Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Fri Sep 27, 2013 10:47 pm

Kecederaan arowana mmg kerap berlaku...Ada yg bersifat sementara dan boleh sembuh sepenuhnya dan ada yang boleh mengakibatkan kecacatan kekal...Harini kita share skit berkaitan dgn kecederaan yg kerap berlaku sama ada bersifat sementara atau kekal...Jugak sebagai panduan bila kita nk pilih ikan utk dibeli...

GAMBAR HIASAN SAHAJA

 "

Zone A = ekor sgt kerap berlaku kecederaan...Kalo cedera setakat bahagian ekor sahaja tak menjadi mslh besar...Tapi akan wujud masalah bila  
             bahagian pangkal ekor (dalam bulatan putih) tu tercedera...Jika tumbuh semuLa kemungkinan akan tinggalkan kesan

Zone B = Anal Fin juga blh akibatkan kecacatan kekal sekiranya pangkal (seperti dalam bulatan) turut cedera

Zone C = Pectoral Fin jika patah blh tumbuh semula bergantung pada usia arowana dan tahap kecederaan...Kecederaan kekal blh berlaku bila cedera
             @ patah keseluruhan pectoral fin

Zone D = Barbel jugak blh mengalami kecacatan kekal jika cedera sehingga bahagian mulut ( bulatan putih)
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 1:32 am

kyo82 wrote:
Kecederaan arowana mmg kerap berlaku...Ada yg bersifat sementara dan boleh sembuh sepenuhnya dan ada yang boleh mengakibatkan kecacatan kekal...Harini kita share skit berkaitan dgn kecederaan yg kerap berlaku sama ada bersifat sementara atau kekal...Jugak sebagai panduan bila kita nk pilih ikan utk dibeli...

GAMBAR HIASAN SAHAJA

 "

Zone A = ekor sgt kerap berlaku kecederaan...Kalo cedera setakat bahagian ekor sahaja tak menjadi mslh besar...Tapi akan wujud masalah bila  
             bahagian pangkal ekor (dalam bulatan putih) tu tercedera...Jika tumbuh semuLa kemungkinan akan tinggalkan kesan

Zone B = Anal Fin juga blh akibatkan kecacatan kekal sekiranya pangkal (seperti dalam bulatan) turut cedera

Zone C = Pectoral Fin jika patah blh tumbuh semula bergantung pada usia arowana dan tahap kecederaan...Kecederaan kekal blh berlaku bila cedera
             @ patah keseluruhan pectoral fin

Zone D = Barbel jugak blh mengalami kecacatan kekal jika cedera sehingga bahagian mulut ( bulatan putih)

mohon pencerahan bro Very Happy , anal fin bukan fin pendek kat tgh2 antara B dan D tu ker? Question 
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 5:54 am

Antara B dgn D tu rasanya org panggil pelvic fin...
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 10:38 am

Info yg berguna dari otai kita.Dh lama rasanya bro kyo tak post topic kt sini.Harap dpt teruskan bro.tq.
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 12:39 pm

kalau kcederaan yg mlibatkan sisik2 halus yg kt fin tu sperti sisik tu jatuh.. agk2 boleh ke die tmbuh balik atau shinig balik?? arap maap sy still newbie lg psal nie.. Neutral 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 1:28 pm

kyo82 wrote:
Antara B dgn D tu rasanya org panggil pelvic fin...
uoh, yer ker bro... tq... bounce 
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 6:35 pm

ir_syeddanial89 wrote:
kalau kcederaan yg mlibatkan sisik2 halus yg kt fin tu sperti sisik tu jatuh.. agk2 boleh ke die tmbuh balik atau shinig balik?? arap maap sy still newbie lg psal nie.. Neutral 
Boleh tumbuh semula bro...apapun byk bergantung pada keadaan air...byk kes sy tgk ada yg tanggal sisik pun makan berbulan2 nk recover...ada yg sekejap dalam seminggu dh recover...
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 8:32 pm

kyo82 wrote:
ir_syeddanial89 wrote:
kalau kcederaan yg mlibatkan sisik2 halus yg kt fin tu sperti sisik tu jatuh.. agk2 boleh ke die tmbuh balik atau shinig balik?? arap maap sy still newbie lg psal nie.. Neutral 
Boleh tumbuh semula bro...apapun byk bergantung pada keadaan air...byk kes sy tgk ada yg tanggal sisik pun makan berbulan2 nk recover...ada yg sekejap dalam seminggu dh recover...
oo.. yeke.. TQ byak2 bro kyo.. sbab share ttg prkara nie.. cheers
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 9:21 pm

thanks bro kyo82,info yang sangat bergune,kecederaan ni biase berlaku sebab ape?,mesti ramai yang nak kan lebih pencerahan...Very Happy

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   Sat Sep 28, 2013 11:29 pm

mr nazib wrote:
thanks bro kyo82,info yang sangat bergune,kecederaan ni biase berlaku sebab ape?,mesti ramai yang nak kan lebih pencerahan...Very Happy

Byk sebab boleh berlaku...Paling kerap sebab ikan melompat kalo letak dalam tank...Kedua kalo nk pilih ikan masa beli kt farm hati2 kalo bli ikan yg dicampur byk2 ( comm )...Ini khas untuk pemilihan MG la sbb HB xda mslh sgt...Dlm comm risiko gaduh tgi selain keadaan air agak kurang baik...so kena rajin tukar air...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana   

Back to top Go down
 
Kecederaan Yang Kerap Berlaku Kepada Arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: