Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 try and error Moving bed filter using K1 media

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 37
Location : 17/10/1980

PostSubject: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 8:52 am

try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
yokies82

avatar

Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 9:10 am

appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 37
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 10:16 am

yokies82 wrote:
appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
gerak gak kot.. pakai bioball yg kecik la... tapi effect dia tak tau aaa.. cam ner heee apa pun kita try and error
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 1:43 pm

appiss wrote:
yokies82 wrote:
appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
gerak gak kot.. pakai bioball yg kecik la... tapi effect dia tak tau aaa.. cam ner heee apa pun kita try and error
menarik..tp brg nie nk cari mane...
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 6:19 pm

Good info Bro. Thanks for sharing.
Back to top Go down
View user profile
yokies82

avatar

Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 7:10 pm

bdkpantai wrote:
appiss wrote:
yokies82 wrote:
appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
gerak gak kot.. pakai bioball yg kecik la... tapi effect dia tak tau aaa.. cam ner heee apa pun kita try and error
menarik..tp brg nie nk cari mane...
LFS r... trganu kat meng yu.... tapi x tau bioball kecik atau K1 tuh ada x... skrg kat umah guna bioball yang besar jer ngan bio ring...
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 37
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 7:19 pm

bdkpantai wrote:
appiss wrote:
yokies82 wrote:
appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
gerak gak kot.. pakai bioball yg kecik la... tapi effect dia tak tau aaa.. cam ner heee apa pun kita try and error
menarik..tp brg nie nk cari mane...

K1 media memang susah sikit nak cari banyak LFS yg terdekat ngan aku cuma satu jer ada jual kat link blog tu ada bagi tau siap ngan google map kordinat lagi.... tu LFS kat kota kemuning belakang pizza hut.. baru setahun bukak
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 7:38 pm

best lah... sekurg2 nyer msih ade tmpt nak carik bro... kat bintulu ni pyh sikit, hehe
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 7:47 pm

Rasanya kalau ganti dengan bio ball tak effective Bro sebab material dan design bentuk bio ball mainly bukan untuk colonise bacteria tapi untuk trickle flow air...first line of mechanical filter sebelum masuk sump tank.

Untuk moving bed filter yang terbaik memang K1. Rasanya K1 ni banyak digunakan di kolam koi. Kalau nak, kena try cari kat LFS yang specialise dalam koi pond.
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 37
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 7:50 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
best lah... sekurg2 nyer msih ade tmpt nak carik bro... kat bintulu ni pyh sikit, hehe
takper ada cara... ko try call nih..0163982111 .dulu dia ada buat post untuk K1 media... tapi tak tau lah sekarang busy ngan setting LFS dia
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Wed Oct 09, 2013 11:31 pm

boleh bg nama bro?
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Thu Oct 10, 2013 11:10 am

yokies82 wrote:
bdkpantai wrote:
appiss wrote:
yokies82 wrote:
appiss wrote:
try and error K1 media moving bed filter...
filter yg lebih cepat menggalakkan bakteria baik kuat untuk tumbuh di media, amonia dari sisa makanan dan hasil buangan ikan diproses lebih cepat daripada dengan penapis standard 'statik'
proses diy yg mudah hanya memerlukan pam udara... just nak share bleh klik link kat bawah nih...selamat mencubo
http://akuhidup.wordpress.com/2013/10/09/try-and-error-moving-bed-filter/

http://akuhidup.wordpress.com/
kalo letak bioball agak2 bergerak x...
gerak gak kot.. pakai bioball yg kecik la... tapi effect dia tak tau aaa.. cam ner heee apa pun kita try and error
menarik..tp brg nie nk cari mane...
LFS r... trganu kat meng yu.... tapi x tau bioball kecik atau K1 tuh ada x... skrg kat umah guna bioball yang besar jer ngan bio ring...
oo..gitu..try silar pah nie..tq bro..
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Thu Oct 10, 2013 11:11 am

appiss wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
best lah... sekurg2 nyer msih ade tmpt nak carik bro... kat bintulu ni pyh sikit, hehe
takper ada cara... ko try call nih..0163982111 .dulu dia ada buat post untuk K1 media... tapi tak tau lah sekarang busy ngan setting LFS dia
klu xde kat tganu..klu x menyusahkan boleh ke mtk tlg beli kan..^__^
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 37
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Fri Oct 11, 2013 6:39 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
boleh bg nama bro?
nama tak ingat la bro hehehe
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   Fri Oct 11, 2013 8:46 pm

oooo, yer ke... hehe, tadahal bro.... Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: try and error Moving bed filter using K1 media   

Back to top Go down
 
try and error Moving bed filter using K1 media
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: