Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Jenis arowana dan perbezaan antaranya

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Fri Dec 11, 2009 2:12 am

kalau ikan yang dah elok tu, akan ada 6 barisan sisik + 3 barisan sisik halus kat sirip bawah + 3 barisan sisik halus kat sirip atas...ada perbezaan antara malaysia golden ngan superred kat bahagian sisik ni, tapi aku pun tak tau sangat...kalau pembeli yang taktau, boleh kena tipu, nak beli malaysian golden, tapi penjual bagi highback kat dia..haaaa...so kena faham betul2 beza antara species yang berlainan ni...

ciri ciri : Malaysian Gold

Warna kuning-keemasan hampir meliputi hingga ke aras jaluran sesisik ke-1 (ikut gambar), bahagian puncak Emas Malaysia. (aku silap boh nombor, sebenarnya yang atas tu no 6, no satu ialah mula dari sisik bawah ke atas)





ciri ciri highback / indonesia golden

Warna putih-keemasan tidak akan meliputi hingga ke aras jaluran ke-1, bahagian puncak Emas Indonesia. Warna ini lazimnya hanya menjangkau hingga ke aras jaluran sesisik ke-3 dan pada separuh bahagian jaluran sesisik ke 2 (jarang).



ciri-ciri chili red

Konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala Chili Red melandai. Warna pada teras sesisiknya agak kehijauan manakala warna pada permukaan tebing sesisik serta bahagian pipinya adalah merah terang.

Bahagian ekor dan sesirip Chili Red lazimnya berwarna merah terang manakala kofigurasi pada hujung ekornya adalah menajam.






ciri ciri blood red

Konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala Blood Red menirus. Warna pada teras sesisiknya agak kebiruan manakala warna pada permukaan tebing sesisik serta bahagian pipinya merah tua.

Bahagian ekor dan sesirip Blood Red lazimnya berwarna merah tua manakala konfigurasi pada hujung ekornya adalah membulat.





common green

Warna pada bahagian ekor dan sesirip Common Green lazimnya hijau tua-kekelabuan.




Yellow tail

Warna pada bahagian ekor dan sesirip Yellow Tail lazimnya kekuningan.




aku pun hairan pasaipa ikan ni mahal sangat...

credit to http://bonytongue2000.tripod.com/


Last edited by hafiizd on Tue Dec 15, 2009 12:42 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
nam3701



Posts : 135
Join date : 15/08/2009

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Sat Dec 12, 2009 3:49 pm

apa pasai aku x leh view gambo yang hang upload???
Back to top Go down
View user profile
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Sun Dec 13, 2009 6:25 pm

taktau la..aku boleh ja tengok..takdak masalah pun
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Mon Dec 14, 2009 11:23 pm

emmm yg nampak gmbar 4 keping yang bawah tu je
yang kat atas tu semua tak nampak
ada kuar lambang tripod jer
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Dec 15, 2009 12:43 am

ok aku dah edit..kalau tak leh tengok juga aku taktau la
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Dec 15, 2009 7:30 am

ok2 cantik dah nampak semuanya

sapa tak nampak alamat pendek umur le tu hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
nam3701



Posts : 135
Join date : 15/08/2009

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Fri Dec 18, 2009 11:48 pm

ok dah nampak.... cheers
Back to top Go down
View user profile
Abangzam



Posts : 14
Join date : 31/12/2009
Location : Puncak Alam Selangor

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Fri Jan 01, 2010 2:10 am

Salam.

Nampak gamba... Wink
Cantik gak aro yellow tail tu kalo dah besar. Aku ada bela tu... cheers
Lain-lain aro... Smile
Back to top Go down
View user profile
En. Apai



Posts : 6
Join date : 03/05/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Mon May 03, 2010 10:57 pm

Ada specis Malaysian Gold Highback ka?
Kalau ikut ilmu sebelum ni MG lain dan HB lain. atau memang ada kes kawin lari ni?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Mon May 03, 2010 11:08 pm

En. Apai wrote:
Ada specis Malaysian Gold Highback ka?
Kalau ikut ilmu sebelum ni MG lain dan HB lain. atau memang ada kes kawin lari ni?

MG dengan HB memang lain
mg sisik atas boleh sampai ke sisik ke 6
hb habis kuat pun boleh sampai sisik 5 full
lain ke kalau hb quality memang mcm mg, sisik leh sampai baris ke 6
sebb tu ada org kata highback quality bila besar boleh jadi MG

skrg memang banyak kes kawin lari, mcm2 jenis kawin
so nak beli kena hati2, takut kena tipu
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
En. Apai



Posts : 6
Join date : 03/05/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed May 05, 2010 9:29 am

Salam bro,

Baru jumpa satu tempat yang senaraikan jenis2 aro. http://www.arowanagold.com/index.php?page=products

Rupanya MG HB ada lah tp rege blom cek lg.
Back to top Go down
View user profile
jawe_timur



Posts : 7
Join date : 29/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Nov 30, 2010 7:41 pm

salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Nov 30, 2010 9:45 pm

jawe_timur wrote:
salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..

aku rasa jenis banjar red tu, kalau ikut harga camtu
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Nov 30, 2010 11:06 pm

jawe_timur wrote:
salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..

Jenis red pun skrg kena ati2.Sebabnye skrg dah ada org crossbreed Banjar Red ngan Super Red.Ekor dia merah kuat macam super red tapi bila besar dia punya shinning scale xkuat sgt @ mgkin kusam cam banjar red gak.Kalo kedai yg betul drg akan bagitau jenis ikan yg sebenar.Pendapat saya kalo nak test tokey2 kedai yg pakar cuba bukak cite cam kelisa padi ke,asal usul golden head,jantan betina ikan,chu,f1,f2,f3 dll.Cam baru2ni kat Aquafair ada sorang pekerja marketing MAU berbangsa India offer aku join pelaburan kat tempat drg.Macam2 janji manis drg tabur.Bila aku test skit je trus xtau jawab.Itu semua mau utg awal je utk tarik org melabur.So kes kena tipu ni meliputi dari pekedai,farm sendiri,broker paling byk,pelabur yg jual ikan sendiri dan byk lagi.
Back to top Go down
View user profile
mohdfauzilan



Posts : 63
Join date : 14/01/2010
Age : 40
Location : sgbuloh-pendang-pulau ketam(jitra)

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Nov 30, 2010 11:12 pm

jawa timur


saya pernah beli sekor 1.5 red,,,harga rm450........bila besar tak merah pun ,,,,,,,,dia jadi lebih ke yellow tail......harap harap jgn ade orang beli la,,,,,,,,,
Back to top Go down
View user profile
jawe_timur



Posts : 7
Join date : 29/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 12:15 am

alamak makne nyer aku kene bela lah dulu ikan ni..
ader harga ke ikan ni..dia ckp leh jual balik kt dia bila beso..
ader ker ikan red indonesia ni..aku tak paham sgt lah...
Back to top Go down
View user profile
jawe_timur



Posts : 7
Join date : 29/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 12:20 am

tadi aku g lagi kedai dia..aku tgk ader dia jual super highback..rm800 tapi kecik lagi 3 inci kot
yg 5 inci dia jual rm1400
cili red rm2100 tp dh ader orang booking yg ni beso sikit
betul ker harga ni..atau cekik darah...ikan yg aku beli tu ok ker tak..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 1:43 am

jawe_timur wrote:
tadi aku g lagi kedai dia..aku tgk ader dia jual super highback..rm800 tapi kecik lagi 3 inci kot
yg 5 inci dia jual rm1400
cili red rm2100 tp dh ader orang booking yg ni beso sikit
betul ker harga ni..atau cekik darah...ikan yg aku beli tu ok ker tak..

Kedai area mana tu.Ko penah tgk tak ikan super highback sebelum ni?Super highback sebenarnye mirip crossback sebab tu ramai yg kena tipu harga.Ada yg kacukan Mg grade rendah dgn Bluebase chu kasar dan anak ikan ni patutnye jadi super highback sebab chu dia agak kasar @ just develop sekitar 30%.Tapi aku dah tgk byk kedai yg jual sebagai crossback.Ada jugak yg kata highback yg capai level 5 sebagai super highback.Yg ni paling truk la.Highback biasa mg patutnya capai level 5.Even ada kes highback yg ada gak chu.Byk org jual skrg highback sebagai super highback @ highback kualiti.Dulu kawan aku kena kencing lagi truk ngan tokey kedai ikan cina kat Bagan Serai.Ikan highback dia letak dalam tank putih.7 inchi dah capai level 5 so depa bli sekor rm3700.Semua 16 ekor.La ni dah setahun aku pi tgk semula just highback je ikan tu.Kita boleh kira sendirila betapa ruginya dia.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 4:19 am

yg india kat booth MAU tu dia bukan tau apa, keja dia nak jual kolam je
syarikat 1GAF tu, ada ke patut ikan highback MAU jual 6500 sekor
diaorg jual 9888 seekor, tapi yg aku peliknya ada gak org masuk zzzzzzz
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 6:40 am

Admin wrote:
yg india kat booth MAU tu dia bukan tau apa, keja dia nak jual kolam je
syarikat 1GAF tu, ada ke patut ikan highback MAU jual 6500 sekor
diaorg jual 9888 seekor, tapi yg aku peliknya ada gak org masuk zzzzzzz

Betul cakap Bob tu.Geng marketing ni just nak utg je.Pelabur rugi xkisah.MAU jual rm6500 yg dah bagi hasil ke Bob.hg tau tak ikan tu depa amik mana?Aku masih sangsi lagi ngan MAU ni.Geng aku cikgu2 sek teknik taiping ada melabur kat MU 2 tahun lepas.Byk gak kolam drg beli share2.Tahun pertama ada gak hasil skit.Tahun kedua ni langsung xda hasil.huhuhu.Apa dah jadi?mgkin projek pembinaan jln keretapi yg buat air jadi teruk kot.BMA lak aku dgr byk gak mslh.Tambah lagi anak pompuan dia yg kontrol skrgni.Ramai org nyampah.Aku rasa pasni mgkin Pak Andak Talib yg glamor kot sebab dia byk koleksi ikan fresh.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 6:59 am

kyo82 wrote:

Betul cakap Bob tu.Geng marketing ni just nak utg je.Pelabur rugi xkisah.MAU jual rm6500 yg dah bagi hasil ke Bob.hg tau tak ikan tu depa amik mana?Aku masih sangsi lagi ngan MAU ni.Geng aku cikgu2 sek teknik taiping ada melabur kat MU 2 tahun lepas.Byk gak kolam drg beli share2.Tahun pertama ada gak hasil skit.Tahun kedua ni langsung xda hasil.huhuhu.Apa dah jadi?mgkin projek pembinaan jln keretapi yg buat air jadi teruk kot.BMA lak aku dgr byk gak mslh.Tambah lagi anak pompuan dia yg kontrol skrgni.Ramai org nyampah.Aku rasa pasni mgkin Pak Andak Talib yg glamor kot sebab dia byk koleksi ikan fresh.

6500 ni ikan belum penah bertelur. ntah ler mungkin takde rezeki kot. tapi skrg air memang tak berapa elok, slalu keruh je air. aku nk tukar air aquarium pun susah, kena takung air dalam 2 hari baru jernih

BMA no komen ler, kolam diaorg banyak, jadi pelabur pun ramai, biasa ler pelabur banyak kerenah diaorg nk kena layan. emm anak pompuan dia tu memang sombong skit, kalau aku pi opis dia, takdenya nak senyum
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
jawe_timur



Posts : 7
Join date : 29/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Thu Dec 02, 2010 4:41 pm

kyo82 wrote:
jawe_timur wrote:
tadi aku g lagi kedai dia..aku tgk ader dia jual super highback..rm800 tapi kecik lagi 3 inci kot
yg 5 inci dia jual rm1400
cili red rm2100 tp dh ader orang booking yg ni beso sikit
betul ker harga ni..atau cekik darah...ikan yg aku beli tu ok ker tak..

Kedai area mana tu.Ko penah tgk tak ikan super highback sebelum ni?Super highback sebenarnye mirip crossback sebab tu ramai yg kena tipu harga.Ada yg kacukan Mg grade rendah dgn Bluebase chu kasar dan anak ikan ni patutnye jadi super highback sebab chu dia agak kasar @ just develop sekitar 30%.Tapi aku dah tgk byk kedai yg jual sebagai crossback.Ada jugak yg kata highback yg capai level 5 sebagai super highback.Yg ni paling truk la.Highback biasa mg patutnya capai level 5.Even ada kes highback yg ada gak chu.Byk org jual skrg highback sebagai super highback @ highback kualiti.Dulu kawan aku kena kencing lagi truk ngan tokey kedai ikan cina kat Bagan Serai.Ikan highback dia letak dalam tank putih.7 inchi dah capai level 5 so depa bli sekor rm3700.Semua 16 ekor.La ni dah setahun aku pi tgk semula just highback je ikan tu.Kita boleh kira sendirila betapa ruginya dia.

ye ker..beraper sebenarnya rege super tu..dia ckp ader cip..kalo ader cip pun leh tipu jugak ker? susah gak nak beli aro ni yer..
sebelum ni ader gak kedai tu letak crossback.. tapi dh jual..
lg satu bro nak tanyer ikan yg aku beli tu leh bela ker..lg pun aku bru jer nak bela aro ni..nk belajar2 lgi...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Thu Dec 02, 2010 5:08 pm

jawe_timur wrote:
kyo82 wrote:
jawe_timur wrote:
tadi aku g lagi kedai dia..aku tgk ader dia jual super highback..rm800 tapi kecik lagi 3 inci kot
yg 5 inci dia jual rm1400
cili red rm2100 tp dh ader orang booking yg ni beso sikit
betul ker harga ni..atau cekik darah...ikan yg aku beli tu ok ker tak..

Kedai area mana tu.Ko penah tgk tak ikan super highback sebelum ni?Super highback sebenarnye mirip crossback sebab tu ramai yg kena tipu harga.Ada yg kacukan Mg grade rendah dgn Bluebase chu kasar dan anak ikan ni patutnye jadi super highback sebab chu dia agak kasar @ just develop sekitar 30%.Tapi aku dah tgk byk kedai yg jual sebagai crossback.Ada jugak yg kata highback yg capai level 5 sebagai super highback.Yg ni paling truk la.Highback biasa mg patutnya capai level 5.Even ada kes highback yg ada gak chu.Byk org jual skrg highback sebagai super highback @ highback kualiti.Dulu kawan aku kena kencing lagi truk ngan tokey kedai ikan cina kat Bagan Serai.Ikan highback dia letak dalam tank putih.7 inchi dah capai level 5 so depa bli sekor rm3700.Semua 16 ekor.La ni dah setahun aku pi tgk semula just highback je ikan tu.Kita boleh kira sendirila betapa ruginya dia.

ye ker..beraper sebenarnya rege super tu..dia ckp ader cip..kalo ader cip pun leh tipu jugak ker? susah gak nak beli aro ni yer..
sebelum ni ader gak kedai tu letak crossback.. tapi dh jual..
lg satu bro nak tanyer ikan yg aku beli tu leh bela ker..lg pun aku bru jer nak bela aro ni..nk belajar2 lgi...

jangan risau semua jenis aro pun boleh bela..memang ikan perhiasan Very Happy
Back to top Go down
View user profile
jawe_timur



Posts : 7
Join date : 29/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Thu Dec 02, 2010 7:00 pm

keh2.. lg satu mlm2 leh pasang lampu ker yg warna biri2 ungu yg dapat mase beli penutup akua tu...
ader ker kene pasang time2 dia jer..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Thu Dec 02, 2010 8:15 pm

[quote="jawe_timur"]
kyo82 wrote:
jawe_timur wrote:

ye ker..beraper sebenarnya rege super tu..dia ckp ader cip..kalo ader cip pun leh tipu jugak ker? susah gak nak beli aro ni yer..
sebelum ni ader gak kedai tu letak crossback.. tapi dh jual..
lg satu bro nak tanyer ikan yg aku beli tu leh bela ker..lg pun aku bru jer nak bela aro ni..nk belajar2 lgi...

Harga ikut pasaranla bro.Skrgni harga trun skit rasanya sebab byk sgt kes penipuan.Then ikan yg ko dah beli mestila kena bela.Kalo tak rugi je.Macam2 blh blajar sebagai beginner ngan ikan 1st ni.Yg ptg kualiti air n makanan dia then buang sisa buangan dia setiap hari baru air xterjejas.Super highback ni agak subjektif nak gambarkan.Harga lak dalam rm850-rm1000 ikut kualiti.Pasal cip tu just boleh buktikan ikan tu adalah milik ko.Then tny lak farm mana yg kuakan cip tu.Dah ada cip patutnya dah ada sijil yg mengatakan ikan tu jenis apa dan dari syarikat mana.Ada sesetengah farm punya website blh cek no cip tu.So kalo ikan tipu ko saman je.hehe
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Today at 4:45 am

Back to top Go down
 
Jenis arowana dan perbezaan antaranya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jenis-jenis Arowana-
Jump to: