Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 8:45 am

Assalamualaikum untuk Admin n rakan2 yg dihormati....

Saya orang baru kat sini....nak minta otai2 arowana kat forum ni confimkan jenis arowana saya ni...
Setelah berbelas tahun pencen bela arowana...ntah kenapa baru2 ni datang laa pulak mood nak bela aro ni...

Jadi...minggu lepas pegi la survey kat satu LFS yg selalu dok pegi kat KB ni... hasilnya... beli la sekor aro pada hari khamis lepas...ada cip n sijil... bila scan...no tag cip tu mmg tally ngan yg tertulis pada sijil...
Kat sijil mmg tulis MG Super High Back.... harga RM1500...lepas bodek tokey tu...dapat la RM1300....
Asal farm mana sy tak pasti...tapi sijil tu dikeluarkan oleh Kelab Arowana Importers & Eksporters Kalimantan...
Kalau dari Kalimantan...kenapa MG..?? mereka breed MG gak ke...?? tu yang kompius sket tu....
Lagi pun sy tak mahir bab2 jenis aro ni...dulu tu pun bela green n pearl je... kali ni rasa nak bela yg cun sket....berkebetulan ada rezeki...
Saya beli yang ni pun sebab ada sijil n tag number tally ngan dlm sijil...

BETUL KE NI MG SUPER HIGH BACK...????? Terima kasih semua...

[img][/img]

[url=][IMG]

[url=][IMG]

Sijil yang diberi
[url=
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 9:57 am

ada ke MG-SHB..hmm aku lg kompiuss ni..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 11:19 am

gabanzshah wrote:
ada ke MG-SHB..hmm aku lg kompiuss ni..

Itu semua nama org leh bagi n letak bro.Utk pengetahuan kwn2 semua sebenarnya penggunaan tag n sijil ni xsemuanya blh selesaikan mslh..tag bukannya mahal pun then sijil blh buat n print sendiri.Lagipun bukan ada standart piawai yg kawal tag n sijil ni.Lainla dapat piawaian ISO ke,SIRIM ke.Kalo sapa2 nak buat pun silakan xda mslh.Pasal nama ikan lak pasni jgn terkejut kalo kua lak MG Super RTG @ MG Xback Quality.Sape saja leh letak nama ikan ni.Pasal ikan SHB ni selalunya kes MG yg xcukup sifat @ xlepas piawai MG yg sebenar.Jadi nak jual sbg MG mg org marahla so jualla sbg SHB.Ada ura2 dari persatuan farm arowana di bukit merah aro akan dipatenkan.Then pasni yg ada hanyalah MG n RTG je.Then HB semua dok dalam RTG punya group nt.So org nak beli MG lak kompom akan pilih kualiti yg terbaik.Even sampai skrg masih ramai yg kompius standart MG yg sebenar.Then harga MG pun xmenentu skrg.Farm tertentu yg ada MG yg berkualiti xda nak takut sebab drg masih lagi leh jual ikan ni pada kompany yg ada sijil Cites utk eksport.
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 7:53 pm

hehe..betul tu..aku ada membe bleh mskkn cip..anytime.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 8:17 pm

aku lagi syok...aku bawak ikan...pastu byr RM50 je aku dah boleh dapat sijil dgn cip...dia yg masukkan..he3
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 8:36 pm

mcm HB kat umah aku je...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Wed Apr 06, 2011 8:46 pm

Hehehe.Tgk macam2 style ada btul x.Cip n sijil ni xda Badan Berkuasa yg pantau so sapa saja leh buat.Cuma cip ni mulanya farm yg besar dan terkemuka yg guna supaya customer yakin ikan yg drg beli dari farm ni terjamin.Cam ada 1 farm Singapore@ area Johor aku x ingat drg guna cip then setiap ikan yg dah tag blh cek kat website drg.So yg ni nampak selamat la skit.Yg musykil ialah katakan ikan tu mati then drg guna pulak cip tu pada ikan yg lain kemudian jual pulak pada pembeli yg lain,blh jugak jadi penipuan kt sini.
Back to top Go down
View user profile
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 38
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: salam,kawe pun ada beli HB gak sijil cam tu di kedai pasir pekan depan minyak esso tu,beli ari tu 1200 gak ,tapi HB bukan SHB...redha je..ikan kat area kb memang mahal sket,HB kawe 2 bulan dah bela skrng dah 9inci..   Wed Apr 06, 2011 11:12 pm

senecavkb1 wrote:
Assalamualaikum untuk Admin n rakan2 yg dihormati....

Saya orang baru kat sini....nak minta otai2 arowana kat forum ni confimkan jenis arowana saya ni...
Setelah berbelas tahun pencen bela arowana...ntah kenapa baru2 ni datang laa pulak mood nak bela aro ni...

Jadi...minggu lepas pegi la survey kat satu LFS yg selalu dok pegi kat KB ni... hasilnya... beli la sekor aro pada hari khamis lepas...ada cip n sijil... bila scan...no tag cip tu mmg tally ngan yg tertulis pada sijil...
Kat sijil mmg tulis MG Super High Back.... harga RM1500...lepas bodek tokey tu...dapat la RM1300....
Asal farm mana sy tak pasti...tapi sijil tu dikeluarkan oleh Kelab Arowana Importers & Eksporters Kalimantan...
Kalau dari Kalimantan...kenapa MG..?? mereka breed MG gak ke...?? tu yang kompius sket tu....
Lagi pun sy tak mahir bab2 jenis aro ni...dulu tu pun bela green n pearl je... kali ni rasa nak bela yg cun sket....berkebetulan ada rezeki...
Saya beli yang ni pun sebab ada sijil n tag number tally ngan dlm sijil...

BETUL KE NI MG SUPER HIGH BACK...????? Terima kasih semua...

[img][/img]

[url=][IMG]

[url=][IMG]

Sijil yang diberi
[url=
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 3:53 am

Subject: salam,kawe pun ada beli HB gak sijil cam tu di kedai pasir pekan depan minyak esso tu,beli ari tu 1200 gak ,tapi HB bukan SHB...redha je..ikan kat area kb memang mahal sket,HB kawe 2 bulan dah bela skrng dah 9inci.. Today at 5:12 am






--------------------------------------------------------------------------------

Salam bro Sham....ambo pun beli kat situ la jugak...ngan si Cindy tu...yelaaa...apa nak buat...redha je lah...perancangan kita tak selalu menepati kehendak....hanya perancangan Allah yg sempurna dan tepat..

Owwhhh...dah 2 bulan dah bro beli...ikan pun dah besar yea...sisik dah cecah level 5 ke....???
Paste la gambar skit bro....kat umah ada berapa ekor bro...?? mungkin satu hari boleh jumpa kat kedai cindy kot...

THx arr bro...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 4:00 am

miang wrote:
mcm HB kat umah aku je...


Salam bro miang....

Oowwhhh....cam HB bro ke ikan tu....??? kalau confirm HB takpe laaa... takut Banjar Red jerk....kalau Banjar Red nanya laa aku... Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 9:45 am

senecavkb1 wrote:
miang wrote:
mcm HB kat umah aku je...


Salam bro miang....

Oowwhhh....cam HB bro ke ikan tu....??? kalau confirm HB takpe laaa... takut Banjar Red jerk....kalau Banjar Red nanya laa aku... Sad Sad


salam...mmg kompom bukan BR....hb nie dah berpuluh ekor bela..mcmnila rupa bentuknya he3....dia letak kat cert tu gold nk bg sedap dgr je...tapi pada aku..kalau area sana harga mcmnie mmg betullah...sbb sana mmg mahal..cuma msalah cert tu je...knp dia tak tulis HB je kan sng fhm
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 11:13 am

salam...mmg kompom bukan BR....hb nie dah berpuluh ekor bela..mcmnila rupa bentuknya he3....dia letak kat cert tu gold nk bg sedap dgr je...tapi pada aku..kalau area sana harga mcmnie mmg betullah...sbb sana mmg mahal..cuma msalah cert tu je...knp dia tak tulis HB je kan sng fhm

Salam bro....Alhamdulillah...senang skit rasa hati bila otai dah kopemkan aku nyer aro tu HB...yelaa...kalau kena BR mmg nanya arr....bukan senang nak carik duit....kalau mmg dari jenis kaya raya tak kesah sgt laa...ni jenis minat je lebih...duit kurang...

Bro...biasanya HB sisik level 5 boleh penuh ke...?? atau skit2 je...??
Pastu bila masa akan keluar dia punya base....cam contoh gold base ke...atau apa2 base laa... [/color]Nak tanya pasal background tank skit....mana lebih elok...background cerah atau gelap...putih/hitam... kira sesuai ngan jenis HB ni...[/b][/color][/color]

Kalau HB yg cam aku beli tu...kalau standart harga berapa bro...?? yang aku bayar Rm1300 tu mmg mahal ke...?? aku dah tak kesah dah pasal cert tu...janji apa yg aku bayar sepadan ngan yg aku dapat....Alhamdulillah....Alhamdulillah.... aro aku bukan BR..

Terima kasih bro...
[/b]
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 7:49 pm

Bro...biasanya HB sisik level 5 boleh penuh ke...?? atau skit2 je...??
Pastu bila masa akan keluar dia punya base....cam contoh gold base ke...atau apa2 base laa... [/color]Nak tanya pasal background tank skit....mana lebih elok...background cerah atau gelap...putih/hitam... kira sesuai ngan jenis HB ni...[/b][/color][/color]

Kalau HB yg cam aku beli tu...kalau standart harga berapa bro...?? yang aku bayar Rm1300 tu mmg mahal ke...?? aku dah tak kesah dah pasal cert tu...janji apa yg aku bayar sepadan ngan yg aku dapat....Alhamdulillah....Alhamdulillah.... aro aku bukan BR..

Terima kasih bro...
[/b][/quote]


sisik 5 blh naik...penuh tak penuh bergantung kpd baka....2 tahun lbh keatas br leh nampak naik smp semaksimum mana.....dr gmbr nmpk ikn nie lebih kuar wrna kemerahan....mgkin gen RTG di lagi kuat....backgroun kalau kecik bagus wrna puti,,,dah besar tukatr wrna biru/hitam....
klau RM1300 aku rasa kat sana mmg hrga tu...sana mmg mahal.....
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Thu Apr 07, 2011 9:57 pm



sisik 5 blh naik...penuh tak penuh bergantung kpd baka....2 tahun lbh keatas br leh nampak naik smp semaksimum mana.....dr gmbr nmpk ikn nie lebih kuar wrna kemerahan....mgkin gen RTG di lagi kuat....backgroun kalau kecik bagus wrna puti,,,dah besar tukatr wrna biru/hitam....
klau RM1300 aku rasa kat sana mmg hrga tu...sana mmg mahal.....


Salam...minta maaf banyak2 la bro....aku ni banyak tanya skit...coz tak reti sangat la pasal aro ni...nasib baik ada otai2 kat sini cam bro yg sudi dok layan aku....terima kasih banyak bro n semua member...

Bro....ikan aku tu dalam 8 inci panjang...tanya tokey kedai...dia kata dlm 5 bulan...maksud bro bila dah besar tu nanti cecah panjang 1 kaki lebih ke...???

Makanan...aku bagi anak ikan...ulat yg besar tu...pastu cengkerik..
anak ikan aku bagi 2 ekor je sehari...selebihnya ulat dan cengkerik...okey ke diet tu....
anak ikan aku bubuh je 2 ekor pagi sebelum gi kerja....pastu tengahari aku bagi 2-3 ekor ulat...malam bagi 2-3 ekor cengkerik pulak....atau nak kena bagi makan camner arr...

Thanks a lot bro....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Fri Apr 08, 2011 3:13 am

setahun dah 14 inci...biasa jns nie besar 20-24 inci..tuk umur 3 tahun...bergantung pada baka dan jenis arowana...kalau setakat 1 kaki@12 inci ko tggu je lagi 3 bulan sampai la saiz tu...kelisa nie tuk pgetahuan ko...sebulah akan naik 1 inci saiznya...sampailah saiz 14 inci...bila dah 14 nak pegi 15 dia akan masa 3 bulan pulak....sampailah 20-24 inci pastu tak blh naik lg dah...cuma akan develope pada wrna dia je...
waaa...rajin benor ko bagi makan...ok la tu pelbagaikan makanan...aku punya cara sng je...letak anak ikan byk2 dlm tank,letak la anak kap ke seluang ke,sehari sekali tiap petang pas blk kerja tabur superworm,kekdg 3 ari sekali bg superworm..yg ptg anak ikn msti kena ada dlm tu...kalau ikan lpr pandai la di kejar anak ikan tu makan,kalau aku mls nk bg makan...tak kisah anak ikan dah ada dlm tu....mcm tabur ayam makan..setel...cengkerik...aku jarang bagi...dalam dua minggu sekali....cengkerik ni bahaya..kalau ikan dah ketagih makan cengkerik...kasi menda lain jangan harap dia nak makan...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Fri Apr 08, 2011 4:52 am

backgroun kalau kecik bagus wrna puti,,,dah besar tukatr wrna biru/hitam....


Waaahhh...terima kasih banyak atas info yg panjang lebar tu bro... Very Happy Very Happy

Cuma satu yg aku belum clear nih...pasal background tu....nak tunggu ikan tu sebesar mana baru nak bertukar ke background gelap tu....??? ikan umur dalam berapa bulan/tahun....atau panjang berapa...??

Bro....anak blue base berapa harga arr....??? saja je la nak tau.... cun betul aku tengok aro blue base bro Izzydean tu....mmg minat giler arr....tapi harga mmg giler2 la tuuu....

Ada tak jenis HB yang kuar blue base....??? atau mmg gold base jerk...???

Addeessshhh.....kadang2 sakit paler arr pikirkan aro neh....mahal laa sesangat ehhh..

THx arr bro....
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Fri Apr 08, 2011 11:45 am

senecavkb1, ko jgn risau la...betul la tu SHB, kecik lg pun dah sampai level 5......cantik
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Sat Apr 09, 2011 5:34 am


senecavkb1, ko jgn risau la...betul la tu SHB, kecik lg pun dah sampai level 5......cantik

Salam...

Oowwhhh...SHB yea...Alhamdulillah...terima kasih bro azzam2u...
Back to top Go down
View user profile
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 38
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Sat Apr 09, 2011 12:17 pm

ok..no hal bro..bleh jumpa,duk kat area mana,kawe duk kat binjai..aro HB tu ada la dlm 9 inci rasa...kawe bagi ulat dan cenkerik je,pagi ulat dan ptg cenkerik...kena bg mkn cukup br cepat besar ler..heehhe
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   Sun Apr 10, 2011 4:32 am


ok..no hal bro..bleh jumpa,duk kat area mana,kawe duk kat binjai..aro HB tu ada la dlm 9 inci rasa...kawe bagi ulat dan cenkerik je,pagi ulat dan ptg cenkerik...kena bg mkn cukup br cepat besar ler..heehhe

Oiisshhh...boleh tahan gak ko travel dr binjai ke pasir pekan nun....tambah2 kalau ko drive keta....sikit punya seksa nak lepas jambatan tu....huhuhuuuu... aku ngan kapcai cabuk aku jerk....dari umah dlm 10 minit leh sampai....

Aku dok area bunut payong jee...kebiasaannya aku pegi belah malam....bukan ape...tak panas....kalau tengah2 hari...nak nunggu lampu ijau kat traffic light...berpinau biji mata ehh....ko ngan keta takpa....sejuuuuukkk....leh pasang air cond...kalau ada yg mustahak...siang2 hari pun redah gak laa...
Kalau nak pi roger2 laa ehh....

THx arr....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???   

Back to top Go down
 
MOHON BANTUAN SIFU2...SUPER HB KE NI...???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: