Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Perbezaan Arowana

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
HIROD



Posts : 4
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Perbezaan Arowana   Tue Aug 20, 2013 9:06 pm

Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Tue Aug 20, 2013 9:17 pm

HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
susah nak jwp nih...
cuba carik thread2 lama kot2 ada jwpn...
Back to top Go down
View user profile
HIROD



Posts : 4
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 12:25 am

asheed wrote:
HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
susah nak jwp nih...
cuba carik thread2 lama kot2 ada jwpn...

Da cari tapi jawapan yg tak berapa jelas.
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 12:30 am

kene korek dalam lg tu...hehehe:D 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 1:05 am

HIROD wrote:
asheed wrote:
HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
susah nak jwp nih...
cuba carik thread2 lama kot2 ada jwpn...
Da cari tapi jawapan yg tak berapa jelas.
bab2 ciri2 ni panjang nak ulas...
Back to top Go down
View user profile
HIROD



Posts : 4
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 2:06 am

asheed wrote:
HIROD wrote:
asheed wrote:
HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
susah nak jwp nih...
cuba carik thread2 lama kot2 ada jwpn...
Da cari tapi jawapan yg tak berapa jelas.
bab2 ciri2 ni panjang nak ulas...

Bole tolong pendekkan
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 2:21 am

HIROD wrote:
asheed wrote:
HIROD wrote:
asheed wrote:
HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
susah nak jwp nih...
cuba carik thread2 lama kot2 ada jwpn...
Da cari tapi jawapan yg tak berapa jelas.
bab2 ciri2 ni panjang nak ulas...
Bole tolong pendekkan
tggu otai2 bg jwpn...
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 6:50 am

HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
Aku bukan otai tp stkt yg aku tau gini
HB- crossbreed mg+rtg@lain2 sisik level 4.5
HBQ,SHB- dua ni sama ja crossbreed mg+hb @ mg takjadi sisik level 5 @ 5.5 kekadang ada chu kasar
XB@crossback- mg yg sisik dia cross level 6
24K- mg goldbase crossbreed
BBMG- mg bluebase sisik level 5.5
BBMGXB- mg bluebase sisik cross level 6
GH- mg kepala emas
klu salah mintak otai2 betulkan
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 7:23 am

Penambahan sikit aro mg mesti ada paling kurang sebaris setengah chu halus
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 6:37 pm

zaltaiho wrote:
HIROD wrote:
Assalamualaikum wbt,
Ingin menanya soalan nobie sebelum saya nak beli ikan kelisa . Apa perbezaan antara HB,HBQ,SHB,XB,24K,BBMG,BBMGXB,GH?Adakah ikan2 ini dari jenis yg sama?
Aku bukan otai tp stkt yg aku tau gini
HB- crossbreed mg+rtg@lain2 sisik level 4.5
HBQ,SHB- dua ni sama ja crossbreed mg+hb @ mg takjadi sisik level 5 @ 5.5 kekadang ada chu kasar
XB@crossback- mg yg sisik dia cross level 6
24K- mg goldbase crossbreed
BBMG- mg bluebase sisik level 5.5
BBMGXB- mg bluebase sisik cross level 6
GH- mg kepala emas
klu salah mintak otai2 betulkan
tq bro zaltaiho...
cuma xb@crossback ngn bbmgxb x sama kategori ke??
BBMG x semestinya kene scale lvl 5.5...janji lvl 5 penuh...chu halus kurang2 1 baris penuh...
pada aku yg newbie nih...HBQ ngn SHB tu MG+MG pon bole dpt hbq ngn SHB...sebab x semua anak2 akan dpt spec brooder...
tu pandangan mata newbie larrr....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 21, 2013 8:11 pm

byk sgt classification.. aku pun newbie gak.. jaja orang punya cita la.. grade semua nie orang yang bagi.. make it simple

HB/HBQ/SHB = MG+ RTG or MG tak jadi
MG = MG pure and MG cross breed (gh,crossbelly,crossback,24k, etc) kalau salah betulkan

crossbreed tu jgn tanya nanti orang marah hehe..ada yg high quality ada yng low quality

simple je huhu
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Thu Aug 22, 2013 1:15 am

tu dia otai kita dh bersuara...just jawab sekadar yg aku tau ikut apa yg dia tanya.klu ada yg kureng bleh tambah@share takdak masalah.aku pun newbie jgk.tq asheed & zerol.
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Thu Aug 22, 2013 3:20 am

zaltaiho wrote:
tu dia otai kita dh bersuara...just jawab sekadar yg aku tau ikut apa yg dia tanya.klu ada yg kureng bleh tambah@share takdak masalah.aku pun newbie jgk.tq asheed & zerol.
xpe bro...xde otai2..masing2 blajar lg...
juz benda soalan yg sama diulang2
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Thu Aug 22, 2013 3:51 am

cheers 
mantap semua nye.. Smile
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Thu Aug 22, 2013 8:07 pm

sama2 belajar.. aku pun belajar dari orang.. aku bukan otai pun.. ada lagi yang otai.. hehe.. jgn pening pale sgt dgn grading nie.. semua marketing tool.. ikut mata cantik angkut je.. kalau trader lain cita
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Thu Aug 22, 2013 8:14 pm

yang penting blajar tgk kualiti ikan...hahah
Back to top Go down
View user profile
Ajee

avatar

Posts : 43
Join date : 20/10/2012
Age : 33
Location : putrajaya-pasir mas

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Fri Aug 23, 2013 3:41 pm

penting tu ilmu knl ikan.lg penting mcm zerol ckp..hati byk suka tgk angkat trs.:-)
Back to top Go down
View user profile
HIROD



Posts : 4
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Wed Aug 28, 2013 12:57 am

terima kasih pada otai2 yg memberi tunjuk ajar.
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Tue Sep 03, 2013 2:46 am

zerol86 wrote:
sama2 belajar.. aku pun belajar dari orang.. aku bukan otai pun.. ada lagi yang otai.. hehe.. jgn pening pale sgt dgn grading nie.. semua marketing tool.. ikut mata cantik angkut je.. kalau trader lain cita
saya pon ikot mata nampak cantik, angkut trus. drpd bli murah tp x cantik, baik mahal tp cntik.
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   Tue Sep 03, 2013 3:30 am

kurt2812 wrote:
zerol86 wrote:
sama2 belajar.. aku pun belajar dari orang.. aku bukan otai pun.. ada lagi yang otai.. hehe.. jgn pening pale sgt dgn grading nie.. semua marketing tool.. ikut mata cantik angkut je.. kalau trader lain cita
saya pon ikot mata nampak cantik, angkut trus. drpd bli murah tp x cantik, baik mahal tp cntik.
cheers 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbezaan Arowana   

Back to top Go down
 
Perbezaan Arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: