Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My Humble Highback

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: My Humble Highback   Sat Aug 31, 2013 1:30 pm

Beli di As Sakinah Arowana. Claim as highback Golden, saiz masa beli 9inch.
rm700. berbaloi x? ikan sangat aktif, nak tangkap gmbr pon susah. mase mula beli dulu ambil masa dlm 10 minit utk die sesuaikan diri dgn aqua baru.

 " />

mase mula2 masuk aqua, kena buli dgn tankmate lain, 2 lampam dgn 2 kelah. 2 jam lepas tu sekor kelah mati, terus semua ikan lain tak kacau dah.

 " />
makanan aku bg cengkerik je.

 " />
kalau tgk live, warna bluebase jelas kelihatan

 " />

 " />

 " />
sump filtration ni aku letak
1st layer wool kasar
2nd layer (biru) wool sederhana
bioring
aquaclay
bioball
2nd partition
carbon, kadang2 je letak
Back to top Go down
View user profile
baim

avatar

Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sat Aug 31, 2013 5:00 pm

bioball bro tu salah...biobal bukan kene rendam dalam air bro...bioball kene lalu kan dgn air...better letak bioball dekat tempat air nak masuk ke sump tu...kosong lagi sump tu...letak media aqua clay plak...aqua clay terbaik..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sat Aug 31, 2013 11:01 pm

700 = HB? ke MG?
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 12:50 am

zerol86 wrote:
700 = HB? ke MG?
bro kurt2812,Shocked...ade free gift x?hb lg sekor ke....
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 1:11 am

hb 700? Shocked Shocked Shocked
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 1:39 am

haha semua dah comment.. bro kalau dh beli takpe la nak buat camne.. dia offer bro accept.. anyway.. next time usha2 kat forum,mudah, facebook.. ramai trader.. harga HB tak sampai 700.. tu harga MG tu.. sekian..
Back to top Go down
View user profile
WanFF

avatar

Posts : 33
Join date : 10/02/2013
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 6:26 am

Patut check dulu kt jual beli arowana forum ni, tgk harga kt post sblm-sblm, dlm rm500 pn spatut dah boleh angkat mg,mgbb.. Dh ambik nk buat cmne, jaga elok2 la..
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 31
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 6:50 pm

dulu HB mmg harga camtu.. tp klau ikut pasaran skang.. dkt lfs pon paling tgi 350.. tp xpe.. yg penting bro sukakannya. nyway.. congratss!
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 7:06 pm

zerol86 wrote:
700 = HB? ke MG?
tokey kata HB bro, aku rasa mmg HB kot sbb sisik level 4 je.
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 7:17 pm

mr nazib wrote:
zerol86 wrote:
700 = HB? ke MG?
bro kurt2812,Shocked...ade free gift x?hb lg sekor ke....
huih! mana tokey tu nk bg HB lg sekor, huhu!
saya lupa nak study 1 bnda, HARGA ARO!What a Face 
saya dok study pasal jenis2 aro and tank management je, hg ni x study plak.
saya ada survey kedai lain, mmg ada jual HB dlm 400-500 ringgit, tapi x menepati citarasa saya. saya minat bluebase, saya dah survey kat 2 LFS area pandan indah, 1 LFS area pandan perdana, 2 LFS area sebelah MRR2 selepas Flamingo Hotel. semuanya ikan kaler pucat, base colour tak naik, yg penting tak da saya jumpa kaler bluebase dlm harga rm800 kebawah. Mad Mad  mmg agak kerugian lepas bro2 semua ckp tp nak wat cner dah terlanjur, Sad Sad  saya pon dah x larat nak survey mana2 tempat lg dah. pale pale mybe lepas ni nak pindah umah, jual yg ni amik yang lg berpatutan harganya.
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 7:19 pm

jett lizdaf wrote:
dulu HB mmg harga camtu.. tp klau ikut pasaran skang.. dkt lfs pon paling tgi 350.. tp xpe.. yg penting bro sukakannya. nyway.. congratss!
mmg puas hati bro:D , cuma x puas hati isu harga tu je la. dok umah x tgk tv dah, tgk ikan je. walaupon HB, tp saya jge mcm MG. hehe!
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 7:27 pm

baim wrote:
bioball bro tu salah...biobal bukan kene rendam dalam air bro...bioball kene lalu kan dgn air...better letak bioball dekat tempat air nak masuk ke sump tu...kosong lagi sump tu...letak media aqua clay plak...aqua clay terbaik..
maksud bro, bioball kena biar terapung ke?
Back to top Go down
View user profile
baim

avatar

Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 9:52 pm

Bioball tu kene letak di tempat yg air mengalir je...bkn rendam bioball dlm air..cume bg air mengalir je..
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 01, 2013 11:59 pm

Janji ati senang bro..
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 31
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Humble Highback   Mon Sep 02, 2013 1:48 am

dlu aku layan HB je bro. rm450.. lgsg xde shine. lebih kurang 3-4 bulan bela stil kelabu asap lg.. last2 give up jual trus angkat crossback. mmg bela dgn penuh manja n ckup mkn.. kualiti sisik xbest pon. cuma sronok bela tu je.. tp still xpuas hati lg.. smpai terbeli MG... stakat ni baru puas hati
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: My Humble Highback   Mon Sep 02, 2013 4:43 am

Xpe bro..layan ye.aro ni slalu lg matang lg cun...
Hb aku dlu usia ikan 1taon lebih baru naik colour..sblom tu kusam je xdok colour...Very Happy 
Bela aro ni pn seronok layan n tgok develop ikan tu dr hari ke hari...
Pasni dh rajin join forum n group confirm leh jmpe ikan yg mantap2...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Mon Sep 02, 2013 6:02 pm

jett lizdaf wrote:
dlu aku layan HB je bro. rm450.. lgsg xde shine. lebih kurang 3-4 bulan bela stil kelabu asap lg.. last2 give up jual trus angkat crossback. mmg bela dgn penuh manja n ckup mkn.. kualiti sisik xbest pon. cuma sronok bela tu je.. tp still xpuas hati lg.. smpai terbeli MG... stakat ni baru puas hati
yg sy baru beli ni mmg dah shine dahm ada colour purple base klo tgk depan mata, saya ada rekod video, igt nak share kat sini tp x tau mcm ne nak masuk video.
ikotkan hati mmg x puas hati bab hg saya dpt tu, tp nak wat cne xkan nak marah penjual, ikan jd mangsa, sy tetap syg gak ikan ni, hari2 bg makan sampai kenyang.Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Mon Sep 02, 2013 6:06 pm

baim wrote:
Bioball tu kene letak di tempat yg air mengalir je...bkn rendam bioball dlm air..cume bg air mengalir je..
nt nak cuci sumptank nt saya tukar balik setup sump tank ni. smlm dah trynak alihkan bioball tu, tp keladak dia naik plak, batalkan trus hasrat. kang x pasal2 air yg elok2 jernih dah keruh.
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: My Humble Highback   Wed Sep 04, 2013 12:04 am

kurt2812 wrote:
baim wrote:
Bioball tu kene letak di tempat yg air mengalir je...bkn rendam bioball dlm air..cume bg air mengalir je..
nt nak cuci sumptank nt saya tukar balik setup sump tank ni. smlm dah trynak alihkan bioball tu, tp keladak dia naik plak, batalkan trus hasrat. kang x pasal2 air yg elok2 jernih dah keruh.

bro kurt2812, kalo sump tepi laks camne aturan dia?nak kasi bioball tak rendam air
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Humble Highback   Thu Sep 05, 2013 8:32 pm

dh terbeli buat camne bro.. adat orang meniaga.. tapi terlampau perah orang marah gak.. jgn la survey LFS mmg harga semua mahal2 semua nak untung cover kos kedai etc..

simpan je HB tu.. nanti ada rezeki jual la kalau sakit hati.. jgn kerana manusia haiwan binasa..huhu.. HB pun skg trader jual rm200+++.. naik skit.. so leh la minimize kan loss tu.. MG pun murah2 nie.. tapi jgn beli kerana murah.. beli tgk kualiti.. tu je..
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Thu Sep 05, 2013 10:50 pm

aro2011 wrote:
kurt2812 wrote:
baim wrote:
Bioball tu kene letak di tempat yg air mengalir je...bkn rendam bioball dlm air..cume bg air mengalir je..
nt nak cuci sumptank nt saya tukar balik setup sump tank ni. smlm dah trynak alihkan bioball tu, tp keladak dia naik plak, batalkan trus hasrat. kang x pasal2 air yg elok2 jernih dah keruh.
bro kurt2812, kalo sump tepi laks camne aturan dia?nak kasi bioball tak rendam air
saya bkan mahir dlm bab2 water management ni bro tp yg saya perasan klo side filtration tu , byk LFS pakai side filtration, tapi x pernah lg saya tgk LFS guna bioball dlm side filtration diorg. biasa diorg guna filter wool and bioring as mechanical filter, pastu dgn aquaclay sbg bacterial filter.ada LFS aquaclay pon diorg x pakai, just wool and bioring je. klo dah pakai aquaclay tu function nye sama je dgn bioball. to provide a home of beneficial bacteria to colonization and grow. then convert ammonia to nitrite, and nitrite to nitrate. cuma saya pakai sump tank, so partition tu agak mewah la nak letak byk2 filter media. sbb tu dah letak aquaclay, bioball pon letak gak.
saya bukan otai, sya cuma pemakan petai. klo salah tlg betolkan.Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sat Sep 07, 2013 6:01 am

Tq bg pencerahan bkaitan media sump tepi...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: My Humble Highback   Sun Sep 08, 2013 7:41 am

pakai sump tank trus bro, tambah modal beza dlm rm50, berbaloi-baloi, nak tukar air sebulan sekali pon tak pa. saya tukar air raya ke4 dulu, sampai skrg x tukar, yg penting air crystal clear and ph normal. kelah saya berenang gumbira. cukup lah. tp tgk dalam sumptank, masya'allah. keladak kow2 punya.
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit

avatar

Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: My Humble Highback   Thu Nov 07, 2013 8:05 pm

Assakinah tu mmg mahal skit harga die.. aku pn beli kt sana... hb saiz 4 inci 480... sama la time tu x survey sbb dekat ngan umah.. redah je.. huhu...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: My Humble Highback   

Back to top Go down
 
My Humble Highback
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: