Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Wed Nov 13, 2013 1:35 pm

Rumahnye
http://imageshack.us/f/703/olm9.jpg/

Baby Hb
http://imageshack.us/photo/my-images/35/ssw1.jpg/

Baby Mg
http://imageshack.us/photo/my-images/845/m46d.jpg/

baru berkesempatan nak berforum, bz skit skrg, tapi dalam sibuk tetap jayakan misi nak bela aro ni.hihi sekarang +/- baru 2 minggu je, so far ada sekali tu bby mg da tunggang terbalik da, tapi nasib baek sempat diselamatkan lagi maybe sbb campur kot, ni baru wat divider kt tengah tu. lagi satu xtahu la aro yg dibeli ni ikut spec die ke x nanti, sbb rase murah maen beli je, online plak tu, kalau penjual tu tipu so tipu jugak la jadinya aro ni nanti. beli pun sebelum jumpa forum n fb pages pe sume tu, rugi gak rase. tapi x kisah la janji nak cari pengalaman bela dulu, so pasni boleh alert la nak beli ngan sape2 + lau ada bajet lebih.hehe. bagi details skit.

- beli set aqua tank 3ft + top filter biase + lampu 10W biase.(tukar background putih suke2 je)
- pH air dalam 6.5-7.0
- temp range 26'C-30'C
- tankmate - HB + lampam, MG + loach + ikan aladin(xtahu name sebenar)
- diet - MW dalam nisbah 6-9 MW/aro/day (3X feed)
- level air dalam 7inch
- WC setakat ni seminggu sekali je

nak mintak pendapat tuan2 dalam ni la kot2 ada penambahbaikan ape2 ke lagi.


Last edited by arix on Sun Dec 08, 2013 8:24 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 14, 2013 10:14 am

arix wrote:
Baru nak try bela aro, tapi buat mase sekarang ni still berkira2 nak angkat anak banjar red or MG size 3".1 faktor sbb rege pn mampu milik lagi .hihihi. lagipun rase berminat nak start bela dari kecik hingga sebolehnya dapat la ia membesar semaximum boleh.

Pengalaman aro mmg zero tapi da biase bela ikan2 hiasan biase kat umah. Sebelum ni ada try betta, even x susah pun setakat nak bela betta ni tapi x cukup mase nak jage lagi2 mase proses nak biak, susah plus bnyk kena guna ruang/kelengkapan. lagipun nak try ikan2 besor plk, boring tengok ikan2 kecik.hihihi

Da ad tank juz 2ft, filter system myb juz nk guna top filter biase je dulu, sumber air dari perigi tp xtau plk nilai ph die brape (sblm ni pn juz pancut je air tu dlm akua). So dgn rendah dirinya nak mintak la pendapat,details otai2 macam mane nak bela baby aro ni. maybe rumit skit kan lau banding ngan aro yg da besar skit. Cool
walau pun aku ni peminat petai jer, aku cube tlg bro... hehe

kalau ikan 3 inci, akua 2 kaki tu dah ok, gune top filter dah ok...beli pakai check PH kat kedai,
check PH air tu dulu, kalau 6.0-7.0 tu ok dah (kalau salah, bro lain boleh betulkan, lol! )
bele ikan kecik, air jgn byk... kalau akua 2 kaki tu air setengah dah ok kot....
pasal mknn, aku tak brape pasti lah bro, aku tak bela ikan kecik sgt, tp rasenyer Mealworm kot....

kalau nak detail lagi, rajin2 lah cr thread lame2 bro... byk pelajaran dlm tu... hehe Laughing 
selamat mencuba cheers 
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 14, 2013 10:51 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
walau pun aku ni peminat petai jer, aku cube tlg bro... hehe

kalau ikan 3 inci, akua 2 kaki tu dah ok, gune top filter dah ok...beli pakai check PH kat kedai,
check PH air tu dulu, kalau 6.0-7.0 tu ok dah (kalau salah, bro lain boleh betulkan, lol! )
bele ikan kecik, air jgn byk... kalau akua 2 kaki tu air setengah dah ok kot....
pasal mknn, aku tak brape pasti lah bro, aku tak bela ikan kecik sgt, tp rasenyer Mealworm kot....

kalau nak detail lagi, rajin2 lah cr thread lame2 bro... byk pelajaran dlm tu... hehe Laughing 
selamat mencuba cheers 
petai xyah cakap la, aku pun minat jgk.hihi

nice info bro, ada jgk response dari otai, bru rase up skit confident level nak bela aro ni. hehe.. sume tu bisa diaturkan, tapi lau guna tank 4kaki pn xde masalah kan, sbb malas plak nak upgrade lepas ni, mane la tahu aro tu sempat membesar ke (ayat kurang confident di situ).. hehe

nak survey thread lame2 tu amik mase jgk, tpi xde hal je cuma mane la tahu tanya kat sini ada la jgk otai2 baek hati mcm bro sudi bagi tips. Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 14, 2013 11:38 am

hahaha, aku lom sampai tahap otai lagi... lol! 
rajin2 kan diri bace lam tu... study 

http://arowana.forumotion.com/f3-bincang-atau-kongsi-pengetahuan-anda-mengenai-cara-penjagaan-ikan-arowana

insyaAllah memudahkan kerja2 penjagaan aro ni.. hehe...
kalau nak terus pakai 4 kaki pun ok jugak, cuma kalau boleh, letak partition...
jgn bagi ruang besar sangat, sbb ikan masih kecil lagi kan?
air pun jgn tggi sgt.... geek 
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 14, 2013 12:00 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
hahaha, aku lom sampai tahap otai lagi... lol! 
rajin2 kan diri bace lam tu... study 

http://arowana.forumotion.com/f3-bincang-atau-kongsi-pengetahuan-anda-mengenai-cara-penjagaan-ikan-arowana

insyaAllah memudahkan kerja2 penjagaan aro ni.. hehe...
kalau nak terus pakai 4 kaki pun ok jugak, cuma kalau boleh, letak partition...
jgn bagi ruang besar sangat, sbb ikan masih kecil lagi kan?
air pun jgn tggi sgt.... geek 
ala lau aro da terngangga mcm pro pic bro tu da kire otai la tu.haha

ada gak usya2 tapi bace tym2 ni macam bagi dodoi mate jela.haha

ooo, ok2...tapi dalam tank tu nanti da boleh ke nak letak tankmate (lampam ke ikan banjaran ke)?
n lau nak bela contoh 2 ekor dalam satu tank tu boleh ke? same size n harapan tuk dorg wrestling tinggi ka??Neutral 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Fri Nov 15, 2013 8:41 am

lol! haha, gambar tenganga tu main kutip kat google jer bro... takder otai nyer... hehe
nak letak lampam boleh, pastikan lampam tu 2 ekor, takut kene belasah nanti, hehe, jgn beli lampam yg besar sgt....
kalau nak bela aro byk2, buat comm tank, jgn kurang dr 5 ekor bro.... kalau aro letak 2 ekor dlm satu tank, yg lemah akn dbuli sampai mati nanti, hehe study 
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Fri Nov 15, 2013 7:42 pm

Assalamualaikum bro....first2 nak blaja bele aro ambik je yg ekonomi dulu,hehehe....tank 2 x de masalah,1 tank bleh wat tank pemulihan..blaja bab air dulu,itu yg penting...ph,chlorine,BB,oksigen,ngan water cycling...dah tau basic ni insyaAllah x de byk masalah,,pd aku,ikan mati mase kite jage tu dah adat resam...x wat salah,x tau lah nak wat betul....hehehe,,selamat mencube bro....
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Fri Nov 15, 2013 11:38 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
lol! haha, gambar tenganga tu main kutip kat google jer bro... takder otai nyer... hehe
nak letak lampam boleh, pastikan lampam tu 2 ekor, takut kene belasah nanti, hehe, jgn beli lampam yg besar sgt....
kalau nak bela aro byk2, buat comm tank, jgn kurang dr 5 ekor bro.... kalau aro letak 2 ekor dlm satu tank, yg lemah akn dbuli sampai mati nanti, hehe study 
ala ikan bro pun lbih kurang camtu la jgknye kan.hehe.. nanti nak try praktikal la dulu, selagi x try selagi tu x tahu kan.hehe..
tanx bagi info bro lan, ad pe2 persoalan lagi pasni sila2 la membantu yer. Wink 
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Fri Nov 15, 2013 11:41 pm

mr nazib wrote:
Assalamualaikum bro....first2 nak blaja bele aro ambik je yg ekonomi dulu,hehehe....tank 2 x de masalah,1 tank bleh wat tank pemulihan..blaja bab air dulu,itu yg penting...ph,chlorine,BB,oksigen,ngan water cycling...dah tau basic ni insyaAllah x de byk masalah,,pd aku,ikan mati mase kite jage tu dah adat resam...x wat salah,x tau lah nak wat betul....hehehe,,selamat mencube bro....
wasalam.. tula mmg nak amik yang ekonomi je dulu, xdenya nak angkat yg beribu2 tu.hihi.. pasal chlorine x risau sngt, sbb sumber air kat umah pn drpd perigi je, cume pasal ph ke bb tu x berapa tahu sngt. slow2 nak belajar jgk ni, lau bro ada tips2 kongsi2 la yer. Wink Wink 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Sat Nov 16, 2013 2:33 am

arix wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
lol! haha, gambar tenganga tu main kutip kat google jer bro... takder otai nyer... hehe
nak letak lampam boleh, pastikan lampam tu 2 ekor, takut kene belasah nanti, hehe, jgn beli lampam yg besar sgt....
kalau nak bela aro byk2, buat comm tank, jgn kurang dr 5 ekor bro.... kalau aro letak 2 ekor dlm satu tank, yg lemah akn dbuli sampai mati nanti, hehe study 
ala ikan bro pun lbih kurang camtu la jgknye kan.hehe.. nanti nak try praktikal la dulu, selagi x try selagi tu x tahu kan.hehe..
tanx bagi info bro lan, ad pe2 persoalan lagi pasni sila2 la membantu yer. Wink 
ok, taderhal bro... cheers 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 21, 2013 2:05 am

tepek le gambar aro bro kalo dah amik...nak tengok gak...mesti cun ni..
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 21, 2013 4:58 am

Pape hal..set dlu aqua tu..mse beli ikan..mintk skali air aqua kedai tu..mintk la dlm 2-3 botol yg 15liter..klau pkai aqua 4 kaki.. suku dah air tu..rendam dlu ikan tu ngn beg2 plastic dia..on pump..tgu stgh jam..pastu lps ikan tu..bgs carik pokok yg idup dlm air skali..ley dia nak main nyorok2..bgs pn bgs pokok idup..sehari skali topup skit2 smpi la nnt da stgh aqua air ko..bru ley wat wc 50% tiap2 minggu cam biase..biase air prigi ph dia rendah skit..tp lame2 biase la ikan tu..psl mkn..biase kedai bg anak ikan..cover pum air tu ngam span atau kain..tkut kne sedut anak ikan tu..bazir 2 inggit..da besa skit kasi ulat plak
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 21, 2013 5:02 am

Klau nak 2 eko dlm tu..carik silver jek..murah skit klau nak cmpk dlm prigi tu..huhu..tp klau saiz 3 inch..xkuat gado sgt..comel2 jek..klau gado pon comel..huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Thu Nov 21, 2013 8:49 am

aro2011 wrote:
tepek le gambar aro bro kalo dah amik...nak tengok gak...mesti cun ni..
Twisted Evil hehe, betul tu, tepek lah gambo kalau dah set akua.... cheers 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Wed Nov 27, 2013 1:05 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro2011 wrote:
tepek le gambar aro bro kalo dah amik...nak tengok gak...mesti cun ni..
Twisted Evil hehe, betul tu, tepek lah gambo kalau dah set akua.... cheers 
masih menunggu gambar di post kan dcni...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Wed Nov 27, 2013 9:10 am

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
aro2011 wrote:
tepek le gambar aro bro kalo dah amik...nak tengok gak...mesti cun ni..
Twisted Evil hehe, betul tu, tepek lah gambo kalau dah set akua.... cheers 
masih menunggu gambar di post kan dcni...
dier tgh bz set akua tu bro... sabarla.... hehe lol! 
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Mon Dec 02, 2013 6:01 pm

Aro Home


Baby HB


Baby MG



baru berkesempatan nak berforum, bz skit skrg, tapi dalam sibuk tetap jayakan misi nak bela aro ni.hihi sekarang +/- baru 2 minggu je, so far ada sekali tu bby mg da tunggang terbalik da, tapi nasib baek sempat diselamatkan lagi maybe sbb campur kot, ni baru wat divider kt tengah tu. lagi satu xtahu la aro yg dibeli ni ikut spec die ke x nanti, sbb rase murah maen beli je, online plak tu, kalau penjual tu tipu so tipu jugak la jadinya aro ni nanti. beli pun sebelum jumpa forum n fb pages pe sume tu, rugi gak rase. tapi x kisah la janji nak cari pengalaman bela dulu, so pasni boleh alert la nak beli ngan sape2 + lau ada bajet lebih.hehe. bagi details skit.

- beli set aqua tank 3ft + top filter biase + lampu 10W biase.(tukar background putih suke2 je)
- pH air dalam 6.5-7.0
- temp range 26'C-30'C
- tankmate - HB + lampam, MG + loach + ikan aladin(xtahu name sebenar)
- diet - MW dalam nisbah 6-9 MW/aro/day (3X feed)
- level air dalam 7inch
- WC setakat ni seminggu sekali je

nak mintak pendapat tuan2 dalam ni la kot2 ada penambahbaikan ape2 ke lagi. Razz
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Mon Dec 02, 2013 6:40 pm

Bukak divider tu..buh baby silver atau banjar sekor dua..nak kate kne tipu ke x..ikan comel lg..
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Mon Dec 02, 2013 7:31 pm

azizklg wrote:
Bukak divider tu..buh baby silver atau banjar sekor dua..nak kate kne tipu ke x..ikan comel lg..
waa da jadi comm tank plak ke.hehe. bby silver macam susah je nak cari, banjar ramai jual.
harapnya macam tula, biase la baru2 ni x kena cara mmg senang la ditipu kan, pengajaran2.Laughing 
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Mon Dec 02, 2013 7:52 pm

Aku rase silver nih byk tmpt ade..lak tu arge murah..dlm 20-30..psl tank mate..ikan aladin tu ikan pe ek..1st time dgr..african cichilid ke? Bp arge hb ngn mg tu? Nk tau gak murah camne
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Mon Dec 02, 2013 8:29 pm

beli onlline kat ner bro..macam best je...
tepek r gambar sikit...Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Tue Dec 03, 2013 1:26 am

scratch  aku tak nampak gamba bro?
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Tue Dec 03, 2013 10:48 pm

azizklg wrote:
Aku rase silver nih byk tmpt ade..lak tu arge murah..dlm 20-30..psl tank mate..ikan aladin tu ikan pe ek..1st time dgr..african cichilid ke? Bp arge hb ngn mg tu? Nk tau gak murah camne
kat sini x jumpe lagi, lau ade pn da besar da,bhaye2.hehe.. bukan2, tah la ikan ape, ikan biase je, xde kelebihsn ape2.hehe.. hb beli dlm 150, mg 250. tah la jadi ape besar esok2.hehe
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Tue Dec 03, 2013 10:50 pm

mr nazib wrote:
beli onlline kat ner bro..macam best je...
tepek r gambar sikit...Very Happy 
ala jumpe tym dok godek2 lam mudah je pn, tu x bape mgharap sngt ngn aro ni. stkat nak tahu cara bela je. Razz 
Back to top Go down
View user profile
arix



Posts : 45
Join date : 13/11/2013
Age : 28

PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   Tue Dec 03, 2013 10:51 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
scratch  aku tak nampak gamba bro?
ada bos, tapi kena klik dulu la link yg sy letak caption tu. tarok direct pic dlm ni xnak gedabak plk gambar die.hihi
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: 1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan   

Back to top Go down
 
1st try for aro (baby aro 3")..tips2 para otai diperlukan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: