Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 camner nie????

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: camner nie????   Wed Oct 30, 2013 7:50 am

bro sume,
arap dpt tlg aku, ikan aku kdg2 ok, kdg2 tiba2 melompat keliling akua tu, mcm terkejut ada jugak, tp takde org kacau pun...
hairan tul lah... ph ok, air bersih, skrang ni, sisik die ader satu tercabut, satu lagi patah...
dlm akua tu ade 3 ekor jer, 2 lampam, sekor mgbb... camner ek? tkut mkin menjadi nanti...
ms dulu ok jer...
sebarang komen dan pendapat bro, aku ucapkan jutaan terima kasih...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Oct 30, 2013 10:29 am

try padam lampu kasi dia tenang sikit
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Oct 30, 2013 7:11 pm

dah try ttup lampu bro...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Oct 30, 2013 11:26 pm

cer cek level ammonia,nitrate ngan nitrite...current leakage pun bleh jadik gak,..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Oct 30, 2013 11:54 pm

ammonia, nitrit ngan nitrate tu camner nak cek? salu cek ph jer, sbb salu cuci.... selang 2 hari cuci...
current leakage takder.... Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 12:27 am

cube try letak bende terapung cam bola pingpong ke..mne tau dia bosan dlm aqua tu..kurang2 ade gak bende yg dia nak tgk..ataupon jauhkan bende2 yg kaler cerah dekat2 aqua tu atau pkai baju yg warne terang
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 2:09 am

huhu comel je .. anyway ikan tu takut something tu.. nak tau air rosak.. tgk ikan lampam je.. ikan lampam rosak air rosak la.. anyway maybe sebab ikan lampam tu kot selalu ganggu aro..cuba asingkan sekejap..lagi satu ko kena tau ikan ko takut gelap ke cerah.. kalau gelap bukak lampu.. kalau cerah tutup lampu..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 3:19 am

azizklg wrote:
cube try letak bende terapung cam bola pingpong ke..mne tau dia bosan dlm aqua tu..kurang2 ade gak bende yg dia nak tgk..ataupon jauhkan bende2 yg kaler cerah dekat2 aqua tu atau pkai baju yg warne terang
die ade geng lam tu, 2 ekor lampam, sebelum ni tak pernah pulak...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 3:23 am

zerol86 wrote:
huhu comel je .. anyway ikan tu takut something tu.. nak tau air rosak.. tgk ikan lampam je.. ikan lampam rosak air rosak la.. anyway maybe sebab ikan lampam tu kot selalu ganggu aro..cuba asingkan sekejap..lagi satu ko kena tau ikan ko takut gelap ke cerah.. kalau gelap bukak lampu.. kalau cerah tutup lampu..
hehe, lampam tu sihat sejahtera jer bro, dulu letak sekor, kena belasah, skrg letak 2 ekor, alhamdulillah
dier kejar2 jer, belasah tak.. pikir2 camtu jugak, nak asingkan lampam tu kejap....
gelap atau terang 2 2 die bantai lompat bro, dier tak lompat salu lah, tp dlm seari ada 4 kali kot...
lepas lompat, dier ok, cam takder paper pun...
scratch 
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 6:45 am

Salah satu faktor maybr ada serangga kat atas kot pernah ada org terjadi.. mcm cicak etx haha.. kalau x selalu x pe biasa aro sifat dia melompat..cuba asingkan dulu ikan lain.. tgk dia camnd
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 7:54 am

zerol86 wrote:
Salah satu faktor maybr ada serangga kat atas kot pernah ada org terjadi.. mcm cicak etx haha.. kalau x selalu x pe biasa aro sifat dia melompat..cuba asingkan dulu ikan lain.. tgk dia camnd
ok bro, bile free nanti aku asingkan ikan tu dulu... tengok camner perubahan... study 
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89



Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 27
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 11:45 am

hurm pnah jd dulu... die lompat cam dolphin lg.. keliling aqua.. tp lame2 die dh x mcam tu.. rasenyer sbab wc.. sbab air dr kolam tangki dr rumah... mgkin ade bacteria mmbiak dalam tu.. tp tu just pndapat newbie jela.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 10:01 pm

ir_syeddanial89 wrote:
hurm pnah jd dulu... die lompat cam dolphin lg.. keliling aqua.. tp lame2 die dh x mcam tu.. rasenyer sbab wc.. sbab air dr kolam tangki dr rumah... mgkin ade bacteria mmbiak dalam tu.. tp tu just pndapat newbie jela.. Rolling Eyes
hehe, bro otai, mner der newbie... mgkin jgak ek ? scratch  maner tau air tercemar ke, tp lampam tu ok pulak, aku rse mgkin sbb lampam tu kacau aro aku kot...
mlm nanti aku nak try skodeng dr jaoh, ade tak lampam tu kacau,
kalau sah die kacau, erpaksa aku buat tindakan drastik pisahkan dorg... Cool 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 10:42 pm

ir_syeddanial89 wrote:
hurm pnah jd dulu... die lompat cam dolphin lg.. keliling aqua.. tp lame2 die dh x mcam tu.. rasenyer sbab wc.. sbab air dr kolam tangki dr rumah... mgkin ade bacteria mmbiak dalam tu.. tp tu just pndapat newbie jela.. Rolling Eyes
hehe.mcm dolphin..ikan aku dulu ada sekor yg selalu lompat mcm tu..tapi ikan yg sekarang2 ni xde pula mcm tu..aku pun xtau apa sebab dia jadi mcm tu.stylo juga tgk dia lompat2 mcm tu..jadi takut bila tgk dia lompat mcm tu sbb lepas tu akan tercungap2 mcm nak mati je..tongue 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Thu Oct 31, 2013 11:57 pm

ikan_akeem wrote:
ir_syeddanial89 wrote:
hurm pnah jd dulu... die lompat cam dolphin lg.. keliling aqua.. tp lame2 die dh x mcam tu.. rasenyer sbab wc.. sbab air dr kolam tangki dr rumah... mgkin ade bacteria mmbiak dalam tu.. tp tu just pndapat newbie jela.. Rolling Eyes
hehe.mcm dolphin..ikan aku dulu ada sekor yg selalu lompat mcm tu..tapi ikan yg sekarang2 ni xde pula mcm tu..aku pun xtau apa sebab dia jadi mcm tu.stylo juga tgk dia lompat2 mcm tu..jadi takut bila tgk dia lompat mcm tu sbb lepas tu akan tercungap2 mcm nak mati je..tongue 
tu yg aku tkut bro, tkut ade jd ape2 yg bhy plak nanti... skg aku dah turun kan air dlm akua tu, bg 1/2 jer...tkut dier lompat2 kene kat tudung akua plak nanti... pale 
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89



Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 27
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: camner nie????   Fri Nov 01, 2013 7:13 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
ir_syeddanial89 wrote:
hurm pnah jd dulu... die lompat cam dolphin lg.. keliling aqua.. tp lame2 die dh x mcam tu.. rasenyer sbab wc.. sbab air dr kolam tangki dr rumah... mgkin ade bacteria mmbiak dalam tu.. tp tu just pndapat newbie jela.. Rolling Eyes
hehe, bro otai, mner der newbie... mgkin jgak ek ? scratch  maner tau air tercemar ke, tp lampam tu ok pulak, aku rse mgkin sbb lampam tu kacau aro aku kot...
mlm nanti aku nak try skodeng dr jaoh, ade tak lampam tu kacau,
kalau sah die kacau, erpaksa aku buat tindakan drastik pisahkan dorg... Cool 
hmm btul gak... ak x dpat nk sure bnda tu sbab x msuk lampam skali.. dlu ade msuk sekor.. tp die yg buli aro..Evil or Very Mad 
tu yg pndah dkat aqua aro lain.. last2 lampam tu pulak dh arwah kna keje dgan aro tu..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Fri Nov 01, 2013 9:29 am

td aku skodeng, takder pulak lampam tu buli2 aro aku bro, aro tu kejar2 lampam ade gak aku tengok....
takper, esok aku tak keje, aku tengok lagi...mane tau dorg berpakat buat baik dpn aku... Razz 
kalau sekor mmg kne belasah lampam tu bro, kalau letak 2 ok, sbb dier tak tau nak kejar yg maner satu... Neutral 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Fri Nov 01, 2013 9:35 am

lupa nak update, ikan aku dh kurg ckit lompat nyer, ms aku kat rumah tdi baru sekali jer dier lompat, tp tak mcm selalu, dier buat bunyi mcm sambar ikan tu...
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Nov 27, 2013 1:10 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
lupa nak update, ikan aku dh kurg ckit lompat nyer, ms aku kat rumah tdi baru sekali jer dier lompat, tp tak mcm selalu, dier buat bunyi mcm sambar ikan tu...
update le skali ngan aro nye lan....nak juga tgk perkembangan...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Nov 27, 2013 9:16 am

Sad makin teruk aritu bro... ade 5 6 keping sisik tggal... aku saspek lampam punye pasal... sbb aku sekodeng dorang aritu... bile lampam dekat jer, aro aku buat aksi akrobatik yg tak cantik, sampai tggal2 sisik... last2 aku tak tahan, aku ambik lampam tu, letak dlam parit depan rumah... biar dier membiak dlm tu... skang ni, alhamdulillah aro aku tak lompat2, tp tak cantik lah luke2... No  No  No  No  No 
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: camner nie????   Wed Nov 27, 2013 7:23 pm

Sminggu baik la luke2 tu..aku puny ikan..ari2 mesti ade koyak skit2..smpi da xheran da..haha..cume mse awal2 time diorg byk melompat..aku letak blackwater skit pastu letak lampu kecik on 24/7
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: camner nie????   Fri Nov 29, 2013 5:53 am

aku dah setting baru akua aku....
lampu aku jauhkan dr air, air biar setengah je,
lampam dh berenang dlm parit...

alhamdulillah, aro aku dh tak lompat2....
scratch aku masih heran, mgkin kah sbb lampam ikan aku lompat2...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: camner nie????   Today at 3:49 am

Back to top Go down
 
camner nie????
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: