Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana 18 inci

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Arowana 18 inci   Thu Aug 15, 2013 12:46 pm

Assalamualaikum n selamat sejahtera..

nak tolong kawan jualkan chili red 18 inci..daripada farm BMA katanya..ikan dlm umur 2 tahun..tapi aku tengok mcm lagi tua je..ikan ada d rumah aku.nak tolak harga below market rm1400..huhu..
ring. kaler orange..so now tgh try improvekan coloration dia dgn letak bawah lampu. otto..hopefully leh jadi cam ikan aku..tapi ikan aku cacat..hihi

ada lagi nak tolong kawan jualkan ikan MG..size dah 18 inci juga..lebih kurang..harga kira standard..rm1200..
nanti ada rajin aku upload pic..

terima kasih atas sokongan kawan2 sz
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 16, 2013 6:34 am

ni pic ikan chili red kawan aku tu..




yang ni pic ikan aku yg cacat tuh..tanning guna lampu otto.




Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 16, 2013 6:39 am

Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 16, 2013 6:40 am

Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 16, 2013 6:41 am

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Sun Aug 18, 2013 1:39 am

Kasi tanning dlu...kalo jadi btul2 merah bagitau kt aku nt
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Sun Aug 18, 2013 4:03 am

kyo82 wrote:
Kasi tanning dlu...kalo jadi btul2 merah bagitau kt aku nt
bro kyo agak2 ada harapan ka mau turn into red kalo dah umo 2 tahun ini mcm?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Sun Aug 18, 2013 8:00 am

ikan_akeem wrote:
kyo82 wrote:
Kasi tanning dlu...kalo jadi btul2 merah bagitau kt aku nt
bro kyo agak2 ada harapan ka mau turn into red kalo dah umo 2 tahun ini mcm?
Red ni payah jangka...tapi nampak gaya cam lebih relevan bagi nama Super red dhla...jgn betina dhla..susah nt
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Mon Aug 19, 2013 12:11 pm

kyo82 wrote:
ikan_akeem wrote:
kyo82 wrote:
Kasi tanning dlu...kalo jadi btul2 merah bagitau kt aku nt
bro kyo agak2 ada harapan ka mau turn into red kalo dah umo 2 tahun ini mcm?
Red ni payah jangka...tapi nampak gaya cam lebih relevan bagi nama Super red dhla...jgn betina dhla..susah nt
ye bro..owner pun paham harga ikan ni xleh pi jauh.anyway masa beli kecik dulu claim as chili red.

kalo ikan ni jenis betina knp bro?

by the way red ni dah sold.

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Aug 20, 2013 8:42 pm

ikan_akeem wrote:

kalo ikan ni jenis betina knp bro?

by the way red ni dah sold.

Kalo ikan ni betina paham2 la...ada telur nt kes nayala...byk kes org bela umur sampai 10 tahun ke atas ikan jantan je...ikan betina aku xpenah jumpa lagi...paling kuat ikan betina Super red 7 tahun...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Aug 20, 2013 10:58 pm

Salam bro kyo82 dan ikan_akeem...sy rase berminat plak nak tau pasal aro betine ni...ade kene mengene dgn telur yg akan terhasil bile die sudah matang ke?mohon pencerahan...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Wed Aug 21, 2013 8:10 am

mr nazib wrote:
Salam bro kyo82 dan ikan_akeem...sy rase berminat plak nak tau pasal aro betine ni...ade kene mengene dgn telur yg akan terhasil bile die sudah matang ke?mohon pencerahan...
bro kyo maksudkan selalunya org bela red sampai 7 ke 10 tahun.
pastu org akan masukkan ikan dlm kolam utk breeding.so bro kyo suruh aku gred kan ikan ke setakat super red je.
kang kalo org tetap kata chili red pastu masuk kolam.dapat anak red yg x betul2 merah seperti chili red..tu yg naya..hehe betul ke tu maksud ko kyo?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Wed Aug 21, 2013 8:35 am

haa..tambah sikit lagi..kalo ikan ni betina..dia akan lepaskan telur je.so kita xtau betina mana yg lepaskan telur..cantik ke tidak..
tp kalo jantan..at least kita dah tau rupa n kualiti dia mcm mana sbb dia bwk telur.
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Wed Aug 21, 2013 8:00 pm

oo..noted.thanks for the good info bro ikan_akeem:D 
apekate bro kyo?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 23, 2013 9:43 pm

Yup lebih kurang begitula maksudnya...cuma aku nk tambah skit berkaitan aro betina...bila betina dh ada telur kt perut then telur dh mula matang...so telur tu perlu dikeluarkan...kalo kt habitat asal dia akan cari pair la...kalo dalam kolam pun sama...sbb tu ada kes ikan betina lepas telur dalam fiber tank je...tapi kalo xda pair mean bela sekor2 takut jadi sampai kes bawak pada kematian aro...aku dh jumpa byk org bela aro mati then belah perut je penuh telur...sbb tu jgk aku kalo nk bela cari yg jantan je...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Fri Aug 23, 2013 11:07 pm

terbaik:cheers: ...terima kasih kpd penjelasan tu bro..br rase tenang sket hati ni...sunny 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Wed Aug 28, 2013 8:12 am



Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Wed Aug 28, 2013 8:21 am






ni la pic ikan MG yg nak letgo..umur dah 2 tahun lebih..open harga RM1200..
dtg tgk..puas ati baru decide..Smile 

Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Sep 03, 2013 3:35 am

kyo82 wrote:
Yup lebih kurang begitula maksudnya...cuma aku nk tambah skit berkaitan aro betina...bila betina dh ada telur kt perut then telur dh mula matang...so telur tu perlu dikeluarkan...kalo kt habitat asal dia akan cari pair la...kalo dalam kolam pun sama...sbb tu ada kes ikan betina lepas telur dalam fiber tank je...tapi kalo xda pair mean bela sekor2 takut jadi sampai kes bawak pada kematian aro...aku dh jumpa byk org bela aro mati then belah perut je penuh telur...sbb tu jgk aku kalo nk bela cari yg jantan je...
hehe..aku minat kat ayat ni.bro kyo ajar lah mcm mana nak tgk aro tu jantan or betina supaya aro geng2 sz ni x jd andalusia..Laughing 
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Sep 03, 2013 7:13 am

Mmmm nk ajar apanya...bukan blh kompom 100% jantan betina jika hanya refer pada fizikal je...paling mudah kalo kita dh biasa tgk induk jantan dan betina then bila ada hasil dari induk tu tgk dia ikut bentuk body yg mana...ada mcm2 versi org nilai jantan n betina ni...nk crita panjang sgt...Ikan besar pulak org tgk dalam mulut dia je...dari lidah sampai kt lelangit ikan tu...dalam 80% accurate gkla...cara lain tu main pengalaman jela
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Sep 03, 2013 10:07 am

lawo mg ni..aduh kuatkan iman..hehehee:P 
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Sep 03, 2013 9:52 pm

lawa ikan ni...msuk fgt join geng2 hb bleh breed ni...hehehhe
syg duit xde...mampu tgk je..sape la yg bertuah dpt ikan ni nnt...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Tue Sep 03, 2013 10:45 pm

lawa ikan ni! brape thun dah bela ni?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana 18 inci   Today at 5:47 pm

Back to top Go down
 
Arowana 18 inci
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: