Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Golden Head

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Golden Head   Mon Apr 18, 2011 11:22 pm

sapa2 ada info @ nk berkongsi pasal GH..bleh bkongsi di sini..ape2 hal cuba tgk anak GH ni..rsnya ada kekurangan pada ikan ni..x tau la,kcik lagi..mcmana nk nilai spec/kualiti GH semasa 4-5 inch..




Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 37
Location : MS

PostSubject: Re: Golden Head   Mon Apr 18, 2011 11:33 pm

[quote="gabanzshah"]sapa2 ada info @ nk berkongsi pasal GH..bleh bkongsi di sini..ape2 hal cuba tgk anak GH ni..rsnya ada kekurangan pada ikan ni..x tau la,kcik lagi..mcmana nk nilai spec/kualiti GH semasa 4-5 inch..

masya allah bro indah sungguh....
ikan bro ke nie?
penuh emas dia kat kepala ngan level atas....berhabuk habis
katna la leh dpt ikan camni bro?

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Mon Apr 18, 2011 11:42 pm

Mg ada mslh pun ngan ikan ni kalo org yg nak jaga bloodline..Ikan dah campur byk...Then chu xtentu...GH yg standart sebenarnya hanya ada calit2 kat kepala...xdala clear habis cam ikan kt atas...Yg tu baru dari kualiti MG yg berkualiti...Mau tau GH tu kualiti ke tak saiz 5 inci letak dalam tank biasa @ tank hitam..kalo kepala sapu jugak maksudnya mg berkualiti...Byk kedai @ farm skrg ni dapat anak ikan je trus tanning kaw2 sebelum jual...terang2 drg bagitau tapi bukan salah drg pun salah kita sendiri la kalo nak camtu...
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 37
Location : MS

PostSubject: Re: Golden Head   Mon Apr 18, 2011 11:59 pm

kyo82 wrote:
Mg ada mslh pun ngan ikan ni kalo org yg nak jaga bloodline..Ikan dah campur byk...Then chu xtentu...GH yg standart sebenarnya hanya ada calit2 kat kepala...xdala clear habis cam ikan kt atas...Yg tu baru dari kualiti MG yg berkualiti...Mau tau GH tu kualiti ke tak saiz 5 inci letak dalam tank biasa @ tank hitam..kalo kepala sapu jugak maksudnya mg berkualiti...Byk kedai @ farm skrg ni dapat anak ikan je trus tanning kaw2 sebelum jual...terang2 drg bagitau tapi bukan salah drg pun salah kita sendiri la kalo nak camtu...

ayat bro nie sama ja cam owner kedai ikan kat tempat aku...
aritu aku ada ler tunjuk gambar anak-anak aro GH kaler gold penuh kat atas..nampak dasyat sungguh..
bole dia cakap...."abg rasa yg nie x ori, mungkin depa tanning abis ni, dak2 pun depa main kaler ikan nie"
Dia tunjjuk kat gambar ikan member daripada kolam...mmg lain...kaler dia calit2 ja cam bro cakap...

Betul ke camtu bro? apasal byk sgt aku tgk org duk tayang GH yg rupanya camni kat internet haaa?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Tue Apr 19, 2011 12:17 am

kama_aro wrote:

ayat bro nie sama ja cam owner kedai ikan kat tempat aku...
aritu aku ada ler tunjuk gambar anak-anak aro GH kaler gold penuh kat atas..nampak dasyat sungguh..
bole dia cakap...."abg rasa yg nie x ori, mungkin depa tanning abis ni, dak2 pun depa main kaler ikan nie"
Dia tunjjuk kat gambar ikan member daripada kolam...mmg lain...kaler dia calit2 ja cam bro cakap...

Betul ke camtu bro? apasal byk sgt aku tgk org duk tayang GH yg rupanya camni kat internet haaa?

Itu yg dipanggil fenomena...Tapi GH dah jadi fenomena lama..Cam jugak masa aro masuk tv3 then tiba2 meletup...Skrgni jadi pulak fenomena org dah takut nak main aro sebab byk sgt kes...Aku ada jumpa ngan sorang cina yg berpengaruh dalam industri aro ni dlu dia sendiri xbrani main GH balut habis ni...Dia sendiri kena ratusan ribu ringgit sebelum ni...Banja red pun blh jadi GH kalo tau nak tanning bro...Dah ramai yg tergolek ooo..Dlu masa fenomena tongyan sama gak sampai harga tongyan naik rm7000 bagi 3 inci pun ada..Skrg apa dah jadi?semua org takut ngan Tongyan...Konsep tongyan ni ada yg kata Jantan Red susah nak bawak anak..Jadi drg campurkan jantan MG ngan betina Red supaya jantan MG blh bwk anak...Betina Red lak skali bagi telur bukan skit...So bla ada hasil yg baru tiba2 market tongyan meletup then byk farm khususnya kat Singapore buat tongyan lak...Kalo pi website DFI kita tgk drg panggil Rose Gold itula tongyan...Nama Malaysian Gold langsung xwujud dah...
Nasihat aku utk diri aku n kwn2 xpyah la main GH yg balut habis ni...Takut bila besar nt putih je badan ikan tu...Nak kata platinum xdapun nampak camtu so akan ada plak la kot gelaran baru iaitu Malaysian White..hehehe.
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Tue Apr 19, 2011 4:24 am

[quote="kama_aro"]
gabanzshah wrote:
sapa2 ada info @ nk berkongsi pasal GH..bleh bkongsi di sini..ape2 hal cuba tgk anak GH ni..rsnya ada kekurangan pada ikan ni..x tau la,kcik lagi..mcmana nk nilai spec/kualiti GH semasa 4-5 inch..

masya allah bro indah sungguh....
ikan bro ke nie?
penuh emas dia kat kepala ngan level atas....berhabuk habis
katna la leh dpt ikan camni bro?

hahaha..bukan ikan aku la..ni ikan vietnam..aku cedok dr website seberang..aku pn x tau mana nk cr..aku pn msh mencari lg..tp aku x cr ikan cm gini..huhu..saja2 mtk pandangan dr bro2 sume ttg kualiti ori yg sebenar..


Last edited by gabanzshah on Tue Apr 19, 2011 4:46 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Tue Apr 19, 2011 4:30 am

kyo82 wrote:
Mg ada mslh pun ngan ikan ni kalo org yg nak jaga bloodline..Ikan dah campur byk...Then chu xtentu...GH yg standart sebenarnya hanya ada calit2 kat kepala...xdala clear habis cam ikan kt atas...Yg tu baru dari kualiti MG yg berkualiti...Mau tau GH tu kualiti ke tak saiz 5 inci letak dalam tank biasa @ tank hitam..kalo kepala sapu jugak maksudnya mg berkualiti...Byk kedai @ farm skrg ni dapat anak ikan je trus tanning kaw2 sebelum jual...terang2 drg bagitau tapi bukan salah drg pun salah kita sendiri la kalo nak camtu...
aku setuju ngan ko bro..ikan ni kcik lg,terang2 dh ada FH..aku konfius..spec dia dh kureng..rim x brapa naik..chu halus,tu pn blum tentu bleh dpt..shining x garang..maksudnya true tone dia dh berterabur.. hmm,ikan ni gah ngan FH dia, x de maknanya..tanning ngan spotlight ke?he3..yg aku kecewa ada mamat dr m'sia siap puji ikan ni,dlm website seberang..huhu ( biasa la tu )
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 37
Location : MS

PostSubject: Re: Golden Head   Tue Apr 19, 2011 7:08 am

gabanzshah wrote:

aku setuju ngan ko bro..ikan ni kcik lg,terang2 dh ada FH..aku konfius..spec dia dh kureng..rim x brapa naik..chu halus,tu pn blum tentu bleh dpt..shining x garang..maksudnya true tone dia dh berterabur.. hmm,ikan ni gah ngan FH dia, x de maknanya..tanning ngan spotlight ke?he3..yg aku kecewa ada mamat dr m'sia siap puji ikan ni,dlm website seberang..huhu ( biasa la tu )

hehehehe.....aku pun masa first2 post pujik gai nak rak....aku pun dari m'sia...hehehehe
tapik skrg dah mula was2 ngan ikan2 saiz camni yg balut penuh.....
pernah jugak dengar citer org beli anak2 yg balut penuh camni..harga pun tinggi...last2 hilang abis kaler dia
bro...ada x tgk website kalo x silap d'assakinah arowana...
ada stok anak GH yg pun balut penuh camni gak....check tgk ok ke?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Wed Apr 20, 2011 6:20 am

kama_aro wrote:
gabanzshah wrote:

aku setuju ngan ko bro..ikan ni kcik lg,terang2 dh ada FH..aku konfius..spec dia dh kureng..rim x brapa naik..chu halus,tu pn blum tentu bleh dpt..shining x garang..maksudnya true tone dia dh berterabur.. hmm,ikan ni gah ngan FH dia, x de maknanya..tanning ngan spotlight ke?he3..yg aku kecewa ada mamat dr m'sia siap puji ikan ni,dlm website seberang..huhu ( biasa la tu )

hehehehe.....aku pun masa first2 post pujik gai nak rak....aku pun dari m'sia...hehehehe
tapik skrg dah mula was2 ngan ikan2 saiz camni yg balut penuh.....
pernah jugak dengar citer org beli anak2 yg balut penuh camni..harga pun tinggi...last2 hilang abis kaler dia
bro...ada x tgk website kalo x silap d'assakinah arowana...
ada stok anak GH yg pun balut penuh camni gak....check tgk ok ke?

Shhhh..jgn mention..ada org kecik ati nnti..hehehe..aku pn br nk blaja..sama2 kita..pasal GH+FH ni ada byk pendapat ..ni yg aku nk tanya pada otai2 ni
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 37
Location : MS

PostSubject: Re: Golden Head   Thu Apr 21, 2011 9:10 pm

gabanzshah wrote:


Shhhh..jgn mention..ada org kecik ati nnti..hehehe..aku pn br nk blaja..sama2 kita..pasal GH+FH ni ada byk pendapat ..ni yg aku nk tanya pada otai2 ni

Mintak maap kpd yg berkenaan....
saja minta pendapat....
Post terbaru blog tu ada dihurai lebih lanjut ttg GH nie...
mmg dia jenis org benar2 tulus dlm berniaga......and byk ilmu dia boleh dibuat panduan....
maap skali lagik...peace no war....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Thu Apr 21, 2011 10:00 pm

kama_aro wrote:

Mintak maap kpd yg berkenaan....
saja minta pendapat....
Post terbaru blog tu ada dihurai lebih lanjut ttg GH nie...
mmg dia jenis org benar2 tulus dlm berniaga......and byk ilmu dia boleh dibuat panduan....
maap skali lagik...peace no war....

Yes berniaga mesti kena tulus...Baru ikut syariat Rasulullah S.A.W....Mesti bro Miang setuju gak ngan kita..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Thu Apr 21, 2011 10:07 pm

dia ada sejarah x bleh lupa dgn company tu..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Thu Apr 21, 2011 10:31 pm

gabanzshah wrote:
dia ada sejarah x bleh lupa dgn company tu..

Ko ni lurus bendul la Gabanz...hehehe.aku melawak je jgn amik ati...
Pendek kan cerita kalo blum btul2 penuh ilmu kita jgn main la GH ni...Kalo tanya kedai ikan @ syarikat2 trader ni semua indah belaka...Kalo tanya pada farm @ eksporter baru kita akan dapat info sebenar...Kat Taiping ni ada sorang tokey yg kaya yg mengumpul koleksi GH supaya nt dia akan jd pembekal GH terbesar kat area Utara...Tapi panas xsampai ke petang..Yg dia bela cuma GH Banja Red je...Suda tanning kaw2...Habis tergadai semua aset termasuklah kereta idaman dia...Pasal blog Assakinah tu aku malas nak komen lebih tapi mg tulisan dia byk yg meragukan @ beginner...Hopefully dia akan dapat info dari masa ke semasa dari sumber yg pakar...Stakat cam kita ni kail sejengkal je xleh nak duga lautan dalam...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 1:26 am

kama_aro wrote:
gabanzshah wrote:


Shhhh..jgn mention..ada org kecik ati nnti..hehehe..aku pn br nk blaja..sama2 kita..pasal GH+FH ni ada byk pendapat ..ni yg aku nk tanya pada otai2 ni

Mintak maap kpd yg berkenaan....
saja minta pendapat....
Post terbaru blog tu ada dihurai lebih lanjut ttg GH nie...
mmg dia jenis org benar2 tulus dlm berniaga......and byk ilmu dia boleh dibuat panduan....
maap skali lagik...peace no war....


aku cabar ko komen menda2 yg agak panas pasal aro2 dia..pastu ko tggu sejam dua...gerenti dia akan padam ko punya komen...pastu ko komen lagi...sehari sampai 3 ke 4 kali....wpun kita komen menda2 yg membina...tapi msti dia akan padam lagi...esoknya cuba ko try komen lagi....gerenti...ko dah tak boleh hantar komen kat ruangan chat tu..dah kena blog....
sbb tu kalau baca kat ruangan chat dia...semua nampak cantik...semua nampak baik...sbb yg komen2 membina...yg berselisih pendapat dia padam.....macam kat forum nie..kita pun ada berselisih pndpt, tp tujuannya nk cari ilmu...menipulah kalau semua nampak baik...dgn berselisih pendapat tu kita akan dpt sesuatu yg baru....positif thinking lah kata org putih.....
aku kalau buka web dia..nak baca...ruangan chat dia..aku letak baldi tepi aku....aku baca..aku muntah dalam baldi..baca lagi muntah lagi...sampai penuh baldi tu.....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 1:28 am

kyo82 wrote:
kama_aro wrote:

Mintak maap kpd yg berkenaan....
saja minta pendapat....
Post terbaru blog tu ada dihurai lebih lanjut ttg GH nie...
mmg dia jenis org benar2 tulus dlm berniaga......and byk ilmu dia boleh dibuat panduan....
maap skali lagik...peace no war....

Yes berniaga mesti kena tulus...Baru ikut syariat Rasulullah S.A.W....Mesti bro Miang setuju gak ngan kita..

betul...kalau salah...kita tak duga salah tu salah kita...dah kita akui...apa salahnya mintak maaf kalau btl2 jujur....cover balik salah kita....he3
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 1:29 am

gabanzshah wrote:
dia ada sejarah x bleh lupa dgn company tu..


lagi pahit sejarah aku dgn dia...dari sejarah aku putus cinta he3...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 1:31 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
dia ada sejarah x bleh lupa dgn company tu..

Ko ni lurus bendul la Gabanz...hehehe.aku melawak je jgn amik ati...
Pendek kan cerita kalo blum btul2 penuh ilmu kita jgn main la GH ni...Kalo tanya kedai ikan @ syarikat2 trader ni semua indah belaka...Kalo tanya pada farm @ eksporter baru kita akan dapat info sebenar...Kat Taiping ni ada sorang tokey yg kaya yg mengumpul koleksi GH supaya nt dia akan jd pembekal GH terbesar kat area Utara...Tapi panas xsampai ke petang..Yg dia bela cuma GH Banja Red je...Suda tanning kaw2...Habis tergadai semua aset termasuklah kereta idaman dia...Pasal blog Assakinah tu aku malas nak komen lebih tapi mg tulisan dia byk yg meragukan @ beginner...Hopefully dia akan dapat info dari masa ke semasa dari sumber yg pakar...Stakat cam kita ni kail sejengkal je xleh nak duga lautan dalam...


he3...ko merajuk ke gabanzshah....rilek le....he3...pada akulah skrg nie...bukan masa terbaik main GH...tpu banyak kuat...menda baru,tak semua farm ada....main MG dgn CB dah lah...nanti kalau dah banyak farm ada jns GH baru carik...he3...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 2:14 am

miang wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
dia ada sejarah x bleh lupa dgn company tu..

Ko ni lurus bendul la Gabanz...hehehe.aku melawak je jgn amik ati...
Pendek kan cerita kalo blum btul2 penuh ilmu kita jgn main la GH ni...Kalo tanya kedai ikan @ syarikat2 trader ni semua indah belaka...Kalo tanya pada farm @ eksporter baru kita akan dapat info sebenar...Kat Taiping ni ada sorang tokey yg kaya yg mengumpul koleksi GH supaya nt dia akan jd pembekal GH terbesar kat area Utara...Tapi panas xsampai ke petang..Yg dia bela cuma GH Banja Red je...Suda tanning kaw2...Habis tergadai semua aset termasuklah kereta idaman dia...Pasal blog Assakinah tu aku malas nak komen lebih tapi mg tulisan dia byk yg meragukan @ beginner...Hopefully dia akan dapat info dari masa ke semasa dari sumber yg pakar...Stakat cam kita ni kail sejengkal je xleh nak duga lautan dalam...


he3...ko merajuk ke gabanzshah....rilek le....he3...pada akulah skrg nie...bukan masa terbaik main GH...tpu banyak kuat...menda baru,tak semua farm ada....main MG dgn CB dah lah...nanti kalau dah banyak farm ada jns GH baru carik...he3...

kn betul aku kata, deorg ni ada sejarah hitam ngan company tu..ni yg malas nk bukak citer ni..abg admin ko padam deorg ni punya komen plak..hahaha..MG pn terkial2 lg,ni kn plak GH..layannnnn,he3
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 5:29 am

Gaban mana blh merajuk...Nt sapa nak selamatkan dunia dari raksasa kejam...hehehe...Apa yg bro miang ckp tu betul...Org berniaga byk benda2 yg indah...Tapi xkisahla kalo btul2 indah..Sebab tu kita kt ruangan ni share pengalaman masing2...Aku punya konsep xkan percaya pada org2 yg bukak kedai aro ni,byk sgt drg punya info...smpai kekadang org jadi takut nak bela aro...Padahal patutnya bela aro ni mudah sgt.....Senang cite nt aku try amik gambo induk GH yg sebenar dgn kualiti yg masih terjaga...Buat masa ni xleh janji pape lagi sebab aku pun kena mintak kebenaran gak...
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 6:22 am

kyo82 wrote:
Gaban mana blh merajuk...Nt sapa nak selamatkan dunia dari raksasa kejam...hehehe...Apa yg bro miang ckp tu betul...Org berniaga byk benda2 yg indah...Tapi xkisahla kalo btul2 indah..Sebab tu kita kt ruangan ni share pengalaman masing2...Aku punya konsep xkan percaya pada org2 yg bukak kedai aro ni,byk sgt drg punya info...smpai kekadang org jadi takut nak bela aro...Padahal patutnya bela aro ni mudah sgt.....Senang cite nt aku try amik gambo induk GH yg sebenar dgn kualiti yg masih terjaga...Buat masa ni xleh janji pape lagi sebab aku pun kena mintak kebenaran gak...


kyo82, cepat skit tunjukkan gambar GH tu....nk tgok jgk camna spec yg di maksudkan
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 6:28 am

azzam2u@yahoo.com wrote:
kyo82 wrote:
Gaban mana blh merajuk...Nt sapa nak selamatkan dunia dari raksasa kejam...hehehe...Apa yg bro miang ckp tu betul...Org berniaga byk benda2 yg indah...Tapi xkisahla kalo btul2 indah..Sebab tu kita kt ruangan ni share pengalaman masing2...Aku punya konsep xkan percaya pada org2 yg bukak kedai aro ni,byk sgt drg punya info...smpai kekadang org jadi takut nak bela aro...Padahal patutnya bela aro ni mudah sgt.....Senang cite nt aku try amik gambo induk GH yg sebenar dgn kualiti yg masih terjaga...Buat masa ni xleh janji pape lagi sebab aku pun kena mintak kebenaran gak...


kyo82, cepat skit tunjukkan gambar GH tu....nk tgok jgk camna spec yg di maksudkan
aah..cepat2 skit mskknnya..ramai dok menunggu..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 6:36 am

Nak cepat camne ikan baru je pindah kolam..Nak tak nak paling awal 2 bulan gak la...Ada tokey aro sorang tu pulak dia letak ikan dia kat BMA crossback tapi 5 inci je kepala dia sapu habis...Xda tanning2 pun...warna kuat then ciri MG @ crossback xlari...Yg ni nt aku try suh kwn aku amik video @ gambar lak...Mslhnya ikan org kita xleh buat cam ikan sendiri...Kalo ikan aku dah lama aku suh korang mai tgk...Tapi jgn risau dari masa ke semasa aku akan share ngan korang apa info yg aku ada....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 9:45 am

kyo82 wrote:
Gaban mana blh merajuk...Nt sapa nak selamatkan dunia dari raksasa kejam...hehehe...Apa yg bro miang ckp tu betul...Org berniaga byk benda2 yg indah...Tapi xkisahla kalo btul2 indah..Sebab tu kita kt ruangan ni share pengalaman masing2...Aku punya konsep xkan percaya pada org2 yg bukak kedai aro ni,byk sgt drg punya info...smpai kekadang org jadi takut nak bela aro...Padahal patutnya bela aro ni mudah sgt.....Senang cite nt aku try amik gambo induk GH yg sebenar dgn kualiti yg masih terjaga...Buat masa ni xleh janji pape lagi sebab aku pun kena mintak kebenaran gak...


Aku pun kengkadang fobia gak....mcm mls pun ada,tgk org kena tpu nie,sampai aku pun kena,modal cukup2 jek......sekali kena tipu mau lingkup aku,nak beli superworm sekilo pun tak mampu he3............tapi dah minat....nak buat mcmana,pejam mata teruskan jugak....nk bela itik,kambing,rusa,unta,zirafah,gajah mahupun gambing gurun tak ada tempat nak bela binatang2 tu....minat pun kurang....tgk kengkawan dpn mata kena tipu sana sini...naik seram....bkn dgr2 cite je...sdri tgk orgnya...sdri ngadap ikan yg tak jadi tu...sdri dgr keluh kesah org yg kena tipu tu....kesian....kalau beli mg masa kecik tapi dia punya mg kurang jadi tak pe lagi...nie beli mg jadi green apa citekan?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 10:06 am

miang wrote:

Aku pun kengkadang fobia gak....mcm mls pun ada,tgk org kena tpu nie,sampai aku pun kena,modal cukup2 jek......sekali kena tipu mau lingkup aku,nak beli superworm sekilo pun tak mampu he3............tapi dah minat....nak buat mcmana,pejam mata teruskan jugak....nk bela itik,kambing,rusa,unta,zirafah,gajah mahupun gambing gurun tak ada tempat nak bela binatang2 tu....minat pun kurang....tgk kengkawan dpn mata kena tipu sana sini...naik seram....bkn dgr2 cite je...sdri tgk orgnya...sdri ngadap ikan yg tak jadi tu...sdri dgr keluh kesah org yg kena tipu tu....kesian....kalau beli mg masa kecik tapi dia punya mg kurang jadi tak pe lagi...nie beli mg jadi green apa citekan?

Itulah lumrah kehidupan akhir zaman ni miang ooii.hehehe..Tapi bila tgk org @ kwn2 kena tipu hati kita mesti rasa panas je...sebab drg pun buang duit ribu2 gak...kalo bli pakaian anak2 pun bgus gak..
Bro Miang,aku igtla lagi 5 tahun mesti lagi byk kes2 sensasi kan...Bukan apa anak2 ikan yg 2nd grade nt drg nak letak mana bila dah jadi induk...mana ada kolam mau...jauh skali nak eksport...So blhla bukak thread baru pasal kes2 camni nt....Jadi sape2 yg ada pengalaman blhla berpesn2 pada kwn2...Eh ko kalo nak join sistem pawah induk gajah blhla bagi nama..kwn aku bukak farm gajah kat lenggong nun...Pagar letrik siap keliling...gajah ni eksport ke Thailand...hehehehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Golden Head   Fri Apr 22, 2011 10:39 am

aku yg betul2 kompom 6 kes yg betul2 dpn mata aku dah nampak....dah tgk ikn,dah tgk tuan yg kena,kesian dorg...hasrat hati mmg baik...beli anak...nk besarkan...blh jual balik dgn hrga lumayan....tak pun nk bt induk sendiri...tp pas 6 bulan apa jadi...2/3 tahun akn timbul pulak masalah induk low quality...apa yg aku nampak...kenapa jd mcmnie....sbbnya (Aku tak nak komen pasal sistem pawah/pasal jual balik aro....mmg untung...cuma aku nak komen pasal yg kena tipu beli MG jadi Green,beli MG jadi Banjar Gold...)

1.awal tahun 2010...masuk TV3,majalah jutawan,berita,paper cite pasal keuntungan joint sistem pawah/membesarkan arowana kat rumah...blh jual balik dgn keuntungan yg lumayan...sana sini arowana...kat area lembah klang nie...masa tu semua cite pasal pelaburan arowana....sampaikan aqua fair tahun 2010 kat KLCC pun dah jadi pasaran saham nak menjual pawah arowana.....bukan nak tayang ikan cantik,nak bg tengok spesis ikn yg baru2....
2.biasalah kita...bila nmpk menda2 mcmnie terbukak lah mata....dorg tak nampak....tu ha....menganga luas mulut si penipu2 ni tggu masa nk telan mangsa....
3.So apalagi berduyun2 lah org membeli arowana untuk bawak balik besarkan kat rumah....dgn harapan besarkan dan jual balik.....yg tak ada ilmu jaga arowana...blh g kursus.....org persendirian pn ada buat kursus jaga arowana......siap ada makan2 ada sijil kelulusan...cuma bayor je lah....kira kalau ada sijil nie...dah expert lah bela aro....
4.beli pulak tu tak ingat...tak nak main jns HB bt permulaan...nk beli plg2 kurang MG keatas...nak untung besar2....tah tau ke tidak MG tu apa.....habis wang simpanan,harta menda,tak dak duit tak pa....Bank Pilihan Anda ada...yg layak...yg kerja gomen sain je...seminggu dpt dah duit.....blh bt modal...
5.Apalagi si penipu2 nie pun main peranan....peluang dpn mata...dah semua org minta MG.....spesis nie bukan senang nak bertelur....mcm jns2 lain.....jalan singkat sng je...dah namanya penipu...akalnya panjang....ambik anak green yg harga RM 80 kat sana sekor....taning kaw2......sampai rupa asal dah hilang....jual sebagai MG.....sekor RM2000.00 (masa tu hrga tgh mahal).Nsb silver ekor tirus...kalau ekor dia mcm jns2 aro yg lain...pecayalah msti ada org jual tu sebagai platinum arowana.......pastu pulak...yg org baru apa tau.....masa kursus pun cikgu ajar mcmana nak bela aro...bukannya dia ajar mcmana ciri nak tgk anak aro,dan nak elakkan supaya tak kena tipu membeli anak aro....sbb ckgu tu sendiri pun promote dia punya anak aro suh org beli dari dia he3.....kang kalau pecah lubang...anak murid tak nak beli ikan dia kang....lingkup bisnes....
6.enam bulan selepas jaga...selepas aro naik 10-12 inci barulah nampak....ciri2 sbnr ikn tu....nie yg sekarang dgr meletup sana sini...kena tipu....yg dah berhabis modal apa cite?
7.Pada akulah tipu aro nie bkn tahun 2010 je...sblm2 tahun tu dah ada kes tipu...tapi tak lah sehot sekarang selepas masuk majalah 3.....
8.Nie pendapat akulah tuk di kongsi......tak setuju tak apa.....tak ada hal lah.....sekadar berkongsi......

Hah!pawah gajah......kalau joint msti aku rugi nie....nak tggu si gajah nie beranak dah dekat dua tahun...pastu dah beranak...anaknya tak banyak.....dah lah tak banyak nak kena kerat dua bagi pada owner lagi,namanya pun pawah....blh untug ke?he3....









Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Golden Head   

Back to top Go down
 
Golden Head
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: