Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
aliff6661



Posts : 1
Join date : 08/08/2013

PostSubject: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 08, 2013 10:25 pm

saya newbie disini,ingin otai2 semua tolong saya barang apa yg nak beli untuk mulakan penjagaan arowana
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 08, 2013 10:48 pm

set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Fri Aug 09, 2013 12:26 am

untuk mulakan penjagaan ke untuk mula membela arowana:P 
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Fri Aug 09, 2013 2:48 pm

ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Fri Aug 09, 2013 6:49 pm

kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Sat Aug 10, 2013 11:52 am

ikan_akeem wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
garam ni letak sentiasa ke atau mase 1st time nak running aquarium je? sbb rg cakap klo beli tank baru, kena running air garam dulu.ataupon setiap kali tukar air? saya masih x paham lg bab garam ni.
Back to top Go down
View user profile
sham_aro

avatar

Posts : 15
Join date : 31/07/2013

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Mon Aug 12, 2013 10:03 pm

saya pun org baru gak dalam bela aro ni,xberapa paham sgt psl penggunaan garam ni,
tunggu otai2 jawab..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Mon Aug 12, 2013 10:21 pm

kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
garam ni letak sentiasa ke atau mase 1st time nak running aquarium je? sbb rg cakap klo beli tank baru, kena running air garam dulu.ataupon setiap kali tukar air? saya masih x paham lg bab garam ni.
garam ni letak biler tiap2 kali bro tukar air...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Mon Aug 12, 2013 10:42 pm

asheed wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
garam ni letak sentiasa ke atau mase 1st time nak running aquarium je? sbb rg cakap klo beli tank baru, kena running air garam dulu.ataupon setiap kali tukar air? saya masih x paham lg bab garam ni.
garam ni letak biler tiap2 kali bro tukar air...
tambah sket,letak ikut brape byk air yang ditukar lah...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Tue Aug 13, 2013 1:48 am

nak tambah garam masa tukar air pun ikut la cara masing2..korang boleh tau yg air korang tu byk sgt garam kalo korang tgk ada mcm habuk2 atau hablur garam terbentuk kat cermin akua bila air akua meleleh dan kering.lagi byk hablur garam tu lagi masin la air ikan.

p\s; susah2 rasa sikit je dgn lidah..eyukss
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Tue Aug 13, 2013 2:52 am

hehehe..dulu2 pye time aku pakai rase gak...tp yg blom masuk aquarium lg la...agak payau tu ok la...lol! 
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Tue Aug 13, 2013 8:43 pm

heater...acdc pum..ubat jepun..penting gak tu...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Flysasuke

avatar

Posts : 17
Join date : 11/08/2013
Age : 30
Location : Ampang

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Wed Aug 14, 2013 7:41 pm

1. Biasanya otai2 masukkan vitamin and blackwater dlm aquarium yg ada ikan or akuarium yg berasingan. Mcm saya, saya ade   satu aquarium utk WC, dlm 3 kaki and slalu taruk rojak je kt situ (tensiongem,vitamis,garam and blackwater) lepas 3-4 hari baru saye transfer ke arowana. Benarkah begitu caranya?
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Wed Aug 14, 2013 8:02 pm

Flysasuke wrote:
1. Biasanya otai2 masukkan vitamin and blackwater dlm aquarium yg ada ikan or akuarium yg berasingan. Mcm saya, saya ade   satu aquarium utk WC, dlm 3 kaki and slalu taruk rojak je kt situ (tensiongem,vitamis,garam and blackwater) lepas 3-4 hari baru saye transfer ke arowana. Benarkah begitu caranya?
bro,kalau red elok r campur BW,,gold x perlu sangat kot...tensiongone+garam dah ok,vitamin ape bro tambah lg bro..nak tau gak,hehehe..
Back to top Go down
View user profile
Flysasuke

avatar

Posts : 17
Join date : 11/08/2013
Age : 30
Location : Ampang

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Wed Aug 14, 2013 8:36 pm

mr nazib wrote:
Flysasuke wrote:
1. Biasanya otai2 masukkan vitamin and blackwater dlm aquarium yg ada ikan or akuarium yg berasingan. Mcm saya, saya ade   satu aquarium utk WC, dlm 3 kaki and slalu taruk rojak je kt situ (tensiongem,vitamis,garam and blackwater) lepas 3-4 hari baru saye transfer ke arowana. Benarkah begitu caranya?
bro,kalau red elok r campur BW,,gold x perlu sangat kot...tensiongone+garam dah ok,vitamin ape bro tambah lg bro..nak tau gak,hehehe..
Azoo multivitamin je. mcm tu je la rutin mingguan. tukar air. hohoho
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 15, 2013 12:15 am

Kalau nak bela aro, selain daripada benda-benda yang Bro lain cakap tu ie. aqua, garam, acdc, medication, garam, vitamin.....Aro nak kena ada Bro!!!cheers 
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 15, 2013 8:08 am

asheed wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
garam ni letak sentiasa ke atau mase 1st time nak running aquarium je? sbb rg cakap klo beli tank baru, kena running air garam dulu.ataupon setiap kali tukar air? saya masih x paham lg bab garam ni.
garam ni letak biler tiap2 kali bro tukar air...
mase tukar air brape liter nak letak? tank 4 kaki. air lbh kuang 250 liter
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 15, 2013 5:17 pm

kurt2812 wrote:
asheed wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
kurt2812 wrote:
ikan_akeem wrote:
set akuarium yg besar n cantik, medium filter dan antiklorin yg bagus dan garam kasar secukup rasa..Very Happy 
nak tanya pasal garam kasar tu, klo 250liter tank, berapa banyak nak kena campur dgn air aquarium?
tank 250liter ni aku rasa tank 4 kaki biasa.. (4x1.5x1.5)..kalo stail sy letak la segenggam utk 1 kaki..so letak la 4 genggam.dia xde rules right or wrong dlm letak garam ni..kira agak2 je.tapi kalo main marine tank yg tu kena kira betul2 la salinity dia.
garam ni letak sentiasa ke atau mase 1st time nak running aquarium je? sbb rg cakap klo beli tank baru, kena running air garam dulu.ataupon setiap kali tukar air? saya masih x paham lg bab garam ni.
garam ni letak biler tiap2 kali bro tukar air...
mase tukar air brape liter nak letak? tank 4 kaki. air lbh kuang 250 liter
xde sukatan spesifik bro....
aku biasa wc garam 2 genggam jek...
so far idup lg ikan aku...
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 36
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 15, 2013 8:02 pm

ikan_akeem wrote:
nak tambah garam masa tukar air pun ikut la cara masing2..korang boleh tau yg air korang tu byk sgt garam kalo korang tgk ada mcm habuk2 atau hablur garam terbentuk kat cermin akua bila air akua meleleh dan kering.lagi byk hablur garam tu lagi masin la air ikan.

p\s; susah2 rasa sikit je dgn lidah..eyukss
hehehe first time tukar air ikan tengah sedut ppaip nak buang air aku bleh terminum air ikan.... tiap kali teringat balik aku rasa nak muntah.uuuuwweekkk.... No

pasal garam... aku pakai 2 genggam kalau ikan sakit... kalau wc biasa segenggam jer...
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Thu Aug 15, 2013 9:03 pm

Saya biasanya gunakan sukatan garam (kg) iaitu 0.1% daripada air. Contohnya kalau tank 5x2x2 dan kapasiti air dalam 90%, maka kandungan air adalah 509.7 liter. Jadi sukatan garam adalah lebih kurang 509 atau 510 g.

Bagi setiap WC, saya gunakan anggaran yang sama bagi air baru yang dimasukkan, contohnya kalau buat 25% WC, maknanya 127.43 liter air diganti. Dan garam yang diletakkan selepas WC adalah 0/1% (kg) x 127.43 liter = 130 g. Perlu diingatkan kalau buat 25% WC, tak perlulah letak balik sampai 510 g garam balik ke dalam tank, nanti lama kelamaan air dalam tank tu akan jadi air masin.

Sekadar berkongsi....kalau saya silap tolong betulkan.
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Sun Aug 18, 2013 2:05 am

rasa macam susah le plak cara2 nak membela aro ni lps baca komen thread ni..huhuu
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Mon Aug 19, 2013 4:04 am

dengar @ bace mmg rese susah bro,,tp bile dah kluar modal,,mesti rase senang punye:D ....susah pun kene wat2 senang gak..hehehe
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Mon Aug 19, 2013 9:49 am

oh. aku dah paham dah sukatan garam tu, maslah nye xda la plak penimbang garam tu. penimbang berat badan ada la hehe.
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Sun Aug 25, 2013 2:05 am

agak2 je...macam memasak gak,,mane ade org timbang garam mase masak kan?camtu gak la garam tuk aro ni...Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   Sun Aug 25, 2013 5:26 pm

xde plak aku penah nak timbang sukatan garam...
so far aro 2.5 inci idop lg...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana   

Back to top Go down
 
apa yang perlu ada untuk penjagaan arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: