Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 air kena boom

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 36
Location : 17/10/1980

PostSubject: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 10:00 am

balik dari terawih tiba2 air jadi keruhbtak tentu pasal... check ph jatuh sampai 4.0 perggg giler pening....... apsal? terus tukar air 2/3 macam biasa plus on uv light takut2 ada bacteria 2..... tunggu dalam 3 jam air nampak clear balik tapi check ph naik 4.5 jer adduhhh.. any advise otai... tak bleh tido lak aku nih karang.. filter takder lak tukar apa2 sebelum nih... cuma sebelum terawih tadi ada 2 ekor anak ikan mati dan telah selamat di buang sebelum gerak gi surau...


Last edited by appiss on Thu Jul 18, 2013 10:04 am; edited 2 times in total (Reason for editing : spelling errors)
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 12:08 pm

Sebelum gi surau berapa ph air? ikan ok x?
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 36
Location : 17/10/1980

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 5:53 pm

ikan nampak ok..... sebelum nih dalam 6 - 5.5..... dulu ada gak jadi macam ni masa bela silver. . ph jatuh sebab ada electric circuit kat pump filter.. cina kedai suruh check air dalam tank pakai test pen..memang menyala... tapi kali nih check takder lak menyala means bukan electric circuit. . ahhh blur.. gi kerja pu ntak tenang.. bagi makan pun dia buat derrkk jerr tadi...
Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 7:26 pm

tukar air
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 7:55 pm

ph jatuh bahaya gak tu..ade letak coral cip x dlm filter?...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Jul 18, 2013 8:09 pm

tukar air
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: air kena boom   Fri Jul 19, 2013 12:39 am

Yup. Agreed buat frequent water change. Tapi make sure jangan buang air banyak sangat, buat dalam 10-20% aje tapi buat daily water change for 5-6 days. Each time make sure check ph. Ada pakai coral tak?
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: air kena boom   Sat Jul 20, 2013 7:32 am

Ade letak bb x bro?
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: air kena boom   Fri Jul 26, 2013 4:08 am

just nak tahu,klu ph drop perlu buat wc tiap2 hari sampai ph normal? So far aku xpenah check ph so nak gak tau kot2 info ni berguna.
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: air kena boom   Sat Jul 27, 2013 8:21 pm

rohurockstar wrote:
just nak tahu,klu ph drop perlu buat wc tiap2 hari sampai ph normal? So far aku xpenah check ph so nak gak tau kot2 info ni berguna.

aku menunggu komen ni...fail bab2 Ph ni...
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: air kena boom   Sat Jul 27, 2013 9:29 pm

setahu aku,ph ni drop sbb tahap ammonia tinggi,x pun current leakage,serbuk penjernih air(magic powder)daun ketapang pun bleh wat ph drop gak,...aku skag letak cc sket kat aqua aku....wc 2=20%-3=30%hr skali...seminggu skali aku check ph.klu ade sbb lain bleh r kongsi skali geng.Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
appiss

avatar

Posts : 45
Join date : 10/07/2013
Age : 36
Location : 17/10/1980

PostSubject: alhamdulillah   Thu Aug 15, 2013 12:31 am

pelan2 bikin WC 2 kali minggu..kini air kembali normal... dah dekat 2 minggu air maintain... aros pun happy makan apa sahaja heheh thank u all

Back to top Go down
View user profile http://akuhidup.wordpress.com
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Aug 15, 2013 1:20 am

comel ikan ni...
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: air kena boom   Thu Aug 15, 2013 2:05 am

cheers 

Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: air kena boom   Fri Aug 16, 2013 10:17 pm

appiss wrote:
pelan2 bikin WC 2 kali minggu..kini air kembali normal... dah dekat 2 minggu air maintain... aros pun happy makan apa sahaja heheh thank u all

hehhe ikan bro pun tau nak beraya...kena happy..cheers 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: air kena boom   

Back to top Go down
 
air kena boom
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: