala duk diam sama ada di dasar or di atas tu normal x?  Question Rolling Eyes Smile 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 7:43 pm

Taro151213 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Smile kemungkinan besar sbb stress bro...

1) kurang bergerak, lepak kat dasar- ada kebocoran elektrik/ kalau baru tukar akua, kemungkinan new tank syndrome.

2) melompat2 - stress. akua terlalu padat dgn penghuni. kena kacau ngan tankmate. ph air kurg sesuai... study 

p/s bak kata bro miang, lebihkan jg air dr jg ikan, hehe  lol! 

tapi klu aro suka berenang2 kt atas, sekali skala duk diam sama ada di dasar or di atas tu normal x?  Question Rolling Eyes Smile 

sifat dia mmg rileks,steady....tgh usha TV umah bro tu... joke...
bak kata senior kat cni, 3 bln ptama dgn kita, masa tule nak kenal sifat2 ikan kita....
snng esok2 bila ada kelainan @ luar dr sifat kebiasaan, pasti ade sesuatu...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 8:21 pm

scratch tengok la jugak bro, kalau berenang2 atas bawah tu ok...
tp, kalau berenang kat atas, lepas tu, lepak kat dasar, tak berenang, perut kena lantai akua, tu mgkin ada mslh ckit...

p/s tp kalau nak mkn, berenang ok.... mgkin mmg sifat aro bro tu, hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 8:44 pm

[/quote]sifat dia mmg rileks,steady....tgh usha TV umah bro tu... joke...
bak kata senior kat cni, 3 bln ptama dgn kita, masa tule nak kenal sifat2 ikan kita....
snng esok2 bila ada kelainan @ luar dr sifat kebiasaan, pasti ade sesuatu...[/quote]

^MoloT0V*Lan^ wrote:
scratch tengok la jugak bro, kalau berenang2 atas bawah tu ok...
tp, kalau berenang kat atas, lepas tu, lepak kat dasar, tak berenang, perut kena lantai akua, tu mgkin ada mslh ckit...

p/s tp kalau nak mkn, berenang ok.... mgkin mmg sifat aro bro tu, hehe  lol! 

aro sy blom smpai 3bln.. br amik 15dec aritu..msih lg nk kenal2 prangai dia ..hehe

lepak2 tu xlama lah..xlah smpai parking kt lantai.. kira kt tengah2 lah..kt atas pun slalu lepak gak lah..
dia mmg berenang atas bawah..
pantau pun skali lalu je lah..tgk dia lama2 time bg mkn..hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:00 pm

Very Happy ok la kalau camtu bro... cer tengok barble kalau lurus jer, ok la tu... hehe
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:05 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy ok la kalau camtu bro... cer tengok barble kalau lurus jer, ok la tu... hehe

barble tu yg kt mulut dia tu ke? hehe
mmg lurus bro.. tp nk buat barble tu tinggi melentik bleh x? haha  lol! 
br nmpak ego n lebih garang garang. hehehe... pirat Basketball 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:15 pm

ye, yg cam janggut tu, hehe  Razz 
tu boleh gak jd penanda aras bro, kalau barble tu bengkok ke bawah atau ke atas sampai jd bentuk c, msti ada yg tak kena tu...\
melainkan mmg dr kecik dah camtu...  study 
Back to top Go down
View user profile
cocofarell



Posts : 8
Join date : 24/12/2013
Age : 30
Location : KL

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:17 pm

Barble da bengkok sbb lwn arus..huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:21 pm

hehe, selalu bengkok ke tepi bro...
kalau kuat bengkok ke atas atau ke bawah wlaupun aro tak lawan arus, tu yg bahaya....  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
cocofarell



Posts : 8
Join date : 24/12/2013
Age : 30
Location : KL

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:24 pm

Arovital tu vitamin aro ke..cmne nk guna..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro stress?   Wed Dec 25, 2013 9:28 pm

kalau ada bajet lebih, utk akua 3 kaki, kalau letak air separumh, aku letak 2 tudung, alhamdulillah,
ok jer aku tengok, hehe  Cool 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: aro stress?   

Back to top Go down
 
aro stress?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: