Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Golden Head

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
azrol79



Posts : 35
Join date : 17/04/2011
Age : 37
Location : muadzam shah pahang

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 10:45 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

Aku pun kengkadang fobia gak....mcm mls pun ada,tgk org kena tpu nie,sampai aku pun kena,modal cukup2 jek......sekali kena tipu mau lingkup aku,nak beli superworm sekilo pun tak mampu he3............tapi dah minat....nak buat mcmana,pejam mata teruskan jugak....nk bela itik,kambing,rusa,unta,zirafah,gajah mahupun gambing gurun tak ada tempat nak bela binatang2 tu....minat pun kurang....tgk kengkawan dpn mata kena tipu sana sini...naik seram....bkn dgr2 cite je...sdri tgk orgnya...sdri ngadap ikan yg tak jadi tu...sdri dgr keluh kesah org yg kena tipu tu....kesian....kalau beli mg masa kecik tapi dia punya mg kurang jadi tak pe lagi...nie beli mg jadi green apa citekan?

Itulah lumrah kehidupan akhir zaman ni miang ooii.hehehe..Tapi bila tgk org @ kwn2 kena tipu hati kita mesti rasa panas je...sebab drg pun buang duit ribu2 gak...kalo bli pakaian anak2 pun bgus gak..
Bro Miang,aku igtla lagi 5 tahun mesti lagi byk kes2 sensasi kan...Bukan apa anak2 ikan yg 2nd grade nt drg nak letak mana bila dah jadi induk...mana ada kolam mau...jauh skali nak eksport...So blhla bukak thread baru pasal kes2 camni nt....Jadi sape2 yg ada pengalaman blhla berpesn2 pada kwn2...Eh ko kalo nak join sistem pawah induk gajah blhla bagi nama..kwn aku bukak farm gajah kat lenggong nun...Pagar letrik siap keliling...gajah ni eksport ke Thailand...hehehehe

2 tahun lepas sy ada bela GH tapi bukan cam skrg 6 inch dah penuh...sy bela dlu gold kat lubang hidung dengan v kat kepala je....makin besar baru bukak sikit2 kaler gold....tp yg tu sy dah jual Smile
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 11:18 am

huh letih aku baca penjelasan ko tu Miang....Kalo esei sek men blh dapat A ni..hehehe...Tapi mg apa ko tulis tu byk pengajarannya...Tahun 2010 byk ikan sindiket...Pasaran naik kaw2 masa tu...semua farm kt BM xda stok...Then masa tu aku ada tnya 1 kedai kat taiping ada stok HB ke dia cakap xda...Crossback je ada..Aku tanya ikan mana dia ckp ikan Johor...Aku dah dapat 1 ilmu kat situ...Masa tu jugak showroom lgsg kosong xda stok anak HB,even kwn aku pi MU masa tu bilik kat Inkubator pun kosong semua org dah rembat dlu...Dapat lagi 1 ilmu...
Then kat Bukit Merah timbul lak isu kelisa padi...Aku n kwn aku pun kena tipu ngan pembekal dari Selatan masa tu...Mula2 bagi ikan yg btul2 kaw punya kualiti then pas 4,5 kali anta semua jadi banjar red je...Area bukit Merah je berjuta drg tipu...Jadi masa tu la aku sedar masa pasaran kaw2 naik ikan2 2nd gred dari Farm singapore n Selatan tanahair dibawa masuk ke sini...Drg byk jugak ikan berkualiti tgi tapi semua stok eksport @ induk drg...Ikan 2nd gred ni pun bykla masuk ke farm Bukit Merah...Sebab tula skrgni HB base hijau makin byk dah...Kalo ikan jantan mgkin la nampak cantik tapi mau betina sebijik Banjar la...
Then fenomena skrgni org dah mula mencari kualiti...Jadi pasaran ikan ni masih bagus tapi hanya yg berkualiti akan jadi pilihan pasni..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 3:13 am

balik² tuan admin jugak kena rabbit

setahu aku forum ni aku tak penah pun delete komen korang, edit penah ler
banned nama org aku penah le buat, si kelisapadi tak silap aku id dia
itu pun atas nasihat member² forum ni gak

emmm sedih² Sad
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 3:25 am

Admin wrote:
balik² tuan admin jugak kena rabbit

setahu aku forum ni aku tak penah pun delete komen korang, edit penah ler
banned nama org aku penah le buat, si kelisapadi tak silap aku id dia
itu pun atas nasihat member² forum ni gak

emmm sedih² Sad

Mmm btul gak...Bob lum penah lagi delete komen org...Ala Bob tu mesti salah faham je...Lama ko xbagi komen ni mana ko pi?Bertapa ke Bob?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 3:32 am

cc aku slalu je penuh, tak sempat aku nk jenguk² forum ni
time malam aku dok sibuk main game lak hehe

tapi aku ucapkan terima kasih gak le kat korang, ramai lagi yg aktif dalam forum ni
chaiyokk² lol!
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 3:39 am

Patutla senyap je dok main PES la tu...hehehe...Pasni kena tambah koleksi pc la kt kedai ko...Ko ada amik MGBB ke...cantik tak?Brape ekor dapat?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 8:27 am

kyo82 wrote:
Patutla senyap je dok main PES la tu...hehehe...Pasni kena tambah koleksi pc la kt kedai ko...Ko ada amik MGBB ke...cantik tak?Brape ekor dapat?

insyaallah nnti ada modal nk tambah lagi, tapi aku ingt nk kumpul duit aaa nk kawin hehe

ha aa aku ambik MGBB, dapat 2 ekor, sama batch ngn ikan hang le
harap² jadi le bluebase dia tu Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 1:46 pm

Admin wrote:
kyo82 wrote:
Patutla senyap je dok main PES la tu...hehehe...Pasni kena tambah koleksi pc la kt kedai ko...Ko ada amik MGBB ke...cantik tak?Brape ekor dapat?

insyaallah nnti ada modal nk tambah lagi, tapi aku ingt nk kumpul duit aaa nk kawin hehe

ha aa aku ambik MGBB, dapat 2 ekor, sama batch ngn ikan hang le
harap² jadi le bluebase dia tu Very Happy

Ha btul lebih baik hg kumpul duit utk kawin dlu...Itu plg ptg...Ikan ni hobi je...Tapi kalo ko ngorat anak Mat Dun kompom pasni BMA tu milik ko....hehehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 8:57 pm

Admin wrote:
balik² tuan admin jugak kena rabbit

setahu aku forum ni aku tak penah pun delete komen korang, edit penah ler
banned nama org aku penah le buat, si kelisapadi tak silap aku id dia
itu pun atas nasihat member² forum ni gak

emmm sedih² Sad


jangan sedihbob...hang mmg tak penah delete aku punya komen.....forum ygsatu lg selalu delete org punya komen....komen pasal ikan dia cantik dia tak penah delete...tah2 dia sndri yg post kot he3
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 9:00 pm

kyo82 wrote:
huh letih aku baca penjelasan ko tu Miang....Kalo esei sek men blh dapat A ni..hehehe...Tapi mg apa ko tulis tu byk pengajarannya...Tahun 2010 byk ikan sindiket...Pasaran naik kaw2 masa tu...semua farm kt BM xda stok...Then masa tu aku ada tnya 1 kedai kat taiping ada stok HB ke dia cakap xda...Crossback je ada..Aku tanya ikan mana dia ckp ikan Johor...Aku dah dapat 1 ilmu kat situ...Masa tu jugak showroom lgsg kosong xda stok anak HB,even kwn aku pi MU masa tu bilik kat Inkubator pun kosong semua org dah rembat dlu...Dapat lagi 1 ilmu...
Then kat Bukit Merah timbul lak isu kelisa padi...Aku n kwn aku pun kena tipu ngan pembekal dari Selatan masa tu...Mula2 bagi ikan yg btul2 kaw punya kualiti then pas 4,5 kali anta semua jadi banjar red je...Area bukit Merah je berjuta drg tipu...Jadi masa tu la aku sedar masa pasaran kaw2 naik ikan2 2nd gred dari Farm singapore n Selatan tanahair dibawa masuk ke sini...Drg byk jugak ikan berkualiti tgi tapi semua stok eksport @ induk drg...Ikan 2nd gred ni pun bykla masuk ke farm Bukit Merah...Sebab tula skrgni HB base hijau makin byk dah...Kalo ikan jantan mgkin la nampak cantik tapi mau betina sebijik Banjar la...
Then fenomena skrgni org dah mula mencari kualiti...Jadi pasaran ikan ni masih bagus tapi hanya yg berkualiti akan jadi pilihan pasni..


aku spm BM mmg dpt 1 he3.....cuma tak jadi ckgu Bahasa Melayu jek....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 9:01 pm

Admin wrote:
kyo82 wrote:
Patutla senyap je dok main PES la tu...hehehe...Pasni kena tambah koleksi pc la kt kedai ko...Ko ada amik MGBB ke...cantik tak?Brape ekor dapat?

insyaallah nnti ada modal nk tambah lagi, tapi aku ingt nk kumpul duit aaa nk kawin hehe

ha aa aku ambik MGBB, dapat 2 ekor, sama batch ngn ikan hang le
harap² jadi le bluebase dia tu Very Happy


perghhhh....ko belum kawin ke?MANYAK LUGI WOOOO.....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 9:04 pm

miang wrote:

jangan sedihbob...hang mmg tak penah delete aku punya komen.....forum ygsatu lg selalu delete org punya komen....komen pasal ikan dia cantik dia tak penah delete...tah2 dia sndri yg post kot he3

Btulla bob...Kami ada layan gak forum lain...tapi cam ada diskriminasi kdg2...Sebab tu kat sini plg best...Sembang terbuka then sama2 blajar...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 9:09 pm

miang wrote:

perghhhh....ko belum kawin ke?MANYAK LUGI WOOOO.....

Mg teramat la rugi...hehehe.Kompom ko nangis pas malam pertama nt Bob...hehehehe
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 10:35 pm

haha memang le aku nk kawin, tapi pelan² kayuh aaa, kumpul duit dlu baru cari calon
cadangan yg bernas ngorat anak mat don hahaha, apa kata ko je ngorat dia kyo kuikuikui

kat forum ni aku pemerhati je, sebb aku bukan pakar sngt nk cite lebih²
tapi kalau aku terima report dari member² pasal benda pelik² memang aku akan siasat hehe
Very Happy

Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sat Apr 23, 2011 11:08 pm

Admin wrote:
haha memang le aku nk kawin, tapi pelan² kayuh aaa, kumpul duit dlu baru cari calon
cadangan yg bernas ngorat anak mat don hahaha, apa kata ko je ngorat dia kyo kuikuikui

kat forum ni aku pemerhati je, sebb aku bukan pakar sngt nk cite lebih²
tapi kalau aku terima report dari member² pasal benda pelik² memang aku akan siasat hehe
Very Happy


Ada plan kedua la Bob...Cari calon dlu then pastu pakat2 ngan dia supaya budget blh share sama2....hehehe.Aku dah xleh nak ngorat anak dia lagi sebab aku dah kawin pun....Tapi aku rasa miang blhla sebab dia dah btul2 miang skrg lama xturun BM..hehehe..

Btulla dah tugas ko sbg admin mgla kena pantau operasi forum ko...Cam manager kilang la pantau org2 dia...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 2:15 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

jangan sedihbob...hang mmg tak penah delete aku punya komen.....forum ygsatu lg selalu delete org punya komen....komen pasal ikan dia cantik dia tak penah delete...tah2 dia sndri yg post kot he3

Btulla bob...Kami ada layan gak forum lain...tapi cam ada diskriminasi kdg2...Sebab tu kat sini plg best...Sembang terbuka then sama2 blajar...


Salam....

Betul2...setuju sangat2 ngan statement bro tu....

Kat sini ambo dapat banyak ilmu arr....Thanks semua otai2.... Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 2:23 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

perghhhh....ko belum kawin ke?MANYAK LUGI WOOOO.....

Mg teramat la rugi...hehehe.Kompom ko nangis pas malam pertama nt Bob...hehehehe

Wakakakakaaaa.....nangis kerugian ke bro...??? takpe2....amik cuti lama skit....qadha' balik yg miss tu....hahahaaaaa.... lol! lol!

THx...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 2:56 am

senecavkb1 wrote:
kyo82 wrote:
miang wrote:

perghhhh....ko belum kawin ke?MANYAK LUGI WOOOO.....

Mg teramat la rugi...hehehe.Kompom ko nangis pas malam pertama nt Bob...hehehehe

Wakakakakaaaa.....nangis kerugian ke bro...??? takpe2....amik cuti lama skit....qadha' balik yg miss tu....hahahaaaaa.... lol! lol!

THx...

Hehehehe...btul tu bro..dia akan menangis kerugian...Sssshhhh kita jgn bagitau byk2 sgt kat dia,,,bia dia tau sendiri...Sebab tu rugi membujang Bob....Asyik kena buli ngan dah kawin je...Cpat2 la bina masjid tu...Hantaran ko anta MGBB serba satu...hehehe...mas kawin je kn bagi btul2...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 4:40 am

korang semua kena tolong aku ler
nnti MGBB aku dah besar korang tolong cari buyer, aku nk kawin
tak sabaq dah ni haha lol!
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 5:09 am

kyo82 wrote:
senecavkb1 wrote:
kyo82 wrote:
miang wrote:

perghhhh....ko belum kawin ke?MANYAK LUGI WOOOO.....

Mg teramat la rugi...hehehe.Kompom ko nangis pas malam pertama nt Bob...hehehehe

Wakakakakaaaa.....nangis kerugian ke bro...??? takpe2....amik cuti lama skit....qadha' balik yg miss tu....hahahaaaaa.... lol! lol!

THx...

Hehehehe...btul tu bro..dia akan menangis kerugian...Sssshhhh kita jgn bagitau byk2 sgt kat dia,,,bia dia tau sendiri...Sebab tu rugi membujang Bob....Asyik kena buli ngan dah kawin je...Cpat2 la bina masjid tu...Hantaran ko anta MGBB serba satu...hehehe...mas kawin je kn bagi btul2...


menangis pecah teruna ke?biar tullllll................
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 5:11 am

kyo82 wrote:
Admin wrote:
haha memang le aku nk kawin, tapi pelan² kayuh aaa, kumpul duit dlu baru cari calon
cadangan yg bernas ngorat anak mat don hahaha, apa kata ko je ngorat dia kyo kuikuikui

kat forum ni aku pemerhati je, sebb aku bukan pakar sngt nk cite lebih²
tapi kalau aku terima report dari member² pasal benda pelik² memang aku akan siasat hehe
Very Happy


Ada plan kedua la Bob...Cari calon dlu then pastu pakat2 ngan dia supaya budget blh share sama2....hehehe.Aku dah xleh nak ngorat anak dia lagi sebab aku dah kawin pun....Tapi aku rasa miang blhla sebab dia dah btul2 miang skrg lama xturun BM..hehehe..

Btulla dah tugas ko sbg admin mgla kena pantau operasi forum ko...Cam manager kilang la pantau org2 dia...


hak ah aku tgh miang nie....meh bagi aku no tel si linda tu mlm kang pas isyak aku nak try tel ngorat dia...amacam.....?tak pun bg no tel mat don tu.....nanti aku tel mat don mintak no tel si linda tu he3....
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 2:24 pm

linda tu mber sekolah aku...satu kelas...org pggl dia lynn..dia ni mmg pemalu...klu ikt kn arwah kakak dia lg cantik..tp tu la...xde rezeki nk ber mertua kan mat don..sop sop sop...ehh ehh..pahal ke anak tokey lak aku nk hujah kan nih...hahaha...
okeh, ni sbg insan yg hina..aku nk bg sepatah dua kata..bleh kn??heheh...okeh mcm nih...klu korg rse nk membela..x kisah la apa jenis arowana pun...maka beli lah tanpa rsa ragu2...tp klu korg beli nk wat stok meniaga masa akn dtg...so, baik korg jgn tapau GH nih...susah nk jual blk..melainkan korg leh jual ngn harga seringgit...tu mgkn ade org nk beli...seyes aku ckp, nk belajar..bela lah HB...nk kaya bela MGBB...tu je...klu nk jenis2 yg lain...tu terpulang...yg plg penting aku nk cakap...dlm industri ape saje pun yg kita ceburi kita kna ada perasaan membina n saling bantu membantu...so, utk forum nih, kita saling lah bantu membantu...klu sape2 yg nk beli arowana kenal pasti dulu apa jenis n bajet betul2...so, insyaallah sure bleh berjaya pye...jgn tikam blkg...kang kne tikam blk...klu kita menipu, skali tu je la org amek ngn kita...psl kes2 mcm ni la yg bisness byk lingkop...huhu
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 6:55 pm

NADEEN wrote:
linda tu mber sekolah aku...satu kelas...org pggl dia lynn..dia ni mmg pemalu...klu ikt kn arwah kakak dia lg cantik..tp tu la...xde rezeki nk ber mertua kan mat don..sop sop sop...ehh ehh..pahal ke anak tokey lak aku nk hujah kan nih...hahaha...
okeh, ni sbg insan yg hina..aku nk bg sepatah dua kata..bleh kn??heheh...okeh mcm nih...klu korg rse nk membela..x kisah la apa jenis arowana pun...maka beli lah tanpa rsa ragu2...tp klu korg beli nk wat stok meniaga masa akn dtg...so, baik korg jgn tapau GH nih...susah nk jual blk..melainkan korg leh jual ngn harga seringgit...tu mgkn ade org nk beli...seyes aku ckp, nk belajar..bela lah HB...nk kaya bela MGBB...tu je...klu nk jenis2 yg lain...tu terpulang...yg plg penting aku nk cakap...dlm industri ape saje pun yg kita ceburi kita kna ada perasaan membina n saling bantu membantu...so, utk forum nih, kita saling lah bantu membantu...klu sape2 yg nk beli arowana kenal pasti dulu apa jenis n bajet betul2...so, insyaallah sure bleh berjaya pye...jgn tikam blkg...kang kne tikam blk...klu kita menipu, skali tu je la org amek ngn kita...psl kes2 mcm ni la yg bisness byk lingkop...huhu



welcome to the club.....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 7:42 pm

NADEEN wrote:
linda tu mber sekolah aku...satu kelas...org pggl dia lynn..dia ni mmg pemalu...klu ikt kn arwah kakak dia lg cantik..tp tu la...xde rezeki nk ber mertua kan mat don..sop sop sop...ehh ehh..pahal ke anak tokey lak aku nk hujah kan nih...hahaha...
okeh, ni sbg insan yg hina..aku nk bg sepatah dua kata..bleh kn??heheh...okeh mcm nih...klu korg rse nk membela..x kisah la apa jenis arowana pun...maka beli lah tanpa rsa ragu2...tp klu korg beli nk wat stok meniaga masa akn dtg...so, baik korg jgn tapau GH nih...susah nk jual blk..melainkan korg leh jual ngn harga seringgit...tu mgkn ade org nk beli...seyes aku ckp, nk belajar..bela lah HB...nk kaya bela MGBB...tu je...klu nk jenis2 yg lain...tu terpulang...yg plg penting aku nk cakap...dlm industri ape saje pun yg kita ceburi kita kna ada perasaan membina n saling bantu membantu...so, utk forum nih, kita saling lah bantu membantu...klu sape2 yg nk beli arowana kenal pasti dulu apa jenis n bajet betul2...so, insyaallah sure bleh berjaya pye...jgn tikam blkg...kang kne tikam blk...klu kita menipu, skali tu je la org amek ngn kita...psl kes2 mcm ni la yg bisness byk lingkop...huhu

Welcome bro...Fakta yg cukup berguna utk semua peminat arowana seantero dunia....Sama2 kita amik pengajaran
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Golden Head   Sun Apr 24, 2011 9:54 pm

tikam blakang bahaya tu hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Golden Head   

Back to top Go down
 
Golden Head
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: