Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 arowana bluebase crossback untuk dijual

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:08 am

kyo82 wrote:
zcool wrote:
Tq for the info bro kyo. Mmg betul apa yg bro kyo katakan. Selain tu, keluasan per ekor bagi kolam juga penting sebab kolam saya kecik aje nak tampung 19 ekor induk HB sekarang nie.

Saya nak settle kan dulu hal2 kawin bulan 6 nie dulu Smile. Pasal nak breed dlm kolam simen, tak harap sgt. Pelan saya nak bukak kolam tanah nanti selepas kawin. Doakan saya berjaya yea semua forumers...


Wah sorang lagi ahli kita plan nak kawin...Bagus sgtla camtu...dahulukan benda yg lebih ptg...Kami sentiasa doakan kejayaan ko bro dgn projek kolam tanah...Mana tau geng2 kat sini nt leh tumpang kolam ko nt...Papehal update la kt sini...mana yg blh kita bantu mesti ktrg bantu...

ni jgn nk seronok2 nak kawin...dgr nsht aku nie.....dah intebiu habis2 blm......bakal bini tu minat ke tak ikan nie....karang ari2 kena sound asik2 ikan....asik2 ikan he3....pastu apa lagi tu yg mula nak bohong sunat tu....beli ikan sorok resit.....hrga 2K kata 5rts je......pas bini tidur baru lari belek ikan berjam2...esoknya masuk opis mengantuk2...buat perjanjian dulu dgn bakal bini...otai aro pun kena menda yg sama......
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:59 am

azrol79 wrote:

sy bela ikan s'pore dulu double rim gak tp hujung sisik ada bingkai @ gold ring tp macam ikan sy skrng nie bingkai kat tengah sisik ....nasib baik la masuk forum nie pasal sy terlepas pandang pasal ikan ada sekor jer takde perbandingan bila bro miang, kyo, zcool bg tau br teringat pasal ekor dgn fin atas kaler merah br la tengok balik pic ikan2 yg lepas memang beza..........hadoiiii tensennya dah tiga hari dok call sms mamat nie tak angkat out of service......

Kalo dah 8 inci mg patutnya jenis MG @ HB dah naik dah rim goldnya...cam yg miang ckp tu semua btul...Ikan singapore dah campur byk bro...Drgla yg bwk masuk Tongyan then ikan2 Malaysia semua drg dah rename semula cam Sapphire la,rose gold la,Panda gold la dll...Let say drg crossbreed antara betina Banjar + jantan MG mg kdg2 anak yg kuar ada rim semua cukup dgn hijau n biru banjar blh jadi base dia...Tapi mslh akan timbul bila ikan ni dah masuk kolam then ank generasi kedua dari crossbreed tu blh jatuh trus jadi Banjar red je...Sebab tu kdg2 kita tgk ikan MG tapi rim kat scale 5 kurang @ xda lgsg...Aku dah tgk 2 mgu lepas HB + Banjar red...Lupa pulak nak amik gambo...Tapi aku ngan Miang penah tgk ikan HB mg hijau lain macam je then 1 kolam MG jugak ada hijau dgn ekor yg merah...sampai ktrg pening dok pikir ikan pe...Xcaye tanya miangla...Farm mana aku xblh ckp...masing dok cari rezeki...kalo yg minat ikan crossbreed ni xda mslh kalo nak beli asalkan minat...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 11:12 am

Aku penah tgk ikan crossbreed antara MG + MGBB...Yg ni slalunya kalo kedua2 induk bagus mg akan hasilkan kualiti ikan yg lebih bagus...MGBB slalunya ada 1 line je chu yg halus kecuali yg high kualiti...tapi bila crossbreed ngan MG akan dapatla chu halus 2 lines keatas...IKan ni aku xnafikan mg cantik sebab pertalian darah MG n MGBB xjauh bezapun then aku rasa xketerlaluan kita andaikan jenis ni bukan crossbreed...then ada pendapat yg kata aro wild dari tasik Bukit Merah lebih cantik dari aro dari Sg.Kerian...Then ada pendapat yg kata RTG asli dari Indon lebih kuat warna emasnya berbanding MG...Jadi sebab tula ada pihak yg kacukkan MG gred bawahan dgn RTG supaya emas RTG dapat pada anak ikan itu nt,,,jadi terhasillah HB yg ada sekarangni...
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 11:36 am

Hahahaaa... Alhamdulillah, setakat hari nie ok. Aku nak jual ikan aku sikit2 buat topup kawin dia kata sayang la... dah bela lama & kata nak masuk kolam Smile... 2 minggu sekali aku balik kg jenguk ikan & dia ok aje, janji minggu sebelum kena keluar dengan dia. Setakat hari nie Alhamdulillah, bakal isteri memahami...

Nanti bro kyo aku update. aku ingat nak suh adik aku tgkp gambar ikan nie hujung minggu nie. aku nak lowered kan air & tangkap gambo sekor2 kalau bleh...



miang wrote:
kyo82 wrote:
zcool wrote:
Tq for the info bro kyo. Mmg betul apa yg bro kyo katakan. Selain tu, keluasan per ekor bagi kolam juga penting sebab kolam saya kecik aje nak tampung 19 ekor induk HB sekarang nie.

Saya nak settle kan dulu hal2 kawin bulan 6 nie dulu Smile. Pasal nak breed dlm kolam simen, tak harap sgt. Pelan saya nak bukak kolam tanah nanti selepas kawin. Doakan saya berjaya yea semua forumers...


Wah sorang lagi ahli kita plan nak kawin...Bagus sgtla camtu...dahulukan benda yg lebih ptg...Kami sentiasa doakan kejayaan ko bro dgn projek kolam tanah...Mana tau geng2 kat sini nt leh tumpang kolam ko nt...Papehal update la kt sini...mana yg blh kita bantu mesti ktrg bantu...

ni jgn nk seronok2 nak kawin...dgr nsht aku nie.....dah intebiu habis2 blm......bakal bini tu minat ke tak ikan nie....karang ari2 kena sound asik2 ikan....asik2 ikan he3....pastu apa lagi tu yg mula nak bohong sunat tu....beli ikan sorok resit.....hrga 2K kata 5rts je......pas bini tidur baru lari belek ikan berjam2...esoknya masuk opis mengantuk2...buat perjanjian dulu dgn bakal bini...otai aro pun kena menda yg sama......
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:30 pm

hmm..2-3 ari aku tgk msg2 pakat risau..dh goyang ngan ikan msg2..mcm post2 sblm ni bgtau,klu korang dh percaya n confident ngan ikan n punca dtg ikan tu,apa yg di risau lg..kita berforum ni hanya utk blajar n brkongsi pengalaman,selebihnya atas kita punya hati.. x semestinya apa yg tertulis dlm forum ni betul smuanya,deorg ckp ikut pengalaman masing2..yg mana baik kita ikut.. klu dh beli tu bela aje la elok2..InsyaAllah,x semestinya ikan tongyan ni x cun..kdg2 lg cun yg ori punya tp tu atas mata msg2 la..klu tang bab smpai nk menjual..sendiri mau ingat la,buyer ni mcm2 ragam..bg yg beginner(mcm aku) pasni pakat2 belek ikan,tenung,suluh..pastu ikan stress,tuannya lg la stress..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:35 pm

tgk la bela tuk apa...kalau bela tuk suka2 buat cantik2 kat umah...jns cros...cros ni kbyakan org tak kisah......tapi kalau bela tuk buat induk...hmm....mmg nayalah...singapore bg mcm2 nama sbb nak bg hilang nama Malasia kat ikan tu...sama gak...rambutan kita...masuk singapore dorg eksport jadi laici singapore...ha3.......
tapi aku suka yg ori...mg ori...badan dempak...gemuk pendek....fuh cun....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:39 pm

kawin...dulu...duk serumah tgk....baru leh tau he3...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:42 pm

gabanzshah wrote:
hmm..2-3 ari aku tgk msg2 pakat risau..dh goyang ngan ikan msg2..mcm post2 sblm ni bgtau,klu korang dh percaya n confident ngan ikan n punca dtg ikan tu,apa yg di risau lg..kita berforum ni hanya utk blajar n brkongsi pengalaman,selebihnya atas kita punya hati.. x semestinya apa yg tertulis dlm forum ni betul smuanya,deorg ckp ikut pengalaman masing2..yg mana baik kita ikut.. klu dh beli tu bela aje la elok2..InsyaAllah,x semestinya ikan tongyan ni x cun..kdg2 lg cun yg ori punya tp tu atas mata msg2 la..klu tang bab smpai nk menjual..sendiri mau ingat la,buyer ni mcm2 ragam..bg yg beginner(mcm aku) pasni pakat2 belek ikan,tenung,suluh..pastu ikan stress,tuannya lg la stress..


he3...rilek le jangan stres....karang kom stres....sapa nak lawan raksaksa ni en gaban.....btl ko kata ikt pgalaman msg2...cuma elakkan terkena je....he3.....jangan goyang2....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 11:17 pm

hehe..x pe byk lg adiwira kt luar tu..ultraman,superman,cicakman pn ada..busy skrg ni,aku nk layan ikan dlu.huhu..yg ori-dempak,gemuk,pendek yer..hmm, layan3
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Wed Apr 27, 2011 10:16 pm

wahhhhh...sakan semua...nk ori ajer...hahaha
susah sbnr nye nk maintain arowana nih...tambah lak klu MG...haddoihhhh penin...
klu sesapa nk yg ori F1...g cari paksu..dulu mat don pun invest ngn dia...insan pertama yg memulakan project kelisa nih...dia ada kolam A1...induk ade 12 ekor kot...tp skali bg hasil...anak aku rse ade la 12k kot...hahaha
klu sesape yg slalu ke bukit merah tu...dia pye farm..bunglow kaler pink...tye dia..mntk beli yg ori...hehhh, mmg x tdor malam la...pye berjaga...aku rse nk kentut pun keluar dari rumah...pye x nk la ikan tu hidu bau kentut skali pun...kah kah kah...

sume x yah rsu la...yg pntg tau beza kan ikan tu dh ok dh...kenal jenis ikan tu kira dh berjaya dh la...cuma nk tau cara jaga je..bg cantik @ x...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Thu Apr 28, 2011 8:09 pm

kyo82 wrote:
kama_aro wrote:

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam

MG ni mg susah nak beli...takut kena tipu jadi HB...harga lak jauh beza...Kalo beli Banjar Red jadi Green blhla terima lagi...Sebab tu kita patut beli pada org yg mampu bagi jaminan kalo ikan xjadi blh pulangkan,so farm mana yg sanggup hanya farm yg simpan induk berkualiti je...

Ko tempek je gambar dlu bro ikan ko tu...Yg saiz 8 inci mgkin dah blh nampak...Double rim tu cuba ko padam lampu then suluh ngan lampu picit...then base dia warna apa then ada x rim warna emas...


salam bro suma....ni aku tempek gambar ikan aku tuh...dah seminggu dlm tank b/ground hitam..

Masih susah bagi aku nak kata "Yg nie adalah MG" , "Yg ni ialah MGBB", "yg nie 2-ble rim", "Yg nie GH"
Tapi kalooo "Yg nie silver", "aaa... yg nie pearl", "ishhhh yg nie green niiii bukan nye YT"..... camni ni konfiden la aku bole ckp.....heheheheehe

So minta pandangan bro2 suma.....TQ

Ikan 1st...
[img][/img]

Ikan 2nd...
[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 29, 2011 9:50 am

minta pandangan otai..aku ingat nk angkat MG gak sikit masa lg..ni tgah mencari ilmu utk MG jgk..
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 29, 2011 4:37 pm

aku bukan otai..tp leh x kalau nk bg pandangan gak??hehehe

komen ni utk semua gak la...pada aku, kalau sesapa nk amek arowana...amek lah MG...dia pye kepuasan tu...perghhhhhhhhhhhhhhhh...melantun2...cuma, kalau nk belajar...bela HB..nk kepuasan bela la MG...2 spesis ni la kot yg ok...ps tu spesis red...yg lain tu, utk wat koleksi ok la...bukan ape, kalau x.. sampai bila2 pun kita x kn tau apa yg d katakan kepuasan dlm menjaga spesis lagend nih...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 29, 2011 4:46 pm

kan 1st...
[img][/img]

Ikan 2nd...
[img][/img]

bro kama_aro...

aku nk cakap terror tu x la sgt...tp ce ko tgk sisik kecik kt blkg tu??xde naik x??klu 8 inch lum naik gak...sah, bukan MG...tp sekasar2 mata aku memandang pic nih...aku mcm rse ikan ko ni HB...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 29, 2011 5:28 pm

[img] [/img]


ni haaaaa...kalau teringin mengenali ke originalitian MALASIAN BLUE BASE
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 1:33 am

mmg power pun ikan ni...agak2 ikan ni milik siapa sebenarnya, sb gambar ni mmg cukup popular kat internet...kalo dah tau sapa tuan dia, bleh la tanya dari farm mana dia beli...hehe..
insyaALLAH...kalo ada rezki nk jgk bela

deen, MGBB mat don biasa dia jual baper??....yg kualiti punya
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 1:48 am

Ikan kt atas tu mg cantik tapi tahap keaslian xtaula nak komen...Skali tgk kt pipi ada merah...mekup kot...mgkin gak guna photoshop xtaula...chu mg dah cantik sebab tersusun rapi je...

Mau main MGBB mg kena teliti...Tapi kalo dapat yg btul2 best mg puas ati...Lagi mau puas ati tgk chu dia...Kebanyakkan MGBB chu xmenarik @ lambat naik...Cuba layan kualiti ikan kat bawahni...

[youtube][/youtube]
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 7:55 am

ini arr..olang panggil ikan busuk!ikan longkang!org x mau punya..HAHAHA..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 9:38 am

gabanzshah wrote:
ini arr..olang panggil ikan busuk!ikan longkang!org x mau punya..HAHAHA..

Ayat biasa bila org nak beli ikan kita...hehehe..Tapi kalo kualiti camni cakap la apa pun ada je org dtg sebat ikan tu....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 10:50 am

kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
kama_aro wrote:

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam

MG ni mg susah nak beli...takut kena tipu jadi HB...harga lak jauh beza...Kalo beli Banjar Red jadi Green blhla terima lagi...Sebab tu kita patut beli pada org yg mampu bagi jaminan kalo ikan xjadi blh pulangkan,so farm mana yg sanggup hanya farm yg simpan induk berkualiti je...

Ko tempek je gambar dlu bro ikan ko tu...Yg saiz 8 inci mgkin dah blh nampak...Double rim tu cuba ko padam lampu then suluh ngan lampu picit...then base dia warna apa then ada x rim warna emas...


salam bro suma....ni aku tempek gambar ikan aku tuh...dah seminggu dlm tank b/ground hitam..

Masih susah bagi aku nak kata "Yg nie adalah MG" , "Yg ni ialah MGBB", "yg nie 2-ble rim", "Yg nie GH"
Tapi kalooo "Yg nie silver", "aaa... yg nie pearl", "ishhhh yg nie green niiii bukan nye YT"..... camni ni konfiden la aku bole ckp.....heheheheehe

So minta pandangan bro2 suma.....TQ

Ikan 1st...
[img][/img]

Ikan 2nd...
[img][/img]


berapa hrga beli ikan yg vg first dan second?sori ek....yg first mcm tak ada harapan....mcm HB coklat2 kemerahan.....ssk lima pn tak naik...yg kedua ssk lima ada...tp tak nmpk jelas....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 10:55 am

geruwo wrote:
minta pandangan otai..aku ingat nk angkat MG gak sikit masa lg..ni tgah mencari ilmu utk MG jgk..

pandangan aku yg bukan otai nie...lagi selamat dan kurang sikit...terus ambik direct dari farm..tak pun ambik yg ada ikan yg ada cert mcm xiang leng ke....kalau nak lagi selamat...terus beli ikan ready made dari ikan custome made he3....harga mmg mahal tapi dah nampak dpn mata....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sat Apr 30, 2011 10:57 am

gabanzshah wrote:
ini arr..olang panggil ikan busuk!ikan longkang!org x mau punya..HAHAHA..

mana itu ikan....tak mau meh bagi aku meh.....aku simpan je bt koleksi...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sun May 01, 2011 7:26 am

To bro Kama_aro...Setakat gambar yg ko letak kat atas tu mg nampak aro 1st tu blh pi setakat HB sebab sisik 5 baru nak bagi...Sebelum ni ko letak dalam tank putih ke bro...sisik xclear sgt...Aku ada 2 ekor HB sekor jantan sekor betina...sekor naik sisik 5 cepat je tapi sekor lagi lambat skit tapi naik jugak...Tapi mg sesetengah MGBB agak lambat naik level 5 n 6 then yg pasti chu dia paling lambat...Ni satu lagi video MGBB umur dalam setahun yg kita blh kelas dalam kualiti terbaik...dalam channel yg sama

Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon May 02, 2011 12:55 am

kyo82 wrote:

To bro Kama_aro...Setakat gambar yg ko letak kat atas tu mg nampak aro 1st tu blh pi setakat HB sebab sisik 5 baru nak bagi...Sebelum ni ko letak dalam tank putih ke bro...sisik xclear sgt...Aku ada 2 ekor HB sekor jantan sekor betina...sekor naik sisik 5 cepat je tapi sekor lagi lambat skit tapi naik jugak...Tapi mg sesetengah MGBB agak lambat naik level 5 n 6 then yg pasti chu dia paling lambat...Ni satu lagi video MGBB umur dalam setahun yg kita blh kelas dalam kualiti terbaik...dalam channel yg sama

hehehehehe......goyang sudah aku...
takkan baru nak mula sudah terkena....hehehehehe
rupanya camni rasanya kalo terkena..
tq2 suma....

Bro Nadeen :
ikan 1st tu corak chu dia ada gak terbentuk 2 baris halus n 1 baris kasar.....
tapi x da shining ler lagik...
ada chance bole jadik MG ke? huhuhuhu
nanti aku closeup dia nyer gambar sket.....kasi ko komen lagik....saje jer nak bagik sedap ati ....hehehehe tapi kalo HB pun aku terima gak

Bro Miang:
bro ikan nie aku beli dari LFS...... hehehehe jadik kalo aku x cakap harga pun mesti ko bole teka ngan setepat-tepatnya brapa harga kalo dah LFS claim ikan ni adalah MGBB....tapi 2+++ la jugak hukhukhuk...
First masa aku beli mmg base dia nampak biru x yah padam lampu pun....tapi slow2 kaler biru dia turun... turun ke mana ntah....skrg kalo nak tgk blue base dia aku terpaksa ler tutup lampu cam bro cakap tu...

Bro kyo....
sebelum nie aku just letak ikan ni dlm tank kosong jer....background dia dinding umah aku je kaler putih... mmg developement sisik 5 nie lambat sgt ke bro? berapa lambat dia bro? masa aku beli baru ada satu sisik je yg bukak kat level 5 dia n skrg dah bertambah le ke 3 and 4 sisik kiri n kanan tapi berterabur....

Bro Gaban...
elehhh ko pun otai gak....cuma malu2 je nak ngaku....hehehehehe...
Gaban la katakan mana bole open2 suka hati.....nanti kantoi ngan reksasa...kih..kih..kih..lawak je taiko..

ma kasih suma atas komen korang...byk membantu
ikan 1st aku try nak simpan gak,nak tgk camna dia nye developement....
lagipun ini ikan 1st aku....sayang rasanya kalo nak tukar.....cuma maybe aku akn jumpa blk tauke kedai mintak topup blk dgn ikan ke... kasi kontra blk ngan harga yg dah bayar kat dia...baru fair kan?
tapik so far aku rasa tauke dia gentle....sbb dulu aku ada komplain sket je pasai ikan dia....sket jeeee.... eleh komplen org baru nak naik.... terus dia mintak aku bawa blk ikan tu ke kedai, dia mau kasi tukar...








Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon May 02, 2011 2:38 am

kama-aro

xyah la ko rsu...ko bela je...MG ke HB ke...ianya ttp arowana...cuma rse feel tu d toreh sket la psl klu kne tipu mmg rse dunia ni kejam sket...huhu...

azzam

tah la...aku pun main amek je...tp tu la contoh MGBB yg d gembar gembur kan manusia tntg keaslian nyer...

aku x sure BMA jual lg ke x MGBB dorg..
psl dorg slalu nye byk antar luar...
klu nk MGBB, try g MU la kot...
aku rse utk 5 inch harga dia lbh kurang 2.2-2.5k la...

x pun tye bob...dia beli lg murah...hahaha
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Today at 11:19 am

Back to top Go down
 
arowana bluebase crossback untuk dijual
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: