Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   Mon Apr 11, 2011 3:39 am

Salam semua....

Dok keliru pasal feeding patterns ni....ada aku dengar orang ckp kalau aro bawah 12"....bagi makan sekali sehari je...

Kalau dah 12" keatas pulak....selang dua hari sekali....

Reason dorang...nnt ikan akan cepat besar dan warna jadi tak cantik/menarik....

Ada jugak yg syorkan bagi makan 2 kali sehari kalau bawah 12"....

12" keatas bagi makan selang sehari....

Adoooyaaaaiiiii.....mana satu yang betul dan sesuai untuk aro nehh....??? Tolong arr...otai2..sifu2 semua...bagi sket pengalaman otai2 semua yg dah bertahun2 dok bela aro neh... Mana satu fakta yg betul...tak nak arr...nanti aro jadi tak cun...huhuhuuuuuu...

Satu lagi pasal pH air...dr apa yg aku tau...pH untuk aro paling cun 6.5-7....
Tapi pH air tank aro aku...dah banyak kali test...dok maintain 7.5 atau dekat2 8 maaaaaaa....
Camner aku nak drop skit pH tu....???
Ada yg kata guna daun Ketapang....coz boleh buat air acidic skit n turunkan pH....
Betul ke....????

***Kalau aku dok maintain pH yg sekarang neh....adakah tak selamat untuk aro aku....???

THx semua...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   Tue Apr 12, 2011 5:50 am

Salam....

Oiiitttt....takde sesapa nak tunjuk ajar aku atau bagi sikit tip ke...kongsi pengalaman ke....cara yg betul nak
bagi makan aro nehh...

Tolong laaaa weeeiiiiii.....huhuhuuuuuu... Crying or Very sad Crying or Very sad

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   Tue Apr 12, 2011 7:55 am

senecavkb1 wrote:
Salam....

Oiiitttt....takde sesapa nak tunjuk ajar aku atau bagi sikit tip ke...kongsi pengalaman ke....cara yg betul nak
bagi makan aro nehh...

Tolong laaaa weeeiiiiii.....huhuhuuuuuu... Crying or Very sad Crying or Very sad

THx arr...


he3....kesian2...aku komen sikit lah....yg biasa aku buat,menda nie bergantung kepada org yg jaga:
- tuk saiz 6 inci kebawah aku bg 3 kali sehari...bg makan kenyang2 sampai dorg tak nak makan
- tuk saiz 7-10 inci aku bagi makan 2 kali sehari...bg makan kenyang2....
- tuk saiz 11-15 inci aku bagi dua kali sehari..makan agak2 jgn terlalu kenyang
- tuk saiz 15-20 inci pun sama dua hari sekali jangan terlalu kenyang kekdg aku bg sehari sekali je..
- lebih 20 inci aku bg makan sehari sekali...kkdg 2 hari sekali...makan agak2 jangan sampai kenyang...
- waktu makan adalah tetap...pagi sblm g kerja...ptg selepas balik kerja....
so terpulang le kat ko blh jadikan panduan ke tak...tu lah bela aro nie kena kreatif he3....
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   Tue Apr 12, 2011 9:48 am

bro..pasal air, aku syorkan ko cr water tester kit jenis API... kalu ph air still sama, ko rajin2ler tukar air skit demi skit... mcm aku, aku tgk je kat ikan aku...kalu body ikan ader penyakit pastu ikan aku x aktif mcm biasa, aku dah tukar skit2 air die... cara nak tukar air ikan pon, aku rasa dlm internet nih berlungguk... pastu aku amalkan petua, 'selamatkan'duit dr beli mende2 merapu such as ubat2 an, daun ketapang, vitamin, dll... yg aku perlu jaga, adalah air, anti klorin (mahal skit pon xpa) utk air dan sedikit garam... itu jer...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   Wed Apr 13, 2011 12:01 am

Salam....

Waaaahhh....good...good....dah dapat panduan dah....dah ilang dah sakit paler neh....hahahaa... Very Happy Very Happy

Terima kasih banyak2 dan terima kasih daun keladi bro miang n bro boojoy... flower flower

Terima kasih...terima kasih...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR   

Back to top Go down
 
SALAM...NAK TANYA PASAL FEEDING PATTERNS DAN pH AIR
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: