Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 pencerahan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 2:55 am

assalammualaikum ,,
hi ,,
tumpang bertanya kawan2 n rakan2 sekalian ..
sy br beli lampu T5 24K ..brand dolphin ..sesuai x utk tanning ?
sekarang ni aro MGBB ..
nak upload pic xboleh kena tg 7 hari ..boleh tgk pic kat display pic ..Smile 
background aqua biru ..kiri kanan bawah x lapik apa pon ..
sila beri pandangan ya .....Question 
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 5:29 am

t5 24k tuk tanning dah ok dah..aqua cover keliling ngan sticker putih kalau nak lebih brekesan,nak maksimun,gune white fiber tank,lampu pakia matahari(jemur kat luar)hehehe...aro vital letak gak la klu nak...
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 7:41 am

Thanks bro ..esok nak p beli teros stiker putih balit keliling aqua Laughing 
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 5:24 pm

klu keliling biru xbg kesan ke?
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 5:33 pm

Nak tau jugak tu ..
Mohon otai2 bantuan Question 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 5:35 pm

Cun ikan chun46 ni Smile 
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 7:03 pm

Tujuan White tank treatment (WTT) dan balut dengan black or blue sticker tu adalah 2 benda yang berbeza

Tujuan WTT adalah untuk mempercepatkan shine ie daripada level 4 ke 5 atau 6 etc. Tapi ianya masih bergantung pada genetic aro tu sendiri serta beberapa faktor lain. Kalau RTG / Highback letak dalam white fiber tank dengan lampu, tak bolehlah expect shine tu akan sampai cross. Biasanya WTT dilakukan kepada ikan yang masih kecil (mungkin 5-6 inch) sehingga lebih kurang setahun atau 1.5 tahun. Kesannya shine akan lebih cepat naik dengan WTT tapi ikan akan jadi pucat sikit.

Selepas tu barulah letak dalam tank biru atau hitam supaya warna tu akan menjadi intense.

Tapi kalau genetic ikan memang dah power, tak buat WTT pun shine akan naik gak.

At the end of the day, benda ni semua takda SOP, semuanya bergantung pada tuan punya aro tu sendiri...
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 7:38 pm

kene faham konsep WTT utk ape bro...
WTT kita guna utk membantu dan bkn utk memaksa naikkan shine scale...chu..lvl scale..
antara kita balut akua ngn sticker putih ngn FGT putih ada perbezaan...
hasil wtt dlm fgt hasil dia lg cantik bro...
mcm Drseed ckp larr...kalo gen power xyah WTT pon ikan cantik...
kalo utk DT plak(biru atau itam) utk naikkan kaler base ngn gold intense...
pon ada beza bile kite pakai itam or biru...ikut cita rasa owner...
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 8:16 pm

thank dr seed n asheed
br ada pemahaman sikit ..
info yang berguna ..
mcm aro saiz 11-12 inci masih sesuai lg ka utk WTT ?


Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 9:17 pm

kalo da 11-12 inci xyah WTT da...
masuk je tank gelap...
pengalaman aku yg x seberapa nih....
kalo masuk tank totally itam....
gold intense kuat...base kureng...nak tengok ikan x puas...
kalo biru...base kuat...tengok ikan pon puas ati...
ikut citarasa owner..
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 9:24 pm

Setuju Bro asheed...
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 9:29 pm

ha...paham dah ckit...tq semua....
nama ja chun46...ikan xboleh la lawan ikan otai2....
hehehehhehehe:cheers: 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Wed Nov 13, 2013 9:39 pm

ok bro asheed
mcm tu set tank hitam la ..
hehehe ..
thanks ya rakan2 sekalian
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: pencerahan   Fri Nov 15, 2013 8:40 pm

betul3x..klu gen ikan terbaik mmg x payah nak wtt ni...mmg akan terserlah ke cun nannye...hehehe...
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: pencerahan   Thu Nov 21, 2013 2:09 am

mr nazib wrote:
betul3x..klu gen ikan terbaik mmg x payah nak wtt ni...mmg akan terserlah ke cun nannye...hehehe...
setujuuu cheers 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Thu Nov 21, 2013 3:47 am

setuju jugak kuasa dua ..Laughing 
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: pencerahan   Thu Nov 21, 2013 5:14 am

Beza dia cam kite ajar bdk umo stahun bcakap..huhu..last2 pndi sndiri bile da besa skit..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: pencerahan   Thu Nov 21, 2013 8:51 am

Razz aku setuju gak lah, kuasa 3, hahaha lol! 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86

avatar

Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: pencerahan   Thu Nov 21, 2013 6:33 pm

wah dah makin berkuasa semua ....cheers 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: pencerahan   

Back to top Go down
 
pencerahan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: