Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 com tank arowana yang tak seberapa....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Fri Apr 15, 2011 7:16 pm

salamz bro... nak tanya skit pasal aku pon teringin nak buat com tank... aku dah beli FGT... so far aku letak ikan lampam je utk test hidup dlm tuh... lepas nih, plan nak amik anak2 MG yg size dlm 3-4 inch... aku pernah terdengar kalu letak air byk sgt dlm tank, anak2 ikan x tahan...depa kata bleh lemas... betul ke??? lagipun aku tgk kebanyakan kedai ikan letak level air skit je utk bela anak2 ikan aro nih... dulu aku bela amik anak 4 inch... tp, aku start dgn letak beliau dlm tank kecik je..kemudian upgrade tank ikut tumbesaran die... la nih, aku nak letak terus dlm FGT... ape pendapat kawan2 semua...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 11:59 am

Ikan tu aku dah selamat tlg jualkan utk pakcik tu..rm2500..Esok aku nak round bukit merah..miang ko bila mau turun sini..lama xsembang..gaban lak bila mau lepak sama...[/quote]


aku badan kat sini hati kat BM je ha3....kotang lehlah jumpa duk dekat2..aku duk jauh...pg nie kwn aku gerak ke bidong,ada urusan kerja...kwn pjbt aku yg sama2 dtg jmp ko tuhari...ahad br balik...aku pulak ada hal kat PD ahad nie...tak leh ikut dia..kalau tak aku turun dah...sambil kerja sambil singgah he....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 12:04 pm

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
he3..x main la barracuda..sok kami nk layan kerapu chili red.ha3..aku pn klu boring2 slalu gak sggah kt kdai dia..layan2 ikan dia smbil on d way blk kpg..betul la tu apa yg ko ckp..mmg kaler dia garang,tp tu la chu x pecah habis..bukan ikan tu je,MG dia pn sama..yg aku angin,MG yg dia dok tanning kt blkg tu sama usia ngan HB aku..tup2 aku p pagi td..mak ai kejapnye besar..jeles2..
kedai mana plak ni..rsnya aku abis dh pusing kdai2 ikan kt area tepeng n kamunting ni..kdai Yap tu je yg dok tayang aro2 dia..kt mana kdainya??dulu ada 1 kt pokok assam jln belakang tu (kws kilang)Arowana Bukit Merah dok jual MG gak..dek slalu je kene pecah masuk,terus dia x letak dh..klu btul2 nk dia bleh bwk tunjuk..huhu2

Alang2 kerapu baik layan kertang trus.hehehe.harga pun mahal..Ikan dia mana xcepat besar..Makanan byk.hehehe.time aku pi je mesti ada mknan lebih...Kedai ikan byk skrgni...kt Aulong ada 2 lagi,kat Kamunting Jaya pun ada...Sebenarnya btul2 belakang masjid kamunting pun ada 1 kedai dgn sekor super red yg pada aku cantik jugakla...red dia pun kuat gak..Dlu mg byk kes pecah masuk kedai tapi skrg dah ok...Kt kedai Yap tu ada sekor ikan dari Melaka dgn chu yg cantik n cepat develop tapi rim dia agak tebal..Susah btul nak dapat MGBB yg betul2 menawan ati...Arini aku pi tgk harvest nt kalo sempat aku upload gambar kat sini induk HB.


nak bg cepat besar pump la dgn makanan...smtara dia blh nak mkn...agak2 dah nmpk besar skt...stopkan...krg nmpk gemuk sangat....
kolam tu ke harvest HB..?upload2 aku tggu nk tgk induknya....berapa harga anak HB dgn Mg skrg ada trn ke ada naik?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 12:19 pm

boojoy wrote:
salamz bro... nak tanya skit pasal aku pon teringin nak buat com tank... aku dah beli FGT... so far aku letak ikan lampam je utk test hidup dlm tuh... lepas nih, plan nak amik anak2 MG yg size dlm 3-4 inch... aku pernah terdengar kalu letak air byk sgt dlm tank, anak2 ikan x tahan...depa kata bleh lemas... betul ke??? lagipun aku tgk kebanyakan kedai ikan letak level air skit je utk bela anak2 ikan aro nih... dulu aku bela amik anak 4 inch... tp, aku start dgn letak beliau dlm tank kecik je..kemudian upgrade tank ikut tumbesaran die... la nih, aku nak letak terus dlm FGT... ape pendapat kawan2 semua...



berapa ekor nak masuk?pgalaman aku...aku dah kena sekor anak HB aku mati saiz tu....dulu...tak tahu sangat mcmana nk handle anak aro...tank aku saiz 4X1.5x1.8......side filter...ko taulah kalau tank side filter...air msti kena ltk hampir penuh....kalau tak air tak masuk dalam kotak filter...aku masuk ikan...sehari ok...masuk hari kedua dah melayang-layang dalam tank...masuk hari ketiga kembali ke alam barzakh....tak puas hati..aku cari lg anak hb...sambil tanya org yg kerja kat kolam..dia kata mmg tak boleh ltk air banyak kat anak aro saiz tu...boleh mati lemas...air banyak...kalau anak tu berenang terlalu dalam kat air.....tekanan dalam air tinggi...organ dalaman dia pun tak kuat lagi....so sampai sekarang aku pegang kata2 tu...alhamdulillah dah banyak aku jaga anak aro...tak ada masalah lagi...
kalau ada kengkawan aku dtg rmh tanya knp letak air skt...aku kata kalau byk2 blh mati lemas...dorg gelak,kata mana ada ikan blh mati lemas.....gelak la gelak....karang korang pulak bela....mati aku pulak yg gelakkan korang ha3....kalau ikut logik akal pun kat alam liar...ibu dia lepaskan anak2 aro nie kat tmpt2 air yg cetek....so pndpt akulah kalau ko nk masuk kat dkm FGT boleh...cuma air kena rendahkan...cuma masalahnya susah skt ko nak pantau...ikn kecik...FGT besar....nie pgalaman aku je...terpulang le kat ko he3...













Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 4:37 pm

miang wrote:
boojoy wrote:
salamz bro... nak tanya skit pasal aku pon teringin nak buat com tank... aku dah beli FGT... so far aku letak ikan lampam je utk test hidup dlm tuh... lepas nih, plan nak amik anak2 MG yg size dlm 3-4 inch... aku pernah terdengar kalu letak air byk sgt dlm tank, anak2 ikan x tahan...depa kata bleh lemas... betul ke??? lagipun aku tgk kebanyakan kedai ikan letak level air skit je utk bela anak2 ikan aro nih... dulu aku bela amik anak 4 inch... tp, aku start dgn letak beliau dlm tank kecik je..kemudian upgrade tank ikut tumbesaran die... la nih, aku nak letak terus dlm FGT... ape pendapat kawan2 semua...



berapa ekor nak masuk?pgalaman aku...aku dah kena sekor anak HB aku mati saiz tu....dulu...tak tahu sangat mcmana nk handle anak aro...tank aku saiz 4X1.5x1.8......side filter...ko taulah kalau tank side filter...air msti kena ltk hampir penuh....kalau tak air tak masuk dalam kotak filter...aku masuk ikan...sehari ok...masuk hari kedua dah melayang-layang dalam tank...masuk hari ketiga kembali ke alam barzakh....tak puas hati..aku cari lg anak hb...sambil tanya org yg kerja kat kolam..dia kata mmg tak boleh ltk air banyak kat anak aro saiz tu...boleh mati lemas...air banyak...kalau anak tu berenang terlalu dalam kat air.....tekanan dalam air tinggi...organ dalaman dia pun tak kuat lagi....so sampai sekarang aku pegang kata2 tu...alhamdulillah dah banyak aku jaga anak aro...tak ada masalah lagi...
kalau ada kengkawan aku dtg rmh tanya knp letak air skt...aku kata kalau byk2 blh mati lemas...dorg gelak,kata mana ada ikan blh mati lemas.....gelak la gelak....karang korang pulak bela....mati aku pulak yg gelakkan korang ha3....kalau ikut logik akal pun kat alam liar...ibu dia lepaskan anak2 aro nie kat tmpt2 air yg cetek....so pndpt akulah kalau ko nk masuk kat dkm FGT boleh...cuma air kena rendahkan...cuma masalahnya susah skt ko nak pantau...ikn kecik...FGT besar....nie pgalaman aku je...terpulang le kat ko he3...


erm...logik...coz of pressure... aku nak letak dlm 6 ekor je dulu...budjet x byk maner pon...thanx bro..










Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 7:57 pm

miang wrote:

aku badan kat sini hati kat BM je ha3....kotang lehlah jumpa duk dekat2..aku duk jauh...pg nie kwn aku gerak ke bidong,ada urusan kerja...kwn pjbt aku yg sama2 dtg jmp ko tuhari...ahad br balik...aku pulak ada hal kat PD ahad nie...tak leh ikut dia..kalau tak aku turun dah...sambil kerja sambil singgah he....

Semalam aku pi lambat skit so sempat tgk proses masukkan cip je...Tapi yg bestnya ikan baru 2 tahun 3 bulan dah bagi 19 ekor anak semalam,mg xjangka cepat sungguh..Utk tatapan bro Miang yg tgh miang2 badan sebab lama xturun BM aku postla gambar2 yg xseberapa..

Ni ikan asal dari Kulim yg dibawa masuk oleh sorang pelabur...Ikan xcantik sgtpun..Proses masukkan cip
http://img855.imageshack.us/i/dscn2393.jpg/

Induk HB berusia 2 tahun 3 bulan...
http://img600.imageshack.us/i/dscn2401r.jpg/

Anak golden head 5 inci,level 5 dah penuh...
http://img199.imageshack.us/i/dscn2403bz.jpg/

Ni pulak kerapu darat yg dah selamat masuk dalam perut ktrg mlm semalam.hehehe
http://img51.imageshack.us/i/dscn2391k.jpg/
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sat Apr 16, 2011 11:25 pm

sedap ke ketutu tu?? best layan kerapu smlm..huhu..skrg anak GH harga brp?? agak2 klu pegi nk beli deorg nk jual tak..klu main redah slalunya balik tgn kosong je..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sun Apr 17, 2011 2:09 am

gabanzshah wrote:
sedap ke ketutu tu?? best layan kerapu smlm..huhu..skrg anak GH harga brp?? agak2 klu pegi nk beli deorg nk jual tak..klu main redah slalunya balik tgn kosong je..

Aku rasa buat masa ni mgkin not for sale...Aku tgu lagi dalam 2,3 bulan nak tgk harvest induk GH ni...Aku tgah adjust kalo dapat barang sekor jadila sebab dgr cite biru dia kuat...Nt aku jumpa owner tanya kalo ko nak beli dalam sekor blh dapat harga special brapa....Stakat ni sekor je dia lepas pada sorang cina dok mai berulang kali sampai sanggup beli harga brapa pun...Itu yg owner pening...ikan nak simpan buat induk lagi...Mana tau dapat CITES blh anta luar negara lagila mahal...
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sun Apr 17, 2011 5:05 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
sedap ke ketutu tu?? best layan kerapu smlm..huhu..skrg anak GH harga brp?? agak2 klu pegi nk beli deorg nk jual tak..klu main redah slalunya balik tgn kosong je..

Aku rasa buat masa ni mgkin not for sale...Aku tgu lagi dalam 2,3 bulan nak tgk harvest induk GH ni...Aku tgah adjust kalo dapat barang sekor jadila sebab dgr cite biru dia kuat...Nt aku jumpa owner tanya kalo ko nak beli dalam sekor blh dapat harga special brapa....Stakat ni sekor je dia lepas pada sorang cina dok mai berulang kali sampai sanggup beli harga brapa pun...Itu yg owner pening...ikan nak simpan buat induk lagi...Mana tau dapat CITES blh anta luar negara lagila mahal...


waaa...nak satu gak...Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sun Apr 17, 2011 9:18 am

boojoy wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
sedap ke ketutu tu?? best layan kerapu smlm..huhu..skrg anak GH harga brp?? agak2 klu pegi nk beli deorg nk jual tak..klu main redah slalunya balik tgn kosong je..

Aku rasa buat masa ni mgkin not for sale...Aku tgu lagi dalam 2,3 bulan nak tgk harvest induk GH ni...Aku tgah adjust kalo dapat barang sekor jadila sebab dgr cite biru dia kuat...Nt aku jumpa owner tanya kalo ko nak beli dalam sekor blh dapat harga special brapa....Stakat ni sekor je dia lepas pada sorang cina dok mai berulang kali sampai sanggup beli harga brapa pun...Itu yg owner pening...ikan nak simpan buat induk lagi...Mana tau dapat CITES blh anta luar negara lagila mahal...


waaa...nak satu gak...Razz
hehe..lama dh menunggu ni..klu harga mampu bolehla angkat.x de smpai nk beli cam cina tu..huhu
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Sun Apr 17, 2011 10:09 am

gabanzshah wrote:

hehe..lama dh menunggu ni..klu harga mampu bolehla angkat.x de smpai nk beli cam cina tu..huhu

Nt la aku try slow2 adjust...Takut gak aku nak tnya sebab drg pun beli batch ni dlu rm3600 sekor 3 tahun lepas...Dah 2x bagi hasil ni...Batch anak terbaru dok dalam inkubator lagi....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 3:41 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
sedap ke ketutu tu?? best layan kerapu smlm..huhu..skrg anak GH harga brp?? agak2 klu pegi nk beli deorg nk jual tak..klu main redah slalunya balik tgn kosong je..

Aku rasa buat masa ni mgkin not for sale...Aku tgu lagi dalam 2,3 bulan nak tgk harvest induk GH ni...Aku tgah adjust kalo dapat barang sekor jadila sebab dgr cite biru dia kuat...Nt aku jumpa owner tanya kalo ko nak beli dalam sekor blh dapat harga special brapa....Stakat ni sekor je dia lepas pada sorang cina dok mai berulang kali sampai sanggup beli harga brapa pun...Itu yg owner pening...ikan nak simpan buat induk lagi...Mana tau dapat CITES blh anta luar negara lagila mahal...


aku dah tanya dah bulan lepas...mmg nat for sale...dia kata induk baru keluar hasil...takut anak belum menjadi lagi...diorg nak simpan dulu....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 3:43 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

aku badan kat sini hati kat BM je ha3....kotang lehlah jumpa duk dekat2..aku duk jauh...pg nie kwn aku gerak ke bidong,ada urusan kerja...kwn pjbt aku yg sama2 dtg jmp ko tuhari...ahad br balik...aku pulak ada hal kat PD ahad nie...tak leh ikut dia..kalau tak aku turun dah...sambil kerja sambil singgah he....

Semalam aku pi lambat skit so sempat tgk proses masukkan cip je...Tapi yg bestnya ikan baru 2 tahun 3 bulan dah bagi 19 ekor anak semalam,mg xjangka cepat sungguh..Utk tatapan bro Miang yg tgh miang2 badan sebab lama xturun BM aku postla gambar2 yg xseberapa..

Ni ikan asal dari Kulim yg dibawa masuk oleh sorang pelabur...Ikan xcantik sgtpun..Proses masukkan cip
http://img855.imageshack.us/i/dscn2393.jpg/

Induk HB berusia 2 tahun 3 bulan...
http://img600.imageshack.us/i/dscn2401r.jpg/

Anak golden head 5 inci,level 5 dah penuh...
http://img199.imageshack.us/i/dscn2403bz.jpg/

Ni pulak kerapu darat yg dah selamat masuk dalam perut ktrg mlm semalam.hehehe
http://img51.imageshack.us/i/dscn2391k.jpg/



bertambah miang badan aku dah nie....ha3
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 37
Location : MS

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 4:23 am

gabanzshah wrote:

ko tanya aku ke..hehe..hmm,aku citer skit la..byk pndpt dlm WTT ni..WTT dgn lampu n WTT tanpa lampu,sbnrnya sama je..maksudnya TANNING gak..trpulang kt ko nk bentuk ikan ko mcmana. org buat WTT ini utk mempercepatkn shining n gold rim ikan tu ..bg pendapat aku,klu ikan ko tu dr kualiti yg baik,ko tanning ke x,ikan ko ttp cun..klu dr kualiti yg bese2 je ko tanning jd cun tp bila bwk kluar hancuss..kusam..klu ko x tanning pn ikan ko akan tetap develop kaler dia smpai ke tahap max yg bleh tp cepat or lambat brgtg dr penjagaan ko..
satu lg org dok gila tanning ni nk tgk tahap kualiti ikan tu..smpai tahap mana..mana bleh tahan nk tggu btahun2 br dpt tgk cun ke tak!! kdg2 org pn bleh tipu,bleh claim mcm2 ikan tanning ni..x kn ko x tau..
klu ko nk jual blk ikan ko tu,pndapat aku x yah la tanning..klu utk display je,x pe la..nnti time nk jual nnti, pembeli ni mcm2 ragam..klu ko nk tanning gak,jaga2 dgn side effect dia..cth DE,stress,burn,etc.. ksimpulanya byk faktor yg mmpengaruhi positif or negatif outcome WTT ni.. terpulang..post sblm ni pn aku ada tanya psl WTT ni n aku pn ada tanning sekor HB..ko tgk la..bg aku ada pro n kontra..masing2 punya ikan..

yaya soalan WTT khas untuk ko n terbuka utk suma....
ma kasih jawapan yg sungguh padat ditambah pulak lagik ngan huraian Bro Kyo....ma kasih jugak...
Lagipun FT aku pun kaler kelabu asap...lampu pun lampu syiling je.... akuarium 4' kaki pun aku cat ngan background hitam....

Bro Gaban and Kyo duk area2 kamunting ka?
byk ke kedai aro kat sana? x pernah lagik aku survey kedai2 kat sana...
minta panduan sket kedai2 yg ada kat sana...
salam
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 5:46 am

x payahla survey kdai2 kt sini..xde ikan pun..ikan2 murah adala..yellow tail,green blambak..hahaha.. kbyakan toke2 kedai area sini low profile,x nak tunjuk ikan2 deorg..baik ko direct trus ke BM..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 6:36 am

gabanzshah wrote:
x payahla survey kdai2 kt sini..xde ikan pun..ikan2 murah adala..yellow tail,green blambak..hahaha.. kbyakan toke2 kedai area sini low profile,x nak tunjuk ikan2 deorg..baik ko direct trus ke BM..

Btul,btul,btul...Ada beberapa tempat je yg best tapi susah nak jumpa...Xda yg blh jadi penanda aras utk dapatkan aro yg berkualiti...Nak tgk HB best pi tgk kat Bob la...Opsss kedai ikan Bob la.hehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 7:20 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
x payahla survey kdai2 kt sini..xde ikan pun..ikan2 murah adala..yellow tail,green blambak..hahaha.. kbyakan toke2 kedai area sini low profile,x nak tunjuk ikan2 deorg..baik ko direct trus ke BM..

Btul,btul,btul...Ada beberapa tempat je yg best tapi susah nak jumpa...Xda yg blh jadi penanda aras utk dapatkan aro yg berkualiti...Nak tgk HB best pi tgk kat Bob la...Opsss kedai ikan Bob la.hehe

hah!bob dah bukak kedai ke?blh g kdai dia nie.....tahniah bob.....patut lama tak joint
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   Mon Apr 18, 2011 7:23 am

kama_aro wrote:
gabanzshah wrote:

ko tanya aku ke..hehe..hmm,aku citer skit la..byk pndpt dlm WTT ni..WTT dgn lampu n WTT tanpa lampu,sbnrnya sama je..maksudnya TANNING gak..trpulang kt ko nk bentuk ikan ko mcmana. org buat WTT ini utk mempercepatkn shining n gold rim ikan tu ..bg pendapat aku,klu ikan ko tu dr kualiti yg baik,ko tanning ke x,ikan ko ttp cun..klu dr kualiti yg bese2 je ko tanning jd cun tp bila bwk kluar hancuss..kusam..klu ko x tanning pn ikan ko akan tetap develop kaler dia smpai ke tahap max yg bleh tp cepat or lambat brgtg dr penjagaan ko..
satu lg org dok gila tanning ni nk tgk tahap kualiti ikan tu..smpai tahap mana..mana bleh tahan nk tggu btahun2 br dpt tgk cun ke tak!! kdg2 org pn bleh tipu,bleh claim mcm2 ikan tanning ni..x kn ko x tau..
klu ko nk jual blk ikan ko tu,pndapat aku x yah la tanning..klu utk display je,x pe la..nnti time nk jual nnti, pembeli ni mcm2 ragam..klu ko nk tanning gak,jaga2 dgn side effect dia..cth DE,stress,burn,etc.. ksimpulanya byk faktor yg mmpengaruhi positif or negatif outcome WTT ni.. terpulang..post sblm ni pn aku ada tanya psl WTT ni n aku pn ada tanning sekor HB..ko tgk la..bg aku ada pro n kontra..masing2 punya ikan..

yaya soalan WTT khas untuk ko n terbuka utk suma....
ma kasih jawapan yg sungguh padat ditambah pulak lagik ngan huraian Bro Kyo....ma kasih jugak...
Lagipun FT aku pun kaler kelabu asap...lampu pun lampu syiling je.... akuarium 4' kaki pun aku cat ngan background hitam....

Bro Gaban and Kyo duk area2 kamunting ka?
byk ke kedai aro kat sana? x pernah lagik aku survey kedai2 kat sana...
minta panduan sket kedai2 yg ada kat sana...
salam



cat je dlm ft ko tu dgn cat putih...cari cat mhl skt...kwn aku pya ft biru...dia cat pth msk 18hb kat dlm tu...shl walafiat...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: com tank arowana yang tak seberapa....   

Back to top Go down
 
com tank arowana yang tak seberapa....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: