Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 BARBEL PUTUS HABIS..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hunterx



Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 26
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: BARBEL PUTUS HABIS..   Mon Jul 29, 2013 1:40 am

salam, kawan2..
nak tmpg tnya..
aro kalau barbel putus sampai ke pangkal(nampak daging putih),
macam mana nak pulihkan macam asal??

persoalannya, boleh atau tidak?

ada org kate..
Bag, transmore, trim, release...

minta kawan2 kongsi petua, trm kasih..
ada 3ekor HB yg perlu di rawat...Sad 
ikan setahun lebih..

contoh link video barbel putus..
****copy paste dr shopzone's member.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oUd_OH1x_c4
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Mon Jul 29, 2013 1:44 am

kalau comel lagi.. % tu tinggi skit la dalam 1-2% .. kalau dah besar payah skit.. nie pengalaman aku beli dari farm yang potong barbel.. ada ikan sampai skarang tak tumbuh.. biasanyer dorang cakap kalau tak sampai pangkal ok lagi.. kalau dah sampai pangkal doa je la tumbuh..

btw bro pm aku ikan mg ko ari tu kita beli .. thx..
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Mon Jul 29, 2013 10:25 pm

kalau dah nak sampai kat pangkal,tp cam ade can nak tumbuh...agak2 brape lame mase die ambik nak tumbuh penuh bro?so far aku maintain ph level 7 - 7.5.
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Mon Jul 29, 2013 11:32 pm

ikut ikan tu gak kalau antibodi kuat cepat la tumbuh.. ada member edwin kot sampai sekarang barbel tak tumbuh2 agi haha.. tgk ikan la tu.. tapi dah potong barbel susah la nak cakap.. kalau jatuh sendiri mmg cepat je.. few months gak.. period tak tau.. kalau bab barbel mmg lambat aku nasihatkan jgn kisah pun .. layan je.. tumbuh tak tumbuh nasib..
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Tue Jul 30, 2013 12:37 am

ok,,cube gak x kisah..tp dah hari tengok,terkisah le jugak...thanks bro,so far yg aku diberitahu,klu nak barble@lain 2 bahagian putus sembuh,air nak kene pastikan berada pd paras alkaline supaya tisu ikan x mati..air yg berasid asid bleh wat part2 tu x tumbuh,betul ke?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Tue Jul 30, 2013 12:56 am

wooh nie bab air.. haha..aku tak pernah ambik tau pun.. so far ikan aku tumbuh balik ok je just lambat..nie tanya otai.. aku sekadar membantu otai huhu..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Tue Jul 30, 2013 1:02 am

cmna nak bg ph stabil kt 7-7.5?
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Tue Jul 30, 2013 1:46 am

aku pakai tank kecik je,2 kaki.ikan pun sekor aro ngan sekor lampam je,ph aku check dalam 2 hr skali(wat mase ni aku gune 3 tester),psl air sikit,aku wat wc 20% setiap 2 hr,tank dah full cycle.OHF filter,media pakai jbl wool,span biru,hitam,cc sket(dalam 2 genggam)ngan sikit bioring biobal.sebelum tukar air cek ph,pas tukar dalam 2 -3 jam aku test lagi.so far ph x penah turun lg dari 7...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Tue Jul 30, 2013 2:36 am

[img][/img]
agak2 bleh tumbuh balik x barble ni,
Sorry bro hunterx pinjam thread jap:) 
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Thu Aug 01, 2013 8:01 pm

kesimpulannye...xyh filter media canggih2...jaga air kualiti air da le kan?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Fri Aug 02, 2013 2:18 am

hehe zaman rajin2 mcm dulu la nie.. skg nie dh malas.. seminggu sekali kekadang 2 minggu.. aro nie hardy.. nak cepat sembuh buh la ubat haha.. nak natural jaga la air.. garam seckup rasa..
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   Fri Aug 02, 2013 10:23 pm

sokong.aku ni pun mungkin pas barble tu tumbuh(andaikate) jd malas gak...hehehe...Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: BARBEL PUTUS HABIS..   

Back to top Go down
 
BARBEL PUTUS HABIS..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: