Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Cichlid sebagai tank mate Aro

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 4:03 am

Salam otai2 / sifu2,

nak tanya, ikan jenis Cichlid (dewasa) boleh x dijadikan tank mate utk Arowana. size Arowana pula dlm 7 inch.

cthnya Frontosa ni :




tq
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 5:56 am

klo ikan tu perangai macam parrot fish agk x sesuai sbb lama kelamaan ikan akn menjadi ganas.
tp sy xpernah bela ikan 'Cichlid' so x tau perangai dia.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
arip



Posts : 79
Join date : 11/06/2013
Location : puchong

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 6:45 am

ganas macam mana tu?aro jadi ganas ke?aku baru je masukan red parrot dalam tank aro tadi:shock: 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 8:53 am

chichlid dewasa sy x penah campur..tapi yg kecil penah..jenis jewel kaler merah..ikan size 2.5-3 inci..aro lak size 10 inci..mula2 ok. tapi lama2 sekor2 chichlid hilang..pastu baru tau rupanya kena ngap ngan aro.
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 9:01 am

heheh. cichlid ni ade spesis ganas juga. biak anak dlm mulut mcm aro.
tadi gi kedai ikan kat pandan indah ade tank aro campur ngan frontosa..tu yg tanya kat sini.
minat gak ikan cichlid ni sebab colorful mcm ikan laut. kalu nak campur pun letak dewasa kut... kalu tak kene ngap mcm bro akeem punya hehe.

Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 9:05 am

penah bela frontosa 2 ekor dulu..campur ngan silver aro..ikan masih kecik lagi..tapi frontosa tu kong xtau apa sebab lepas beberapa bulan.tapi bukan sebab gaduh la.frontosa ni jenis yg paling cantik la pd sy dlm byk2 chichlid yg sy tgk..harga pun agak mahal juga..best kalo yg dah besar tu kuar benjol mcm flower horn..kaler biru dia memang mengancam la..
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sat Jul 06, 2013 9:53 am

try yg dewasa kut.

kalau sesuai... ada pilihan lain selain tiger fish. belang biru cantik menarik ..mcm ikan laut. Smile  
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sun Jul 07, 2013 10:50 am

arip wrote:
ganas macam mana tu?aro jadi ganas ke?aku baru je masukan red parrot dalam tank aro tadi:shock: 

minggu lepas saya baru lepaskan kat sungai, 2 ekor parrot fish sy besar tapak tangan orng dewasa. parrot fish yg jd ganas suka gigit curi kat aro saya.. so sy belek2x ade 2 or 3 sisik aro tanggal.. so amik keputusan tuk lepas kan parrot tu...
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sun Jul 07, 2013 6:32 pm

borak ngan tauke LFS kat rawang dia ckp cichlid memang ganas. so x recommended sebagai tank mate aro.
sambar tiger fish siam seko....so far mesra je aro ngan tiger fish yg malu2 tu. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Sun Jul 07, 2013 11:56 pm

tiger ni memang pemalu... Razz
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Tue Jul 09, 2013 6:51 pm

ikan lampan pula huru hara je..berenang sana sini ..last2 kena kitai dgn aro sampai tercabut sisik. Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Wed Jul 10, 2013 11:09 am

frontosa kene air ph tinggi
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Wed Jul 10, 2013 8:44 pm

silver arowana mcm ok je ngan cichlid....







cantik gile....tapi tak berani la..discus dah le mahai. Very Happy 


Back to top Go down
View user profile
chun46



Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Wed Aug 14, 2013 11:16 pm

tank mate apa lg yg sesuai?
Back to top Go down
View user profile
bob-aro



Posts : 79
Join date : 06/06/2013
Age : 34
Location : Kg. Subang

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Thu Aug 15, 2013 2:18 am

Boleh try mate kan dgn stingray kut... ke salah ye?... newbie jg... :-)
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Thu Aug 15, 2013 2:39 am

ape pun boleh...jgn yg species carnivore cam aro sudah le..kang aro plak yg kene ngap..hehehe..
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Thu Aug 15, 2013 8:12 am

bob-aro wrote:
Boleh try mate kan dgn stingray kut... ke salah ye?... newbie jg... :-)
klo stingray ok kot, sbb ramai yg comm dgn ikan ni n x pnah dgr masalah plak:cheers: 
Back to top Go down
View user profile
fizio



Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Thu Aug 15, 2013 7:25 pm

kalau kat kedai aro..stingray antara ikan yg ada dlm tank arowana.
tapi harganya mahal..huhu....kalau sesapa tau kat mana leh dptkan stingray kecil dgn harga yg murah sikit. Smile
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Thu Aug 15, 2013 10:49 pm

fizio wrote:
kalau kat kedai aro..stingray antara ikan yg ada dlm tank arowana.
tapi harganya mahal..huhu....kalau sesapa tau kat mana leh dptkan stingray kecil dgn harga yg murah sikit.  Smile
kat pandan indah ada jual sebesar tapak tangan, kaler itam tompok putih, dlm rm200 kot. mahal ke hg mcm tu?
Back to top Go down
View user profile
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Fri Aug 16, 2013 6:22 pm

kurt2812 wrote:
fizio wrote:
kalau kat kedai aro..stingray antara ikan yg ada dlm tank arowana.
tapi harganya mahal..huhu....kalau sesapa tau kat mana leh dptkan stingray kecil dgn harga yg murah sikit.  Smile
kat pandan indah ada jual sebesar tapak tangan, kaler itam tompok putih, dlm rm200 kot. mahal ke hg mcm tu?
rasanya murah dah tu..pandan belah mana? stingray yg mcm dlm gambar ni yer? sy beli stingray motoro (warna coklat) besar tapak tangan pun dah rm170..tapi ingat nak jual laa..klau ada sape2 nak beli angkat laa..:p sbb malas nak gi ulang alik gi beli udang..

Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Mon Aug 19, 2013 10:37 am

doremi wrote:
kurt2812 wrote:
fizio wrote:
kalau kat kedai aro..stingray antara ikan yg ada dlm tank arowana.
tapi harganya mahal..huhu....kalau sesapa tau kat mana leh dptkan stingray kecil dgn harga yg murah sikit.  Smile
kat pandan indah ada jual sebesar tapak tangan, kaler itam tompok putih, dlm rm200 kot. mahal ke hg mcm tu?
rasanya murah dah tu..pandan belah mana? stingray yg mcm dlm gambar ni yer? sy beli stingray motoro (warna coklat) besar tapak tangan pun dah rm170..tapi ingat nak jual laa..klau ada sape2 nak beli angkat laa..:p sbb malas nak gi ulang alik gi beli udang..

depan giant pandan capital. area pandan indah la jugak. carik kedai tayar michelin atau search kedai 88petsmart. setentang dengan kedai 88 tu. sama la mcm dlm gambar ni. tp x la besar tapak tangan, besar skit.
Back to top Go down
View user profile
baim



Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Mon Aug 19, 2013 9:45 pm

Ray dlm gambo ni k3 nak jual?? Ke gambo tu sample je..? Cube pm best price
Back to top Go down
View user profile
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Tue Aug 20, 2013 7:28 am

baim wrote:
Ray dlm gambo ni k3 nak jual?? Ke gambo tu sample je..? Cube pm best price
gambar ni gambar dari google nak confirmkan dgn kurt2812 jenis ikan yg dia ckp tu..yg saya punya tu motoro yang warna coklat tu..tapi saya punya tu dah koyak2 sikit sbb aro saya tu suka sgt bantai dia..tah xtau la apa salah dia..xde keserasian kot..huhu
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Mon Jan 13, 2014 12:44 am

klu sy nk masukan haruan siam dgn birchir (ikan naga) xtau le betoi ke x ejaan tu jd tankmate okay ke?setakat nie lampam-out!!raound 1 je tahan..bandaraya-out(tko)..puyu smpi takat ni masuk dua eko seko parah da keluar round 3 tggal seko lg..tu pon dok nyorok bawah pump..risau lak nk masukan haruan siam tu..birchir tu da lama bela tp kesunyian dlm tank lain..ape pendapat?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Mon Jan 13, 2014 6:20 am

huhu..pndapat pd aro yg suke bantai ikan lain..tankmate terbaik dia feeder fish
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cichlid sebagai tank mate Aro   Today at 3:46 am

Back to top Go down
 
Cichlid sebagai tank mate Aro
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: