Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 11:31 am

Assalammualaikum,
nak tanya otai otai dalam ni kenapa ikan arowana teman dah macam ikan laga?
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 12:35 pm

Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 6:58 pm

da bpe lame duk berdua dlm aqua tu? cube la cite detail skit..huhu mengawan mmg xnmpk..pakat lari dr aqua..lg pelik..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 8:42 pm

kalau pakat lari meh aku sediara kan plastik tuk lari ke aqua aku.. kuar mulut harimau masuk mulut naga haha
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 10:57 pm

Very Happy nak mengawan ni bro.... hehe..
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 15, 2013 11:46 pm

tu belaga bro...ikan kecik xmengawan....heheheh
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 12:48 am

dua dua ikan tu dah seminggu dalam aquarium 4 kaki,
baru semalam bagi join sama,
sebelum ni mmg letak asing (separator) sekor sekor,
bila masing masing dah asing tetiba aro yg kaler biru tu dah ceroboh masuk ke kawasan sekor lagi,
last² tu yang bagi duduk sekali tu,
tak bahaya ke letak sekali camtu?
ada yang kata lama² nanti sekor akan mati,
pagi tadi nampak dua dua ekor "parking" diam kat dasar aquarium
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 12:53 am

kalo bro sayang kat aro baik letak balik seperator tu...satg abis koyak fin n barai ekor..
iakn 2eko sure2 gadoh...kalo letak 5ekor ke atas tu ok la kot skit...
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 12:56 am

ooo ok ok,
kena beli separator yang panjang sket sebab aquarium ni ikut ukuran kaki sape tah Rolling Eyes ,
beli yang standard aro yg biru pandai pulak nak mecelah masuk kawasan sekor lagi
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 1:01 am

klau nak try comm..g carik silver sekor..sme saiz..pastu beli wavemaker..on sebulan dua..klau nsb baik..gado kurang...pastu pastikan mkn tu lebeh..
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 6:39 am

ooo ok bro azizklg,
kalau wave maker kasi taruk dalam aquarium 4 kaki diorang (diaorang? lol! ) gaduh gak ke?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 6:50 am

ssh nak kate la bro..takut bile diorg da biase ngn arus tu..gado tu start balik..klau nak try tpulang bro..tp sure bro xsenang tido mlm..keje pon xtenteram..cume klau tiba2 slh sekor kurang mkn or trus xnak mkn..asingkan la..mksd tambah lg sekor supaya yg dok bdua rase terganggu skit..pnjg lg cite dia..naik taip jenuh...huhu
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 6:58 am

huhu..btul la diorg..aro2 nih mcm anak kite..aku balik siap btny lg..korng nak mkn? huhu..bende bernyawe..n ade fikiran skit smpi ley kenal tuan dia
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 16, 2013 7:15 am


dah kena penjara dah study 

terima kasih bro bro semua, kongsi ilmu pada saya yang neyubi ni tongue
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Tue Dec 17, 2013 12:27 am

Very Happy hehe, pengajaran dan pembelajaran tu bro....

1)aro jgn kurang dari 5 ekor kalau nak comm ..

2)partition jgn terlampau rendah, kalau rendah, kurgkan air...

3)lagi bagus kalau dapat sediakan akua lain2, supaya tak der kes aro lompat sebelah...

P/S kalau salah, tlg tunjuk kan... hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Wed Dec 18, 2013 2:09 am

Asslammualaikum,
aiseh lupa nak tanya...
dua dua arowana tu jenis apa?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Wed Dec 18, 2013 6:54 am

mse beli dclare sbgai ape?
arge brape? cam mg ade.. cam hb bru klua dr wt pon ade
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Wed Dec 18, 2013 10:48 pm

bapak mertuaku punya member bagi dari kolam bukit merah,
member dia tu memang ternak arowana untuk eksport kat luar negara,
orang dah bagi kita usaha la bela, macam² dah beli ni,
canister e jet, heater, kingston t5 (putih dengan kuning), tension gon, arowana vitamins.
Makan bagi cengkerik dengan ulat gandum je
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Thu Dec 19, 2013 12:30 am

huhu..klau da free..bela jek..xrugi pon..ape yg bro beli..da ckup da smue..heater klau tmpt aqua bro tu ade pasang aircond..on la heater tu..klau xde..xyh on xpe..suhu bilik negara kite nih mmg ngam nak bela aro..vitamin tu sbulan skali pon xpe..jimat skit..huhu..mklm la..skrg tgh musim berjimat cermat..
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sat Dec 21, 2013 6:07 pm

fnd281277 wrote:
bapak mertuaku punya member bagi dari kolam bukit merah,
member dia tu memang ternak arowana untuk eksport kat luar negara,
orang dah bagi kita usaha la bela, macam² dah beli ni,
canister e jet, heater, kingston t5 (putih dengan kuning), tension gon, arowana vitamins.
Makan bagi cengkerik dengan ulat gandum je

menantu kepada member mertua ko yg ade kolam tu taknak bg aku plak ke?leh aku jaga skali... Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Sun Dec 22, 2013 7:19 am

klau aku jd ko..mintak anak dia trus bro..haha..menyelam trus ngn aro nnt..huhu
Back to top Go down
View user profile
fnd281277



Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 39
Location : Batang Kali

PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Mon Dec 23, 2013 9:02 pm

hahaiii...
aku ni menantu pada bapak mertua, kawan dia yang kasi,
kebetulan ada tank 4kaki dia campak ler kesini,
jenuh la nak beli pekakas utk aro ni, ni pun nak naik 5kaki punya tank,
tank org bagi kat mertua pun dia campak kat depan rumah(parking keta)
nak setup satu lagi tank ni pun dah habis beratus
Canister Filter Ego 3388 RM180,
pasir (coral) 20kilo RM25 beli 3 bag = RM75,
Lampu T5 4kaki dua mentol dalam satu bekas (kuning dengan putih) RM118,
Tension Gon RM25,
Arowana Vitamin RM30

ok ke reghe camtu?
aa lagi nak tambah? scratch 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?   Today at 3:58 am

Back to top Go down
 
Gaduh? Mengawan? atau pakat nak lari dari aquarium?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: