Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 arowana bluebase crossback untuk dijual

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 10:10 am

miang wrote:


betul2....kita sama2 belajar....tapi aku tengah mengaru kepala aku yang tak gatal nie....nak ajak dia datang umah aku lah....lepak2...duk pun kat s.alam je....

Btul tu aku setuju...Bro Azrol elok ko pi sembang ngan miang ni...Mana tau dia blh tlg pape yg patut...
Pasal luka ko tu Miang aku rasa kena cuba berubat cara kampung plak la...hhehehe.aku melawak je...Aku faham sgt2 keadaan ko masa tu...Anyway dari situ la ko blajar byk benda sampai jadi otai kat sini...
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 10:26 am

kyo82 wrote:
miang wrote:


betul2....kita sama2 belajar....tapi aku tengah mengaru kepala aku yang tak gatal nie....nak ajak dia datang umah aku lah....lepak2...duk pun kat s.alam je....

Btul tu aku setuju...Bro Azrol elok ko pi sembang ngan miang ni...Mana tau dia blh tlg pape yg patut...
Pasal luka ko tu Miang aku rasa kena cuba berubat cara kampung plak la...hhehehe.aku melawak je...Aku faham sgt2 keadaan ko masa tu...Anyway dari situ la ko blajar byk benda sampai jadi otai kat sini...

tq for info....kalau 2 ke 3 bulan lg ikan nie masih ada dgn sy nanti sy post pic kita sama2 tengok dan sama2 nilai... Neutral
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 10:49 am

azrol79 wrote:
kyo82 wrote:
miang wrote:


betul2....kita sama2 belajar....tapi aku tengah mengaru kepala aku yang tak gatal nie....nak ajak dia datang umah aku lah....lepak2...duk pun kat s.alam je....

Btul tu aku setuju...Bro Azrol elok ko pi sembang ngan miang ni...Mana tau dia blh tlg pape yg patut...
Pasal luka ko tu Miang aku rasa kena cuba berubat cara kampung plak la...hhehehe.aku melawak je...Aku faham sgt2 keadaan ko masa tu...Anyway dari situ la ko blajar byk benda sampai jadi otai kat sini...

tq for info....kalau 2 ke 3 bulan lg ikan nie masih ada dgn sy nanti sy post pic kita sama2 tengok dan sama2 nilai... Neutral

betul2.....aku setuju dgn ko azrol79.....lain org lain cara menilai.....aku setuju sgt....apa yg aku nilai tak sama dgn yg ko nilai.....yg au nilai aku cuba belek2...mana rimnya....tak pa.....harap2 ikan nie menjadi....post la gmbrnya nanti kalau ikn msh ada kat ko...kita kengkawan nk tgk gak....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 11:05 am

miang wrote:

betul2.....aku setuju dgn ko azrol79.....lain org lain cara menilai.....aku setuju sgt....apa yg aku nilai tak sama dgn yg ko nilai.....yg au nilai aku cuba belek2...mana rimnya....tak pa.....harap2 ikan nie menjadi....post la gmbrnya nanti kalau ikn msh ada kat ko...kita kengkawan nk tgk gak....

Ha btul tu...Harap kita dapat tgk ikan tu nt...Itu namanya sentiasa belajar...Then kita share sama2 buat panduan kwn2 lain...
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 11:22 am

Ekor diamond shape...
Double rim...

Hmmm...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 11:29 am

zcool wrote:
Ekor diamond shape...
Double rim...

Hmmm...

Aku pun tadi HMMMMMMM cam bro jugak...Akhirnya otai zcool dah bersuara...walaupun berkias je...hehe...Mesti sibuk harvest ikn ni...
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 11:48 am

kyo82 wrote:
zcool wrote:
Ekor diamond shape...
Double rim...

Hmmm...

Aku pun tadi HMMMMMMM cam bro jugak...Akhirnya otai zcool dah bersuara...walaupun berkias je...hehe...Mesti sibuk harvest ikn ni...

pasal apa dengan ekor diamond shape dan double ring? tak paham?

pasal ekor diamond shape biasanya dr grade s/red?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 12:23 pm

azrol79 wrote:
kyo82 wrote:
zcool wrote:
Ekor diamond shape...
Double rim...

Hmmm...

Aku pun tadi HMMMMMMM cam bro jugak...Akhirnya otai zcool dah bersuara...walaupun berkias je...hehe...Mesti sibuk harvest ikn ni...

pasal apa dengan ekor diamond shape dan double ring? tak paham?

pasal ekor diamond shape biasanya dr grade s/red?

lebih kurang camtu la mksudnya
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 12:31 pm

Cuba baca di sini untuk maklumat lanjut... (Sorry admin, bukan nak promote forum lain)

http://www.arowanaclub.com.my/forum/viewtopic.php?f=8&t=1354&start=40

Pendapat saya, kemungkinan ikan nie tongyan tapi more kepada gold gene (walaupun gene goldnya pada pendapat saya tak kuat sgt gak) ataupun banjar red dlm white tank ataupun dah campur2. Kalau ikan nie dlm tank putih, cuba letak dlm tank hitam dan update kat sini dlm 3-4 bulan akan dtg. Boleh kita tgk sama2 spesis apa. Pendapat saya nie, just pendapat aje...

Bro Kyo,

Tak harvest pun. Baru2 nie just pair aje lagi... susah kalau kolam tanah takde Smile
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 12:41 pm

zcool wrote:
Cuba baca di sini untuk maklumat lanjut... (Sorry admin, bukan nak promote forum lain)

http://www.arowanaclub.com.my/forum/viewtopic.php?f=8&t=1354&start=40

Pendapat saya, kemungkinan ikan nie tongyan tapi more kepada gold gene (walaupun gene goldnya pada pendapat saya tak kuat sgt gak) ataupun banjar red dlm white tank. Pendapat saya nie, just pendapat aje...

Bro Kyo,

Tak harvest pun. Baru2 nie just pair aje lagi... susah kalau kolam tanah takde Smile

benda hidup nie susah nak jangka...cuma boleh blajar dari pengalaman... Neutral Neutral
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 5:17 pm

Btul tu bro Azrol...xpa bia kita blaja dari pengalaman...Info dari zcool tu mg ada kebenarannya...Sebab tu Gaban,Miang n aku dok tnya mcm2...Aku beli kelisa padi dlu sebijik camni bro...double rim...Ikan mg dah campur byk...Then yg plg ketara double rim ni mg dari banjar red...Tapi kalo level tongyan xtau nak jangka jugak...Ada kes tongyan masa kecik bukan main cantik bila besar lgsg pudar...Ada gak masa kecik xlawa tapi besar naik warnanya...Itula jenis rose gold dari DFI tu...kacukan terpilih..

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 5:24 pm

zcool wrote:

Bro Kyo,

Tak harvest pun. Baru2 nie just pair aje lagi... susah kalau kolam tanah takde Smile

Blh bro walaupun kolam simen...Ikan ko brapa tahun bro?takut jantan xcukup matang je nak bawak telur...Ni aku nak kongsi info dari farm2 kt Bukit Merah yg berjaya...Cuba ko cek jantan,betina berapa nisbahnya...takut jantan terlebih pulak timbul mslh sebab bila betina lepas telur je xda jantan yg berani bawak telur...Kalo kita perati betul2 bila sekor jantan bawak telur jantan2 yg lain akan cuba kejar n dapatkan telur dari mulut jantan yg bwk telur tu...Then cuba ko cek induk betina ko tu dah bunting ke blum...kalo dah bunting kemungkinan ikan ko mg dah lepas telur dan jadi perkara di atas...Aku just share bro info yg ada,beginner lagi ni...kalo salah tlg tunjukkan..
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 7:18 pm

zcool wrote:
Cuba baca di sini untuk maklumat lanjut... (Sorry admin, bukan nak promote forum lain)

http://www.arowanaclub.com.my/forum/viewtopic.php?f=8&t=1354&start=40

Pendapat saya, kemungkinan ikan nie tongyan tapi more kepada gold gene (walaupun gene goldnya pada pendapat saya tak kuat sgt gak) ataupun banjar red dlm white tank ataupun dah campur2. Kalau ikan nie dlm tank putih, cuba letak dlm tank hitam dan update kat sini dlm 3-4 bulan akan dtg. Boleh kita tgk sama2 spesis apa. Pendapat saya nie, just pendapat aje...

Bro Kyo,

Tak harvest pun. Baru2 nie just pair aje lagi... susah kalau kolam tanah takde Smile

tq for ur info
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 7:25 pm

kyo82 wrote:
Btul tu bro Azrol...xpa bia kita blaja dari pengalaman...Info dari zcool tu mg ada kebenarannya...Sebab tu Gaban,Miang n aku dok tnya mcm2...Aku beli kelisa padi dlu sebijik camni bro...double rim...Ikan mg dah campur byk...Then yg plg ketara double rim ni mg dari banjar red...Tapi kalo level tongyan xtau nak jangka jugak...Ada kes tongyan masa kecik bukan main cantik bila besar lgsg pudar...Ada gak masa kecik xlawa tapi besar naik warnanya...Itula jenis rose gold dari DFI tu...kacukan terpilih..


tq for ur info...

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 8:47 pm

azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Fri Apr 22, 2011 10:47 pm

kyo82 wrote:
azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...

tak tau nak cakap la...tp mamat nie tak pernah tipu... sepanjang sy bela ada dr farm sg...ada dr farm bkt merah..ada beli ngan org semua patern lain2 tp tak pernah lg jd banjar red atau green...

pasal dulu ada pernah skali tukar GH... dia cakap tak tipu ikan nie memang GH dah masuk cip tp dia bg la tukar ikan tu ...tapi dia cakap takpa 3 bln lg datang tengok ikan yg sy tukar... memang jd GH dia cakap tak semua ikan cepat buka wlaupun GH.... tak tau la... nanti sy upload video sama2 nilai k.[dailymotion]
arowana bluebase xback by azrol79[/dailymotion]

tapi rasa betul gak yg zcool bg tau tu pasal sy cuba buka video ngan pic ikan2 yg sy yg lepas cam ada kelainan sikit yg nie yg lepas saiz camni dah nampak perbezaan ekor kat bwh separuh je yg merah...
any komen kat video?
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Sun Apr 24, 2011 1:55 pm

aku ni nk kata terror bab2 ikan ni x la...tp aku rsa klu tgk dari segi pic ikan nih,kita x leh nk wat keputusan...skrg ni klu nk tgk ikan..kne tgk induk..jgn memain...ada gak induk MG tp anak kuar kaler x naik...byk gak jadi...so, kna pndi tgk..tu psl klu nk tapau MG nih,kna biar besar sket..baru tau, tu MG ke @ MNG...hehehe gurau k...utk sedara nih...better check balik...kolam mna yg saudara tapau dulu...klu betul induk MG BLUE BASE...sure anak juga MG...mgkn penjagaan @ penataan cahaya pada masa tumbesaran ikan tu x seperti standard ISO..huhu...pengambilan gambar juga perlu d titik berat kan...1 pic mcm2 persoalan bleh d kemukakan...
aku bukan nk berhujah panjang lebar..sekadar berkongsi pengalaman d tipu cina...aku tapau 25 ekor anak MG...dia letak dlm tank...main kaler...skali tgk, fuhhhhh...mcm jongkong...last2 jd ijau..cettt tuihhh...kanina...rse mcm nk bakor je cina tu...sudah nye, kne ganti balik stok yg aku jual tu...mmg betul2 pengajaran...aku berani cakap,klu korg nk beli ikan..jgn beli ats org...g kolam, tgk harvest ps tu trs book...klu nk main pic...aku rsa, kalian akn jd mcm kisah aku gak...klu x nk g kolam..deal betul2 ngn tuan tanah kedaung tu...betul ke MG...klu salah,pulang balik...stuju kalu..sign surat..wat sistem AKAD time beli ikan...hahaha...ni utk sesapa yg minat nk beli ikan area KL leh cari aku...siap tunjuk ajar aku pekej kan...dh la anak2 ikan terpilih jer aku tapau dari BMA,MAU,MU,JAYA,HHH,CITRA IMAN,CROSSBACK,DINASTY n OWNER2 yg x tersenarai sbg penternak tegar...ps tu siap deliver ikan depan umah...hahh, kalau minat la...x minat xpe lah..kih kih kih (sempat gak aku wat promotion..huhu)..igt pesan aku "kalau kita bersatu,depa xleh wat apa2"...hehehee...sekadar berkongsi pandangan...klu korg nk pandang lg..pandang je sini http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/ ...untuk bader nih...ko sabor jela...klu kne tipu ko baru kne sekor...aku kne 25 ekor...sop sop sop..sedehhhhhhhhhh..sekian nukilan bersejarah dari saya..
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 12:23 am

Tq for the info bro kyo. Mmg betul apa yg bro kyo katakan. Selain tu, keluasan per ekor bagi kolam juga penting sebab kolam saya kecik aje nak tampung 19 ekor induk HB sekarang nie.

Saya nak settle kan dulu hal2 kawin bulan 6 nie dulu Smile. Pasal nak breed dlm kolam simen, tak harap sgt. Pelan saya nak bukak kolam tanah nanti selepas kawin. Doakan saya berjaya yea semua forumers...


kyo82 wrote:
zcool wrote:

Bro Kyo,

Tak harvest pun. Baru2 nie just pair aje lagi... susah kalau kolam tanah takde Smile

Blh bro walaupun kolam simen...Ikan ko brapa tahun bro?takut jantan xcukup matang je nak bawak telur...Ni aku nak kongsi info dari farm2 kt Bukit Merah yg berjaya...Cuba ko cek jantan,betina berapa nisbahnya...takut jantan terlebih pulak timbul mslh sebab bila betina lepas telur je xda jantan yg berani bawak telur...Kalo kita perati betul2 bila sekor jantan bawak telur jantan2 yg lain akan cuba kejar n dapatkan telur dari mulut jantan yg bwk telur tu...Then cuba ko cek induk betina ko tu dah bunting ke blum...kalo dah bunting kemungkinan ikan ko mg dah lepas telur dan jadi perkara di atas...Aku just share bro info yg ada,beginner lagi ni...kalo salah tlg tunjukkan..
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 5:02 am

kyo82 wrote:
azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 5:23 am

kama_aro wrote:

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam

MG ni mg susah nak beli...takut kena tipu jadi HB...harga lak jauh beza...Kalo beli Banjar Red jadi Green blhla terima lagi...Sebab tu kita patut beli pada org yg mampu bagi jaminan kalo ikan xjadi blh pulangkan,so farm mana yg sanggup hanya farm yg simpan induk berkualiti je...

Ko tempek je gambar dlu bro ikan ko tu...Yg saiz 8 inci mgkin dah blh nampak...Double rim tu cuba ko padam lampu then suluh ngan lampu picit...then base dia warna apa then ada x rim warna emas...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 5:27 am

zcool wrote:
Tq for the info bro kyo. Mmg betul apa yg bro kyo katakan. Selain tu, keluasan per ekor bagi kolam juga penting sebab kolam saya kecik aje nak tampung 19 ekor induk HB sekarang nie.

Saya nak settle kan dulu hal2 kawin bulan 6 nie dulu Smile. Pasal nak breed dlm kolam simen, tak harap sgt. Pelan saya nak bukak kolam tanah nanti selepas kawin. Doakan saya berjaya yea semua forumers...


Wah sorang lagi ahli kita plan nak kawin...Bagus sgtla camtu...dahulukan benda yg lebih ptg...Kami sentiasa doakan kejayaan ko bro dgn projek kolam tanah...Mana tau geng2 kat sini nt leh tumpang kolam ko nt...Papehal update la kt sini...mana yg blh kita bantu mesti ktrg bantu...
Back to top Go down
View user profile
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 9:11 am

kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam
sy bela ikan s'pore dulu double rim gak tp hujung sisik ada bingkai @ gold ring tp macam ikan sy skrng nie bingkai kat tengah sisik ....nasib baik la masuk forum nie pasal sy terlepas pandang pasal ikan ada sekor jer takde perbandingan bila bro miang, kyo, zcool bg tau br teringat pasal ekor dgn fin atas kaler merah br la tengok balik pic ikan2 yg lepas memang beza..........hadoiiii tensennya dah tiga hari dok call sms mamat nie tak angkat out of service......
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 9:32 am

azrol79 wrote:
kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam
sy bela ikan s'pore dulu double rim gak tp hujung sisik ada bingkai @ gold ring tp macam ikan sy skrng nie bingkai kat tengah sisik ....nasib baik la masuk forum nie pasal sy terlepas pandang pasal ikan ada sekor jer takde perbandingan bila bro miang, kyo, zcool bg tau br teringat pasal ekor dgn fin atas kaler merah br la tengok balik pic ikan2 yg lepas memang beza..........hadoiiii tensennya dah tiga hari dok call sms mamat nie tak angkat out of service......


biasa lah bro time kita nk angkat...mcm2 promote,sampaikan dunia nk terbalik...bila ada problem mcm2 alasan......sekor kena pun dah kira rugi tu.....kalau aku buyer aaa.....aku tgk ikn tu mau aku pk 8 kali nk angkat ikn.....pada aku la...lambat ke cpt ke naiknya....yg ptg kalau saiz tu...plg2 kurang rim dah ada...4 inci pun rim msti ada dah....bk2 sabor le...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 9:54 am

kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
azrol79 wrote:

hadoiiii nie yg tensen ni bela dari 2.5 inch dah sampai 10 inch dah... takpa aku nak pi jumpa balik mamat yg jual tu tak sabar nak hempuk je...

Bwk berbincang ngan mamat tu dlu bro...minta tukar la kalo blh...Selain dari ekor diamond n double rim tu cuba bro tgk ekor ikan tu...bahagian atas merah patutnya kalo jenis MG ada biru kat area atas ekor tu...Then tgk fin atas dia...merah gak patutnya biru + kuning...warna biru tu timbul dari gen banjar red yg bercampur ngan hijau...nak kompom lebih bro try tutup lampu then suluh dengan lampu suluh...Akan kua warna kehijauan kt badan dia...

Benda dah jadi bro,yg ptg dapat tukar balik...at least kwn2 lain dapat belajar sesuatu kat sini...Ikan Bukit Merah ni byk ikan sindiket...Kena beli terus pada farm plg selamat....Cuba bro baca kt thread yg lain kat forum ni...byk yg ktrg bincangkan pasal situasi kat Bukit Merah ni...Ikan berkualiti byk tapi ikan sindiket pun byk...

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam


rilek la.....ikn kecik lagi tu...try bg gambar tgk.....kalau ketara sangat beza ikn tu kita leh kesan...tp kalau 70% Mcm MG tak yah risaulah.....kemungkinan peratusan nk jd MG msh besar lagi....alhamdulillah la 4 ekor MG aku yg plg besar saiz 8 inci...semua sisik lima tak dak problem....rim kelima ada kuar dah...base ada yg dah nmpk....tp MG cikai2 je...bkn High Quality punya MG he3....harga pun bwh RM2K.......aku tak tanning2 pun...harap2 jadik le.....pada pndpt aku lah...MG nie kalau saiz 4 inci ssk 4 sepatutnya tak ada mslh mmg kompom dah penuh...ssk kelima pun dah ada nmpk rim....tu aku punya cara la...org lain ada caranya
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Mon Apr 25, 2011 10:00 am

kyo82 wrote:
kama_aro wrote:

salam bro.....
tgk bro kyo, miang, zcool n gaban nyer komen....seram gak aku..
aku pun dah beli 2 MG dari 2 kedai berbeza
Tokey kedai tu la yg claim MG (ya la kot)...aku main percaya ja coz pengalaman x dak tapi gelojoh punya pasai aku pun beli....

Baru2 ni aku ubah background tank kasi kaler itam...sebelum ni dlm plain tank background dinding umah kaler putih....

Result dia.....

1st aro (8") = dah 4 bulan kat aku, shining gold pada mata aku nampak kuat sblm pindah...pas pindah, aku dah start goyang....cam rupa HB pun ada...lagi satu level 5 dia nampak lambat sgt develope...baru ada 2-3 keping yg kuar rim dia....goyang dah nie.... mmg standard ke level 5 - 6 lambat develope??

2nd aro (5") = dah dua bulan kat aku.....yang nie level 5 bole kata penuh gak...level 6 pun ada nampak debu2 dia...ishhhhh tapi apa yg menggoyangkan aku skrg nie....scale dia ada nie cam ada ada double rim cam ikan azrol nie tapi ekor x diamond...isshhhh goyang lagik....

Lagipun aku kurang jelas la pasal 2 rim and patern kaler kat ekor n fin dia..kalo bole bro2 kasi detail sket..
kalo bole nanti nak tumpang tempek gambar 2 ekor ni kat thread nie....tu pun kalo azrol n bro2 lain x kisah laaa or sudi nak mengomen....
salam

MG ni mg susah nak beli...takut kena tipu jadi HB...harga lak jauh beza...Kalo beli Banjar Red jadi Green blhla terima lagi...Sebab tu kita patut beli pada org yg mampu bagi jaminan kalo ikan xjadi blh pulangkan,so farm mana yg sanggup hanya farm yg simpan induk berkualiti je...

Ko tempek je gambar dlu bro ikan ko tu...Yg saiz 8 inci mgkin dah blh nampak...Double rim tu cuba ko padam lampu then suluh ngan lampu picit...then base dia warna apa then ada x rim warna emas...



hak ah...tutup lampu....tarik ikn pakai sauk....rapatkan ke dinding tank suluh dgn lampu picit...nk jelas pakai lampu picit wrna putih.....aku kalau cari ikan lampu suluh ada dalam poket....he3...kalau owner bagi suluh...siaplah....aku suluh....tgk shining dia...sekali tu aku ada try tel. org jual MG kat mudah....aku tgk kat umah dia....saiz 5 inci sekor dia jual 2K....saja aku nk tgk....mak aih..tak di baginya aku suluh...pastu aku tgk rim tak dak....wrna hijau base..pastu aku tggl....he3...aku bukan pandai sgt nak tgk ikn nie....sikit2 je...tuk pengetahuan diri.....kalau tak ok aku tggal...biar lambat asal selamat....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: arowana bluebase crossback untuk dijual   Today at 11:21 am

Back to top Go down
 
arowana bluebase crossback untuk dijual
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: