Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 Jenis arowana dan perbezaan antaranya

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
hafiizd



Posts: 182
Join date: 08/10/2009
Age: 29
Location: penang

PostSubject: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Fri Dec 11, 2009 9:12 am

kalau ikan yang dah elok tu, akan ada 6 barisan sisik + 3 barisan sisik halus kat sirip bawah + 3 barisan sisik halus kat sirip atas...ada perbezaan antara malaysia golden ngan superred kat bahagian sisik ni, tapi aku pun tak tau sangat...kalau pembeli yang taktau, boleh kena tipu, nak beli malaysian golden, tapi penjual bagi highback kat dia..haaaa...so kena faham betul2 beza antara species yang berlainan ni...

ciri ciri : Malaysian Gold

Warna kuning-keemasan hampir meliputi hingga ke aras jaluran sesisik ke-1 (ikut gambar), bahagian puncak Emas Malaysia. (aku silap boh nombor, sebenarnya yang atas tu no 6, no satu ialah mula dari sisik bawah ke atas)





ciri ciri highback / indonesia golden

Warna putih-keemasan tidak akan meliputi hingga ke aras jaluran ke-1, bahagian puncak Emas Indonesia. Warna ini lazimnya hanya menjangkau hingga ke aras jaluran sesisik ke-3 dan pada separuh bahagian jaluran sesisik ke 2 (jarang).



ciri-ciri chili red

Konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala Chili Red melandai. Warna pada teras sesisiknya agak kehijauan manakala warna pada permukaan tebing sesisik serta bahagian pipinya adalah merah terang.

Bahagian ekor dan sesirip Chili Red lazimnya berwarna merah terang manakala kofigurasi pada hujung ekornya adalah menajam.






ciri ciri blood red

Konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala Blood Red menirus. Warna pada teras sesisiknya agak kebiruan manakala warna pada permukaan tebing sesisik serta bahagian pipinya merah tua.

Bahagian ekor dan sesirip Blood Red lazimnya berwarna merah tua manakala konfigurasi pada hujung ekornya adalah membulat.





common green

Warna pada bahagian ekor dan sesirip Common Green lazimnya hijau tua-kekelabuan.




Yellow tail

Warna pada bahagian ekor dan sesirip Yellow Tail lazimnya kekuningan.




aku pun hairan pasaipa ikan ni mahal sangat...

credit to http://bonytongue2000.tripod.com/


Last edited by hafiizd on Tue Dec 15, 2009 7:42 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
nam3701



Posts: 135
Join date: 15/08/2009

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Sat Dec 12, 2009 10:49 pm

apa pasai aku x leh view gambo yang hang upload???
Back to top Go down
View user profile
hafiizd



Posts: 182
Join date: 08/10/2009
Age: 29
Location: penang

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Mon Dec 14, 2009 1:25 am

taktau la..aku boleh ja tengok..takdak masalah pun
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Dec 15, 2009 6:23 am

emmm yg nampak gmbar 4 keping yang bawah tu je
yang kat atas tu semua tak nampak
ada kuar lambang tripod jer
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
hafiizd



Posts: 182
Join date: 08/10/2009
Age: 29
Location: penang

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Dec 15, 2009 7:43 am

ok aku dah edit..kalau tak leh tengok juga aku taktau la
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue Dec 15, 2009 2:30 pm

ok2 cantik dah nampak semuanya

sapa tak nampak alamat pendek umur le tu hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
nam3701



Posts: 135
Join date: 15/08/2009

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Sat Dec 19, 2009 6:48 am

ok dah nampak.... cheers
Back to top Go down
View user profile
Abangzam



Posts: 14
Join date: 31/12/2009
Location: Puncak Alam Selangor

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Fri Jan 01, 2010 9:10 am

Salam.

Nampak gamba... Wink
Cantik gak aro yellow tail tu kalo dah besar. Aku ada bela tu... cheers
Lain-lain aro... Smile
Back to top Go down
View user profile
En. Apai



Posts: 6
Join date: 04/05/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue May 04, 2010 4:57 am

Ada specis Malaysian Gold Highback ka?
Kalau ikut ilmu sebelum ni MG lain dan HB lain. atau memang ada kes kawin lari ni?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Tue May 04, 2010 5:08 am

En. Apai wrote:
Ada specis Malaysian Gold Highback ka?
Kalau ikut ilmu sebelum ni MG lain dan HB lain. atau memang ada kes kawin lari ni?

MG dengan HB memang lain
mg sisik atas boleh sampai ke sisik ke 6
hb habis kuat pun boleh sampai sisik 5 full
lain ke kalau hb quality memang mcm mg, sisik leh sampai baris ke 6
sebb tu ada org kata highback quality bila besar boleh jadi MG

skrg memang banyak kes kawin lari, mcm2 jenis kawin
so nak beli kena hati2, takut kena tipu
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
En. Apai



Posts: 6
Join date: 04/05/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed May 05, 2010 3:29 pm

Salam bro,

Baru jumpa satu tempat yang senaraikan jenis2 aro. http://www.arowanagold.com/index.php?page=products

Rupanya MG HB ada lah tp rege blom cek lg.
Back to top Go down
View user profile
jawe_timur



Posts: 7
Join date: 30/11/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 2:41 am

salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 4:45 am

jawe_timur wrote:
salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..

aku rasa jenis banjar red tu, kalau ikut harga camtu
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts: 812
Join date: 09/07/2010

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 6:06 am

jawe_timur wrote:
salam..aku ni bru jer nak bjinak2 bela aro..nak tanyer aritu aku ader beli aro red indon eko merah
nak tanyer sikit lah adakan ianya sama ngan 1/2 red atau pun bajar red.
dia ckp kat aku yg ni lain sikit sbb yg dua2 tu murah sikit yg ni mahal sikit aku beli rm350
nk tanyer pendapat korang mcm maner warna bila dia beso..atau pun aku dh kene tipu huhuh..

Jenis red pun skrg kena ati2.Sebabnye skrg dah ada org crossbreed Banjar Red ngan Super Red.Ekor dia merah kuat macam super red tapi bila besar dia punya shinning scale xkuat sgt @ mgkin kusam cam banjar red gak.Kalo kedai yg betul drg akan bagitau jenis ikan yg sebenar.Pendapat saya kalo nak test tokey2 kedai yg pakar cuba bukak cite cam kelisa padi ke,asal usul golden head,jantan betina ikan,chu,f1,f2,f3 dll.Cam baru2ni kat Aquafair ada sorang pekerja marketing MAU berbangsa India offer aku join pelaburan kat tempat drg.Macam2 janji manis drg tabur.Bila aku test skit je trus xtau jawab.Itu semua mau utg awal je utk tarik org melabur.So kes kena tipu ni meliputi dari pekedai,farm sendiri,broker paling byk,pelabur yg jual ikan sendiri dan byk lagi.
Back to top Go down
View user profile
mohdfauzilan



Posts: 63
Join date: 15/01/2010
Age: 38
Location: sgbuloh-pendang-pulau ketam(jitra)

PostSubject: Re: Jenis arowana dan perbezaan antaranya   Wed Dec 01, 2010 6:12 am

jawa timur


saya pernah beli sekor 1.5 red,,,harga rm450........bila besar tak merah pun ,,,,,,,,dia jadi lebih ke yellow tail......harap harap jgn ade orang beli la,,,,,,,,,
Back to top Go down
View user profile
 

Jenis arowana dan perbezaan antaranya

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jenis-jenis Arowana-