Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 aro kena jangkitan ke ni

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: aro kena jangkitan ke ni   Mon Nov 25, 2013 6:54 pm

Salam otai2,

nak  minta pandangan & nasehat sifu2 sume. Aro saya ni ekor dia mcm kena 'mkn' & mcm ada keputihan ckit je kat ujung tu.
aro sy kene jangkitan ke ?...ke normal?...ke cane.



janggut dia pun tanggal. sebelum tu ada pindah dia masuk dlm bekas kecil...dlm beberapa jam..then masuk balik ke dlm tank.selepas sehari dua perasan jangut dia da ilang huhuuu Sad .
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Mon Nov 25, 2013 11:44 pm

sbb ape msuk bekas kecil..pindah aqua? klau pindah..aqua baru ade wat cycle? filter baru? try cek amonia ngn nitrite..ikan yg stress sng kne penyakit
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Tue Nov 26, 2013 12:01 am

azizklg wrote:
sbb ape msuk bekas kecil..pindah aqua? klau pindah..aqua baru ade wat cycle? filter baru? try cek amonia ngn nitrite..ikan yg stress sng kne penyakit
pindah bekas kecil sebab buat pest control satu umah..so kena letak ikan kat luar rumah dlm bekas kecil..dlm 12 jam juga biar dlm tu.
then sy masuk semula ikan ke dalam tanknya yg asal. tapi sebelum pindah tu tank agak kotor juga la sebab 2 minggu x cuci.
dah letak semula dlm tank air bersih..baru perasan ekor dia camtu.

so ikan ni kena fungus ker?...rawatan ape yg leh guna.janggutnya nanti tumbuh balik x ?
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Tue Nov 26, 2013 1:12 am

salam..da bape lame ye jd camni?dlm 2/3 hari lepas ke?
dari pndangan sy, ekoq tu bkn le rosak cane..hnye maybe mase dlm tank kecik tu dia bnyk meronta2 kot..sbb tu eko tu jd kaso..ltak cket garam dlm tank skrg ni, in sya allah eko tu akn recover balik..bile air da stabil bru le aro tu tenang xde stress..misai ptus tu rasenye tumbuh balik tu..mungkin lambat je..itu pndangan sy je..nnt tggu otai perbetulkan.. Embarassed
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Tue Nov 26, 2013 9:33 am

Rolling Eyes aku rase la kan... takder pape ni...asalkan selera mkn ok, berenang ok, ok lah tu....
kalau kat sisik dier ade putih2 cam kene ggit, tu chip scale...
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Wed Nov 27, 2013 9:55 pm

tu le baru kena bebrapa hari.
takpe tunggu semingu dua..kalu makin terok ...sy report balik sini. roger n out hihih.

moga abe jangut ku tumbuh jangut cepat.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Fri Nov 29, 2013 5:55 am

Very Happy insyaAllah nanti tumbuh lah tu bro....
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   Mon Dec 02, 2013 12:35 am

Nampak cam tanggal kat pangkal....nanti kasi update la bro...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: aro kena jangkitan ke ni   

Back to top Go down
 
aro kena jangkitan ke ni
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: